Komercyjne mapy demo - linki

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Awatar użytkownika
Leo1971
Bywalec

Post autor: Leo1971 »

horsius pisze:Hi
I saw that you wroute some in english. I am looking for the map of Romania. I got Romania digitalia from this forum, but it is just update. Do you have any solution?

Best regards
@horsius
Hi,
here [ edit popej: zobacz http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=1483 ] I've been prepared solution for you. This is full Mapsource version of RO.A.D. 2006 and update to latest version 2.16

Best Regards
Pozdrawiam Leo1971
Garmin nüvi 3790 T *** Garmin GPSMAP 76 CSx
Awatar użytkownika
Leo1971
Bywalec

Post autor: Leo1971 »

@popej
Czy możesz kolego wyjaśnić mi jakie wątpliwości Tobą targnęły, że zdecydowałeś się usunąć link do mapy Rumunii ?
Poczytałem odnośnik, który mi podałeś i przyznam, że nie wiem pod, który "paragraf" podciągnąłeś mój link.
Rozumiem, że sam zdążyłeś skorzystać z tego linku, bo wykazywałeś zainteresowanie tą mapą na początku tego tematu.
W innym zaś miejscu sam podałeś link do mapy Ukrainy, która także nie jest publikowana przez producenta.
Jeśli będziesz tak miły to wyjaśnij mi, a może raczej innym użytkownikom forum Twoje działanie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Leo1971
Garmin nüvi 3790 T *** Garmin GPSMAP 76 CSx
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Linki, które podaje, prowadzą do serwerów wydawcy lub dystrybutora. Zapewne myślisz o Ukraine z serwera firmy JJ-Connect, dystrybutora map Rosji:
http://www.gpsmap.ru/unlock/

OK, tamte linki także usunąłem.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
cichy_men
Początkujący

Post autor: cichy_men »

Mam pytanie dla użytkowników map Czech:
Czym się różnią poszczególne mapy i ewentualnie która jest lepsza? (wiem że troche naiwne pytanie ale chociaż tak w przybliżeniu :wink: )

TOPO Czech v1.20
Czech Topo 50 v3.1 v6

Česká republika - Atlas 10R v6
- ta nie jest topo, ale czy dodatki outdoor i autonavi to jakieś uaktualnienia czy kolejne mapy?

I jeszcze czym się różni SK_topo standard i lite?
Pozdrawiam
Jaro (cichy_men)

60CSx + CNE NT 2009 + inne
Moja galeria
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Nie używam tych map, więc moja wiedza jest powierzchowna. Tak na oko Topo Czech to jest suma pozostałych dwóch map. Wersje outdoor i autonavi róznią się chyba tylko plikiem TYP, zapewne kolorystyka jest dopasowana do różnych odbiorników.

SK Topo Lite jest przeznaczona dla starszych odbiorników, nie ma TYP, DEM i usunięto niektóre typy poligonów.
popej
Awatar użytkownika
atomw
Początkujący

Post autor: atomw »

To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie !

Od dłuższego już czasu przeglądam to forum w skromnym milczeniu (bo nic odkrywczego nie wymyśliłem a i problemy dało się samemu rozwiązać).
Dziś jednak, dla kilku drobnych uwag, przerywam milczenie ... i to od razu w nieśmiertelnym temacie tzw. "map demo".

Śledziłem jakiś czas temu fascynującą wymianę postów na ten temat ale jej skutki uważam za trochę nieoczekiwane.
Daje się bowiem ostatnio, moim zdaniem, wyczuć z niektórych postów że na część userów padł blady strach przed używaniem w MapSource, nomen omen, DEMOnicznego kodu DEMO.

Osobiście uważam że MapSource w trybie DEMO to świetna funkcja o ile używa się MapSource z prostym patch'em (wg przepisu Popeja - post z 29.05.2007 w tym wątku) dającego, oprócz oglądania wszystkich map, również możliwość wysyłania skutecznego do odbiornika map niekomercyjnych (w tym UMP pcPL).
Używam MS w ten sposób już jakiś czas a podnoszony problem braku możliwości wysyłania tym softem, w trybie pracy DEMO, zakupionych map komercyjnych, moim zdaniem jest nieistotny.
Po zakupie nowej mapy (jak często się to zdarza?) wystarczy tylko jeden raz (używając MapSource z usuniętym kodem Demo) stworzyć z niej wynikowy plik img i zarchiwizować go na PC.
Potem mozna spokojnie na stałe przełączyć Mapsource w tryb DEMO natomiast pliki gmapsupp.img (do wgrania do odbiornika) przygotowywać co jakiś czas rewelacyjnym programem GmapTool (też autorstwa Popeja -brawo!!!).
To znaczy dowolnie często można łączyć niezmienne pliki img map komercyjnych (oczywiście tych zakupionych) z często zmienianymi/aktualizowanymi plikami img map niekomercyjnych.
I to bez męczącego, ciągłego przełączania trybów pracy MapSource oraz bez konieczności szukania jakichkolwiek kodów aby sobie tylko pooglądać na PC jakąś mapę komercyjną.

Tyle moich drobnych uwag... ciekawe tylko czy mogą wystąpić jakieś problemy których całkiem sobie nie uświadamiam ?
Na razie wszystko gra :)
-------------------------------------
Pozdrawiam Tomek
60CSx+2GB Kingston + GPMapa + różne inne
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

atomw pisze:Daje się bowiem ostatnio, moim zdaniem, wyczuć z niektórych postów że na część userów padł blady strach przed używaniem w MapSource, nomen omen, DEMOnicznego kodu DEMO.
IMHO trochę "demonizujesz" :D

oczywiście będzie inne zachowanie w kwestii problemu gps'a który jest "czytany" przez WINDOWS od takiego "bardziej specyficznego" który sie temu nie poddaje :P

ale generalnie.. wszystko zależy od "MYŚLENIA" użytkownika...
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Patchowanie Mapsource ma dużą wadę, bo znieczula na ostrzeżenie o ładowaniu map w trybie demo. Zrobisz upgrade, zapomnisz o patchu, wyślesz jakąś mapę do odbiornika i mogą być kłopoty.

Przy okazji, właśnie wyszła nowa wersja Mapsource 6.13.7 ;-)

I jeszcze jedna uwaga, w trybie demo Mapsource nie wkłada kodów odblokowujących do pliku gmapsupp.img. Trzeba to uzupełnić samemu, albo wpisać w pliku *.unl albo dołączyć gmaptoolem.
popej
Awatar użytkownika
atomw
Początkujący

Post autor: atomw »

popej pisze:Zrobisz upgrade, zapomnisz o patchu, wyślesz jakąś mapę do odbiornika i mogą być kłopoty.
Zgadza się, ale maksymalne kłopoty z tym związane to chyba tylko zablokowanie modułu GPS?
Jako początkujący miałem taki przypadek, było to trochę denerwujące ale niezbyt trudne do samodzielnego usunięcia (a jak satysfakcja).
W ogóle wydaje mi się że używanie GPS wymaga pewnej dyscypliny wewnętrznej, czymże jest bowiem konieczność pamiętania o patchowaniu Mapsource (i ewentualne niewielkie kłopoty w cieplutkim domu) w stosunku do konieczności pomiętania o zapasowych bateriach i możliwych poważnych kłopotów na szlaku.
popej pisze:W trybie demo Mapsource nie wkłada kodów odblokowujących do pliku gmapsupp.img. Trzeba to uzupełnić samemu, albo wpisać w pliku *.unl albo dołączyć gmaptoolem.
Sorry, ale nie bardzo rozumiem w czym rzecz....
Do odbiornika wysyłam plik gmapsupp stworzony poprzez łączenie gmaptoolem kilku plików img wytworzonych na dwa sposoby:
1.MapSource z usuniętym kodem DEMO - dotyczy GPMapy (tylko 1 raz po zakupie)
2.spatchowanym MapSource w trybie DEMO - inne niekomercyjne mapy (w tym UMP po każdorazowej aktualizacji)
Tak postępując nie zauważyłem żadnych ograniczeń funkcjonalnych ani na poziomie PC ani na poziomie odbiornika.

Zdaję sobie oczywiście sprawę że gdybym GPMapę potraktował spatchowanym Mapsource pracującym w trybie DEMO to nic z tego nie będzie (to znaczy nie będzie zablokowania modułu GPS ale w odbiorniku GPMapa nie odblokuje się).

Jeśli jednak coś mylę i są jeszcze jakieś subtelności związane z kodami odblokowującymi to proszę o zwrócenie uwagi.
---------------------
Pozdrawiam Tomek
60CSx+2GB Kingston + GPMapa + różne inne
wanmic1
Bywalec

Post autor: wanmic1 »

atomw pisze:
popej pisze:Zrobisz upgrade, zapomnisz o patchu, wyślesz jakąś mapę do odbiornika i mogą być kłopoty.
Zgadza się, ale maksymalne kłopoty z tym związane to chyba tylko zablokowanie modułu GPS?
Zobacz tutaj:

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=6 ... blokowa%B3

;)

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
da
Początkujący

Post autor: da »

Odnośnie patchowania Mapsourca: do wersji 6.13.6 pojawiła się w sieci nakładka, która pozwala wysłać mapę nie tylko do odbiornika (czy też na kartę), ale pozwala zapisać plik bezpośrednio na dysku twardym PC

darek
Awatar użytkownika
ootomaszoo
Początkujący

Re: GPMapa 2007.3

Post autor: ootomaszoo »

sikor pisze:
ootomaszoo pisze:Klucz do GPMAPA 2007.3
F4CTR-UAJ6V-FZCRJ-5NZMN-CDWBX
Chciałbym pobawić się w mapsource z GPMapą 2007.3 ale tym kluczem niestety nie mogę jej odblokować :(
Niechce używać klucza DEMO, czy jest jakaś szansa żeby zdobyć inny klucz czy cuś.... :?:
U mnie działa bez zarzutu w MapSource :roll:
Nawiasem mówiąc w opisie masz GPMape 2007.3 więc powinieneś mieć własny klucz odblokowujący (żółtą karteczkę)
DNX5280BT / NUVI 670 FM
Awatar użytkownika
sikor
Początkujący

Re: GPMapa 2007.3

Post autor: sikor »

ootomaszoo pisze:
sikor pisze:
ootomaszoo pisze:Klucz do GPMAPA 2007.3
F4CTR-UAJ6V-FZCRJ-5NZMN-CDWBX
Chciałbym pobawić się w mapsource z GPMapą 2007.3 ale tym kluczem niestety nie mogę jej odblokować :(
Niechce używać klucza DEMO, czy jest jakaś szansa żeby zdobyć inny klucz czy cuś.... :?:
U mnie działa bez zarzutu w MapSource :roll:
Nawiasem mówiąc w opisie masz GPMape 2007.3 więc powinieneś mieć własny klucz odblokowujący (żółtą karteczkę)
Mi też już działa :wink:
nuvi 250W... CNE+GPMapa+UMP-pcPL
voyager56
Początkujący

Post autor: voyager56 »

Nuvi 350, Nuvi 765T, Nuvi 3790T, 60CSx, Oregon 400t
Mio MOOV 580
voyager56
Początkujący

Post autor: voyager56 »

Też jest nowa wersja SCG route:
http://www.garmin.co.yu/files/SCGRv16.exe