Komercyjne mapy demo - linki

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Awatar użytkownika
sikor
Początkujący

Post autor: sikor »

Zachu pisze:No to kolega poczyta teraz o trybie "demo". Odinstaluje mapę. Na przyszłość podaje od razu wszystkie szczegóły. Sprzęt i mapy doda do podpisu. Nie chodzi o zawody co kto ma ;)
ROBI SIĘ :D
nuvi 250W... CNE+GPMapa+UMP-pcPL
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

I nie wysyłaj map w trybie DEMO do nuvi, to może Ci zablokować urządzenie.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
sikor
Początkujący

popej pisze:I nie wysyłaj map w trybie DEMO do nuvi, to może Ci zablokować urządzenie.
...a właśnie, co do urządzenia to mój nuvi jak włożyłem kartę z tą właśnie mapą demo zwariował, tz. pojawiły się jakieś dziwne symbole, później pytał się jaki wybrać język,żeby zarejestrować urządzenie i kilka innych dziwnych rzeczy :shock:

Dziwne, bo nigdy nie było takiej reakcji.

włożyłem spowrotem katrę z CNE i wszystko się uspokoiło.
...jak inaczej mogę przeglądać te mapki w urządzeniu żeby niczego nie zepsuć?
Ryszard1
Bywalec

Post autor: Ryszard1 »

jgj pisze:...zobacz tu: http://openmaps.eu/
Czyli mapa Central Europe z tego linka to lipa ?, jest ona w trybie demo ?
szkoda ...
nuvi200 + CNE2008 + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Ryszard1 pisze: jest ona w trybie demo ?
Katastrofa !!!

Aż nie chce mi sie wierzyć w to co czytam :shock:

Ryszard1.. Ty sobie jaja robisz czy dalej do Ciebie nie dotarło, że takie cos jak mapy DEMO nie istnieje !!!
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

PouchX pisze:Ryszard1.. Ty sobie jaja robisz czy dalej do Ciebie nie dotarło, że takie cos jak mapy DEMO nieistnieje !!!
ile byś nie pisał... nie wyjaśniał... on jest niereformowalny :oops:
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

sikor pisze:Mam w mapsource OMP Central Europe 3D, zaznaczam interesujące elementy klikam "wyślij do urządzenia" i pokazuje się okienko o treści:
"napewno chcesz przesłać dane w trybie tylko-demo"
Ale to nie ma nic wspólnego z żadną mapą :!:
Po prostu sam kiedyś przy jakiejś okazji wpisałeś do MapSource słowo DEMO zamiast 25-cio znakowego kodu. Usuń ten wpis DEMO, a stanie się jasność :D A jak to zrobić? Zobacz tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=461

=============================
PS. Ryszard1. Naprawdę jesteś już na tyle długo z nami, że powoli wypada żebyś wiedział pewne rzeczy. Mapa może być kodowana lub nie kodowona, odblokowana lub nie odblokowana, a jak jest kodowana to może być odblokowana albo kluczem 25-cio znakowym albo słowem DEMO, które powoduje, że MapSource przechodzi w tryb DEMO i wyświetla wszystkie mapy w tym także kodowane. Ale mapa jako mapa nie może sama w sobie wymusić trybu DEMO programu MapSource. To użytkownik świadomie podejmuje decyzję o wymuszeniu trybu DEMO w MapSource. No i właśnie, to MapSource może pracować w trybie normalnym lub w trybie DEMO. MapSource, nie mapa. I to zależy od użytkownika nie od mapy. Spróbuj, pobaw się, a wówczas może pewne mechanizmy dotrą do Twojej świadomości i wówczas sam - po informacji, że MapSource krzyczy o trybie DEMO - tak jak nas poinformował Sikor, zamiast lamentować na temat mapy dasz jedyną słuszną radę: "Sikor - usuń klucz DEMO z MapSource" :wink:
Podsumowując:
- sformułowanie użyte przez popeja: "nie wysyłaj mapy w trybie DEMO nie oznacza że mapa jest w trybie DEMO. To, że wyrazy "mapa" i "tryb DEMO" są obok siebie nie oznacza że są w jakikowleik sposób ze sobą powiazane. Chodzi o to, że MpSource jest w trybie DEMO i wysłanie mapy w tym trybie pracy MapSource ma niewielki sens. A dlaczego MapSource jest w trybie DEMO? Bo użytkownik podjął kiedyś taką decyzję :twisted:

Mam nadzieję, że o tym będziesz już pamiętgał i że o wypowiedzi Darka że jesteś niereformowalny możemy już zapomnieć :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
sikor
Początkujący

GPS Maniak pisze:Ale to nie ma nic wspólnego z żadną mapą :!:
Po prostu sam kiedyś przy jakiejś okazji wpisałeś do MapSource słowo DEMO zamiast 25-cio znakowego kodu. Usuń ten wpis DEMO, a stanie się jasność :D A jak to zrobić? Zobacz tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=461
Wpadłem wczoraj na ten post, odinstalowałem klucz DEMO i wszystko jest w porządku :D
Ryszard1
Bywalec

Post autor: Ryszard1 »

do GPS Maniak, SP2BZW, PouchX :
GPS Maniak pisze:...Mapa może być kodowana lub nie kodowona, odblokowana lub nie odblokowana, a jak jest kodowana to może być odblokowana albo kluczem 25-cio znakowym albo słowem DEMO, które powoduje, że MapSource przechodzi w tryb DEMO ...i]
to wszystko wiem, piszac : "jest ona (mapa) w trybie demo" uzylem skrotu myslowego. Podajac na tym Forum linki map warto czasami ostrzec pocztkujacych o klopotach z ich wczytywaniem, i polecac mapy ktore sa od tego wolne. Sam juz to sprawdzilem, i znam klopoty z tym zwiazane.
A tak wogole to odnosze czasami wrazenie, ze niektorzy zbyt "nerwowo" podchodza do udzielania pomocy, prosze uwierzyc, ze dla zaczynajacych przygode z GPSem sa to zagadnienia naprawde trudne i oczekuja pomocy dostosowanej do ich mozliwosci,
nuvi200 + CNE2008 + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ryszard1 pisze:A tak wogole to odnosze czasami wrazenie, ze niektorzy zbyt "nerwowo" podchodza do udzielania pomocy, .....
Zdarza się, ale czasami lepiej kogoś odesłać do wyszukiwarki niż udzielić mu złej lub niepełnej odpowiedzi ......
Ryszard1 pisze:to wszystko wiem, piszac : "jest ona (mapa) w trybie demo" uzylem skrotu myslowego.
Na pewno?
Ryszard1 pisze: Podajac na tym Forum linki map warto czasami ostrzec pocztkujacych o klopotach z ich wczytywaniem, i polecac mapy ktore sa od tego wolne.
To sformułowanie jednak świadczy o tym, że ciągle mylisz pojęcia. Poważnie. Nie ma linków do map, inaczej: nie ma map z którymi byłyby kłopoty z wczytywaniem. Początkujących nie należy ostrzegać przed "złymi" mapami (w sensie problemów z kluczem DEMO), bo takich "złych" map nie ma. Początkującym należy tłumaczyć, co to jest kodowana mapa, co to jest klucz odblokowujący oraz co to jest klucz DEMO i tryb DEMO w MapSource. Mechanizmy te są stosunkowo proste do zrozumienia, ale - faktycznie - trzeba je jednoznacznie ludziom tłumaczyć.

Niestety - bez urazy - Ty nie masz tego daru. Zamiast tłumaczyć rzucasz slogany będące zbyt często pozbawione podstaw. Przykład: nagminne ostrzeganie ludzi (robisz to zresztą na różnych forach) wypowiedziami w stylu: "nie wgrywaj map dodatkowych do NUVIEgo, ale rób to zawsze na kartę, bo to jest bezpieczniejsze" Rozumiem, że jest to powodowane dobrymi intencjami, ale ani nie jest prawdziwe, ani nie rozwiązuje problemu, bo "początkujący" nadal nie będzie rozumiał zagadnień związanych z wgrywaniem map. Początkującemu należy mówić: "pamiętaj że MapSource wysyła mapy jako plik gmapsupp.img i jeżeli już taki plik masz w NUVIm, to oczywiście go nadpiszesz i stracisz dotychczas wgrane mapy". Widzisz róznicę? Rozróżniasz "straszenie" od "tłumaczenia"? Ideą Forum nie jest straszenie, ale tłumaczenie właśnie. Naprawdę - na tym, na tłumaczeniu, a nie na straszeniu polega pomoc dla początkujących. Nie zakazy, ostrzeżenia etc, ale wyjaśnianie mechanizmów. To samo z tym nieszczęsnym trybem DEMO. Nie należy ludzi straszyć przed używaniem różnych map, ale tłumaczyć im, co to znaczy klucz DEMO i tryb DEMO MapSorce'a. A jeżeli nie masz siły, chęci czy cierpliwości żeby to tłumaczyć to napisz: "to już było na forum - poszukaj" albo nie pisz nic, a nie pisz tekstów robiących zamieszanie. Cóż da Twoja filozofia żeby: ostrzec pocztkujących o klopotach z ich wczytywaniem, i polecac mapy ktore sa od tego wolne skoro mając MapSource'a z legalną GPMapą i tylko GPMapą można - choćby w ramach prób wpisać słowo DEMO - i w ten sposób narobić sobie kłopotów? Zastosowany przez Ciebie skrót myślowy, że mapa może coś zepsuć jest naprawdę nie fair i robi więcej szkody niż się Tobie wydaje.

---------------------------------
A propos "nerwowości" na forum. Pamiętaj że zarówno koledzy jak i ja zajmujemy się doradztwem w zakresie GPSów już wiele, wiele lat i faktycznie czasami nerwy puszczają gdy widzimy kilkanaście razy w miesiącu czy nawet kilkanaście razy w tygodniu te same pytania. Ale uwierz mi - mniej szkody w umysłach początkujacych robi wypowiedź - z pozoru nawet niegrzeczna - w stylu: "to już było poszukaj" niż niefortunne wypowiedzie niektórych "pomagierow" idących na skróty. Poważnie.

PS. Docelowo dyskusje z Ryszardem1 zostaną przeniesione do HP.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
da
Początkujący

Post autor: da »

Ukraine v.3.42eL PsevdoAutoRouting (j. angielski)
http://www.aeroscan.com.ua/files/downlo ... a342el.exe
Fragmenty rzeki Dniepr 1.41
http://www.aeroscan.com.ua/files/downlo ... r141el.exe

pobieranie z serwera aeroscanu chyba jest już nie aktualne

darek
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Niestety. Jakiś czas temu zniknęły linki ze strony Aeroscan ale pliki nadal były dostępne. Teraz usunęli także pliki.
popej
horsius
Nowy

Post autor: horsius »

popej pisze:Niestety. Jaki¶ czas temu zniknê³y linki ze strony Aeroscan ale pliki nadal by³y dostêpne. Teraz usunêli tak¿e pliki.
Hi
I saw that you wroute some in english. I am looking for the map of Romania. I got Romania digitalia from this forum, but it is just update. Do you have any solution?

Best regards
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Yes, Romania Digitala RO.A.D 2006 that you can freely download is upgrade only. I don't know any solution, how to install it without oryginal map.
popej
Awatar użytkownika
sikor
Początkujący

Re: GPMapa 2007.3

ootomaszoo pisze:Klucz do GPMAPA 2007.3
F4CTR-UAJ6V-FZCRJ-5NZMN-CDWBX
Chciałbym pobawić się w mapsource z GPMapą 2007.3 ale tym kluczem niestety nie mogę jej odblokować :(
Niechce używać klucza DEMO, czy jest jakaś szansa żeby zdobyć inny klucz czy cuś.... :?:
ODPOWIEDZ