[News] GPSMap 66

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
cichy_men
Początkujący

Re: Gpsmap 66s

Post autor: cichy_men »

roro pisze: Można zastosować sposób: zapisać ślad podczas aktywności, następnie usunąć zapisaną część śladu ( dojazd),
a dalszą aktywność pozostawić do archiwizacji automatycznej.
Jest to jakiś sposób. Ogólnie wiem jak sobie z tym poradzić "tak na około" jednak zmieniając 60 na 66 myślałem że będzie łatwiej, a nie będzie trzeba kombinować.
Zapis śladu dojazdu to nie jest priorytet i teoretycznie można do tego wykorzystać np nawigację samochodową, jednak po prostu czasem lubię wrócić do takich śladów, zwłaszcza jak gdzieś jadę pierwszy raz i np po powrocie chcę sprawdzić gdzie pobłądziłem ;)
Czyli to nie tylko ja mam takie "rozkminy".

Ogólnie to myślałem że po prostu będę mógł od razu wysłać aktywność do serwisów, a ślady zgrać sobie przy okazji do mojego archiwum i w zasadzie mogę tak robić, ale trochę mi szkoda że ślad się jednak nie zapisuje i nie jest to jakby niezależne od siebie: zapis śladu i aktywność.

roro pisze: Z tą opcją nie wiązałbym dużych nadziei, w starszych odbiornikach też jest taki wybór ( przynajmniej jest w Oregonie 650T),
A szkoda, bo w teorii jest to właśnie to czego szukam...

Kupując 66 nie zastanawiałem się tak długo jak nad 60CSX - tzn nie czytałem tylu opinii użytkowników tylko raczej dane techniczne, a tam wszystko wygląda dużo lepiej.
Jest mniej ograniczeń, więcej form komunikacji (wifi, bt, ant), ale nie dotarłem niestety wcześniej do informacji że ten soft jest tak niedorobiony.
Zauważyłem też że jest dość wrażliwy na odłączanie od PC (no niestety nie można nic wgrać, ani ściągnąć na PC przez WiFi), zdarza mi się że nie chce się uruchomić na bateriach i startuje dopiero na USB i potem już działa na bateriach...
Pozdrawiam
Jaro (cichy_men)

60CSx + CNE NT 2009 + inne
Moja galeria
roro
Bywalec
Been thanked: 2 times

Post autor: roro »

cichy_men pisze:jednak po prostu czasem lubię wrócić do takich śladów, zwłaszcza jak gdzieś jadę pierwszy raz i np po powrocie chcę sprawdzić gdzie pobłądziłem ;)
Jeżeli całość wycieczki będzie w dwóch plikach Gpx, będzie możliwość przenalizowania dojazdu i wycieczki.
Wysłane aktywności można przejrzeć, pobrać z garmin connect zainstalowanym w PC.
Przyzwyczaisz się do 66 i będziesz uważał, że jest najlepszym odbiornikiem ( kwestia czasu) :D .

Uaktualnij FV http://garniak.pl/viewtopic.php?p=206874#p206874 , jeżeli jeszcze nie uaktualniłeś.
roro
Bywalec

cichy_men pisze: ale trochę mi szkoda że ślad się jednak nie zapisuje i nie jest to jakby niezależne od siebie: zapis śladu i aktywność.
Nie uważam brak niezależnego zapisu w dwóch formatach ( tak jak napisałeś) za ograniczenie funkcjonalność.
Mój odbiornik ma możliwość zapisywania niezależnie śladu i aktywności, ale ustawienie zapisu w dwóch formatach
nie uważam za celowe, zarchiwizowaną aktywność w każdym momencie mogę zapisać do pliku Gpx w odbiorniku.
Odbiornik Gpsmap 66 też ma taką możliwość.

Zwrócę uwagę, że wybór formatu zapisu Gpx, Fit lub oba ( Gpx/Fit) nie jest ustawieniem globalnym,
czyli należy dokonać wyboru formy zapisu indywidualnie dla każdej aktywności, może dlatego zapis
nie działa w 66, tak jak oczekuje użytkownik.

Podobnie działa ustawienie Interwału, Auto pause, Auto start. Indywidualnych ustawień dla poszczególnych aktywności jest więcej,
wybór wyświetlanej mapy może być ustawieniem indywidualnym dla poszczególnych aktywności, w Oregonie 650 T można na przykład
przypisać rodzaj zasilania ( akumulatory, zasilacz) indywidualnie dla aktywności ( profili).
Władek
Początkujący

Re: [News] GPSMap 66

Post autor: Władek »

Cześć jestem zainteresowany zakupem urządzenia GPSMAP i wybór padł na 66s, natomiast po wizycie na forum mam sporo wątpliwości co do jakości tego urządzenia.
Czy coś na plus poprawiło się w funkcjonowaniu i błędy w działaniu zostały usunięte? Czy może wszyscy omijają szerokim łukiem serię 66?
Pozdrawiam.
GPSMAP 66sr, 67
gcieslar1
Nowy

Post autor: gcieslar1 »

I ja mam tu pytanie przez krótko miałem 64 sx bez zwiechy przewijalem ekran ładowałem pliki gpx. Skusiłem się na ofertę i kupiłem 66 st oczywiście za pieniądze z wcześniej sprzedanego 64 sx. I tu przeżyłem szok bo pomimo w granych aktualizacji urządzenie lekko mówiąc mulilo. Czy przy oddalaniu a następnie przybliżeniu mapy czy przy jej przewujaniu. Wyznaczanie tras tych samych co na 64 sx tu trwało wieki...
I tu moje pytanie, do Was użytkowników gpsmap 66 czy to urządzenie też wam tak zamula czy może ja miałem wadliwy egzemplarz? Za niedługo stanę przed decyzja wyboru urzadzenia ale tym razem nowego nie z rynku wtórnego i mam zagwostke czy 66 z bardziej czytelnym ekranem czy 64 sx z szybszym interfejsem?
Władek
Początkujący

Stałem się szczęśliwym posiadaczem modelu 66sr, od piątku rozkminiam to urządzenie. Nigdy nie miałem nawigacji turystycznej i na początku, tak jak się spodziewałem strasznie mnie irytowała, ale jest coraz lepiej i zaczynamy się dogadywać.
Mam pytanie czy w tym urządzeniu można ustawić odległość od zejścia z kursu, po której włączy się alarm(dotyczy podróży po śladzie)? Miałem wrażenie, że gdzieś w menu widziałem ustawianie promienia, ale być może się mylę. Fabryczne ustawienie odległości jest dość odległe i wolałbym tą informację wcześniej uzyskać, a w instrukcji nic nie mogę znaleźć.
Urządzenie w tej chwili będzie wykorzystywane do pieszych wędrówek, ustawiłem taki profil. Natomiast dla trasy można zmienić aktywność i do wyboru mam Chodzenie pieszo i Piesze wędrówki czy ktoś wie czym się różnią te aktywności? Jak dla mnie, to jeden czort.

Już wiem o co chodzi z tym chodzeniem pieszo i wędrowaniem pieszo. Zmieniłem język na angielski i jest to źle przetłumaczone, moim zdaniem powinno być "Spacerowanie" i "Piesze wędrówki".
GPSMAP 66sr, 67
Władek
Początkujący

Być może użytkownicy 66 nie odwiedzają forum, ale zadam kolejne pytanie dotyczące usuwania map zainstalowanych fabrycznie.
Moja 66 ma zaledwie 3Gb wolnej przestrzeni, trochę mnie to dziwi, że tylko tyle miejsca pozostawia producent w urządzeniu.
Okazało się, że mam zainstalowaną fabrycznie, oprócz map EU, mapę Ameryki Południowej.
W jaki sposób można usunąć taka mapę? Nie zamierzam z niej korzystać i chętnie pozbędę się zawali pamięci.
Pliki IMG w katalogu Garmin mają nazwy mało sugerujące mapę i nie chciałbym coś schrzanić.
Mam jeszcze plik KMZ z Comapssu, po umieszczeniu go w katalogu Garmin, nie jest widoczny i nie wyświetla się na liście map urządzenia. Co zrobić, aby był widoczny?
Pozdrawiam.
GPSMAP 66sr, 67
roro
Bywalec

Zainstaluj program JaVaWa Device Manager, dowiesz się wszystko o nazwach i plikach zawierających mapy.
Można zastosować inne metody: zmienić rozszerzenie przy nazwie pliku i kolejno sprawdzać, która mapa
nie jest wyświetlana po uruchomieniu odbiornika. 
Mapę ( plik) usuwasz tak jak pliki w pececie.

Plik Kmz umieść w katalogu Garmin/Custommaps 

Edycja:
Władek pisze:Mam pytanie czy w tym urządzeniu można ustawić odległość od zejścia z kursu, po której włączy się alarm(dotyczy podróży po śladzie)?
Zejście z kursu powinno być w ustawieniach " Morskich".
Władek
Początkujący

roro pisze:Zainstaluj program JaVaWa Device Manager, dowiesz się wszystko o nazwach i plikach zawierających mapy.
Można zastosować inne metody: zmienić rozszerzenie przy nazwie pliku i kolejno sprawdzać, która mapa
nie jest wyświetlana po uruchomieniu odbiornika. 
Mapę ( plik) usuwasz tak jak pliki w pececie.

Plik Kmz umieść w katalogu Garmin/Custommaps 
Dzięki, KMZ działa, a w między czasie stworzyłem katalog do którego przerzuciłem niechcianą mapę, za pierwszym razem trafiłem na Amerykę południową, to był największy plik.
roro pisze: Zejście z kursu powinno być w ustawieniach " Morskich".
W morskich jest zejście z kursu, ale te ustawienia mam wyłączone i one dotyczą tylko ustawień morskich. Alarm włącza się, nie potrafię powiedzieć po jakiej odległości bo raz to testowałem, ale kilkadziesiąt metrów było w linii prostopadłej. Musze zobaczyć jak to wygląda przy nawigacji z samym kompasem.
GPSMAP 66sr, 67
roro
Bywalec

Władek pisze:
roro pisze:W morskich jest zejście z kursu, ale te ustawienia mam wyłączone i one dotyczą tylko ustawień morskich.
Ustawienie alarmu zejścia z kursu ( morskie) powinno działać przy nawigacji według trasy Bezpośredniej.
Władek
Początkujący

Dzięki, działa.
Znalazłem również potwierdzenie tutaj https://www.youtube.com/watch?v=Bmo7mau40qw
GPSMAP 66sr, 67
Awatar użytkownika
Gal.Anonim
Początkujący

Post autor: Gal.Anonim »

Dojrzałem do tego aby zastąpić mojego GPSMAP 64s urządzeniem z obsługą wielozakresowych sieci GNSS. Myślałem o wersji 66sr ale okazało się, że w tak zwanym międzyczasie Garmin wypuścił na rynek serię 65, w tym model 65s, który również obsługuje L5. Może mi ktoś wyjaśnić o co w tym chodzi? Wydawało mi się, że seria 66 w naturalny sposób będzie następcą 62/64 aż tu nagle 2 lata po premierze 66 pojawia się w sprzedaży GPSMAP 65 a więc coś jakby "64 reaktywacja". Seria 66 jest tak słaba czy po prostu się nie sprzedaje, bo nie widzę w tym większego sensu?
GPSmap 64sx, eTrex 10, Tactix 7, nüvi 2589LMT
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

Chodzi o to, aby za więcej funkcjonalności więcej zapłacić; taka daleka analogia jak między Instinct a Fenix (np. brak wgrywania aplikacji z Connect IQ)
https://www.gpscentral.ca/products/garm ... rison.html
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Władek
Początkujący

sdsyc pisze:Chodzi o to, aby za więcej funkcjonalności więcej zapłacić;
No raczej, to jest uczciwe, gorzej jak jest odwrotnie :).
Gal.Anonim pisze: Myślałem o wersji 66sr ale okazało się, że w tak zwanym międzyczasie Garmin wypuścił na rynek serię 65,
Na plus dla 66sr możliwość nawigowania po kursie, coś pośredniego między śladem, a trasą. Do kursu można dodawać punkty, a nie ma komunikatów o skręcie i podróżujesz jak po śladzie, jest komunikat o zejściu z kursu.
Nigdy nie miałem ręczniaka, zabawę zacząłem od 66sr i dla mnie mniejszy ekran też byłby minusem, chociaż wiąże się to z większym zużyciem energii, a 66sr ma stałe aku.
Co do pojemności akumulatora, to spokojnie wystarcza na 2 dni w terenie, (z wyłączonym Wifi i BT).
Gdzieś czytałem, że model 65, żeby miał pełną dokładność musi być w pozycji 45 stopni, ale nie wiem,czy to jest prawda.
Do 66sr nie polecam PL TOPO, coś jest nie tak z tą mapą, trasę prowadzi przez środek jeziora, pomimo wybrania aktywności.
Myślałem, że mam problem z urządzeniem, ale po przesiadce na OSMap problemy skończyły się. Dodatkowo PL TOPO ma spore braki.
GPSMAP 66sr, 67
roro
Bywalec

Władek pisze:Do kursu można dodawać punkty, a nie ma komunikatów o skręcie i podróżujesz jak po śladzie, jest komunikat o zejściu z kursu.
Twoja wypowiedź jest niepełna, w odbiorniku Gpsmap 66sr, korzystanie z "Kursu"
nie przesądza o nawigacji według śladu.

Kurs" jest zapisem, z którego można utworzyć ślad jak, również trasę, umożliwia wybór,
który sposób nawigacji (według trasy lub śladu) jest korzystny w konkretnej sytuacji.
ODPOWIEDZ