Garmin EPIX - opinie, pytania użytkowników
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Garmin EPIX - opinie, pytania użytkowników
Kolega RosscoP udostępnił filmik ilustrujący sposób na "wyłączenie dotyku" w EPIXie: https://youtu.be/4lPtwX_hBy4
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Super. Do tego cieszy prawdopodobna latwa wymiana baterii na nowa
No i Epix konkretnie w srodku zbudowany (brak wolnych miejsc ;P )
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Na forum Garmina po raz kolejny wrócił temat potencjalnej aktualizacji softu. Niestety, odpowiedź nie napawa optymizmem:
I have had a response from our head office in regards to any potential updates.
They have advised at this stage it is unlikely an update will occur.
Szkoda, bo gdyby nie 2-3 wkurzające i zapewne łatwe do usunięcia bugi, Epix byłby wręcz perfekcyjnym kompanem turysty. No cóż. Musimy z tymi bugami żyć
Szkoda, bo gdyby nie 2-3 wkurzające i zapewne łatwe do usunięcia bugi, Epix byłby wręcz perfekcyjnym kompanem turysty. No cóż. Musimy z tymi bugami żyć
Pozdrawiam Lechu
a mnie irytuje ciągłe ręczne kalibrowanie wysokości. to na pewno nie działa poprawnie. już lepiej w komórce w googlach to działa
GPS Maniak pisze:Na forum Garmina po raz kolejny wrócił temat potencjalnej aktualizacji softu. Niestety, odpowiedź nie napawa optymizmem:
o jakich bugach mówisz?
Jakich bugach?
Nie dziala poprawnie czas w liczniku interwalow w trakcie treningu. W zasadzie nie da sie trenowac z tym zegarkiem. Moglo by tej opcji nie byc, ale kupując go była i jest mi potrzebna.
Brak wskazania fazy treningu (a bylo w poprzednim oprogramowaniu)
Nie mozna miec wiecej jak 3 zainstalowanie pola connect iq. Jak zainstalujesz czwarte, to przy dodawaniu pola do ekranu - restart. (mozna miec max trzy pola na ekranie, ale wgranych do zegarka powinienes miec do pojemnosci pamieci - slotów)
wskazania alimetru sa ok 20 metrow zaniżone (juz dokladnie nie pamietam odleglosci)
No i Epix na pewno uciagnal by wszystkie ficzery fenixa3... chocby profil wysokosci w trakcie nawigacji.
Nie dziala poprawnie czas w liczniku interwalow w trakcie treningu. W zasadzie nie da sie trenowac z tym zegarkiem. Moglo by tej opcji nie byc, ale kupując go była i jest mi potrzebna.
Brak wskazania fazy treningu (a bylo w poprzednim oprogramowaniu)
Nie mozna miec wiecej jak 3 zainstalowanie pola connect iq. Jak zainstalujesz czwarte, to przy dodawaniu pola do ekranu - restart. (mozna miec max trzy pola na ekranie, ale wgranych do zegarka powinienes miec do pojemnosci pamieci - slotów)
wskazania alimetru sa ok 20 metrow zaniżone (juz dokladnie nie pamietam odleglosci)
No i Epix na pewno uciagnal by wszystkie ficzery fenixa3... chocby profil wysokosci w trakcie nawigacji.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Pomijając wykrzaczanie odbiornika przy załadowanych polach danych w ilości większej niż 3, z punktu widzenia stricte turystycznego widzę jeszcze 2 istotne bugi:
1. Nie wdając się w szczegóły - ogólne zawirowania z pracą wysokościomierza.
2. W przypadku nawigacji wg kursów - także tych utworzonych bezpośrednio w zegarku - w polach danych brak informacji: "odległość pionowa do celu".
Odrębnym zagadnieniem są nie tyle bugi softu, ile pewne zaniechania Garmina. Chodzi o niewielkie poprawki, które znacząco poprawiłyby funkcjonalność zegarka. W tym - o czym wyżej wspomniał Michał - brak profilu wysokości podczas nawigacji. Boli także brak możliwości programowego wyłączenia/zablokowania ekranu dotykowego.
1. Nie wdając się w szczegóły - ogólne zawirowania z pracą wysokościomierza.
2. W przypadku nawigacji wg kursów - także tych utworzonych bezpośrednio w zegarku - w polach danych brak informacji: "odległość pionowa do celu".
Odrębnym zagadnieniem są nie tyle bugi softu, ile pewne zaniechania Garmina. Chodzi o niewielkie poprawki, które znacząco poprawiłyby funkcjonalność zegarka. W tym - o czym wyżej wspomniał Michał - brak profilu wysokości podczas nawigacji. Boli także brak możliwości programowego wyłączenia/zablokowania ekranu dotykowego.
Pozdrawiam Lechu
Panowie, było troche w tym wątku - ale nie udało mi się znaleźć satysfakcjonującego rozwiązania -
PL Topo 2016 - po wgraniu kolory są pogrzebowe (mocno czarna całość) - przetestowałem standardowe pliki TYP ze strony Topo - ale jakoś bez wpływu..
Pamiętam, że była dyskusja o zmianie koloru background przez TYP - ale to chyba nie tędy była droga?
Inaczej mówiąc - czy ktoś ma akceptowalne kolory dla mapy Topo?
Firmware 3.20 (i pewnie ostatnia - jak wynika z informacji G.)
PL Topo 2016 - po wgraniu kolory są pogrzebowe (mocno czarna całość) - przetestowałem standardowe pliki TYP ze strony Topo - ale jakoś bez wpływu..
Pamiętam, że była dyskusja o zmianie koloru background przez TYP - ale to chyba nie tędy była droga?
Inaczej mówiąc - czy ktoś ma akceptowalne kolory dla mapy Topo?
Firmware 3.20 (i pewnie ostatnia - jak wynika z informacji G.)
cGPSmapper + kolekcja GPS + wreszcie czas, żeby je używać!
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Wydaje mi się, że Azymut udostępnia mapę w wersji "gotowiec" dla Epixa (wymagana rejestracja produktu): http://www.pltopo.pl/aktualizacje/index.php/user_login
Niemniej gdy usiądę do PC (piszę z tableta) postaram się udostępnić na Garniaku aktualną skórkę dla Epixa.
Niemniej gdy usiądę do PC (piszę z tableta) postaram się udostępnić na Garniaku aktualną skórkę dla Epixa.
Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
http://gpsmaniak.com/Garniak/1769_EPX.TYPGPS Maniak pisze: aktualną skórkę dla Epixa.
Pozdrawiam Lechu
Dzięki Lechu!
cGPSmapper + kolekcja GPS + wreszcie czas, żeby je używać!
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
FW 3.40 - przy ustawieniu "extra oszczędnym", czyli -> Watch Face/Battery Save "ON", po 30 sekundach zegarek zamraża się zupełnie.
To dla mnie zrozumiałe w kontekście czujników i mapy, ale niestety zamraża się godzina (a czasem Epix restartuje się), w związku z tym zegarek staje się bezużyteczny...
Wyjście z tego trybu następuje po naciśnięciu klawiszy i trwa mniej więcej tyle samo, co uruchomienie Epixa.
Oczywiście dodam, że wszystkie pliki mapowe, GPX-y usunąłem. FW oryginalny, nie patchowany... Master reset (Start/Stop + Back/Lap... +LIGHT/ON) też był... i niestety nic nie pomaga :-/
W związku z tym pytanie - czy ktoś z Forumowiczów spotkał się z takim problemem (Internet milczy) i ewentualnie, jaki plik jest odpowiedzialny za to zawieszanie się (to może być związane z błędem GE) po 30 sekundach w trybie "extra oszczędności baterii"?
Dodam, że budzik działa - Epix "odmraża się" wtedy.
To dla mnie zrozumiałe w kontekście czujników i mapy, ale niestety zamraża się godzina (a czasem Epix restartuje się), w związku z tym zegarek staje się bezużyteczny...
Wyjście z tego trybu następuje po naciśnięciu klawiszy i trwa mniej więcej tyle samo, co uruchomienie Epixa.
Oczywiście dodam, że wszystkie pliki mapowe, GPX-y usunąłem. FW oryginalny, nie patchowany... Master reset (Start/Stop + Back/Lap... +LIGHT/ON) też był... i niestety nic nie pomaga :-/
W związku z tym pytanie - czy ktoś z Forumowiczów spotkał się z takim problemem (Internet milczy) i ewentualnie, jaki plik jest odpowiedzialny za to zawieszanie się (to może być związane z błędem GE) po 30 sekundach w trybie "extra oszczędności baterii"?
Dodam, że budzik działa - Epix "odmraża się" wtedy.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
Kilka wskazówek:
1) RESET
Ok. 25 sekund trzymać przycisk LIGHT.
2) MASTER RESET
Trzymać START/STOP i BACK/LAP, wcisnąć i puścić LIGHT, po pierwszym "beep" puścić START/STOP, po drugim "beep" puścić BACK/LAP.
3) SOFTWARE LOADER - chyba może się przydać, gdy EPIX padnie
Trzymać START/STOP i wcisnąć LIGHT.
4) TRYB DIAGNOSTYCZNY
Trzymać DOWN i wcisnąć LIGHT.
Wrażenia: jak najlepsze; odtąd na wycieczki piesze eTrex idzie w odstawkę.
Zalety:
- mapy IMG, mapy JNX i mapy KMZ!
- przegląd aktywności i kursów na mapie: kolorowy i dużo czytelniejszy,
- funkcje treningowe; kolejne rekordy dodatkowo dopingują!
Wady:
- brak bezprzewodowej wymiany danych z innymi Garminami (co z Monterrą? - do sprawdzenia).
1) RESET
Ok. 25 sekund trzymać przycisk LIGHT.
2) MASTER RESET
Trzymać START/STOP i BACK/LAP, wcisnąć i puścić LIGHT, po pierwszym "beep" puścić START/STOP, po drugim "beep" puścić BACK/LAP.
3) SOFTWARE LOADER - chyba może się przydać, gdy EPIX padnie
Trzymać START/STOP i wcisnąć LIGHT.
4) TRYB DIAGNOSTYCZNY
Trzymać DOWN i wcisnąć LIGHT.
Wrażenia: jak najlepsze; odtąd na wycieczki piesze eTrex idzie w odstawkę.
Zalety:
- mapy IMG, mapy JNX i mapy KMZ!
- przegląd aktywności i kursów na mapie: kolorowy i dużo czytelniejszy,
- funkcje treningowe; kolejne rekordy dodatkowo dopingują!
Wady:
- brak bezprzewodowej wymiany danych z innymi Garminami (co z Monterrą? - do sprawdzenia).
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
W moim epix w aktywności zapisana wysokość jest o ok 30m mniejsza niż ta, którą pokazuje widget wysokościomierza. Czy to mój indywidualny problem?
Autokalibrację mam wyłączoną.
Autokalibrację mam wyłączoną.
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz