GPSMAP 64
Re: GPSMAP 64
Błąd. Bateria rozładowywana jest do końca, akumulator nie.
Po zdrówka Wiesiek
kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo
Faja (Wiesiek)
Faja (Wiesiek)
News: GPSMap 64sc, czyli z aparatem fotograficznym 8 MB
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
-
Johnny_Walker
- Nowy
Chciałem bardzo uprzejmie ponowić moje pytania, gdyż nie otrzymałem na nie konkretnej i jednoznacznej odpowiedzi.Johnny_Walker pisze:Chciałem zapytać jaki rodzaj baterii AA mam ustawić w opcjach "Typ baterii", jeśli bym chciał użyć akumulatorków NiMH, tzn. nie wiem, czy powinienem ustawić "Tradycyjna NiMH" czy też "Wst. naład. NiMH"![]()
![]()
I jeszcze chciałem zapytać czy takie akumulatorki już założone do GPS-a będą się podładowywać podczas połączenia z kompem poprzez USB, czy też jedynym sposobem ich ładowania jest ich wyjmowanie i ładowanie w zewnętrznej osobnej ładowarce![]()
Jak ktoś się ulituje i napisze prostym i jasnym językiem to... z góry dziękuję!
Pytam o to, bo ja zupełnie nie dostrzegam różnicy między "Tradycyjną NiMH", a "Wst. naład. NiMH".
Dla mnie NiMH to po prostu NiMH
GPSMap 64st
Co prawda od dawna już nie czuję się na siłach, aby penetrować meandry pomyślunku inżynierów Garmina, ale podejrzewam, że owe "Wst. naład. NiMH" tyczy akumulatorów, które w sklepie kupujesz jako już "naładowane", czyli modeli o podwyższonym czasie samorozładowania, z angielska znanych jako LSD (low self discharge). A "tradycyjne NiMH" - wszystkie pozostałe.
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
-
Johnny_Walker
- Nowy
Chciałem zapytać jaki parametr mam ustawić w komputerze podróży, żeby mi się wyświetlał przebyty dystans (czyli długość trasy) zgodnie ze stanem faktycznym. Do tej pory miałem ustawiony "Licznik podróży" i mi się wydawało, że to właśnie ten parametr oznacza przebyty dystans (czyli długość przebytej trasy). Tymczasem jak zacząłem wgrywać ślady na http://www.gpsies.com to zobaczyłem, że podawana tam długość trasy jest mniejsza od od tego, co mi wyświetlał "Licznik podróży" w Komputerze Podróży GPS-a.
NIe rozumiem tego!!!
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego te wartości się różnią i co powinienem zmienić w swoim GPS-ie żeby w obydwu tych miejscach wyświetlała się ta sama wartość
...bo jak się wyświetla w jednym miejscu co innego, a w drugim miejscu co innego, to ja nie mam pojęcia, która z tych wartości jest prawidłowa
Bardzo proszę o pomoc

NIe rozumiem tego!!!
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego te wartości się różnią i co powinienem zmienić w swoim GPS-ie żeby w obydwu tych miejscach wyświetlała się ta sama wartość
...bo jak się wyświetla w jednym miejscu co innego, a w drugim miejscu co innego, to ja nie mam pojęcia, która z tych wartości jest prawidłowa
Bardzo proszę o pomoc
GPSMap 64st
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Brak spójności danych?
Komputer podróży co innego i analiza śladu co innego?
Temat rzeka.http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 60#p164802
Komputer podróży co innego i analiza śladu co innego?
Temat rzeka.http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 60#p164802
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
-
Johnny_Walker
- Nowy
Dziękuję za link.
Wczytuję się powoli...
W BaseCamp tak samo w jednej zakładce jest wyświetlana wyższa wartość (ta sama, co w Komputerze Podróży), a w drugiej zakładce, tam gdzie jest wykres wysokości, druga wartość - ta sama, którą podaje GPSies. Dalej nie wiem która z nich odpowiada temu co osobiście przeszedłem własnymi nogami. A pomiar na mapie kurwimetrem nic nie daje, bo uzyskana wartość jest jeszcze inna - niższa od tych wymienionych powyżej. To akurat jest łatwe do zrozumienia.
Wczytuję się powoli...
W BaseCamp tak samo w jednej zakładce jest wyświetlana wyższa wartość (ta sama, co w Komputerze Podróży), a w drugiej zakładce, tam gdzie jest wykres wysokości, druga wartość - ta sama, którą podaje GPSies. Dalej nie wiem która z nich odpowiada temu co osobiście przeszedłem własnymi nogami. A pomiar na mapie kurwimetrem nic nie daje, bo uzyskana wartość jest jeszcze inna - niższa od tych wymienionych powyżej. To akurat jest łatwe do zrozumienia.
GPSMap 64st
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Zapewne żadna z tych wartości, bo każda jest obarczona jakimś błędem. Należałoby raczej zapytać która wartość jest bliższa prawdy. Takie pytanie zadał Rafael w innym wątku:Johnny_Walker pisze:Dalej nie wiem która z nich odpowiada temu co osobiście przeszedłem własnymi nogami.
Jednak i tu odpowiedź nie jest jednoznaczna. Przynajmniej moim zdaniem. Dlaczego? Dlatego: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 90#p194550Rafael pisze:Zatem krótko : który dystans jest prawdziwszy ? Ze śladu czy wyświetlany na ekranie w komputerze podróźy ?
Pozdrawiam Lechu
A pewny jesteś swojej daty urodzenia? 
Po zdrówka Wiesiek
Faja (Wiesiek)
Faja (Wiesiek)
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Prawdę powiedziawszy też nie. W każdym bądź razie duchowo czuję się dużo młodziej niż to wynika z dowodu osobistego
fizycznie/kondycyjnie za to starzej niż mówi dowód.
To trochę tak jak z danymi GPS
No i właśnie a propos informacji GPS. Jeżeli pdczas niedługiego spaceru widzę takie różnice na ekranach, jak na załączonej fotce, nabieram przekonania, że żadna z tych informacji nie jest prawdziwa. Mogę co najwyżej snuć przypuszczenia, która z nich jest bliższa prawdy.

No i właśnie a propos informacji GPS. Jeżeli pdczas niedługiego spaceru widzę takie różnice na ekranach, jak na załączonej fotce, nabieram przekonania, że żadna z tych informacji nie jest prawdziwa. Mogę co najwyżej snuć przypuszczenia, która z nich jest bliższa prawdy.
Pozdrawiam Lechu
GPS Maniak pisze:Prawdę powiedziawszy też nie. W każdym bądź razie duchowo czuję się dużo młodziej niż to wynika z dowodu osobistego![]()
fizycznie/kondycyjnie za to starzej niż mówi dowód.
![]()
To trochę tak jak z danymi GPS
![]()
Przepraszam ale to nie było do Ciebie
A wyszło tak bo Byłeś szybszy.
Po zdrówka Wiesiek
Faja (Wiesiek)
Faja (Wiesiek)
-
Johnny_Walker
- Nowy
Daty urodzenia jestem pewien. Natomiast nie znajduję w moich postach powodów do ironii.
Wracając do rozbieżności pomiędzy wskazaniami komputera podróży, a długością śladu to wyraźnie mi się rozjaśniło po dzisiejszej wycieczce.
Komputer podróży wyświetlił ponad 28 km, a ze śladu wyszło ponad 14 km.
Tymczasem ja z mapy wiedziałem, że to będzie tylko około 14 km.
Czyli to, co jest na podstawie śladu to jest faktycznie przebyta odległość (lub jej najbardziej doskonałe przybliżenie).
Natomiast w tym kontekście nie wiem z kolei co wyświetla komputer podróży jako jej długość lub przebyty dystans.
Szkoda że sobie nie można ustawić w komputerze podróży właśnie długości śladu (przynajmniej ja takiego parametru nie znalazłem).
Wracając do rozbieżności pomiędzy wskazaniami komputera podróży, a długością śladu to wyraźnie mi się rozjaśniło po dzisiejszej wycieczce.
Komputer podróży wyświetlił ponad 28 km, a ze śladu wyszło ponad 14 km.
Tymczasem ja z mapy wiedziałem, że to będzie tylko około 14 km.
Czyli to, co jest na podstawie śladu to jest faktycznie przebyta odległość (lub jej najbardziej doskonałe przybliżenie).
Natomiast w tym kontekście nie wiem z kolei co wyświetla komputer podróży jako jej długość lub przebyty dystans.
Szkoda że sobie nie można ustawić w komputerze podróży właśnie długości śladu (przynajmniej ja takiego parametru nie znalazłem).
GPSMap 64st
A to jest normalka że gps pokazuje na komputerze więcej. Na postoju też wędruje i dlatego na rowerze mam licznik, który mierzy dystans z koła. Żaden wynik nie zgadza się ze śladem, na dystansie np. 50 km.
Na postojach dłuższych (10 min) wyłączam gps.
Na postojach dłuższych (10 min) wyłączam gps.
Po zdrówka Wiesiek
Faja (Wiesiek)
Faja (Wiesiek)
Mam pytanie? Po wgraniu do 64s śladu (np. Trasy zawodów sportowych), jak mam ustawić alarm zejścia z trasy?
Str. 10
Konfigurowanie alarmów morskich
Ale...
Nawigacja "trackback" to odmiana nawigacji wg śladu.
Czym jest ślad, trasa itp
Podsumowując: jako nie-posiadacz "64" obawiam się, że alarm będzie tylko dla nawigacji dla tras (nie mylić ze śladem) off-road ("na krechę" od punktu do punktu)
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz