Bieszczadzkie mapy
Bieszczadzkie mapy
Cześć, szukam mapy polskich Bieszczadów (odpowiedniki papierowej mapy Wojciecha Krukara) do ręcznej nawigacji ręcznej typu Garmin Oregon450, czy Dakota20 w wersji wektorowej (format pliku .img lub .gma) lub w formie mapy rastrowej (plik .kmz). Ktoś ma taką mapę, lub wie skąd mogę kupić / ściągnąć ?
Drugie pytanie to czy mapę w wersji .img / .gma można jakoś przekonwertować na .gmap, tak aby wrzucić ją do Garmin BaseCamp i mieć ten sam podgląd co w nawigacji ręcznej ? Czy nie trzeba i Garmin BaseCamp potrafi wczytać w jakiś sposób mapę w formacie .img albo .gma (czyli mapę z nawigacji ręcznej) ?
Pozdrowienia,
Kamil
Drugie pytanie to czy mapę w wersji .img / .gma można jakoś przekonwertować na .gmap, tak aby wrzucić ją do Garmin BaseCamp i mieć ten sam podgląd co w nawigacji ręcznej ? Czy nie trzeba i Garmin BaseCamp potrafi wczytać w jakiś sposób mapę w formacie .img albo .gma (czyli mapę z nawigacji ręcznej) ?
Pozdrowienia,
Kamil
Pozdrawiam,
Kamil
[FENIX 3 HR / DAKOTA 20 / ETREX TOUCH 35T / OREGON 450]
Kamil
Re: Bieszczadzkie mapy
Ad. mapy
Pewnie UMP i OSM nie są dla Ciebie zadowalające?
Nie znam mapy, która wzmiankujesz.
Ad. mapa w BaseCamp
Img w wersji dla odbiornika możesz przekształcić do postaci do zainstalowania w PC przy pomocy GMapTool. Mapa będzie widoczna w MapSource i w BaseCamp.
Pewnie UMP i OSM nie są dla Ciebie zadowalające?
Nie znam mapy, która wzmiankujesz.
Ad. mapa w BaseCamp
Img w wersji dla odbiornika możesz przekształcić do postaci do zainstalowania w PC przy pomocy GMapTool. Mapa będzie widoczna w MapSource i w BaseCamp.
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Najlepiej szukać u źródła.
Zapytałbym autora mapy (albo/i wydawnictwo), czy przygotował elektroniczną wersję mapy.
Zapytałbym autora mapy (albo/i wydawnictwo), czy przygotował elektroniczną wersję mapy.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
To zadziała i w odbiorniku i w BC https://compass.krakow.pl/bieszczady-ma ... owa-garmin
@sdsyc
UMP i OSM mam
ale zastanawiałem się, czy mapę W. Krukara gdzieś znajdę z bogatymi nazwami terenowymi itd. Z tym GMap Tool chyba dla mnie za skomplikowane, tymbardziej na MacOS ...
@wodzirej
Spróbuję namierzyć i podpytać
@Zachu tę mapkę mam, ale chyba starszą wersję z 2021, jestem ciekawy czy jakieś zmiany zostały naniesione
Dziękuję Wam za podpowiedzi
Pozdrawiam,
Kamil
UMP i OSM mam
@wodzirej
Spróbuję namierzyć i podpytać
@Zachu tę mapkę mam, ale chyba starszą wersję z 2021, jestem ciekawy czy jakieś zmiany zostały naniesione
Dziękuję Wam za podpowiedzi
Pozdrawiam,
Kamil
Pozdrawiam,
Kamil
Kamil
Jak Mac, to spójrz na
https://www.javawa.nl/mapconverter_en.html
https://www.javawa.nl/mapconverter_en.html
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Program Base Camp może odczytać mapę z pliku .img znajdującą się w pamięci lub na karcie w odbiorniku,_PrEzY_ pisze:Czy nie trzeba i Garmin BaseCamp potrafi wczytać w jakiś sposób mapę w formacie .img albo .gma (czyli mapę z nawigacji ręcznej) ?
mapę w pliku .img można również odczytać z karty SD umieszczonej w czytniku.
Jest jeszcze możliwość odczytu mapy z pliku .img tworząc wirtualny dysk.
@sdsyc
Próbowałem, niestety ten program jest w wersji 32bit, i nie jest wspierany na nowsze systemy 64bit ;/
@roro
Próbowałem zaimportować / otworzyć plik .img z mapą w BaseCamp, ale nie dało rady... otworzyć pliku z tym rozszerzeniem (otwieranie pliku "na piechotę" za pomocą Plik -> Otwórz / Zaimportuj). Zauważyłem, że niektóre mapy te oficjalne bardziej, to czasami wczytuje automatycznie np. TopoActive Europe czy coś podobnego, ale te wgrywane .img tak jakby ich nie widzi ? Jak to obejść ? Może coś źle robię ?
Próbowałem, niestety ten program jest w wersji 32bit, i nie jest wspierany na nowsze systemy 64bit ;/
@roro
Próbowałem zaimportować / otworzyć plik .img z mapą w BaseCamp, ale nie dało rady... otworzyć pliku z tym rozszerzeniem (otwieranie pliku "na piechotę" za pomocą Plik -> Otwórz / Zaimportuj). Zauważyłem, że niektóre mapy te oficjalne bardziej, to czasami wczytuje automatycznie np. TopoActive Europe czy coś podobnego, ale te wgrywane .img tak jakby ich nie widzi ? Jak to obejść ? Może coś źle robię ?
Pozdrawiam,
Kamil
Kamil
Jeśli mapa TopoActiwe jest widoczna w Base Camp z odbiornika - wszystko jest OK.
Nie wszystkie mapy są przygotowane do wyświetlania w Base Camp,
w programie JaVaWa Device Manager zmień status wyświetlania mapy.
Nie wszystkie mapy są przygotowane do wyświetlania w Base Camp,
w programie JaVaWa Device Manager zmień status wyświetlania mapy.
Na swoim macOS'ie tego raczej nie zrobię ;/ mam 64bitowy system nowszy od Cataliny, a ten program (JaVaWa Device Manager) nie jest wspierany dla 64bit. Chyba, że jakiś wirtualny Windows postawię, ale nie wiem, czy mi się chce
Zastanawiam się czy jeszcze jakoś inaczej się da 
Ostatnio zmieniony 29 cze 2024, 14:47 przez sdsyc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięcie cytatu poprzedzającego wpisu
Powód: Usunięcie cytatu poprzedzającego wpisu
Pozdrawiam,
Kamil
Kamil
Da się, można poprosić użytkownik Windowsa, żeby zmienił status wyświetlania w pliku .img._PrEzY_ pisze:Zastanawiam się czy jeszcze jakoś inaczej się da
Spróbuję na kompie żony 
dzięki za pomoc
dzięki za pomoc
Pozdrawiam,
Kamil
Kamil