Garmin GLO 2

O nüvifone, seriach 10 i 20, iQue oraz aplikacjach nawigacyjnych Garmin StreetPilot, Mobile XT, Que i Mobile PC. Czyli o nawigacji Garmina w PDA i telefonach (w tym Andriod, iOS, Windows Mobile i Symbian) lub na przenośnych PC. Także o mapach cityXplorer i użytkowaniu GPSów w miejskim buszu.
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Garmin GLO 2

Post autor: Zachu »

Kto by się spodziewał że Garmin czy ktoś inny wypuści tak specyficzne urządzenia na dzisiejsze czasy.

Obrazek

https://www.garmin.com/pl-PL/p/645104
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Wojtas81
Początkujący

Re: Garmin GLO 2

Post autor: Wojtas81 »

Jak masz taki telefon jak mój z baniatym GPSem, to tego typu urządzenie jest praktycznie niezbędne w samochodzie.
Przynajmniej jeśli chcesz komfortowo jechać, a nie, że ty jedziesz a GPS jedzie za tobą.
Mógłbym oczywiście zmienić telefon, ale wszystko inne mi w nim odpowiada (w tym kompaktowe wymiary).

Niestety nie wszystkie Androidy i iPhoney mają dobre moduły (i anteny) GPS, zapewniam. Wystarczy fora poczytać, zobaczyć testy.

A tutaj jest przykład o co mi mniej więcej chodzi i w czym problem.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

Do tego dochodzi problem z niektórymi szybami klejonymi lub podgrzewanymi, które bardzo ładnie tłumią sygnał z satelitów, a taki odbiornik GPS można umieścić gdziekolwiek, gdzie odbierze sygnał (np pod tylną szybą) i można spokojnie używać nawigacji w telefonie
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Telefony nie mają problemu z szybami do lokalizują się z BTS.
Mam taką szybę i mnie szlak trafia. Stare Nuvi praktycznie nie ma szans złapać satelitów na środku szyby. Z boku wieszam i jest normalnie.
Ludzie dopiero na końcu świata łapią się że nie wiedzą gdzie są bo GPS mają wyłączonego albo strasznie słabo działają.
Ktoś świadomy albo fanatyk ;) będzie to kupował a takich jest strasznie mało.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

Zachu pisze:Stare Nuvi praktycznie nie ma szans złapać satelitów na środku szyby.
Można zastosować np. reapeter sygnału GPS. Koszt ponad połowę niższy (u Chińczyków pewnie taniej) . Ale niektórzy wolą Garmina
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Wojtas81
Początkujący

Sam używam Navilock BT-821G zamiast Garmin Glo2. A to dlatego, że ten pierwszy wytrzyma nawet 50 godzin pracy na baterii (sam nie sprawdziłem, ale tak czytałem w opiniach na Amazonie), co wypada znacznie lepiej niż te 13 godzin Glo2.
W praktyce oznacza to brak konieczności ładowania na dowolnej trasie + zapas komfortu.

Prawda oczywiście, że jest to produkt niszowy, ale jak się sprzedaje globalnie, to nawet na produkty niszowe klient się znajdzie.
Zaletą tego jest fakt, że to jest raczej wieczyste. Jedyne co się może tu zużyć to bateria, ale ta już nie kosztuje dużo (na Amazon).
A jak się pod klapkę z baterii da metalowy krążek, to na uchwyt magnetyczny można to przyczepić gdziekolwiek w samochodzie.

Dlatego ze swojej strony mogę powiedzieć, że urządzenie rozwiązuje problem z sygnałem GPS/GlONASS raz na zawsze. Bez potrzeby internetu, bez wspomagania.
Testowałem też tańsze odbiorniki i nie miały startu do Navilocka, ani pod względem jakości sygnału ani pod względem baterii.

Co się natomiast tyczy PNA, to z tego co miałem w rękach, wszystko miało co najmniej dobry GPS lub bardzo dobry. Nawet tanie urządzenia.
Obecnie posiadam 4 sztuki nuvi 760 oraz 2 sztuki nuvi 3597 i wszystkie działają bez zarzutów.

Z telefonami natomiast zawsze była loteria. Nie mówię, że zawsze jest/było źle. Jest po prostu różnie.
Jak jest źle, to nie da się nic zrobić, poza wymianą telefonu oczywiście. Ale ja nie chcę wymieniać telefonu z którego jestem zadowolony, tylko z powodu jednej jego funkcji.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2022, 17:49 przez Wojtas81, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtas81
Początkujący

Zachu pisze:Telefony nie mają problemu z szybami do lokalizują się z BTS.
To prawda. Ale BTS nie ma dokładności GPSa, zwłaszcza poza miastami.
Lokalizowanie po BTS jest dobre do wspomagania zimnego startu (pierwsze łapanie fixa) oraz do tzw "przybliżonej lokalizacji".
Ale już nie zastąpi GPSa na drodze, do jazdy.
Tak samo jest z lokalizacją na podstawie okolicznych sieci WiFi - to również jest dobre do przybliżonej lokalizacji oraz do wspomagania zimnego (pierwszego) startu GPSa.

Widać to dobrze na starych Nokiach, gdzie wspomaganie i serwery wspomagania ustawiało się ręcznie na supl.google.com.
Bardzo to pomagało przy zimnym starcie, ale po złapaniu fixa, już nie robiło to różnicy. Podczas samej jazdy samochodem liczy się już de facto tylko goły GPS i nic go nie zastąpi, jeśli jest on baniaty.
ODPOWIEDZ