eTrex 10 - brak zapisu wyprawy - prośba o pomoc.
eTrex 10 - brak zapisu wyprawy - prośba o pomoc.
Witam,
Właśnie wróciłem z długiej 40-dniowej wyprawy kajakowej po Polsce, podczas której jako pierwszy przepłynąłem kajakiem z zachodu na wschód.
Tuż przed podróżą nieszczęśliwie utopiłem mój sprawdzony GPS i w ostatniej chwili dokupiłem coś najprostszego (eTrex10), co miałem nadzieję, że zapisze całą trasę.
GPS podczas całej podróży grzecznie dodawał pokonane kilometry - łącznie wyszło 1 792 km - co tylko mnie utwierdzało w przekonaniu, że bez problemu będę miał zapis śladu z całej wyprawy.
Niestety w domu, po podłączaniu urządzenia do komputera, okazało się, że zapisane jest tylko 5 ostatnich dni i co najwyżej, to mogę sobie zrobić zdjęcie wyświetlacza, który pokazuje cały dystans.
I tu przechodzimy do mojego właściwego pytania - czy może coś robię po prostu źle i ten zapis w całości jest w urządzeniu? (robiłem odczyt przez BaseCamp).
Prośba w takim razie o poradę, jak go wyciągnąć?
I druga opcja, że tak ma już być, bo ten GPS tylko tyle zapisuje - i wtedy inne pytanie - skoro na ekranie mam sumę wszystkich kilometrów, ilość godzin ruchu itp. - to czy da się to w jakiejś formie wyciągnąć z GPS-a i wrzucić do pliku, który byłby dodatkowym potwierdzeniem mojej wyprawy?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam
Dariusz Kuźniarski
Właśnie wróciłem z długiej 40-dniowej wyprawy kajakowej po Polsce, podczas której jako pierwszy przepłynąłem kajakiem z zachodu na wschód.
Tuż przed podróżą nieszczęśliwie utopiłem mój sprawdzony GPS i w ostatniej chwili dokupiłem coś najprostszego (eTrex10), co miałem nadzieję, że zapisze całą trasę.
GPS podczas całej podróży grzecznie dodawał pokonane kilometry - łącznie wyszło 1 792 km - co tylko mnie utwierdzało w przekonaniu, że bez problemu będę miał zapis śladu z całej wyprawy.
Niestety w domu, po podłączaniu urządzenia do komputera, okazało się, że zapisane jest tylko 5 ostatnich dni i co najwyżej, to mogę sobie zrobić zdjęcie wyświetlacza, który pokazuje cały dystans.
I tu przechodzimy do mojego właściwego pytania - czy może coś robię po prostu źle i ten zapis w całości jest w urządzeniu? (robiłem odczyt przez BaseCamp).
Prośba w takim razie o poradę, jak go wyciągnąć?
I druga opcja, że tak ma już być, bo ten GPS tylko tyle zapisuje - i wtedy inne pytanie - skoro na ekranie mam sumę wszystkich kilometrów, ilość godzin ruchu itp. - to czy da się to w jakiejś formie wyciągnąć z GPS-a i wrzucić do pliku, który byłby dodatkowym potwierdzeniem mojej wyprawy?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam
Dariusz Kuźniarski
Re: eTrex 10 - brak zapisu wyprawy - prośba o pomoc.
A masz w folderze gpx podfolder archive? Poszukaj tam.
W terenie: Garmin Oregon 450
W mieście: Locus
nie mam takiego pliku - w folderze GPX mam tam zapisane kilka małych plików waypoint po 2 kb.
Jest tam natomiast folder Current, a w nim plik Current.gpx o rozmiarze 2MB - otworzyłem ten plik w google earth i jest w nim zapis ostatnich 5 dni.
Może ktoś potrafi mi w takim razie doradzić, jak wyciągnąć ten zapis, który jest w danych komputera podróży i pokazuje całkowity dystans?
Jest tam natomiast folder Current, a w nim plik Current.gpx o rozmiarze 2MB - otworzyłem ten plik w google earth i jest w nim zapis ostatnich 5 dni.
Może ktoś potrafi mi w takim razie doradzić, jak wyciągnąć ten zapis, który jest w danych komputera podróży i pokazuje całkowity dystans?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Zacznijmy od tego, że w przypadku ręczniaka Garmina należy odróżnić dwa rodzaje śladów:
* "Bieżący" czyli ten do którego dodawane są na bieżąco kolejne punkty, kolejne pozycje GPS oraz
* "Zapisany" (zarchiwizowany), który - skrótowo rzecz ujmując - powstaje przez kopiowanie śladu bieżącego. Bieżący ślad może zostać "zapisany"/zarchiwizowany ręcznie lub automatycznie - cyklicznie (np. codziennie), bądź po przekroczeniu limitu danych (zapełnieniu bufora). To kwestia ustawień odbiornika.
No i właśnie. Kolejna sprawa. Ślady Garmina mają ograniczenia związane z maksymalną ilością punktów. W przypadku Etrexa10 jest to 10 tys. pkt. Po przekroczeniu tej ilości, najstarsze pozycje zostają zastąpione/nadpisane nowymi. Stąd te ostatnie 5 dni. Reszta zapewne przepadła, przez nadpisanie pozycji.
Znając system, należałoby postępować tak: Wykonywać codzienną archiwizację/zapis śladu bieżącego, po czym zerować ślad bieżący. W ciągu 40 dni miałbyś 40 pojedynczych śladów, które można by było potem w odpowiednim sofcie połączyć w jeden. Przynajmniej teoretycznie tak można było postąpić. W praktyce, w przypadku Etrexa10 mogłoby to być i tak niewykonalne, gdyż odbiornik ma zbyt małą pamięć, by zmieścić 40 w miarę pełnych śladów. Krótko mówiąc: mogłoby się udać, ale ... niekoniecznie. Taki już urok Etrexa10.
* "Bieżący" czyli ten do którego dodawane są na bieżąco kolejne punkty, kolejne pozycje GPS oraz
* "Zapisany" (zarchiwizowany), który - skrótowo rzecz ujmując - powstaje przez kopiowanie śladu bieżącego. Bieżący ślad może zostać "zapisany"/zarchiwizowany ręcznie lub automatycznie - cyklicznie (np. codziennie), bądź po przekroczeniu limitu danych (zapełnieniu bufora). To kwestia ustawień odbiornika.
No i właśnie. Kolejna sprawa. Ślady Garmina mają ograniczenia związane z maksymalną ilością punktów. W przypadku Etrexa10 jest to 10 tys. pkt. Po przekroczeniu tej ilości, najstarsze pozycje zostają zastąpione/nadpisane nowymi. Stąd te ostatnie 5 dni. Reszta zapewne przepadła, przez nadpisanie pozycji.
Znając system, należałoby postępować tak: Wykonywać codzienną archiwizację/zapis śladu bieżącego, po czym zerować ślad bieżący. W ciągu 40 dni miałbyś 40 pojedynczych śladów, które można by było potem w odpowiednim sofcie połączyć w jeden. Przynajmniej teoretycznie tak można było postąpić. W praktyce, w przypadku Etrexa10 mogłoby to być i tak niewykonalne, gdyż odbiornik ma zbyt małą pamięć, by zmieścić 40 w miarę pełnych śladów. Krótko mówiąc: mogłoby się udać, ale ... niekoniecznie. Taki już urok Etrexa10.
Informacje pokazywane przez komputer podróży, a ślad w postaci pliku GPX, to - przynajmniej w przypadku Garmina - dwa niezależne byty. Owszem, przy "zapisywaniu" (archiwizowaniu) śladu bieżącego, pojedyncze dane z komputera podróży (np. dystans) trafią do nagłówka pliku GPX, więc nie wykluczone że informacja o długości całego dystansu zostanie zapisana, ale przebiegu bezpowrotnie utraconej trasy i tak już nie odzyskasz.Turabat pisze:jak wyciągnąć ten zapis, który jest w danych komputera podróży i pokazuje całkowity dystans?
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Etrex 10 należy do odbiorników nowszej generacji nie przypuszczam, że posiada opcję "zawijaj ślad".
W nowszych odbiornikach nie ma możliwości wyboru opcji "nie archiwizuj", jest tylko kwestia w jaki sposób ślad
ma być archiwizowany.
Jeżeli ślad bieżący przekroczy umowną liczbę punktów bez ( żadnej) naszej ingerencji część śladu bieżącego powinna być zarchiwizowana.
Etrex 10 nie ma niezbyt wielkiej dostępnej pamięć, ale pomimo to pamięć odbiornika powinna zawierać przynajmniej
kilka śladów zarchiwizowanych ( eTrex 10 może zapisać 100 śladów) ...... dlaczego tak się nie stało, można domniemywać, że ślad bieżący
został usunięty przed zarchiwizowaniem.
W nowszych odbiornikach nie ma możliwości wyboru opcji "nie archiwizuj", jest tylko kwestia w jaki sposób ślad
ma być archiwizowany.
Jeżeli ślad bieżący przekroczy umowną liczbę punktów bez ( żadnej) naszej ingerencji część śladu bieżącego powinna być zarchiwizowana.
Etrex 10 nie ma niezbyt wielkiej dostępnej pamięć, ale pomimo to pamięć odbiornika powinna zawierać przynajmniej
kilka śladów zarchiwizowanych ( eTrex 10 może zapisać 100 śladów) ...... dlaczego tak się nie stało, można domniemywać, że ślad bieżący
został usunięty przed zarchiwizowaniem.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie twierdzę, że posiada taką opcję, ale gdy ślad osiągnie 10.000 pkt, coś musi się wydarzyć. O ile pamięć mnie nie myli, w takiej sytuacji odbiornik "wycina" (najstarsze?) 2.000 pkt i w tak zwolnionym miejscu, zaczyna zapisywać nowe punkty. Gdzieś o tym chyba było na Garniaku.roro pisze:Etrex 10 należy do odbiorników nowszej generacji nie przypuszczam, że posiada opcję "zawijaj ślad".
Zdarzają się wyjątki.roro pisze:W nowszych odbiornikach nie ma możliwości wyboru opcji "nie archiwizuj", jest tylko kwestia w jaki sposób ślad ma być archiwizowany.
Oryginalny tekst: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... 22#p157317GPS Maniak pisze:@Wodzirej. W 10-tce (FW 2.90) w konfiguracji śladów nie widzę opcji: "Autoarchiwizacja".
100 to maksymalna ilość obsługiwanych plików. Jest jednak małe "ale". Otóż pełen ślad, czyli 10.000 pkt to plik o objętości ok 2MB. 100 śladów to łącznie 200 MB, a odbiornik ma pamięci mniej niż 10 MBroro pisze: ( eTrex 10 może zapisać 100 śladów)
Optowałbym za tym, że w 10-tce nadal nie ma autoarchiwizacji.roro pisze:dlaczego tak się nie stało, można domniemywać, że ślad bieżący został usunięty przed zarchiwizowaniem.
Pozdrawiam Lechu
Wygrzebałem z szuflady 10-tkę i sprawdziłem. FW 3.40 - nie posiada opcji "zawijaj ślad".roro pisze:Etrex 10 należy do odbiorników nowszej generacji nie przypuszczam, że posiada opcję "zawijaj ślad".
FW 3.40 - nadal nie ma autoarchiwizacji.GPS Maniak pisze:[Optowałbym za tym, że w 10-tce nadal nie ma autoarchiwizacji.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Sprawdziłem ślad autora wątku. Miał 9998 zapisanych punktów. W specyfikacji etrexa 10 jest info o pamięci na 10 tyś punktów w śladzie. W folderze gpx nie ma innych zapisanych danych. Moim zdaniem etrex w tej sytuacji nadpisywał najstarsze punkty w śladzie. Dane moim zdaniem nie do odzyskania. Ale autor robił po drodze dużo zdjęć, jeśli miał opcję zapisywania z geolokalizacją to można na tej podstawie choć częściowo odtworzyć przebieg trasy.
W terenie: Garmin Oregon 450
Jeżdżę z 10tką na rowerze . Zdarzaja mi się całodzienne wyprawy ponad 200km.
I faktycznie jest tak że jeśli nie zapisze śladu w "przyznanym" limicie 10,000 pkt Etrex nadpisuje jednocześnie "zjadajac" początek trasy.
Praktycznie jest tak że około setnego km (interwał zapisu mam ustawiony na "dystans" co 10 m), zapisuje ślad w pamięci i uruchamiam drugi limit 10.000.
Inaczej jeśli tego nie zrobię na wyświetlaczu owszem zobaczę 200km,czas ,średnią itp ale w zapisanym pliku gpx* śladzie już tylko ostatnie ok 100km.
Taki urok limitacji punktów śladu i małej pamięci Etrexa 10.
Etrex jest w stanie pomieści około 3 pełnych śladów 10.000pkt.
Jeśli chcesz zapisywać długie trasy to musisz gdzieś exportować pliki na bieżąco i łączyć je potem w jeden większy. Są do tego odp. narzędzia.
Zaniwestuj w 20x tam już jest karta pamięci która jest lekiem na to całe dziwactwo.
I faktycznie jest tak że jeśli nie zapisze śladu w "przyznanym" limicie 10,000 pkt Etrex nadpisuje jednocześnie "zjadajac" początek trasy.
Praktycznie jest tak że około setnego km (interwał zapisu mam ustawiony na "dystans" co 10 m), zapisuje ślad w pamięci i uruchamiam drugi limit 10.000.
Inaczej jeśli tego nie zrobię na wyświetlaczu owszem zobaczę 200km,czas ,średnią itp ale w zapisanym pliku gpx* śladzie już tylko ostatnie ok 100km.
Taki urok limitacji punktów śladu i małej pamięci Etrexa 10.
Etrex jest w stanie pomieści około 3 pełnych śladów 10.000pkt.
Jeśli chcesz zapisywać długie trasy to musisz gdzieś exportować pliki na bieżąco i łączyć je potem w jeden większy. Są do tego odp. narzędzia.
Zaniwestuj w 20x tam już jest karta pamięci która jest lekiem na to całe dziwactwo.
100 śladów po 10K punktów:Rafael pisze: Etrex 10 jest w stanie pomieści około 3 pełnych śladów 10.000pkt.
https://buy.garmin.com/en-US/US/p/87768#specs
Karta microSD oraz pamięć etrexa 20x = 3.7 GB:Rafael pisze: Zaniwestuj w 20x tam już jest karta pamięci która jest lekiem na to całe dziwactwo.
https://buy.garmin.com/en-US/US/p/518046#specs
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Oj, oj. Nie tak prędkowodzirej pisze:100 śladów po 10K punktów:Rafael pisze: Etrex 10 jest w stanie pomieści około 3 pełnych śladów 10.000pkt.
https://buy.garmin.com/en-US/US/p/87768#specs
OK. Specyfikacja mówi że pojedynczy ślad może mieć maksymalnie 10k pkt, a maksymalna ilość plików ze śladami wynosi 100, ale to tylko pół prawdy. Należy bowiem mieć świadomość ograniczenia związanego z pamięcią Etrexa10. Otóż do zapisania 100 śladów po 10k punktów potrzeba ponad 200 MB przestrzeni dyskowej, podczas gdy w Etrexie10 jest tylko ... ok. 9 MB
Pozdrawiam Lechu
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 4 times
To już "se ne vrati", obecnie ślady zapisywane są WYŁĄCZNIE w pamięci wewnętrznej.Rafael pisze:Zaniwestuj w 20x tam już jest karta pamięci która jest lekiem na to całe dziwactwo.
Oczywiście, 20-tka daje możliwość zapisywania długich śladów (po przekroczeniu liczby punktów zostaną one podzielone).
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe