Od Explore 2, przez Montanę, Edge 1040 do Explore (apk)
Od Explore 2, przez Montanę, Edge 1040 do Explore (apk)
O, zupełnie mi umknęło, że Montana tak się zmieniła. Ale żeby prawie pół kilo...
A masz swoje zdjęcia, takie "prawdziwe"? Jak to wygląda na rowerze?
Szy.
Szy.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2023, 21:04 przez sdsyc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wydzielono z http://garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=20104
Powód: Wydzielono z http://garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=20104
Re: Turystyczna nawigacja rowerowa Garmin Explore 2 - problemy
Gdybym Montanę widział na liście:
https://www.garmin.com/en-US/p/721258#devices
to zbierałbym na nią kasę.
Montana 7x0 ma już ze trzy lata. Ciekawe, czy w przewidywalnej (niedługiej) przyszłości będzie następca...
Montana 7x0 ma już ze trzy lata. Ciekawe, czy w przewidywalnej (niedługiej) przyszłości będzie następca...
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
W zeszłym roku kupiłem na rower Edge'a 1040, który sprawuje się naprawdę świetnie z jednym wyjatkiem: nie współpracuje z Garmin Explore... Zupełny absurd wg. mnie, bo Explore dodaje ogromne możliwości do nawigacji rowerowej.
W tym roku, dla zupełnie innych celów, wziąłem GPSMap67i i jakież moje zdziwienie: pięknie współpracuje z Explore! W dodatku ekran nawigacji (mapa) i trasa są dla mnie osobiście znacznie lepiej czytelne niż w Edge. Dodatkowym plusem są fizyczne klawisze.
Garmin zdecydowanie powinien dorzucić do listy rowerowych nawigacji także GPSMap67!!
Zdrówko,
Miszel
W tym roku, dla zupełnie innych celów, wziąłem GPSMap67i i jakież moje zdziwienie: pięknie współpracuje z Explore! W dodatku ekran nawigacji (mapa) i trasa są dla mnie osobiście znacznie lepiej czytelne niż w Edge. Dodatkowym plusem są fizyczne klawisze.
Garmin zdecydowanie powinien dorzucić do listy rowerowych nawigacji także GPSMap67!!

Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Montana nie ma takich funkcji, jak seria Edge; nie zastąpi komputera rowerowego; np. nie ma funkcji ClimbPro, obsługuje GroupTrack tylko w trybie nadawania pozycji; nie ma szeregu pól danych; nie obsłuży sterowania światłami itd; natomiast do nawigacji jest moim zdaniem nie do pobicia właśnie z uwagi na ekran; brak funkcji typowo sportowych jednak wskazuje, że garmin przeznaczył ten produkt głównie do turystyki off-road motocyklowej itpwodzirej pisze:Gdybym Montanę widział na liście:
Lepszego zdjęcia nie znalazłem. Fenixa mam teraz na uchwycie na górnej rurze (uchwyt do KnockBlocka Treka), co sprawdza się lepiej, jak na kierownicy.szy pisze:O, zupełnie mi umknęło, że Montana tak się zmieniła. Ale żeby prawie pół kilo...
Szy.
Edit: dodałem parę zdjęć z dzisiaj (bez Montany, sam uchwyt, tzn. jego górna połowa, przymocowany trytytkami)
V.
- Załączniki
-
- IMG_3521.jpeg (482.58 KiB) Przejrzano 6994 razy
-
- IMG_3522.jpeg (400.14 KiB) Przejrzano 6994 razy
Ostatnio zmieniony 01 paź 2023, 19:23 przez Vol., łącznie zmieniany 1 raz.
Dla mnie Garmin Explorer to nieporozumienie. Polecam mapy.cz apka lub stronka - do wyznaczania tras - i następnie przerzucenie jako gpx lub kurs, lub route do garminaMiszel pisze:W zeszłym roku kupiłem na rower Edge'a 1040, który sprawuje się naprawdę świetnie z jednym wyjatkiem: nie współpracuje z Garmin Explore... Zupełny absurd wg. mnie, bo Explore dodaje ogromne możliwości do nawigacji rowerowej.
Zdrówko,
Miszel
Co do map to prawdopodobnie masz rację. Choć Topo Active wcale nie są takie złe!
Ale:
Po prostu chodzi mi o szybką i prostą łączność:
ludzie<->telefony<->internet<->twój telefon<->twoja nawigacja
I wszystko to działające w terenie, natychmiast i w dowolnym momencie.
Zdrówko,
Miszel
Ale:
No właśnie! Wszystko co dostaniesz/ściągniesz na swój telefon przez email/download/whatsapp/whatever.., czyli: waypoints, tracks, courses, activities, etc. możesz natychmiast otworzyć i obejrzeć w Garmin Explore. A stamtąd już natychmiast synchronizuje się to z kompatybilną nawigacją Garmina. Kompatybilną.... a więc nie z Edge1040! Gruba niedoróbka Garmina!Vol. pisze:- i następnie przerzucenie jako gpx lub kurs, lub route do garmina
Po prostu chodzi mi o szybką i prostą łączność:
ludzie<->telefony<->internet<->twój telefon<->twoja nawigacja
I wszystko to działające w terenie, natychmiast i w dowolnym momencie.
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
- Antonio
- Bywalec
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Taki plik można otworzyć za pomocą GC i wysłać do Edge jako kurs. W Edge trzeba wyłączyć automatyczne przeliczanie, żeby Garmin w pewnym momencie nie przeliczył "po swojemu".
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Ale, ale :)Miszel pisze:W zeszłym roku kupiłem na rower Edge'a 1040, który sprawuje się naprawdę świetnie z jednym wyjatkiem: nie współpracuje z Garmin Explore...
Ten wątek jest o odbiorniku Garmin Edge Explore w wersji 2.
Garmin Explore to aplikacja - inna sprawa, inne problemy.
Może ktoś z moderatorów rozdzieli wątki? :)
Szy.
Wcześniej zdryfowało aż na Montanę, więc sobie pozwoliłem...szy pisze: Ten wątek jest o odbiorniku Garmin Edge Explore w wersji 2.
Ale masz rację. Sorki!
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)