To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie !
Od dłuższego już czasu przeglądam to forum w skromnym milczeniu (bo nic odkrywczego nie wymyśliłem a i problemy dało się samemu rozwiązać).
Dziś jednak, dla kilku drobnych uwag, przerywam milczenie ... i to od razu w nieśmiertelnym temacie tzw. "map demo".
Śledziłem jakiś czas temu fascynującą wymianę postów na ten temat ale jej skutki uważam za trochę nieoczekiwane.
Daje się bowiem ostatnio, moim zdaniem, wyczuć z niektórych postów że na część userów padł blady strach przed używaniem w MapSource, nomen omen, DEMOnicznego kodu DEMO.
Osobiście uważam że MapSource w trybie DEMO to świetna funkcja o ile używa się MapSource z prostym patch'em (wg przepisu Popeja - post z 29.05.2007 w tym wątku) dającego, oprócz oglądania wszystkich map, również możliwość wysyłania skutecznego do odbiornika map niekomercyjnych (w tym UMP pcPL).
Używam MS w ten sposób już jakiś czas a podnoszony problem braku możliwości wysyłania tym softem, w trybie pracy DEMO, zakupionych map komercyjnych, moim zdaniem jest nieistotny.
Po zakupie nowej mapy (jak często się to zdarza?) wystarczy tylko
jeden raz (używając MapSource z usuniętym kodem Demo) stworzyć z niej wynikowy plik img i zarchiwizować go na PC.
Potem mozna spokojnie na
stałe przełączyć Mapsource w tryb DEMO natomiast pliki gmapsupp.img (do wgrania do odbiornika) przygotowywać co jakiś czas rewelacyjnym programem GmapTool (też autorstwa Popeja -brawo!!!).
To znaczy dowolnie często można łączyć
niezmienne pliki img map komercyjnych (oczywiście tych zakupionych) z często zmienianymi/aktualizowanymi plikami img map niekomercyjnych.
I to bez męczącego, ciągłego przełączania trybów pracy MapSource oraz bez konieczności szukania jakichkolwiek kodów aby sobie tylko pooglądać na PC jakąś mapę komercyjną.
Tyle moich drobnych uwag... ciekawe tylko czy mogą wystąpić jakieś problemy których całkiem sobie nie uświadamiam ?
Na razie wszystko gra

-------------------------------------
Pozdrawiam Tomek