O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Witam i pozdrawiam wszystkich. Mam trochę lamerskie pytanie więc z góry proszę o wybaczenie.
W menu satelity na zewnętrznym okręgu-horyzoncie pojawia się wędrująca czerwona kropka. Czy ktoś może mi wyjaśnić co ona oznacza?
I jeszcze jedno: na ekranie mapy jest okrąg o zmieniającej się czasami średnicy, którego punktem środkowym jest punkt wskazujący aktualną pozycję. Do czego on służy?
mimi31 pisze:W menu satelity na zewnętrznym okręgu-horyzoncie pojawia się wędrująca czerwona kropka. Czy ktoś może mi wyjaśnić co ona oznacza?
Ja to nazywam wskaźnikiem kursu.
Wyjdź na zewnątrz, zrób parę kroków w określonym, znanym kierunku - np. wschodnim i sprawdź lokalizację kropki. Powinna być na E.
Dodam, że ta kropka pojawia się, gdy w ustawieniach ekranu satelitów wybierzemy orientację ekranu północ na górze. Można również zgodnie z kierunkiem ruchu (Track Up).
Okrąg na ekranie mapy wokół obecnej pozycji ma symbolizować dokładność pomiaru. Jeśli dobrze pamiętam to na 95% jesteś w tym okręgu, ale tych procentów nie jestem pewien. Ogólnie jeśli okrąg mniejszy (przy tym samym zoomie) tym dokładniejszą pozycję obliczył odbiornik.
A w Viście HCX ?
Nie widzę takiej opcji w menu.
U mnie ten denerwujący okrąg ma promień ok. 2-3x większy od deklarowanej dokładności.
Jak widzę, to norma ?
grabin pisze:Ten okrąg przy mapie bazowej ma promień około 320 m przy czym gpps wskazuje dokładność pomiaru plus +- 6m.
Natomiast po wgraniu freeware'owej mapki juz tylko 20 m.
Czy jest to wiec to, o czym pisze Magnoom?
Wielkość tego okręgu zależu również od dokładności/jakości mapy (nie jest to proste przeniesienie EPE), dlatego inaczej ten okrąg wygląda na bazówce, a inaczej na mapie szczegółowej (jakiejkolwiek).
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych