Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach
Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach
Może nie jasno się wyraziłem. Rozumiem, że można utworzyć ślad, zaplanować trasę na innym urządzeniu i zaimportować na zegarek we właściwej aktywności. Pytam się czy można ręcznie, tylko z poziomu samego zegarka wpisać punk startowy np. Miasto i ulica i punk docelowy: inna ulica ?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Opcji: Dokąd -> Adres - nie ma.
Można to ominąć korzystając z androidowego smartphona: szukamy adres, stawiamy tam waypoint i wysyłamy go via BT do zegarka. Potem dajemy nawigację do waypointa. Takie postępowanie byłoby optymalnym rozwiązaniem, nawet wówczas gdyby zegarek miał taką opcję, bo korzystanie w zegarku z wyszukiwarki z wpisywaniem tekstów, jest - delikatnie mówiąc - słabym pomysłem.
Więcej: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=17364#p198295
Można to ominąć korzystając z androidowego smartphona: szukamy adres, stawiamy tam waypoint i wysyłamy go via BT do zegarka. Potem dajemy nawigację do waypointa. Takie postępowanie byłoby optymalnym rozwiązaniem, nawet wówczas gdyby zegarek miał taką opcję, bo korzystanie w zegarku z wyszukiwarki z wpisywaniem tekstów, jest - delikatnie mówiąc - słabym pomysłem.
Więcej: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=17364#p198295
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Bardzo Ci dziękuje. O to mi chodziło.
Czy jest możliwość aby gdzieś zgłosić aby dodali dodatkowe opcję np w aplikacji bieg np. w okrążeniach - najszybszy kilometr itp.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Garmin nie byłby sobą ... Ta sama mapa w kwietniu br i po ostatniej aktualizacji softu.
W Epixie raster wglądał idnetycznie jak obecnie w F5X. Widocznie Garmin uznał, że nie użytkownicy Fenixa 5X nie zasługują na nic lepszego

W Epixie raster wglądał idnetycznie jak obecnie w F5X. Widocznie Garmin uznał, że nie użytkownicy Fenixa 5X nie zasługują na nic lepszego

Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
FW 4,21 Beta + Display 2.33 przywrócił poprzedni wygląd mapy.GPS Maniak pisze: Widocznie Garmin uznał, że nie użytkownicy Fenixa 5X nie zasługują na nic lepszego![]()
![]()
Pozdrawiam Lechu
Lechu, czy po kolejnych aktualizacjach coś się zmieniło w tym temacie?GPS Maniak pisze:Problem znany i opisany na forum Garmina, więc mała nadzieja że Garmin to poprawi jestkmicic pisze: (trasowanie nie jest na krechę) to na ekranie danych "Pozostały dystans" wyświetla odległość do celu ale "na krechę",![]()
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
kmicic pisze:Lechu, czy po kolejnych aktualizacjach coś się zmieniło w tym temacie?
Pozdrawiam Lechu
Dzięki. Przeoczyłem ten wpis.
Jest teraz sens wyciągnąć Fenixa z szuflady.
Pozdrawiam
Jest teraz sens wyciągnąć Fenixa z szuflady.
Pozdrawiam
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Wpis dotyczył FW 4.14 Beta, ale o dziwokmicic pisze: Przeoczyłem ten wpis.
W czym rzecz? Trudno to opisać słowami. Po prostu: zdarza się, że zegarek wykreśla błędny profil wysokości, przekłamując tym samym sumę podejść widoczną na profilu (odległość pionowa do celu widoczna w komputerze podróży jest OK).
Wygląda to tak, jakby ten właściwy profil został zagęszczony/skrócony a do niego została dopisana uproszczona, prawie lustrzana kopia
Dla zobrazowania zjawiska dwa przykłady. Pierwszy to trasa z Leska na Gruszkę (taka górka w pobliżu Leska). Drugi przykład to zejście od skrzyżowania szlaków na Bukowym Berdzie do Widełek. Na lewo prawidłowe profile, na prawo błędne.
Niestety póki co nie znalazłem recepty na ominięcie problemu. To zwyczajna loteria. Zdarza się że zegarek wygeneruje prawidłowy profil, a gdy ponownie damy opcję "nawiguj do" wyskoczy błędny. Bywa też odwrotnie - najpierw mamy błędny, a wymuszenie nowej nawigacji do tego samego punktu daje prawidłowy wykres. Bywa też tak, że zegarek się uprze i kilka razy pod rząd wygeneruje ten zły profil. Ki czort? Nie mam pojęcia.
Dla jasności: problem nie dotyczy profili kursów przygotowanych poza zegarkiem (np. w Locusie) i z wykorzystaniem nawigacji "podążaj kursem".
Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Bug w sofcie zawsze można poprawić (chociaż w przypadku Garmina, nigdy nic nie wiadomo
), gorzej z problemami sprzętowym, a narzekania biegaczy na dokładność GPS wpływającą m.in. na długość przebytego dystansu zarówno w Fenixie 3 jak też w F5X to na forum Garmina chleb powszedni.
W turystyce - przynajmniej w moim przypadku - super precyzyjne wyniki nie są tak istotne, ale słaby odbiornik GPS i tu może dać się we znaki, o czym przekonałem się dwa dni temu w drodze na Rozsypaniec. Otóż w pewnym momencie spojrzałem na zegarek i zobaczyłem brak dystansu do celu (Przeł. Bukowska). Pierwsza myśl: słaby sygnał GPS. Przypomniały mi się czasy pierwszych odbiorników, gdy gubienie sygnału było nagminne.
Lekko poirytowany przełączyłem się na ekran mapy i ku mojemu zaskoczeniu zobaczyłem prawidłową pozycję na mapie. Ba! Po przeskalowaniu mapy wyraźnie było widać prawidłowy ruch kursora. Zatem o zgubieniu sygnału nie było mowy. Niemniej skonfigurowałem naprędce odpowiednie pole w komputerze podróży i stała się jasność. Sygnał był, ale słaby:
Ciekawa sprawa. Pozycja GPS uchwycona, kursor na mapie w prawidłowej pozycji, zapisany ślad też nie najgorszy:
a zegarek uznał spadek jakości sygnału za wystarczający, by nie pokazać odległości do celu.
Zła wiadomość jest taka, że chociaż warunki terenowe nie były idealne: las, dookoła zbocza, nie były też jakieś super tragiczne. Z całą pewnością dużo gorzej jest w tatrzańskiej Dolinie Roztoki, którą nie wykluczone że za miesiąc odwiedzę. Ciekawe jak tam zachowa się mój F5X?
Dla jasności. Brak informacji o dystansie do celu występował przez ok. 10-15 minut czyli mniej więcej na długości 1 km w tym obszarze:
Zamieszczone ilustracje wykonano na tle map wydawnictwa Compass.
W turystyce - przynajmniej w moim przypadku - super precyzyjne wyniki nie są tak istotne, ale słaby odbiornik GPS i tu może dać się we znaki, o czym przekonałem się dwa dni temu w drodze na Rozsypaniec. Otóż w pewnym momencie spojrzałem na zegarek i zobaczyłem brak dystansu do celu (Przeł. Bukowska). Pierwsza myśl: słaby sygnał GPS. Przypomniały mi się czasy pierwszych odbiorników, gdy gubienie sygnału było nagminne.
Ciekawa sprawa. Pozycja GPS uchwycona, kursor na mapie w prawidłowej pozycji, zapisany ślad też nie najgorszy:
a zegarek uznał spadek jakości sygnału za wystarczający, by nie pokazać odległości do celu.
Zła wiadomość jest taka, że chociaż warunki terenowe nie były idealne: las, dookoła zbocza, nie były też jakieś super tragiczne. Z całą pewnością dużo gorzej jest w tatrzańskiej Dolinie Roztoki, którą nie wykluczone że za miesiąc odwiedzę. Ciekawe jak tam zachowa się mój F5X?
Dla jasności. Brak informacji o dystansie do celu występował przez ok. 10-15 minut czyli mniej więcej na długości 1 km w tym obszarze:
Zamieszczone ilustracje wykonano na tle map wydawnictwa Compass.
Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Są też dobre informacje
Podczas wycieczki:

trwającej 9h 40' z zapisem śladu przez 7h 10' (na dłuższych postojach: Przeł Bukowska, Halicz, Przeł GOPR, Siodło pod Tarnicą wstrzymywałem zapis śladu) bateria z 98% spadał do 62%. Jak dla mnie, to bardzo dobry wynik.
* Tryb zapisu śladu: "Smart"
* Podłączony czujnik tempe
* Aktywny wbudowany pulsometr.
* Na ekranie w zasadzie prawie na stałe widok komputera podróży.

trwającej 9h 40' z zapisem śladu przez 7h 10' (na dłuższych postojach: Przeł Bukowska, Halicz, Przeł GOPR, Siodło pod Tarnicą wstrzymywałem zapis śladu) bateria z 98% spadał do 62%. Jak dla mnie, to bardzo dobry wynik.
* Tryb zapisu śladu: "Smart"
* Podłączony czujnik tempe
* Aktywny wbudowany pulsometr.
* Na ekranie w zasadzie prawie na stałe widok komputera podróży.
Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Kolejny pozytyw. Jeszcze w "starych, dobrych czasach" przyzwyczaiłem się do faktu, że podczas nawigacji z wykorzystaniem routingu mapy, odbiornik liczy czas dojścia do celu na podstawie stałych, "zaszytych" w FW prędkości domyślnych. Przykładowo w odbiorniku 60CS dla piechura była to prędkość 4,7 km/h, więc miłym dla mnie zaskoczeniem jest to, że w przypadku Fenixa 5X, sprawa wygląda inaczej.
W obu przypadkach nawigacja odbywała się z wykorzystaniem routingu mapy i w obu zwrot/punkt następny odpowiadał celowi. Prędkości przyjęte przez zegarek do obliczeń ETE:
* na lewo: 3,43 km/h
* na prawo: 2,63 km/h
Mechanizmom liczenia ETE w F5X bedę musiał się jeszcze przyjrzeć, ale z całą pewnością obliczenia nie bazują na stałej prędkości, co widać na zademonstrowanych wyżej przykładach.
W obu przypadkach nawigacja odbywała się z wykorzystaniem routingu mapy i w obu zwrot/punkt następny odpowiadał celowi. Prędkości przyjęte przez zegarek do obliczeń ETE:
* na lewo: 3,43 km/h
* na prawo: 2,63 km/h
Mechanizmom liczenia ETE w F5X bedę musiał się jeszcze przyjrzeć, ale z całą pewnością obliczenia nie bazują na stałej prędkości, co widać na zademonstrowanych wyżej przykładach.
Pozdrawiam Lechu
Muszę się podzielić również moimi odczuciami co do GPS w fenixie... aktualnie mam wgrane oprogramowanie 4.21 beta. Zegarek używam praktycznie codziennie do biegu i jestem na tą chwile rozczarowany jego działaniem... liczne przekłamania w tempie biegu, maksymalnej prędkości czy też w zapisie trasy na mapie. Poniżej 3 przykłady - porównanie z telefonem samsung s7. Jeżeli z nowym oprogramowaniem się nie poprawi będę zegarek reklamować a mam już 2 sztukę (1 wymieniony - brak pamięci masowej po podłączeniu do komputera).
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Przykre to, ale śledząc forum Garmina, odnoszę wrażenie, że "ten typ tak ma", bo narzekania na dokładność GPS w zastosowaniach sportowo treningowych są dość częste
Z innych ciekawostek. Po długim okresie oczekiwania, kilka dni temu pojawiła się wersja dla F5X, ulubionej przez wielu tarczy zegarka, znanej dotąd m.in. z Epixa czy Fenixa3: Optimus HR. https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/3154 ... 439829fb5f
Z innych ciekawostek. Po długim okresie oczekiwania, kilka dni temu pojawiła się wersja dla F5X, ulubionej przez wielu tarczy zegarka, znanej dotąd m.in. z Epixa czy Fenixa3: Optimus HR. https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/3154 ... 439829fb5f
Pozdrawiam Lechu