Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Post autor: GPS Maniak »

Wcześniej nie miałem zbytnio okazji by solidnie to przetestować, ale w trakcie ostatnich dwóch wyskoków "na piwo" nad poznańską Maltę, pobawiłem się nieco więcej "nawigacją wg kursów". Miałem kursy szczegółowe czyli ślady odwzorowujące pełen kształt planowanej trasy, jak też mniej szczegółowe w stylu trasa a'la NUVI: Start/End + 2-3 punkty via. Bawiłem się zarówno przy "trasowaniu" na krechę (trasy bezpośrednie) jak też z kalkulacją tras na bazie routowalnej mapy. Nie będę się zbytnio rozpisywał, bo prawdę powiedziawszy nie wszystko to co robił zegarek czy też komunikaty z niego płynące zrozumiałem :( :oops: To np.kwestia "zaliczania" punktów pośrednich w kontekście komputera podróży i np. informacji: "odległość do następnego". Momentami działało to niezbyt zrozumiale.

W zasadzie przekonała mnie opcja z "trasowaniem" po drogach wg mapy. Przypominało to wówczas trochę mojego NUVIego. Była prawidłowa odległość do celu (warunek: trasę trzeba rozpocząć od początku, a nie gdzieś "w połowie"), była informacja o odległości do najbliższego punktu pośredniego:
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg (11.21 KiB) Przejrzano 10195 razy
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (52.19 KiB) Przejrzano 10195 razy
były w końcu informacje stricte nawigacyjne:
Clipboard03.jpg
Clipboard03.jpg (9.46 KiB) Przejrzano 10195 razy
Tyle tylko, że przy wykorzystaniu zegarka z "trasowaniem" na bazie routowalnej mapy powstaje pytanie: czy w ogóle warto się wysilać by przygotowywać sobie kurs, skoro trasę i tak liczy zegarek? Zapewne zależy to w dużej mierze od rodzaju uprawianej turystyki oraz, a może przede wszystkim, od długości wycieczek. W moim przypadku gra chyba nie jest warta świeczki.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Do Garmina trzeba mieć naprawdę anielską cierpliwość. :wink: :lol: Kilka dni temu piałem:
GPS Maniak pisze:Zacznijmy od tego, że w ustawieniach "Nawigacji" w "Ekranach Danych" ja mam wyłączoną "mapę", natomiast mam włączoną mapę w poszczególnych aktywnościach. Być może to ma znaczenie ... (nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że mapy w "nawigacji" nie można skonfigurować)
Obecnie (FW 3.21 Beta) musiałem odwrócić koncepcję - tzn. włączyłem ekran mapy w "Nawigacji", a wyłączyłem w poszczególnych "Aktywnościach" a to dlatego że Garmin dołożył opcję całkowitego wyłączenia dolnych pól danych. czyli umożliwił pełnoekranowe śledzenie mapy podczas nawigacji. Z tym że można to zrobić wyłącznie na mapie pochodzącej z opcji "Nawigacja".
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
nelson
Początkujący

Post autor: nelson »

Widzę że przeskoczyli z wersji 3.21 na 3.22 Beta.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Wg informacji zamieszczonej na forum Garmina, wersja 3.22 to 3.21 lecz z nowym numerkiem.
Pozdrawiam Lechu

Rafi76
Nowy

Post autor: Rafi76 »

Witam wszystkich kolegów,
Fenixa 5x posiadam od niedawna, mam pytanie: czy istnieje sprawdzona aplikacja na tel. iPhone, taka jak basecamp na komputer- żeby sprawnie wybierać cel podróży, trasę i przesłać do zegarka?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Uuuuu. :( Większość z nas, to ... androidowcy :wink:

Per analogia do androida:
1) Stosownej apki "made in Garmin" typu MobileBaseCamp na androida nie ma. Zapewne w przypadki iOS jest podobnie. :?
2) W androidzie, odnalezienie alternatywnej apki w której można wygenerować w trybie offline waypointy i trasy/ślady i zapisać to w postaci pliku GPX nie sprawia żadnego kłopotu. Wręcz przy zbyt wielu możliwościach jest raczej problem co wybrać :wink: Jak to wygląda w iOS? Jakie są możliwości wyboru aplikacji mapowo nawigacyjnej zapisującej dane do pliku GPX? Nie mam zielonego pojęcia. Sądzę jednak że coś się znajdzie.
W każdym bądź razie gdy już wygenerujemy sobie stosowne dane i zapiszemy w pliku GPX, tenże plik GPX zawierający np. ślady/trasy/waypointy kopiujemy do zegarka do folderu Garmin/NewFiles i tyle roboty. Oczywiście pod warunkiem, że smartphone obsługuje USB OTG i na dodatek nie mamy oporów by operować kabelkiem.
3) Zabawa się zaczyna gdy nie lubimy kabelków, albo nie mamy takiej możliwości (brak obsługi USB OTG) i chcemy dane zawarte w plikach GPX wysłać bezprzewodowo:
* Punkty można wysłać za pomocą IQ MapReceiver ( https://play.google.com/store/apps/deta ... iver&hl=de ) ale czy jest wersja iOS? Nie wiem. Wydaje mi się, że nie ma. :(
* Ślady i trasy. Są takie możliwości, ale trzeba mieć dostęp do internetu. Dość ciekawie wygląda apka routeCourse. Kilka słów na ten temat: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=9 ... =0#p197735
Pozdrawiam Lechu

Rafi76
Nowy

Dzięki Lechu za odpowiedz, idę tropem aplikacji na Fenixa i tak: Navi r.485 i Route Planner jest na iOS, tyle ze są płatne 10€ i chciałem sie wcześniej dowiedzieć czy ktoś próbował i jak to działa. Póki co pobrałem na zegarek zobaczymy moze sie skuszę. Swoją droga trochę dziwi mnie takie podejście do tematu Garmina w czasach gdzie kompy stacjonarne tracą racje bytu, do tego ciężkie parowanie sprzętu kablem-90/100 razy komp nie rozpoznaje zegarka.... Ogólne w sporcie zegarek jest super, wg mnie przydałby sie dotykowy ekran, trochę cieżko jest sie "uwstecznić" ze sprzętem. Wybrałem ten zegarek głownie ze względu na mapy i Navi właśnie ponieważ jeżdzę dużo rowerem a nie zawsze biorę tel ze sobą .

Mam jeszcze jedno pytanie jakie mapy wykorzystują te aplikacje w zegarku, czy te zdefiniowane w zegarku czy inne?

Mam tez tel z Androidem ale nie wiem czy można sparować zegarek z dwoma telefonami z rożnymi systemami?
Pozdrawiam Rafał
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

GPS Maniak pisze:Zapewne w przypadki iOS jest podobnie.
Bo to trzeba tajemną wiedzę znać i się uwsteczniać.
https://itunes.apple.com/us/developer/g ... d411046952
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Rafi76 pisze:Navi r.485 i Route Planner jest na iOS,
Odnoszę wrażenie, że tego typu rozwiązania powstały z myślą o zegarkach bez map.
W EPIXie czy Fenixie5X szkoda tracić potencjał jaki niesie ze sobą mapa, a o ile się orientuję apki tego typu, w tym jedna z lepszych moim zdaniem w tej kategorii: dwMap ( https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/2750 ... acc7ce4870 ) nie wykorzystują mapy zegarka. Zresztą właśnie z myślą o mapowym Fenixie5X, autorzy dwMap stworzyli alternatywną, wspomnianą przeze mnie wcześniej apkę: routeCourse, która w przeciwieństwie do dwMap nie zapewnia pełnej, autonomicznej od systemu zegarka nawigacji, a umożliwia "jedynie" pobranie kursu (trasy/śladu) na zegarek by potem wykorzystać tenże kurs w standardowej nawigacji oferowanej przez zegarek.
Rafi76 pisze:Mam tez tel z Androidem ale nie wiem czy można sparować zegarek z dwoma telefonami z rożnymi systemami?
Po prostu spróbuj :D Osobiście nie przewiduję żadnych trudności, a możliwość i to bez dostępu do internetu bezprzewodowej transmisji waypointów do zegarka, jakie daje IQMapReceiver są naprawdę nie do przecenienia.

A tak na marginesie. Na początku też miałem problemy z łączeniem zegarka i PCta. Początkowo podejrzewałem że to kwestia zbyt dużego luzu na kabelku (na forum Garmina ludziska na to narzekają), ale od jakiegoś czasu mimo że kabelek mam ten sam, łączenie jest perfekcyjne. Może to była kwestia wcześniejszych wersji softu? Dodam, że używam obecnie najnowszą betę: 3.21/3.22.
Pozdrawiam Lechu

Rafi76
Nowy

Dzieki Lechu za konkretne odpowiedzi,
Jeszcze jedno pytanie, czy jest możliwość zapisania i potem "wykorzystania" trasy przebytej-mam na myśli to, ze np. Jade ze znajomymi trasa po lesie np. 40km i teraz chciałbym ta trasę jakoś zapisać i potem użyć nawigacji do jazdy juz indywidualnie po tej trasie, która jechaliśmy (której nie znam)? Czy to jest "zapisz ślad"?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

W garminowskim zegarku to wszystko inaczej się nazywa i nieco inaczej działa.

Pojęcie "ślad" nie istnieje, ale istnieje "aktywność". Jeżeli korzystaliśmy z aplikacji, w której ustawieniach był włączony gps - np: rower, to zapis "aktywności" daje nam odpowiednik klasycznego śladu rozbudowany o dodatkowe informacje typu kalorie, temperatura, tętno etc. Póki ta "aktywność" jest w zegarku, można ją wykorzystać w nawigacji. Nigdy tego nie robiłem, ale zakładam że będzie to nawigacja zbliżona do nawigacji wg kursu.

Przy założeniu że zegarek jest systematycznie synchronizowany, "aktywność" trafi też na serwer GarminConnect, więc nawet po wykasowaniu "aktywności" z zegarka, będzie można po nią sięgnąć w terminie późniejszym (już nie jako "aktywność" ale jako kurs).

Można też pominąć GarminConnect i ręcznie zarchiwizować "aktywności" celem późniejszego wykorzystania (jako kurs). Także w smartphonie - tak jak robi to kolega sdsyc: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 30#p197897

Generalnie cała ta zabawa z plikami wydaje się być i jest dość zakręcona, ale mówimy tu o rezygnacji z komputera z BaseCampem i zastąpienie tego smartphonem, czego - Garmin - jakoś nie wspiera.
Pozdrawiam Lechu

nelson
Początkujący

Czy u Was też GPS czasami pokazuje głupoty? Dzisiaj biegałem po lesie mniej więcej w równym tempie 5.20 - 5.45 na lajcie ale ku mojemu zdziwieniu najszybsze tempo wybiło 0:17 min/km. Ogólnie w lesie ma problem czy z Glonas czy bez. Zapisane trasy czasami mają skoki w bok... Na tą chwilę wgrane firmware 3.21 beta. A i na ergometrze nie liczy mi w ogóle dystansu.
Rafi76
Nowy

Witam, ja biegam raczej ta samą trasą, której jakieś 3km są w lesie mam włączony gps+glonas, jak dotąd trasę i resztę parametrów pokazuje wzorowo, soft 2.90.
Pozdrawiam
nelson
Początkujący

Analizując wczorajszą trasę jest ciekawa rozbieżność po wbiegnięciu w las. Dodam że biegłem tą samą ścieżką więc trasa na w biegu i wybiegu powinna się pokrywać a tak nie jest... zobaczymy czy coś się zmieni po aktualizacji (wersja beta 3.21) na tą chwilę słabo...
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (30.53 KiB) Przejrzano 9845 razy
nelson
Początkujący

Oprogramowanie 3.30 zegarek zawiesił się na Nawigacji - opcji "Kurs trasy powrotnej" (nie reagował na nic - wisiał na wejściu do opcji). Następny problem to tętno z czujnika HRM RUN - po około 30 - 60 sekundach przestawał wyświetlać tętno z czujnika na widzecie oraz tarczy zegarka. Nie wiem jak było na wcześniejszym oprogramowaniu bo czujnik to dzisiejszy nabytek :) Czujnik raczej sprawny bo telefon nie ma z nim problemu.
ODPOWIEDZ