O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Już jest.
Ciekawostka, której nikt nie zauważył Od poprzedniej wersji do mapy Europy dołączyły Armenia, Azerbejdżan, i Gruzja.
Można sobie poczytać info od Garmina po Angielsku. https://support.garmin.com/en-US/?faq=J ... tab=topics
Od 2020 jakość danych ma mapach padła na pysk. Brak moderacji przy poprawkach i same nowości są tylko z automatu. Mapy TomTom sa dużo lepiej aktualizowane w Polsce niż Here. Google też ma swoje słabe strony.
Taka próbka poprzedniej wersji 2025.2
I obecnej 2026.1
Nie dość że to nie jest typem rondo to jeszcze po angielsku.
Pozdrawiam Garmina.
PouchX pisze: 13 kwie 2025, 22:25
Ale ostatnio na najnowszej CN z Poznania do Piaseczna.
Ku...a
Na pieszo bym szybciej zaszedł.
To już zależy od generacji odbiornika jak prowadzi. irko pokazuje jak nie prowadzą Zumo i podobne.
PouchX pisze: 13 kwie 2025, 22:30
CN się mega sprawdza za granicą. PL to taki dodatek po wejściu do Unii.
A dane NAvionicsa.. po wykupieniu firmy przez Garmina... drogowe są do dupy.
Dawno i nie prawda Przecież wszystko masz teraz od Here. Tylko tam powstał problem po przejęciu przez Niemców. Od 2020 praktycznie nic nie robią.
Tego tak prosto nikt nie poprawi. Podstawowy problem, nie wiadomo gdzie i komu to zgłosić. To jeszcze ten za klawiaturą mógłby orientować się w języku polskim.
Chodzi o miejscowość na belce u góry. Prawidłowa nazwa to Kazuń Nowy.
Ano i sobie uaktualniłem do tej wersji tak trochę z nudów jako, że od dłuższego czasu jeżdżę na Rlink. Wykonałem trasę z Warszawy w okolice Woli Gułowskiej i zadowolenie średnie. Myli nazwy miejscowości informuje o manewrach po ich minięciu itp. Autostrada A2 dobiegła do Białej Podlaskiej podczas gdy niedawno dojeżdżałem do Siedlec. Czyli niezbyt wiarygodne.
PouchX pisze: 13 kwie 2025, 22:25
Ale ostatnio na najnowszej CN z Poznania do Piaseczna.
Ku...a
Na pieszo bym szybciej zaszedł.
To już zależy od generacji odbiornika jak prowadzi. irko pokazuje jak nie prowadzą Zumo i podobne.
Tu prawda że zależy to od urządzenia.
Z jakiegoś powodu Garmin uznał, ze motocykliści muszą jeździć głównymi drogami. Nie pomaga wybranie trasy krótkiej, dodanie dróg gruntowych
Poniżej porównanie starego NUVI i ZUMO XT
Trasa Sulejówek - Wyszków. Moje ZUMO chce koniecznie pojechać do Warszawy
Zachu pisze: 31 sty 2025, 19:28Od 2020 jakość danych ma mapach padła na pysk.
Przecież tego nikt nie aktualizuje, nikt nie poprawia błędów, zgłoszenia są ignorowane.
Błędy są w centrum Katowic, nie mówiąc o innych miejscach.
Przykład:
OpenStreeMap:
kontra Here (City Navigator):
Tam na Dworcowej w Katowicach jest deptak od długich lat i ZERO jakiegokolwiek ruchu. A Here (City Navigator) jakąś jednokierunkową pokazuje i każe nią jechać
Zachu pisze: 31 sty 2025, 19:28Mapy TomTom sa dużo lepiej aktualizowane w Polsce niż Here.
Nieporównywalnie wprost lepiej i nie ignorują zgłoszeń błędów.
TomTom w Polsce to dziś pierwsza liga jeśli idzie o samochód.