A ja mam pytanie czy błedy i usterki opisane szczególnie tu:
":arrow: Nuvi 37xx nie obsługuje tras. W zamian (po cichu i wbrew specyfikacji) Garmin stworzył nowy obiekt o nazwie "podróż". "Podróż" nie zastępuje trasy, w szczególności ma takie błędy czy nieprzemyślane efekty:
- nuvi nie pokazuje całej podróży na ekranie,
- TMC nie pokazuje przeszkód w dalszych etapach podróży,
- nie ma automatycznego przeliczenia trasy do celu w przypadku ominięcia punktu pośredniego podróży,
- zdarza się, że nawigacja kończy się na celu pośrednim,
- przy starcie nawigacji wg planu nuvi żąda wybrania pierwszego punktu pośredniego, trudno wykonalne jeżeli jesteśmy w trakcie podróży.
Więcej o tym napisałem w tym wątku: viewtopic.php?f=1&t=9363"
Garmin zamierza naprawić bo to niewątpliwie są błędy!
nuvi 3700 błędy i usterki
Re: nuvi 3700 błędy i usterki
Nuvi 660 FM + GPMapa 2010.3 + City Navigator v9
Nuvi 760 + GPMapa 2010.3 + City Navigator Europe NT 2008
Już dawno temu serwis Garmina wyjaśnił sprawę: podróże działają zgodnie z założeniami.
A ktoś zna założenie, z którego wynikało np. to że po minięciu punktu trasa nie przeliczała się do następnego?
Albo, założenie dla którego urządzenie bierze pod uwagę utrudnienia drogowe tylko do najbliższego punktu i nie pokazuje trasy dalej niż poza ten punkt?
A tak przy okazji wymienili mi za dopłata w serwisie nuvi760 na nowy i już widzę, że się ciut różni od poprzednika.
Czy mam się spodziewać, że będzie tak samo świrował na trasach jak nuvi 3590?
Albo, założenie dla którego urządzenie bierze pod uwagę utrudnienia drogowe tylko do najbliższego punktu i nie pokazuje trasy dalej niż poza ten punkt?
A tak przy okazji wymienili mi za dopłata w serwisie nuvi760 na nowy i już widzę, że się ciut różni od poprzednika.
Czy mam się spodziewać, że będzie tak samo świrował na trasach jak nuvi 3590?
Założeń nie znamy. Znamy zachowanie odbiorników.todler pisze:A ktoś zna założenie [...]
Przypuszczam, że nie.todler pisze:[...] wymienili mi [...] nuvi760 na nowy [...]
Czy [...] będzie tak samo świrował na trasach jak nuvi 3590?
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Założeń nie znamy. Znamy zachowanie odbiorników.sdsyc pisze:todler pisze:A ktoś zna założenie [...]
todler pisze:
A sposoby radzenia sobie z tym?
Tak przy okazji ja zauważyłem, że pomimo tego iż urządzenie nie pokazuje trasy do końca i nie kombinuje z utrudnieniami na trasie do samego końca a tylko do najbliższego punktu to czas dojazdu do końca trasy u mnie pokazuje dobrze! I to jest dziwne. Przy czym jest to czas osiągnięcia celu pokazywany w widoku mapy - standardowo po lewej stronie na dole. Jeśli zaś wejść w "komputer pokładowy" czy jak to zwał gdzie pokazne są dane szczegółowe o prędkości, dystansach to tam pokazuje odległość i czas do najbliższego punktu.
Jakie by te założenia Garmina nie były to tu są takie a tam inne? Bez sensu.
Zmienna prędkość na autostradach w czasie symulacji
Aby sprawdzić przejazd po nowych autostradach włączyłem symulację. Niby wszystko ok: drogi są, przejazd jest. Lecz kiedy symulacja dochodzi do momentu wjazdu na jakąkolwiek autostradę zaczyna się ...
. Prędkość rośnie mozolnie do dozwolonej na danym odcinku by po chwili zmaleć nagle do 14 km/godz. I tak w kółko. Jest wiele nowych skrzyżowań i rozjazdów na autostradach więc chciałem to sprawdzić, ale pewnie pieszo bym prędzej obszedł te autostrady niż zobaczył symulację na nuvim. Sytuacja podobna niezależnie od mapy CNE lub UMP i niezależnie od kraju. Na drogach krajowych problemu nie ma. Moja prośba o sprawdzenie - jeśli nie macie podobnych problemów będzie to kolejny powód do reklamacji (a jest ich już kilka)
.
Edit: Ostatnio problem z symulacją pojawia się także na drogach krajowych i w miastach.
Aby sprawdzić przejazd po nowych autostradach włączyłem symulację. Niby wszystko ok: drogi są, przejazd jest. Lecz kiedy symulacja dochodzi do momentu wjazdu na jakąkolwiek autostradę zaczyna się ...
Edit: Ostatnio problem z symulacją pojawia się także na drogach krajowych i w miastach.
3790 LMT, GTM 35
Odświeżę temat.
W dalszym ciągu w trakcie symulacji przejazdu prędkość zmienia się dowolnie np. na autostradzie dochodzi do dozwolonych 140 km/h by po chwili zmaleć znowu do 14. I tak w kółko. Denerwujące w przypadku sprawdzania nowych odcinków dróg/autostrad. Może ktoś zna rozwiązanie ?
Pozdrawiam.
W dalszym ciągu w trakcie symulacji przejazdu prędkość zmienia się dowolnie np. na autostradzie dochodzi do dozwolonych 140 km/h by po chwili zmaleć znowu do 14. I tak w kółko. Denerwujące w przypadku sprawdzania nowych odcinków dróg/autostrad. Może ktoś zna rozwiązanie ?
Pozdrawiam.
- Załączniki
3790 LMT, GTM 35