Garmin Colorado - Faq & Issues

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: GPS Maniak, Magnoom, Spider

Postprzez PouchX » Wt, 19 lut 2008 23:36

soko napisał(a):Jeśli jeszcze chodzi o ten temat, to rewelacyjnie świeci na zasilaczu samochodowym


Tak też było na 2.30
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4498
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez soko » Wt, 19 lut 2008 23:43

Chodząc po menu widzę, że jest "Backlight limiting" on/off.
Jak się da off, wtedy ostrzega, że system może się nagle wyłączyć, bez ostrzeżenia o słabych bateriach.
Prawdopodobnie ta funkcja off da efekt braku automatycznego sciemniania przy wskaźniku baterii poniżej dwu pasków. Chyba tylko o to chodzi. Zawsze coś.

Aha - firmware jest stale taki sam do 300 i do 400.

Tyle na razie - czas spać - Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez jerzy » Śr, 20 lut 2008 11:02

soko napisał(a): ... firmware jest stale taki sam do 300 i do 400.

Też to sprawdziłem od razu. Podejrzewam, że tak już pozostanie - bo różnica w hardwarze dotyczy pewnie tylko wielkości pamięci.
Chociaż dziwne jest, że publikują podwójny firmware 300 i 400.
W przypadku Nuvi 660/670 Garmin publikował tylko jedną wersję firmware'u.
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5X
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR, Epix
W samochodzie:3597
jerzy
Bywalec
 
Posty: 450
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 18:02
Lokalizacja: Tychy/Sopotnia Wlk

Postprzez PouchX » Śr, 20 lut 2008 11:41

jerzy napisał(a):Chociaż dziwne jest, że publikują podwójny firmware 300 i 400.


Nie jest to dziwne.
Sprzętowo odbiorniku są prawie identyczne. Różnica to tylko wbudowana pamięc.
Ale przecież użytkownik, który ma C400 nie będzie szukał swojego firmwaru pod C300. Po to Garmin tak robi.

Np Vista HCx, Legend HCx, Venture HCx - mają ten sam firmware
60Cx, 60CSx, 76CSx - mają ten sam firmware
Nuvi 300, Nuvi 350 - mają ten sam firmware
... itd.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4498
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez wodzirej » So, 23 lut 2008 3:38

soko napisał(a):rewelacyjnie świeci na zasilaczu samochodowym

IMHO to kolejna analogia Colorado i Nuviego, tzn. duża różnica świecenia z baterii i z zasilacza samochodowego.
Inna analogia to profil samochodowy Colorado, gdzie mozna wybrac sposoby prezentacji komputera podróży:
a) taki jak w innych profilach, z mozliwoscia zmiany pol danych
b) samochodowy - taki jak w Nuvi, bez mozliwosci zmiany pol danych.
Pod ręką: Oregon 550, 60CSx, etrex 30x, DriveAssist 50, Virb XE
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1877
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Postprzez soko » So, 23 lut 2008 15:38

Tryb diagnostyczny na COLORADO

1.COLORADO jest wyłączone.
2. Naciskamy guzik ENTER ( środek rollera) i trzymamy.
3. Naciskamy i trzymamy guzik włączania, cały czas trzymając ENTER'a.
4. Czekamy kilka sekund aż zapali się ekran diagnostyczny.

W tym trybie:
1. naciskając prawy lub lewy guzik, zmieniamy ekrany.
2. naciskając guzik POWER zmieniamy podświetlenie - 0% - 50% -100%.
3. naciskając touchpad rollera zmieniamy podświetlenie o 1%.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
========================================
Reset (wg mnie jest to soft reset):
1. COLORADO jest wyłączone.
2. Naciskamy jednocześnie oba guziki boczne i trzymamy
3. Naciskamy przycisk włączania.
Pokaże się ekran o mozliwości wymazania wszystkich danych ( ustawień) uzytkownika.
Po potwierdzeniu i resecie - zapyta się o j ezyk, strefę czasową, pokaże ekran jak poniżej:
Obrazek
czyli przeniósł się do siedziby Garmina w Olathe. Faktycznie satelitów szuka jak z trybu very cold start - ze dwie minuty.
Natomiast - w każdym razie u mnie - nic się poza tym nie zmieniło. Zostały ślady, profile użytkownika ( co prawda przesunięte na ostatnie pozycje - ale zostały, zostały też moje zdjęcia ekranikowe odpowiednio dla danego profilu), zostały mapy, większość ustawień pozostała taka sama. Dlatego nazywam to soft resetem.
--------------------------------------------------------------------------
Dodane 28/02/2008 - po kilku testach:Pozycja Vbat z ekranu diagnostycznego odpowiada sumie voltażu obu akumulatorków (z dokładnością do kilku mV).

Krzysztof
Ostatnio edytowano Pt, 14 mar 2008 21:59 przez soko, łącznie edytowano 3 razy
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez QRT30 » Pn, 25 lut 2008 20:27

Czy Colorado ma gdzieś licznik okrążeń? Dziś wciskałem stoper :) myśląc, że potem będę miał zapisane okrążenia, ale wrzuciłem track do motionbased i tam okrążeń nie było.
Colorado 300 + rower + kajak + biegówki
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
QRT30
 
Posty: 71
Dołączył(a): So, 19 sty 2008 20:00
Lokalizacja: Słupsk

Postprzez wodzirej » Pn, 25 lut 2008 20:33

QRT30 napisał(a):Czy Colorado ma gdzieś licznik okrążeń?

Ma. W dwoch wersjach. W stoperze nacisnij 'opcje' (= lewy przycisk) i masz tam:
1. Okrążenie wg przycisku
albo
2. Ustal dlugość okrążenia.

QRT30 napisał(a):wrzuciłem track do motionbased i tam okrążeń nie było.

A to inny temat jest, bo na liscie:
www.motionbased.com/info/gps/view.mb?ti ... .supported
do dzisiaj Colorado nie ma, wiec teoretycznie nie powinno w ogole wspolpracowac z motionbased.com
Ostatnio edytowano Pn, 25 lut 2008 20:44 przez wodzirej, łącznie edytowano 1 raz
Pod ręką: Oregon 550, 60CSx, etrex 30x, DriveAssist 50, Virb XE
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1877
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Postprzez QRT30 » Pn, 25 lut 2008 20:41

No właśnie to wciskałem, nawet ładnych parę kółek typowo XC zrobiłem ale gdzie mogę to potem odczytać bo chyba MB jeszcze tego nie obsługuje.
Colorado 300 + rower + kajak + biegówki
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
QRT30
 
Posty: 71
Dołączył(a): So, 19 sty 2008 20:00
Lokalizacja: Słupsk

Postprzez wodzirej » Pn, 25 lut 2008 20:50

Moze to kwestia firmware? Ja mam 2.40 i wyglada to tak:
Obrazek
Ostatnio edytowano Pn, 25 lut 2008 21:01 przez wodzirej, łącznie edytowano 1 raz
Pod ręką: Oregon 550, 60CSx, etrex 30x, DriveAssist 50, Virb XE
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1877
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Postprzez QRT30 » Pn, 25 lut 2008 20:56

Ja też i dokładnie to robiłem ale jak nigdzie mi się to nie zapisało to myślałem, że to zwykły stoper jest. To jest mój pierwszy GPS i nie za bardzo się orientuję we wszystkim.
Colorado 300 + rower + kajak + biegówki
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
QRT30
 
Posty: 71
Dołączył(a): So, 19 sty 2008 20:00
Lokalizacja: Słupsk

Postprzez soko » Śr, 27 lut 2008 22:04

Jeśli sobie poszaleć i założyć na karcie SD taki sam katalog "Garmin/GPX" jak w pamięci głównej, i do tego katalogu zrzucić sobie kilkadziesiąt plików ***.gpx, to w opcji "Where To > Tracks" - wylistuje wszystkie tracki ( jeśli jakiś track jest i w pamięci głównej i na karcie - to wylistuje je podwójnie).
Nie wiem, jakie są ograniczenia ilości tracków, bo na pewno nie 20.
Fakt, że jak ich za dużo, to długo kręci klepsydrą, zanim wylistuje na ekranie.
Zysk z tego taki, że:
1. można sobie zażyczyć, by dany track był widoczny na mapie (będzie więc też potem widoczny w trybie nawigacji). (lewy guzik - itd.):

Obrazek Obrazek Obrazek
2. mozna obejrzeć profil wysokościowy danego tracka na odbiorniku.
3. można mieć na karcie SD całą bibliotekę starych tracków i aktywować daną grupę ( na dany teren) np. w pockecie poprzez zmiany nazw katalogów na Garmin/GPX/.
4. Wyglada też na to, że wgrywa się w tej opcji cała konfiguracja danego pliku .gpx - a więc też waypointy, inne ślady i trasy:
Obrazek
robi się taki mini mapSource na ekraniku.

Niestety jest możliwość wyboru jako "pokaż na mapie" tylko jednego tracka.
Zdumiewająca dysproporcja pomiędzy potencjalnymi możliwościami odbiornika (co tutaj pokazuję) a dostępnością różnych opcji zwyczajnie z menu.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez soko » Pn, 03 mar 2008 22:52

Pod koniec uruchamiania odbiornika pokazuje się taki ekranik z 18 cyframi/liczbami: ( część zamazałem - bo może to jakiś ważny kod ?);
Obrazek
co to jest za informacja?
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez popej » Pn, 03 mar 2008 23:30

Zgłasza się jak copyright mapy, może mapa bazowa ma takie dziwne oznaczenie? Copyright mapy można podglądnąć gmaptoolem:

gmaptool -iv gmapbmap.img > info.txt

i obejrzeć plik info.txt.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6829
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez soko » Wt, 04 mar 2008 8:22

Dzięki, posprawdzam wieczorem - Krzysztof.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości