W Explore w Bibliotece sprawdź folder NIEUPORZĄDKOWANE. Tam aplikacja trzyma dane z usuniętych zbiorów ale nieskasowane. Ja robię tak: w Explore mam folder z nazwą urządzenia i ustawiony ten jeden wybrany do synchronizacji - tego nie zmieniam. Dodaję do niego punkty i ślady jak potrzebuję. Żeby nie przepełniać pamięci zegarka, tymczasowo niepotrzebne dane trzymam w NIEUPORZĄDKOWANE lub w Locusie. Dodatkowo robię ręcznie kopie - udostępniam zbiór do Total Comandera i robi mi jeden GPX z całego zbioru.
Vol. jak zmieniasz urządzenia i foldery w Explore przed synchronizacją? Wyłączasz BT żeby nie poszło z automatu?
Aplikacja Garmin Explore a urządzenia - przemyślenia
-
jaszczur78
- Początkujący
Re: Aplikacja Garmin Explore a urządzenia - przemyślenia
Garmin eTrex Vista HCx - firmware 3.20, Garmin Fenix 7x
Android: Sygic, Locus
Problem dotyczy GPX_ów w odbiorniku, które za pierwszym razem przesyłałem do odbiornika za pomocą Explorera. Po wyłączeniu aplikacji utworzony zbiór zniknął, gpxy z odbiornika również. Natomiast po podłaczeniu odbiornika do kompa, te pliki są widoczne zarówno w eksploratorze Windows jak i w BaseCamp. Pliki są widoczne w katalogu Garmin/GPX. Odłączony odbiornik nadal nie pokazuje żadnych punktów, śladów, tras, chociaż one tam są. I tu pytanie, dlaczego te pliki nie są widoczne na ekranie odbiornika? Tu widzę problem z Explore, który ingeruje w pamięć odbiornika.jaszczur78 pisze:W Explore w Bibliotece sprawdź folder NIEUPORZĄDKOWANE. Tam aplikacja trzyma dane z usuniętych zbiorów ale nieskasowane.
GPSMAP 66sr, 67
-
jaszczur78
- Początkujący
Używam Explore z Fenix 7, wcześniej z Instinct 1, przez chwilę z 65s i nigdy nie miałem takiego problemu. Wiem że jeden nierozważny ruch i można sobie pomieszać bibliotekę. Telefony z Androidem jeżeli to ma znaczenie.
Garmin eTrex Vista HCx - firmware 3.20, Garmin Fenix 7x
- andrzej627
- Początkujący
- Kontakt:
Zgoda, ale Explore szuka najbliższgo adresu w poblizu współrzędnych, a więc utworzony w ten sposób punkt nie jest niestety dokładnie w tym samym miejscu.sdsyc pisze:bez zapisywanie punktu w OsmAnd można skopiować współrzędne, wkleić w Explore i utworzyć punkt, który po synchronizacji pojawi się w odbiorniku.
Andrzej
CamperVan, eTrex 32x, Instinct Solar, Dash Cam 47
CamperVan, eTrex 32x, Instinct Solar, Dash Cam 47
Fakt, słuszna uwaga.
No to trzeba utworzyć punkt, wejść w edycję współrzędnych i wklejać wartości z innych programów
Chyba export gpx z np. OsmAnd i import do Explore będzie bardziej ergonomiczny
No to trzeba utworzyć punkt, wejść w edycję współrzędnych i wklejać wartości z innych programów
Chyba export gpx z np. OsmAnd i import do Explore będzie bardziej ergonomiczny
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz