Testowałem ostatnio to urządzenie i mam kilka spostrzeżeń na jego temat
1. Budowa.
Solidna, trwała, z tego co wiem mocowanie wytrzymuje nawet dachowanie UTV
Tu słabym punktem jest klapka od karty - bardzo łatwo sie urywa, dobrze ja sobie zakleić żeby nie zgubić
2. System operacyjny
Android irytował mnie na Overlanderze ale tutaj działa płynnie, bez zacinek. Mapa wyświetla się prawidłowo, bez zawieszania
3. MAPY
Na wyposażeniu aktualizowane na bieżąco CNE i TOPO Europy, Afryki i Bliskiego Wschodu
Łatwa możliwość dogrywania zdjęć satelitarnych terenu
Można dograć mapy niezależne ale tu mamy następujący problem
- po wyborze mapy satelitarnej powrót do drogowych powoduje że wyświetlają sie wszystkie mapy i to widać
- trasy offroad nie są wyznaczane na niezależnych mapach
4. Tyczenie tras
- do dyspozycji mamy profile różnych pojazdów dla których ustawić osobno można unikanie, zakaz poruszania się po drogach utwardzonych, sposób wytyczania trasy czyli drogowa krótka i szybka oraz 4 poziomy tras terenowych
- wytyczanie trasy terenowej z unikaniem asfaltów trwają wieki...
5. Wgrywanie map - tu wystarczy do pamięci urządzenia -> SYSTEM -> MAPY wgrać plik mamy i juz jest
6. Wgrywanie śladów i punktów
- jedno rozwiązanie to synchronizacja ze swoim kontem garmin - wówczas to co wgrywamy na stronę explore.garmin.com po synchronizacji przez aplikacje tread pojawia się na urządzeniu
- druga opcja to włożenie karty z plikiem gpx do wyłączonego urządzenia i potem jego uruchomienie - po chwili pojawia się okienko o instalacji
Na razie tyle, wkrótce podsumowanie video
[TEST] Garmin TREAD SxS
Re: [TEST] Garmin TREAD SxS
Dzięki za wskazówkę, zawsze zastanawiałem się co to jest
Teraz wiem ze pasy dla aut w których mogą poruszać się w pojedzie więcej niż dwie osoby
Czyli pod USA
Na nawigacji to widzisz ale to ustawienia właściciela, przekaże mu żeby tego nie odznaczał
Chociaż w Polsce to raczej bez znaczenia
Czy tak poza tym reszta ok?
Teraz wiem ze pasy dla aut w których mogą poruszać się w pojedzie więcej niż dwie osoby
Czyli pod USA
Na nawigacji to widzisz ale to ustawienia właściciela, przekaże mu żeby tego nie odznaczał
Chociaż w Polsce to raczej bez znaczenia
Czy tak poza tym reszta ok?
był Garmin 865t , jest 2689 LTM ZUMO XT http://www.bluephoto.pl
Test jako taki jest jak najbardziej O.K. Dobra robota! Może warto by rozważyć poświęcić czas i nakręcić cz. 2 n/t działania urządzenia?
W Twoim teście trochę mi brakuje np.:
1. Opisu działania wyszukiwarki adresów (tu czasem Garmin miał swoją filozofię viewtopic.php?p=210305&hilit=wyszukiwan ... 3w#p210305),
2. Opisu jak wygląda planowanie tras w odbiorniku z punktami "via",
3. Informacji o funkcji w menu śladów "Konwertuj na trasę" (ok. 15:50), bo to nowość - tego jeszcze nigdy nie było w Garminie.
Słowo uzupełnienia do testu: naśladownictwo Androida nie jest niczym nowym; Garmin wprowadził to już ponad dekadę temu, tyle, że w ręczniakach serii Oregon 6xx i 7xx. Co mi się natomiast z tej perspektywy podoba w Tread SxS to, że wyszukiwarka działa dużo sprawniej niż ponad 10 lat temu w ręczniaku Monterra, który wówczas był oprogramowany w przestarzałą, acz pełnoprawną wersję Androida, ze Sklepem Play, YouTubem i innymi bajerami.
W Twoim teście trochę mi brakuje np.:
1. Opisu działania wyszukiwarki adresów (tu czasem Garmin miał swoją filozofię viewtopic.php?p=210305&hilit=wyszukiwan ... 3w#p210305),
2. Opisu jak wygląda planowanie tras w odbiorniku z punktami "via",
3. Informacji o funkcji w menu śladów "Konwertuj na trasę" (ok. 15:50), bo to nowość - tego jeszcze nigdy nie było w Garminie.
Słowo uzupełnienia do testu: naśladownictwo Androida nie jest niczym nowym; Garmin wprowadził to już ponad dekadę temu, tyle, że w ręczniakach serii Oregon 6xx i 7xx. Co mi się natomiast z tej perspektywy podoba w Tread SxS to, że wyszukiwarka działa dużo sprawniej niż ponad 10 lat temu w ręczniaku Monterra, który wówczas był oprogramowany w przestarzałą, acz pełnoprawną wersję Androida, ze Sklepem Play, YouTubem i innymi bajerami.
Venu SQ, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe
Brzmi jak solidny sprzęt, zwłaszcza jeśli wytrzymuje dachowanie UTV Fajnie, że Android działa płynniej niż w Overlanderze, ale ta klapka od karty to trochę słaby punkt. Ciekawe jak wypadnie w podsumowaniu video, bo te problemy z mapami mogą być upierdliwe dla kogoś, kto często przełącza tryby. Ogólnie wygląda na porządne urządzenie, ale zawsze są jakieś „ale”.
Spodobała mi się koncepcja tego sprzętu i powiem, ze gdyby nie cena - to brałbym
był Garmin 865t , jest 2689 LTM ZUMO XT http://www.bluephoto.pl