Zestawy map i ładowanie map.
Zestawy map i ładowanie map.
Czy do wszystkich odbiorników GPS Garmina, ładowanie map odbywa się przygotowanym zestawem , czy coś w tym temacie sie zmieniło.
Jędrek
Nuvi 2495LT, etrex 20, GPSMAP60cs, GPSMAP67 , Nuvi 205
, GPmapa, UMP, Topo, PL Topo
Nuvi 2495LT, etrex 20, GPSMAP60cs, GPSMAP67 , Nuvi 205
, GPmapa, UMP, Topo, PL Topo
Nie, nadal tak jest. Ale np. w nuvi można mieć 4 zestawy map:
gmapbmap.img - mapa bazowa
gmapprom.img - mapa firmowa od Garmina
gmapprom1.img - druga mapa firmowa
gmapsupp.img - mapa uzytkownika
Teoretycznie można każdy z tych zestawów map zrobić samemu, ale ja uzyskałem taką kombinacje, która zablokowała mi nuvi, więc polecam ostrożność.
Teoretycznie można każdy z tych zestawów map zrobić samemu, ale ja uzyskałem taką kombinacje, która zablokowała mi nuvi, więc polecam ostrożność.
Mój nuvi nie widzi pliku: gmapprom1.img...popej pisze:Nie, nadal tak jest. Ale np. w nuvi można mieć 4 zestawy map:
Mam 3 pliki: gmapbmap.img, gmapprom.img i gmapsupp.img. Żeby uniknąć przypadkowego zastąpienia pliku gmapsupp.img zmieniłem jego nazwę na: gmapprom1.img i nuvi go nie widzi...czy ktoś może napisać o co chodzi?
I jeszcze jedno, tak poza tematem...czy opcja "szukaj" na garniaku działa poprawnie??? chciałem wyszukać: gmapprom1 i nie znalazł. Kombinowałem z cudzysłowami i też nic...Jak poprawnie wpisać w wyszukiwarce żeby znalazła: gmapprom1? Jak wpiszę całe wyrażenie gmapprom1.img to znajduje...
Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych 
Niestety nie działa poprawnie, ale jak na razie nikt nie odważył się pociągnąć temat dalej. W dziale Sprawy forum jest temat jak działa opcja "szukaj"?.wanmic1 pisze:I jeszcze jedno, tak poza tematem...czy opcja "szukaj" na garniaku działa poprawnie???
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Dzięki Magnoom 
Ale jest pewna prawidłowość na tym forum: jeśli ktoś się zapyta starych bywalców o coś, co było już komentowane "miliony" razy na forum, to zawsze dostaje opier... że nie używa opcji szukaj
Przekonałem się, że łatwiej wyszukać wątek "na piechotę" niż przy pomocy tej opcji...
Mimo wszystko oczekuję odpowiedzi na moje pytanie bo nie znalazłem jej w wyszukiwarce
Pozdrawiam, Michał
Ale jest pewna prawidłowość na tym forum: jeśli ktoś się zapyta starych bywalców o coś, co było już komentowane "miliony" razy na forum, to zawsze dostaje opier... że nie używa opcji szukaj
Przekonałem się, że łatwiej wyszukać wątek "na piechotę" niż przy pomocy tej opcji...
Mimo wszystko oczekuję odpowiedzi na moje pytanie bo nie znalazłem jej w wyszukiwarce
Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych 
Owszem często odsyłamy do funkcji szukaj i może to powodować zagubienie w tym błędnym kole. Sam czasami udzielam takich uwag, ale zazwyczaj w momencie, gdy pojawia się kolejne pytanie, na które przed chwilą padła odpowiedź w sąsiednim temacie. W temacie o jeden lub kilka niżej czy gdy wyżej jest temat przyklejony.
Z tego co pamiętam z karty gmapprom.img nie będzie widoczny. Jeśli jednak jest w pamięci urządzenia i nadal nie jest widoczny to nie znam rozwiązania poza gmaptoolem i sklejeniem obu gmapprom.img
Czy ten plik jest w pamięci wewnętrznej urządzenia czy na karciewanmic1 pisze:Mój nuvi nie widzi pliku: gmapprom1.img...
Pozdrawiam Damian Gałka
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nieprawda. Tu nie ma prawdiłowościwanmic1 pisze:Ale jest pewna prawidłowość na tym forum: ....
Ja stosuję prostą zasadę:
* jak mam dobry humor i nie ma meczu w TV - odpowiadam (z reguły linkami),
* jak nie mam humoru, bądź jest mecz w TV odsyłam do wyszukiwarki
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
W pamięciMagnoom pisze:Czy ten plik jest w pamięci wewnętrznej urządzenia czy na karcie![]()
Jakim programem można edytować firmware?popej pisze:W treści firmware 5.30 pojawia się nazwa gmapprom1.img
nie rozumiem...dlaczego zła mapa? to jest plik z GPMapą (jak ma nazwę gmapsupp.img to nuvi go czyta normalnie a jak zmienią mu nazwę na gmapprom1.img to go nie widzi)popej pisze:zła mapa albo 2x ta sama mapa
Literówkę wykluczam
hehe, dobreGPSManiak pisze:* jak mam dobry humor i nie ma meczu w TV - odpowiadam (z reguły linkami),
* jak nie mam humoru, bądź jest mecz w TV odsyłam do wyszukiwarki Wink
Jak nie ma innej opcji to spróbuję gmaptool'a.
Dzięki i pozdrawiam,
Michał
Akurat tylko przeglądałem hex-edytorem. Można go też tak edytować, ale to już nie jest banalne zadanie.wanmic1 pisze: Jakim programem można edytować firmware?
Wymieniłem tylko potencjalne możliwości. A być może po prostu w nuvi 300 ta nazwa nie zadziała. Trudno mi cokolwiek sprawdzić, bo nie mam takiego sprzętu.wanmic1 pisze: nie rozumiem...dlaczego zła mapa? to jest plik z GPMapą (jak ma nazwę gmapsupp.img to nuvi go czyta normalnie a jak zmienią mu nazwę na gmapprom1.img to go nie widzi)
- Tomek Niedbała
- Początkujący
W Nuvi 750 mam działające:wanmic1 pisze:jak ma nazwę gmapsupp.img to nuvi go czyta normalnie a jak zmienią mu nazwę na gmapprom1.img to go nie widzi)
gmapprom.img (CNE2008)
gmapprom1.img (GMapa 2007.2)
..tyle, że umieszczone w pamięci odbiornika, a nie na karcie SD.
Na karcie mogę mieć tylko gmapsupp.img
Nuvi 2597LMT; GPS Data Logger/Receiver iBlue747 Bluetooth
Szukaj na Garniaku przez Google np.:wanmic1 pisze: I jeszcze jedno, tak poza tematem...czy opcja "szukaj" na garniaku działa poprawnie??? chciałem wyszukać: gmapprom1 i nie znalazł. Kombinowałem z cudzysłowami i też nic...Jak poprawnie wpisać w wyszukiwarce żeby znalazła: gmapprom1? Jak wpiszę całe wyrażenie gmapprom1.img to znajduje...
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=gar ... Google&lr=
Pozdrawiam,
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Dodam swoje testy na nuvi 250w. Też nie rusza mi gmapprom1.imgpopej pisze:Wymieniłem tylko potencjalne możliwości. A być może po prostu w nuvi 300 ta nazwa nie zadziała. Trudno mi cokolwiek sprawdzić, bo nie mam takiego sprzętu.
Beetl(e)dit: Weryfikacja -> Działa przy firmware 3.10
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2008, 10:52 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Bardzo dobry pomysł-poważnieGuzik pisze:Szukaj na Garniaku przez Google
Dziękipopej pisze:Akurat tylko przeglądałem hex-edytorem. Można go też tak edytować, ale to już nie jest banalne zadanie.