Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
jachu76
Nowy

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Post autor: jachu76 »

Witam, czy Fenix 5ma opcje kontroli tempa tzn. jeśli chcę np przebiegnąć 1km w czasie np 3 minut to zegarek daje mi sygnał czy przyspieszyć czy zwolnić ?
nelson
Początkujący

Post autor: nelson »

Witam, tak jest wiele możliwości np ustawiasz sobie przed biegem w opcji - Trening - Ustaw cel - i tam masz do wyboru - Tylko dystans - Dystans i czas - Dystans i tempo
Podczas biegu zegarek wyświetla dodatkowy ekran z animacją biegacza i cenia - pokazuje czas u góry czy biegniesz gorzej, czy przed czasem który wcześniej zdefiniowałeś. Na samym dole masz szasowany czas ukończenia biegu. W zależności jak biegniesz tak animacja będzie się zmieniać cień będzie przed albo za tobą (bliżej lub dalej)
Załączniki
received_1567557419982766.jpeg
nelson
Początkujący

Panowie mam problem. Dzisiaj chciałem zaktualizować mapy w zegarku i ku mojemu zdziwieniu po podłączeniu zegarka do usb nie widzę zegarka w urządzeniach w moim komputerze. Zegarek ma ustawiony tryb usb - pamięć masowa. Oprogramowanie 3.30. Wcześniej nie było problemu. Dodam że zegarek po podłączeniu do usb normalnie się ładuje.

PS. sprawdzone na 2 komputerach. Brak specyficznego dźwięku po podłączeniu urządzenia do usb, jedynie zegarek za wibruje że się ładuje.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Na początek proponuję miękki reset: przytrzymanie przycisku power, aż do zaniku obrazu na ekranie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
nelson
Początkujący

miękki oraz twardy nic nie dał. Nadal po przez kabel tylko się ładuje...
nelson
Początkujący

Dzisiaj odkryłem że mimo nie podłączonego zegarka do usb, przy wyłączonym bluetooth/wifi w laptopie i uwaga przy wyłączonym zegarku! Nowo zainstalowana aplikacja Garmin Express wyszukuje mój zegarek - Dodaj urządzenie - i po chwili pojawia się zegarek. Ma ktoś jakiś pomysł?
Załączniki
22.JPG
jahjah
Nowy

Post autor: jahjah »

Witam.
Chciałbym się zapytać czy to normalne,że w tygodniowym fenixie 5x przy małej aktywności jest tylko 5 GB wolnej pamięci ? Jak skutecznie odinstalować mapy które przy pierwszej aktualizacji niepotrzebnie zainstalowałem przez garmin express ?
Jeśli to możliwe to czy jest ktoś z Warszawy kto dość dobrze ogarnia ten model i byłby w stanie poświęcić mi kilka chwil, ponieważ ja jestem kompletnym laikiem a to jest mój pierwszy taki zegarek.
Z góry dziękuję i pozdrawiam forumowiczów.
przemko.ga
Nowy

Post autor: przemko.ga »

Jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość ;-).

Planuję zakup Fenixa 5x w US. Będzie miał mapy TOPO US.

Jak najlepiej "zeuropeizować" zegarek?

Czy lepiej dokupić mapy, np. TOPO PL w eazymut czy też poszukać niekomercyjnych map np. na garmin.osmapa.pl?

Zegarek będzie wykorzystywany do turystyki górskiej oraz do biegania, głównie w mieście.

Szukałem informacji w wątku, ale dotyczą one głównie rasowania już istniejących map.

pozdrawiam,

Przemek
Awatar użytkownika
lofix
Początkujący

Post autor: lofix »

przemko.ga pisze: Czy lepiej dokupić mapy, np. TOPO PL w eazymut czy też poszukać niekomercyjnych map np. na garmin.osmapa.pl?
To zależy od Ciebie. Jeżeli TOPO_PL jest dla Ciebie ok - kup ją. Jak starczy Ci np mapa od OpenStreetMap to używaj darmowej OSM i już.
Masz produkt płatny i darmowy. Ty decydujesz jako konsument.
W przypadku moich aktywności mapy OSM wystarczają w zupełności.
eTrex 30/TomTom trucker/fēnio 5X
nelson
Początkujący

Moje problemy z zegarkiem zakończyły się wymianą gwarancyjną na nowy model :)
nelson
Początkujący

Witam,
działa Wam funkcja Ostrzegania przed burzą? Wczoraj przechodziły burze przez moją miejscowość i zero informacji.
Vyvy
Nowy

Post autor: Vyvy »

Witam,
Przeczytałem wszystkie wątki na forum dotyczące fenixa 5x i mam pytanie na które nie znalazłem odpowiedz. Czy jest możliwość z poziomu zegarka zaplanować trasę. Na przykład z birzącej lokalizacji do punku docelowego - konkretny adres , miasto ulica. Czy jest możliwość wpisania konkretnego adresu?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Żarty se robisz?
Zacznij od początku ten temat czytać.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Vyvy
Nowy

Post autor: Vyvy »

Przeczytałem, nie jestem jeszcze użytkownikiem tego sprzętu i ciężko mi się połapać.
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

To akurat rozumiem że na "sucho" ciężko się połapać.
Jak myślisz co to jest ta różowa krecha na obrazkach ze strzałkami? Nigdy nie widziałeś na oczy nawigacji?
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
ODPOWIEDZ