Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Post autor: GPS Maniak »

Uzupełniając materiał związany z JNX. Wykorzystując możliwości jaki daje nam program naszego kolegi: JNXer ustawiłem "zoom/eTrex scale" mojego JNXa na 300m i jednocześnie wstawiłem pustą warstwę dla zoom=200. W efekcie raster wyświetla się wyłącznie przy zoom=300m, co odpowiada skali: 1:50.000 i daje dość ciekawy efekt w połączeniu z wektorową mapą Góry_2017. Przy okazji można się zapoznać w jakim tempie w przypadku zmiany zoomu zegarek renderuje mapę.
http://gpsmaniak.com/Garniak/Fenix5X_zoom_map.wmv
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Buldi
Nowy

Post autor: Buldi »

Witam. Przesiadłem się z Fenixa 3 na 5x. Mam pytanie odnośnie map PL Topo. Czy jest sens je wykupić i zainstalować? czy te fabryczne też dają radę? I jeszcze jedno- zegarek sam wybiera z których aktualnie map ma korzystać przy danej aktywności?, tzn np dla biegania mam aktywne: worldwide, topoactive.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Jeżeli chodzi o wybór map w aktywności. To wynika z ustawień/decyzji użytkownika. Gdy włączymy, albo chociaż "podświetlimy" konkretną aktywność, możemy przytrzymać lewy środkowy przycisk i wejść w konfigurację/ustawienia aktywności. Wśród nich jest mapa->konfiguruj mapy. Tam ustawiamy która mapa ma być włączona w tej właśnie aktywności.

Co do doboru map. Dużo zależy oczywiście od sposobu wykorzystania zegarka. Jestem typowym turystą plecakowym, więc poza regionami gdzie będę korzystał z mojej własnej mapy ( http://gpsmaniak.com/2010/download-Gory_2017.htm ) zapewne będę preferował właśnie PL_Topo, ale czy i na ile ona sprawdzi się lepiej od tych fabrycznych Garmina, trudno mi dzisiaj wyrokować. Pomijam fakt, że w mojej sytuacji dość niezręcznie jest mówić o PL_Topo, bo jestem - przynajmniej w pewnym sensie - jej współproducentem.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Buldi
Nowy

Ok, dzięki. A gdybym jednak zdecydował się na PL Topo to jak ją się wgrywa do 5x?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

W zasadzie to nie ma możliwości by kupioną niezależnie PL_Topo wrzucić do zegarka.
To jest mapa kodowana, a klucze odblokowujące są przypisane do ID karty mikroSD, na której mapa jest sprzedawana.
Wyjątkiem są zegarki sprzedawane przez firmę Azymut i ich kooperantów. W tym przypadku kody odblokowujące są powiązane z ID zegarka. Z tym, że wówczas mapa jest wgrywana do zegarka w Azymucie, jeszcze zanim zegarek trafi do sprzedaży.

Jeżeli kupiłeś zegarek w Azymucie, sądzę że można byłoby się dogadać na wgranie PL_Topo za dopłatą stanowiącą różnicę w cenie. Jeżeli zegarek jest kupiony gdzie indziej, zapewne nie da się tego przeskoczyć. Wówczas pozostają mapy niekomercyjne: UMP / OSM.
Pozdrawiam Lechu

Buldi
Nowy

Rozumiem. Dzieki
Vol.
Początkujący
Has thanked: 3 times

Post autor: Vol. »

@ GPS Maniak: W temacie mapy PL TOPO 2016.4 na Fenixa 5X zakupionego u podmiotu trzeciego prostuję: własnie takową zakupiłem oddzielnie w eazymut, został wygenerowany plik odblokowujący na bazie numeru FENIXA (zakupionego nie w eazymut) i wszystko działa...

Przecież eazymut sprzedaje ją na sprzęt Garmina, to czemu miałby nie sprzedawać na Fenixa 5x...

@ Buldi: zdecydowanie warto zakupić PL TOPO. Dla tej mapy w ogóle warto zakupić Garmina...

Garść wrażeń z użytkowania Fenixa 5x w terenie przez ostatnie trzy dni. Zaznaczam, że zasadniczo używam funkcji mapowych do orientacji w terenie plus sporadycznie nawigacja; ponadto funkcja powiadomień, kompasu, reszta, a zwłaszcza funkcje fitnessowe, to dla mnie tylko dodatki. Od paru lat używam GPSMap 62s plus PL TOPO plus inne mapy.

Generalnie można powiedzieć, że Garmin stworzył produkt (prawie) idealny. W zasadzie GPSMapa 62s używałem tylko w trakcie jazdy samochodem (większy ekran, można kierować jedną ręką i drugą trzymać i używać urządzenia). W terenie, przy trekingu, Fenix sprawdza się bardzo dobrze. Dobra szybkość odświeżania, przemyślana prosta obsługa, czytelny ekran, szybkie łapanie sygnału GPS, dobry czas pracy na baterii; do tego zegarek, kompas, powiadomienia z telefonu. Nie zawiesił się ani razu. Do tego wysoka konfigurowalność, co przekłada się na wysoką użyteczność i ergonomię użytkowania.

Co przeszkadza: w trakcie nawigacji zdecydowanie za dużo miejsca zajęte przez wskazania nawigacyjne, powiadomienia z telefonu mają irytującego buga polegającego (czasami) na wielokrotnym przychodzeniu tej samej serii powiadomień (mimo ich wymazania). Acha: w BaseCamp nie można zmieniać danych śladów (choćby nazwy, koloru); dziwna sprawa

Ogólnie rewelacyjny produkt, kosztowny, ale wart swojej ceny.
Buldi
Nowy

Jak zrobiłeś, że Ci działa mapa PL topo w garminie. Też dostałem mailem plik, ściągnąłem mapę dla edge 820 (tak mi kazano). Wrzuciłem wszystko do folderu Garmin w zegarku i nie działa :( nie mogę wybrać tej mapy.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Vol. pisze:@ GPS Maniak: W temacie mapy PL TOPO 2016.4 na Fenixa 5X zakupionego u podmiotu trzeciego prostuję: własnie takową zakupiłem oddzielnie w eazymut, został wygenerowany plik odblokowujący na bazie numeru FENIXA (zakupionego nie w eazymut) i wszystko działa...
Dzięki za uzupełnienie. Szkoda że na ten temat brak jednoznacznej i rzucającej się w oczy informacji na stronie Azymutu. Być może jednak cała procedura nie jest jeszcze do końca dopracowana ...

@Buldi. Nie potrafię powiedzieć skąd sugestia by w zegarku instalować wersję dla Edge. W każdym bądź razie ja używam standardowej wersji mapy. Proponuję dopytać jeszcze o szczegóły w Azymucie.

A przy okazji. Na stronie Azymutu jest m.in. takie info: " Ponadto mapa "PL Topo" może być uzupełniona o dodatkową kompatybilną mapę/nakładkę "Ścieżki PL".

Krótkie info w tej sprawie: Mapa podstawowa ciągle się rozwija, więc niektóre ścieżki z "nakładki" pokrywają się z drogami na mapie podstawowej, co może skutkować podwójnymi liniami, trochę niemiłymi dla oka. Niemniej zdecydowanie polecam skorzystanie z nakładki. Ścieżki/drogi polne i leśne z tej mapy nie są co prawda routowalne, ale w wielu regionach Polski stanowią świetne uzupełnienie wizualne obrazu mapy w zegarku. Na lewo PL_Topo, na prawo PL_Topo+Scieżki_PL:
Nowy-2.JPG
Plik z mapą/nakładką "Ścieżki_PL" z grafiką zoptymalizowaną pod Fenixa_5X można pobrać stąd:

http://gpsmaniak.com/2010/PL_Topo/DWNL/ ... zki_PL.img

Ściągnięty plik wrzucamy do folderu "/Garmin" zegarka.
Mapę - w aktywności w której używamy PL_Topo - włączamy do wyświetlania wraz z mapą podstawową (PL_Topo).
Pozdrawiam Lechu

Buldi
Nowy

Działa. Jeden z plików nie trafił do katalogu Garmin ;) pytałem jeszcze raz w azymucie, którą wersję mapy ściągnąć do 5x, ma być do edge 820.
Vol.
Początkujący
Has thanked: 3 times

Post autor: Vol. »

Pytanko - jedna denerwująca sprawa: po uruchomieniu aplikacji do sterowania muzyką (notabene moim zdaniem bardzo użyteczna rzecz), po pewnym czasie Fenix "wraca" do ekranu zegarka. Czy to ja czegoś nie umiem ustawić, czy tak po prostu jest.

Pzdr i wesołych Świąt

V.
Svolken
Nowy

Post autor: Svolken »

heimdall pisze:
GPS Maniak pisze:Nie o to chodzi, że w ogóle za dużo ładujesz, ale o to, że za dużo od razu. W zbyt krótkim okresie czasu. Dlatego trudniej będzie zlokalizować przyczynę zwisu.
Teraz zrobiłem tylko tyle podpiełem garmina urochomiłem basecamp,skopiowałem trasy i po imrezie zwis ??
Witam na Forum :)
Kiedyś tu byłem, ale nick i hasło poszło w zapomnienie.
W temacie zwisu możliwe, że chodzi o to samo co w moim przypadku przy wgrywaniu do 5X treningów biegowych używanych w Fenixie 3. Zwis był za każdym razem. Okazało się, że wina leży w plikach utworzonych przed rokiem 2017 dla Fenixa 3. I dla 5x musiałem na nowo wyedytować układ treningów w garmin connnect i dopiero wtedy wysłać do zegarka. I już zwisu nie było. Może to samo tyczy map z BC?
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Jak szybki jest Fenix 5x?
- ile trwa przeliczenie trasy Istebna - Warszawa w trybie "samochód" i na PL Topo?
Czy jest szybszy od eTrexa https://youtu.be/GcFQ4uHhWBg ?

Czy znany jest już apetyt Fenixa 5x na energię?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
heimdall
Początkujący

Post autor: heimdall »

Ktoś już ryzykował wgranie tras z BC na nowym sofcie ?
Garmin Fenix 5X + Garmin Monterra
artdesign
Nowy

Post autor: artdesign »

Witam Wszystkich
Mój pierwszy post na forum ;)

Od tygodnia posiadam F5X i od tygodnia mam z nim problem. Zegarek restartuje sie po każdej próbie synchronizacji z iPhone 6S
Zauważyłem, ze restarty pojawiają sie już nawet bez synchronizacji tylko podczas klikania i wprowadzania jakiś zmian w konfiguracji.

Podczas treningów biegowych rowerowych czy na basenie, na razie żaden reset nie wystąpił ale obawiam sie ze to tylko kwestia czasu.

Czy u kogoś rownież pojawiają sie takie resety?
ODPOWIEDZ