Mapa szlaków w Alpach

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Yagi1970
Bywalec

Mapa szlaków w Alpach

Post autor: Yagi1970 »

Witajcie

Za kilka miesięcy wybieram się potuptać w Alpy i chciałem kupić jakąś mapę Topo ze szlakami głownie we Włoszech i Szwajcarii. Niestety moje poszukiwania w Sieci niewiele dały, gdyż oferowane mapy zawierają głównie siatkę drogową a nie szlaki. Czy ktoś z Was orientuje się może gdzie i czy w ogóle można kupić taką mapę lub jeśli takowa nie występuje mógłby polecić jakąś darmową?
--
Pozdrawiam
Robert

GPS Map 60CSx, Vista HCx, Nuvi 2599LMT, .
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Istnieją mapy Topo Szwajcarii i dla Włoch Trekmap. Nie wiem jak wyglądają, ale z pwenością można kupić:
http://www.tramsoft.ch/gps/garmin_mapsource-ch_en.html
http://www.naturedynamics.com/shop/sche ... html?id=30
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Yagi1970
Bywalec

Super, dziękuję za linki.
--
Pozdrawiam
Robert

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

TrekMap jakoś nie miałem okazji oglądać, pomimo że rozesłałem wici na prawo i lewo. Szwajacarię mam, ale nie znam. Zdaniem Jerzego - nie jest najwyższych lotów.

Jak podasz nazwę jakiejś miejscowości, to mogę zrobić Tobie screenshota z MapSource.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Yagi1970
Bywalec

GPS Maniak pisze: Jak podasz nazwę jakiejś miejscowości, to mogę zrobić Tobie screenshota z MapSource.
No takie coś mam do przejścia:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 lut 2008, 15:04 przez Yagi1970, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pozdrawiam
Robert

jerzy
Bywalec

Post autor: jerzy »

Szwajcarię chciałem nawet kupić. Ale po testach mapy edu zdecydowanie zrezygnowałem z zakupu. Na Włochy z Trek Map też czekam - niestety zasięg tych map jest ograniczony do niewielkiego kawałka Dolomitów. Zwykle przed wyprawą w Alpy rysuję sobie parę szlaków na bazie posiadanych map papierowych, wgrywam ściągnięte z netu POI, i w zasadzie to mi wystarcza.
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

jerzy pisze:Ale po testach mapy edu ...
Jak to łądnie zabrzmiało :wink:
Sądzę, że piszemy o tej samej wersji mapy, no i na niej np. okolice La Fouly wyglądają tak:

Obrazek
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Maciej S
Początkujący

Post autor: Maciej S »

Masz jeszcze maps.google.com
coś tam widać
Awatar użytkownika
Yagi1970
Bywalec

GPS Maniak pisze:Sądzę, że piszemy o tej samej wersji mapy, no i na niej np. okolice La Fouly wyglądają tak:
No to trochę marnie wygladają. :cry: Poszukam jeszcze jakiegoś screenshota z map do których linki podał popej , może one będą nieco lepsze.
--
Pozdrawiam
Robert

jerzy
Bywalec

Yagi1970 pisze: No to trochę marnie wygladają. :cry: Poszukam jeszcze jakiegoś screenshota z map do których linki podał popej , może one będą nieco lepsze.
Ten pierwszy link, to własnie ta mapa. Natomiast drugi, to mapy Dolomitów z Trek Map, więc Ciebie w tym momencie też nie interesują - inny obszar :(
dodano Jest jeszcze GPS TOPO 1 Alps (tylko Francja). I ona jest chyba najlepsza (np. tutaj: http://www.ign.fr/rubrique.asp?rbr_id=2179&lng_id=EN , albo lepiej tu: http://www.gpstopo.fr/ )
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
Awatar użytkownika
Yagi1970
Bywalec

Znalazłem jeszcze taką stronę:

http://xoomer.alice.it/hcgnar/eng.html? ... xoom#mappe

Nie wiem tylko skąd wzięli te screenshoty na których majaczy coś co przypomina szlak skoro po instalacji cała mapa to tylko warstwice. (no chyba że czegoś nie doczytałem na tej stronie)
--
Pozdrawiam
Robert

jerzy
Bywalec

Tak, to są tylko warstwice (włoskie)- zapomniałem Ci o nich napisać. Można jeszcze ściągnać z net'u wartwice dla całych Alp. szukaj "alpenpub" - ja w tej chwili nie widzę u siebie linka - jutro znajdę go na drugim kompie.
Niestety, na dzisiaj Włochy są najuboższym krajem w Europie, jeśli idzie o w mapy Topo
Pozdrawiam, Jerzy
Awatar użytkownika
Yagi1970
Bywalec

jerzy pisze: Jest jeszcze GPS TOPO 1 Alps (tylko Francja). I ona jest chyba najlepsza
Niestety z jakiś znanych tylko sobie powodów francuzi w mapie o której piszesz nie przyznają się do Chamonix i innych miejscowości w departamencie Haute-Savoie.
--
Pozdrawiam
Robert

Awatar użytkownika
Sierek
Początkujący

Post autor: Sierek »

jerzy pisze:Szwajcarię chciałem nawet kupić. Ale po testach mapy edu zdecydowanie zrezygnowałem z zakupu. Na Włochy z Trek Map też czekam - niestety zasięg tych map jest ograniczony do niewielkiego kawałka Dolomitów. Zwykle przed wyprawą w Alpy rysuję sobie parę szlaków na bazie posiadanych map papierowych, wgrywam ściągnięte z netu POI, i w zasadzie to mi wystarcza.
Szukam reszty Dolomitów (na wschód od Marmolady) dla celów narciarskich. Może natknąłeś się gdzieś na takie opracowania?
Na skałka z mną w avatarku to masyw Civetty :)
Pozdrawiam, Jacek
60CSX+CN9NT+GP5+Topo_PL_100, TyTN II+Automapa+TT6
jerzy
Bywalec

Niestety nie znalazłem do tej pory nic ciekawego. Włochy były do niedawna zupełnie białą plamą :( :( . Teraz pojawił sie Trek Map, i to już jest pierwsza jaskółka. Tyle, że na dzisiaj jest to mały kawałek Dolomitów no i nie wiadomo ile to jest warte. Wrzuciłem temat chłopakom z Włoch i czekam.
Pozdrawiam, Jerzy
ODPOWIEDZ