Oregon 450 i czujnik kadencji

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Oregon 450 i czujnik kadencji

Post autor: Antonio »

Witam po krótkiej przerwie w pisaniu (forum przeglądam regularnie).
Po przesiadce na nowy rower postanowiłem zamontować czujnik kadencji i połączyć z Oregonem 450. Najpierw kupiłem w Decathlon czujnik kadencji Bluetooth/Ant+, lecz coś z nim było nie tak. Telefon go widział po BT, lecz po Ant+ już nie. Oregon oczywiście go nie wykrywał. Potem zmieniłem czujnik na Magene (popularny na znanym portalu aukcyjnym), lecz Oregon dalej go nie wykrywa, natomiast telefon z odpowiednią aplikacją już tak - zarówno przez BT, jak i Ant+.
Teraz pytanie zasadnicze: czy ten typ (Oregon) tak ma, czy coś jest nie tak z moim odbiornikiem?
Ew. jaki czujnik kadencji będzie współpracował z Oregonem 450? Wiem, że to wiekowy sprzęt, ale bardzo mi pasuje i, jak sądzę, posłuży mi jeszcze długie lata, jak inny stary, poczciwy Nuvi.

EDIT: tak się zastanawiam, czy Ant+ w Oregonie 450 nie działa przypadkiem na innej częstotliwości, niż Ant w czujniku kadencji (tu mam ok. 2,4 MHz)

EDIT 2:
Piszperałem jeszcze trochę w sieci i znalazłem. Garminy turystyczne starszej generacji, np. Oregon do 550, obsługują czujniki prędkości i kadencji starszej generacji, tj. GSC10. Różnią się od nowej wersji protokołem (a już myślałem, że z moim coś nie tak).
Gdyby ktoś znał jakiś dobry zamiennik czujnika garminowskiego, to będę wdzięczny
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Re: Oregon 450 i czujnik kadencji

Post autor: miecho »

Te starsze modele potrafiły działać tylko z jedynymi słusznymi czujnikami Garmin i na tamtą chwilę były tylko GSC10.
Nawet jak był by czujnik, który by tak samo wysyłał dane, ale miałby inny identyfikator niż Garmin to ze starszymi odbiornikami mógł nie zadziałać.
Teraz Garmin bardziej się otworzył i ze współczesnymi odbiornikami działają urządzenia innych producentów.
ANT+ to jest standard, ale jest ciągle rozwijany.
Z reguły stary czujnik powinien zadziałać z nowym odbiornikiem.
W drugą stronę trzeba być ostrożnym. Najlepiej sprawdzić.

A propos GSC10 kiedyś turystyczne odbiorniki brały tylko połowę informacji z czujnika GSC10 - tylko kadencję. Prędkość i tak liczyły tylko na podstawie GPS...
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Kontakt:

@miecho: dzięki za odpowiedź. No właśnie znalazłem trochę info na ten temat. Myślałem, że coś się uda znaleźć, ale lipa. Już sobie temat odpuściłem. Czekam na Milan M4, a Oregon w nieznany teren.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Na pewno Colorado 300 działał z GSC10, ale tak jak pisałem wcześniej tylko kadencja, prędkości z magnesika na kole nie rejestrowało.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Kontakt:

Bo odbiorniki turystyczne nie łączą się z czujnik ani prędkości. U mnie tylko puls, kadencja, temperatura.
Przy nowych czujnik ach jest lista zgodnych urządzeń i tam Oregony zaczynają się od modelu 600
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ