Uzupełnienie. Jest gorzej (nawigacja po kursach) i ... lepiej (nawigacja "z wolnej ręki")GPS Maniak pisze: 5. Czy zegarek wykorzystuje dane DEM z mapy (wysokość celu wybranego w zegarku, profil wysokości przy projektowaniu trasy w zegarku)?
Chyba jest OK. Wszystko tak jak w ręczniaku.
Nie, bo przygotowany "na prędce" w zegarku kurs (trasa) nie posiada danych wysokościowych. Być może to zbieg okoliczności, ale przy próbie podejrzenia wykresu testowej trasy, dostałem komunikat "brak danych wysokościowych", a wykres wysokości w trybie nawigacji był płaski jak stół, a jestem pewien że w zegarku miałem wybraną opcję "Kurs -> Korzystaj z mapy". (jest coś takiego). EDIT: Ciekawostka. Przy późniejszych próbach nadal jest tak, że kurs utworzony w zegarku sam w sobie nie posiada danych wysokościowych - nie można podejrzeć profilu wysokościowego trasy, ale kiedy rozpoczynałem nawigację wg takiego kursu ... było OK. Zegarek skorzysta z danych DEM mapy i wykreśli profil
Ale jest też druga, zdecydowanie bardziej optymistyczna - przynajmniej dla mnie - strona medalu. Otóż pisząc o IQMapReceiver (wysyłania ze smartphona waypointów z pliku GPX w trybie offline) napisałem:
Tak dokładniej "0" pojawi się w trybie edycji, natomiast przy podglądzie waypointa widzimy jakąś - znaną z Epixa - absurdalną wartość:GPS Maniak pisze: że zaimportowane waypointy mają wysokość "0".
Wydawałoby się, że kicha. Ale nie
Aktualna wysokość = 88m. Pionowa odległość do celu -20m. Zatem zegarek przyjął, że "Maltanka" leży na wysokości 68m, a nie "0m"
Swoją drogą ciekawe skąd ta wysokość?
Muszę obadać temat, niewykluczone jednak, że będzie trzeba wyciąć dane DEM z mapy bazowej, żeby nie wprowadzały przekłamań.