GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
roro
Bywalec
Been thanked: 1 time

Re: GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie

Post autor: roro »

Wojtas81 pisze: 02 wrz 2025, 17:34 Technicznie jednak punkty trasy to tylko współrzędne, nic więcej.
Chyba, a nawet na pewno się mylisz, plik trasy wyznaczonej routingiem jest rozszerzonym plikiem gpx.

Po przeliczeniu trasy i wyłączeniu mapy nadal są podawane komunikaty (skąd :?: ).
roro
Bywalec

Marko pisze: 02 wrz 2025, 17:29 Wszystko zależy od pliku - spróbuj wyeksportować plik GPX z Mapy.com, Alltrails albo Wikiloc i najprawdopodobniej nie uzyskasz komunikatów w GPSMap 67i (do sprawdzenia przez użytkownika GPSMap 67).
Nie będę wchodził skąd są pobierane pliki śladu, napisałem:

"Plik śladu ( w domyśle Colorado) czy plik kursu (w domyśle Gpsmap 67) zostają przeliczone do trasy według routingu mapy i wybranej aktywności.

Zbyt dużo w tym zakresie się nie zmieniło, jeden odbiornik przetwarzał plik śladu na trasę a drugi plik kursu.

Nie rozważałem, czy plik śladu ( a zwłaszcza, czy wszystkie) będą przetwarzane na trasę w GPSmap 67, w przydatku Gpsmap 67 pisałem o kursie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

roro pisze: 02 wrz 2025, 18:33 "Plik śladu ( w domyśle Colorado) czy plik kursu (w domyśle Gpsmap 67) zostają przeliczone do trasy według routingu mapy i wybranej aktywności.
No właśnie! Szkopuł w tym, że chodzi tylko i wyłącznie o Colorado. Żaden z innych ręczniaków (serii: GPSMap, eTrex, Dakota) w perspektywie 15 lat tego nie umie.
GPSMap 67 i inne ręczniaki obsługujące pliki *.fit to perspektywa ostatnich 2 lat.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
roro
Bywalec

Marko pisze: 02 wrz 2025, 18:48 GPSMap 67 i inne ręczniaki obsługujące pliki *.fit to perspektywa ostatnich 2 lat.
Nie jet to taka nowość, według mnie możliwość przeliczania kursu na trasę w odbiornikach Garmin jest przynajmniej od 2018r.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

roro pisze: 02 wrz 2025, 19:09 ... możliwość przeliczania kursu na trasę w odbiornikach Garmin jest przynajmniej od 2018r.
Możliwość nawigowania wg kursu pojawiła się w ręczniaku dopiero w GPSMap 67 (rok 2023), stąd pojawił się tutaj taki, a nie inny wątek.
Żeby uciąć już tą dyskusję polecam obejrzeć: https://youtu.be/vtqq7KawRk4?si=TM-9JIrCuJR9G46L&t=56

Co do śladów GPX w odbiornikach typu GPSMap serii 62, 64, Oregonach serii 600 i 700, jak i eTrexach serii 20 i 30, to co prawda ślad nie generuje komunikatów nawigacyjnych, jednak za to odbiornik potrafi wyliczyć "góry" i "doliny", oznaczyć je ikonkami i ująć w przeglądzie "Aktywnej trasy". Potrafi też wciągnąć bliskie Waypointy i również je dodać do przeglądu "Aktywnej trasy".
https://youtu.be/J6GNL6Iv1uU?si=LSiolXiRoIFrTFFQ&t=608

Pytanie więc co lepsze, czy to, co robi Colorado, czy też bardziej mu współczesne ręczniaki?...
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
roro
Bywalec

Marko pisze: 02 wrz 2025, 19:33 Możliwość nawigowania wg kursu pojawiła się w ręczniaku dopiero w GPSMap 67 (rok 2023), stąd pojawił się tutaj taki, a nie inny wątek.
Nie tylko GPSMap 67 ma możliwość nawigacji według trasy z pliku kurs, starsze odbiorniki też miały tą możliwość, podtrzymuję 2018 r.
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Antonio »

Marko pisze: 02 wrz 2025, 14:12
To na czym na razie bazuję (poza aplikacją Wahoo, oczywiście), ale jeśli znacie jakieś inne możliwości korzystania z kursów ze wskazówkami nawigacyjnymi, to zachęcam do podzielenia się nimi.
Każdy plik *.gpx otwieram w aplikacji Garmin Connect, zapisuję jako "kurs" dla danej aktywności i wysyłam do Edga - teraz 1030+, wcześniej 530. W obydwu urządzeniach są wskazówki nawigacyjne.

Wcześniej próbowałem wrzucać ślady, filozofia jazdy po śladzie bez przeliczania, jest mi bliższa, jednak w Edkach ślady są słabo widoczne, więc teraz ładuję kurs, wyłączam automatyczne przeliczanie po zejściu z kursu i to jest dla mnie najlepsza opcja. Podejrzewam, że nowe odbiorniki outdoorowe posiadają tę samą funkcjonalność, ale nie mam jak tego sprawdzić
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Antonio pisze: 02 wrz 2025, 19:49 Każdy plik *.gpx otwieram w aplikacji Garmin Connect, zapisuję jako "kurs" dla danej aktywności i wysyłam do Edga - teraz 1030+, wcześniej 530.
Rozumiem, też tak mam w zegarku Fenix i zapewne w GPSMap 67 i pewnie w nowej Montanie tak to działa (co widać na przytoczonym filmie).
Z tym, że sprawdziłem, że różnie interpretowane są różne pliki GPX. Przykładowo, jeśli plik GPX jako ślad ewentualnie z waypointami wyeksportuję ze strony Mapy.com (wcześniej: Mapy.cz) i zaimportuję jako kurs do GC, po czym wczytam jako fit do zegarka (lub Wahoo), to wówczas nie ma wskazówek nawigacyjnych, są za to odległości do tych Waypointów.
Pliki z Komoota mają komunikaty o zakrętach, z RideWithGPS także, więc wszystko zależy od metody.
Ten trick z mapy.com lubię, bo ułatwia planowanie przerw i w ogóle rozłożenie sił na wycieczce, tytaj z Fenixa i TwoNav:
F69F5154.png
F69F5154.png (5.83 KiB) Przejrzano 812 razy
screenshot-20231029_064708.png
Wojtas81
Początkujący
Has thanked: 1 time

Post autor: Wojtas81 »

roro pisze: 02 wrz 2025, 17:59Chyba, a nawet na pewno się mylisz, plik trasy wyznaczonej routingiem jest rozszerzonym plikiem gpx.

Po przeliczeniu trasy i wyłączeniu mapy nadal są podawane komunikaty (skąd :?: ).
Nie wiem na czym to testowałeś, ale wszędzie gdzie ja testowałem, to trasa była niczym innym jak tylko zbiorem punktów start, środek, koniec.
Resztę robił i wytyczał odbiornik. I tak np jak sobie wyznaczyłem trasę w BaseCamp i wrzuciłem do Oregona, to już była inna trasa - mimo tych samych punktów, tych samych map i tych samych parametrów.
Po prostu algorytm był inny. Na innych odbiornikach to samo - ta sama trasa, a de facto inna trasa, bo na różnych odbiornikach były wytyczane różne połączenia pomiędzy punktami.
Taki sposób działania tras potwierdza nawet FAQ Garmina.

Jedyna sytuacja, gdzie trasa była stała to miałem nie na Garminie, tylko na AutoMapie w zamierzchłych czasach. Wtedy program dla PC i dla urządzenia był ten sam, w tej samej wersji, a tym samym identyczne algorytmy wyznaczające trasy (identyczne połączenia pomiędzy punktami pośrednimi).
Marko pisze: 02 wrz 2025, 19:33Możliwość nawigowania wg kursu pojawiła się w ręczniaku dopiero w GPSMap 67 (rok 2023), stąd pojawił się tutaj taki, a nie inny wątek.
Tylko czym się te kursy różnią od tras to nikt nie wie. Bo jedyne co znalazłem, to, że przy kursie sam decydujesz czy ma cię prowadzić od punktu do punktu - po prostej, czy też od punktu do punktu - po ścieżkach.
Trasa jest zawsze po ścieżkach, a ślad zawsze po prostej (połączenia od punktu trasy do punktu trasy, których to punktów jest bardzo dużo niczym okruchów chleba).

Bo tak jak szukałem i jak wskazuje ww FAQ Garmina, to innych różnic nie widzę.
Marko pisze: 02 wrz 2025, 17:55Nawigacja po śladzie/kursie ze wskazówkami nawigacyjnymi to arcyciekawy problem (chyba nie do końca rozwiązany).
Nawigacje rowerowe IGSport to potrafią, takie jak BSC300 albo IGS630. Ale one z kolei w ogóle nie mają routingu, więc ślad (ale nie trasę) musisz sobie wygenerować w jakimś zewnętrznym programie, na zewnętrznym urządzeniu. A potem ten ślad do urządzenia przerzucić.
Potem potrafią cię tylko nawigować po tym śladzie. A jak zboczysz, to nic nie przeliczą, tylko pokażą ci strzałeczkami gdzie jest trasa w stosunku do twojej aktualnej pozycji.
A jak na tę trasę wrócić, to sam musisz sobie rozkminić, bo odbiornik ci w tym nie pomoże.

Podobna sytuacja jest z zegarkami Amazfit.

Mnie osobiście się średnio podoba takie rozwiązanie, bo de facto muszę mieć ze sobą telefon by czuć się bezpiecznie.
Garmin natomiast sam w sobie załatwia sprawę i nie potrzebuje absolutnie niczego. Mogę na nim planować, wytyczać i przeliczać trasy nawet z dala od cywilizacji i Internetu.

Niektórzy powiedzą, że telefon i tak zawsze się ma ze sobą. No właśnie nie, bo od jakiegoś czasu wożę na rowerze tylko zegarek z eSIM (telefonu brak).
Dlatego chcę by nawigacja była sama w sobie kompletna.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Muszę sprostować obie kwestie: definicji, bo, wbrew pozorom, kurs jest dobrze znanym już od wielu lat tworem.
Wiemy też, że nowe komputerki rowerowe (Edge serii x40) i zegarki (Fenix 8 ) mają opcję powrotu do kursu Potrafi to też konkurencja.
Wojtas81 pisze: 03 wrz 2025, 01:21 Tylko czym się te kursy różnią od tras to nikt nie wie. Bo jedyne co znalazłem, to, że przy kursie sam decydujesz czy ma cię prowadzić od punktu do punktu - po prostej, czy też od punktu do punktu - po ścieżkach.
Trasa jest zawsze po ścieżkach, a ślad zawsze po prostej (połączenia od punktu trasy do punktu trasy, których to punktów jest bardzo dużo niczym okruchów chleba).
Jest właśnie tak jak napisałeś: kurs to taki "kameleon", który w zależności od wyboru użytkownika, w odbiorniku może przyjąć postać nawigacji wg śladu/aktywności czyli zbioru wszystkich zapisanych w pliku GPX/FIT/TCX punktów "Podążaj kursem" albo nawigacji wg Punktów Drogi czyli tylko ściśle otagowanych w w/w pliku kursu punktów POI "Użyj mapy" (tak to jest tłumaczone w Fenixie).
Wojtas81 pisze: 03 wrz 2025, 01:21 Nawigacje rowerowe IGSport to potrafią, takie jak BSC300 albo IGS630. Ale one z kolei w ogóle nie mają routingu, więc ślad (ale nie trasę) musisz sobie wygenerować w jakimś zewnętrznym programie, na zewnętrznym urządzeniu. A potem ten ślad do urządzenia przerzucić.
Potem potrafią cię tylko nawigować po tym śladzie. A jak zboczysz, to nic nie przeliczą, tylko pokażą ci strzałeczkami gdzie jest trasa w stosunku do twojej aktualnej pozycji.
A jak na tę trasę wrócić, to sam musisz sobie rozkminić, bo odbiornik ci w tym nie pomoże.

Podobna sytuacja jest z zegarkami Amazfit..
Serie komputerów rowerowych Edge 540, 840, 1040 oraz Wahoo Roam i Bolt V2, V3 mają powrót na kurs.
To samo jest też w Fenixie 8, więc powyższe stwierdzenie nie jest prawdą.
Co do ręczników Garmina GPSMap 66-68 i Montana 700, to niestety nie wiem czy mają opcje powrotu do kursu (raczej nie mają re-routingu, albo jeszcze tego nie odkryłem....).
Co ważne, nie trzeba do tego absolutnie sparowania z telefonem, bo odbiornik wykonuje obliczenia routingu w oparciu o swoją mapę.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Marko pisze: 03 wrz 2025, 05:51
Wojtas81 pisze: 03 wrz 2025, 01:21 Nawigacje rowerowe IGSport to potrafią, takie jak BSC300 albo IGS630. Ale one z kolei w ogóle nie mają routingu, więc ślad (ale nie trasę) musisz sobie wygenerować w jakimś zewnętrznym programie, na zewnętrznym urządzeniu. A potem ten ślad do urządzenia przerzucić.

Podobna sytuacja jest z zegarkami Amazfit..
[...] więc powyższe stwierdzenie nie jest prawdą....[...]
Ale Wojtasowi chodzi chyba o odbiorniki iGPSPORT ... gdzie powyższe stwierdzenie jest prawdą :wink:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Mariusz65 pisze: 03 wrz 2025, 06:41 Ale Wojtasowi chodzi chyba o odbiorniki iGPSPORT ... gdzie powyższe stwierdzenie jest prawdą :wink:
Wątek dotyczy ręczniaka Garmina, GPSMap 67i.
roro
Bywalec

Wojtas81 pisze: 03 wrz 2025, 01:21 Nie wiem na czym to testowałeś, ale wszędzie gdzie ja testowałem, to trasa była niczym innym jak tylko zbiorem punktów start, środek, koniec.
Resztę robił i wytyczał odbiornik..
Nie jestem pewny czy rozmawiamy o tych samych plikach, trasa Garmin wyznaczony routingiem zapisana w pliku nie zawiera tylko punkt start, punkty pośrednie i punkt końcowy, tak jak wspomniałem zapis trasy Garmin wyznaczona autoroutingiem jest plikiem rozszerzonym i zawiera nie tylko wymienione punkty.
Wojtas81 pisze: 03 wrz 2025, 01:21 I tak np jak sobie wyznaczyłem trasę w BaseCamp i wrzuciłem do Oregona, to już była inna trasa - mimo tych samych punktów, tych samych map i tych samych parametrów
Ja wyznaczam trasę w Base Camp, wysyłam do Oregona 650T i uzyskuję trasę ( bez przeliczania ) dokładnie taką samą jak wyznaczyłem.
Wojtas81
Początkujący
Has thanked: 1 time

Post autor: Wojtas81 »

roro pisze: 03 wrz 2025, 08:42Ja wyznaczam trasę w Base Camp, wysyłam do Oregona 650T i uzyskuję trasę ( bez przeliczania ) dokładnie taką samą jak wyznaczyłem.
To muszę to jeszcze raz posprawdzać, bo to mnie zaciekawiło. To by znaczyło, że wraz z trasą, poza punktami pośrednimi, faktycznie można przesłać jakieś wytyczne w/s routingu.

To dobra wiadomość jeśli można uniknąć przeliczania w odbiorniku.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
roro
Bywalec

Przesyłanie trasy z Base Camp na "sztywno" u mnie działa od dawna.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2025, 14:38 przez roro, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ