GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Re: GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie

Post autor: Wojtas81 »

Marko pisze: 03 wrz 2025, 05:51Serie komputerów rowerowych Edge 540, 840, 1040 oraz Wahoo Roam i Bolt V2, V3 mają powrót na kurs.
To samo jest też w Fenixie 8, więc powyższe stwierdzenie nie jest prawdą.
Ale nie chodzi o powrót na kurs, który z założenia jest routowany w odbiorniku, tylko o powrót na ślad.
Ślad z założenia nie jest routowany w odbiorniku, a jedynie niektóre odbiorniki (Garmin Edge, rozmaite iGSPORT, zegarki Amazfit) dokładają do niego wskazówki nawigacyjne.

Ślad działa nawet w odbiornikach które nie mają map wektorowych, ani nawet w ogóle jakichkolwiek map.

Oczywiście można sobie wytyczyć trasę/kurs na podstawie śladu, albo dołożyć do śladu routing tylko w zakresie powrotu na ten ślad, a potem jechać już dalej śladem.
Pytanie które odbiorniki to potrafią, a które są "prymitywne" i nic same nie doliczają/przeliczają, a tylko potrafią po śladzie prowadzić.
roro
Bywalec
Been thanked: 2 times

Post autor: roro »

Wojtas81 pisze: 03 wrz 2025, 01:21 ......to trasa była niczym innym jak tylko zbiorem punktów start, środek, koniec.
Jest zbiorem punktów start, punktów pośrednich, punktu końcowego i ponad kilkaset wpisów dla trasy
wyznaczonej routngiem po wskazaniu tylko celu ( bez punktów pośrednich).

Sprawdź, w jaki sposób opisany jest punkt podczas rysowania śladu i podczas wyznaczania trasy,
zależnie, który punk wskażesz na mapie, takie będą informację, jeśli wskażesz, punkt POI, w opisie punktu będzie np. nazwa firmy,
a informacje zapisane w pliku trasy Garmin będą zawierały nazwę firmy, kod pocztowy, nazwę miejscowości i nawę ulicy wraz z numerem posesji,

jeśli jako punkt pośredni wskażesz środek jeziora to, w pliku będzie zapisana nazwa jeziora.

Przy rysowaniu śladu do tych samych punktów będą przypisane tylko koordynaty wskazanych punktów.

Teraz powinieneś mieć jasność, o czym wcześniej pisałem, że trasa Garmin opiera się na punktach mapy.
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

Marko pisze: 02 wrz 2025, 20:08 Przykładowo, jeśli plik GPX jako ślad ewentualnie z waypointami wyeksportuję ze strony Mapy.com (wcześniej: Mapy.cz) i zaimportuję jako kurs do GC, po czym wczytam jako fit do zegarka (lub Wahoo), to wówczas nie ma wskazówek nawigacyjnych, są za to odległości do tych Waypointów.
Pliki z Komoota mają komunikaty o zakrętach, z RideWithGPS także, więc wszystko zależy od metody.
To w Fenix 7X są wskazówki nawigacyjne. Kurs utworzony w Mapy.com i wysłany do zegarka
Załączniki
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Wojtas81
Bywalec

Antonio pisze: 03 wrz 2025, 21:00To w Fenix 7X są wskazówki nawigacyjne. Kurs utworzony w Mapy.com i wysłany do zegarka
Pozycjonowanie produktów. W zegarkach musi być, bo ma to konkurencja. Zegarki Fenix to też flagowce, które nie mogą być w tyle.

Natomiast co do navi, to o to chodzi żebyś kupował navi do konkretnego celu, a nie jedną do wszystkiego i raz na zawsze.
W ręczniakach nie masz wskazówek przy śladzie, a rowerowych z kolei nie masz nawigacji pieszej (choć mogłaby być).
Kryje się za tym pewna logika. Można się obejść bez wskazówek o skrętach przy śladzie przy wędrówkach pieszych (które w ogóle nie muszą odbywać się po ścieżkach, bo mogą np po lesie), ale na pędzącym rowerze brak takich wskazówek to już duży problem.

I nie tylko Garmin tak robi, wszyscy tak robią. Jakbyś kupił jeden dobry i uniwersalny produkt, firmy poszłyby z torbami.
Takiego produktu nie ma. W każdym brakuje czegoś, a za to jest coś innego. To samo tyczy ceny. Tanio/dobrze/uniwersalnie nie istnieje.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Antonio pisze: 03 wrz 2025, 21:00 To w Fenix 7X są wskazówki nawigacyjne. Kurs utworzony w Mapy.com i wysłany do zegarka
Dziękuję za reakcję!
Muszę doprecyzować.swoj skrót myślowy.
Kurs z GC można wyeksportować na. 2 różne sposoby:
1) bezprzewodowo parując przez BT z zegarkiem (ze.wskazowkami nawigacyjnymi zwrotów) - to Twój i w ogólności najczęstszy przypadek, albo:
2) logując się do GC w przeglądarce i eksportując plik kursu *.fit, który po kabelku np. OTG albo przed komputer należy wgrać do katalogu NewFiles - to mój przypadek.
W tym przypadku 2) nie ma wskazówek nawigacyjnych, za to są alarmy przy zdefiniowanych dwóch POI.
Taki plik i zrzut ekranu dołączam.
Załączniki
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Wojtas81 pisze: 04 wrz 2025, 00:07Można się obejść bez wskazówek o skrętach przy śladzie przy wędrówkach pieszych (które w ogóle nie muszą odbywać się po ścieżkach, bo mogą np po lesie), ale na pędzącym rowerze brak takich wskazówek to już duży problem.
Niestety Twój i mój Oregon nie ma alarmów że strzałkami co 50 metrów (co na dłuższą metę bywa irytujące). Teoretycznie, bo nie ma w sieci na ten temat zbyt wiele, to w Colorado od FW2.45 było trasowanie po śladzie, ale z tego co pamiętam też działało to tak sobie.
Poza tym, kto, poza maniakami, kupuje ręczniaka do nawigacji na rowerze?!? :Mój kokpit poniżej:
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
roro
Bywalec

Wojtas81 pisze: 04 wrz 2025, 00:07 W ręczniakach nie masz wskazówek przy śladzie, a rowerowych z kolei nie masz nawigacji pieszej (choć mogłaby być).
Nawigując według śladu można mieć wskazówki nawigacyjne, tylko trzeba je umieścić w zapisie śladu, masz pole danych " Następny punkt"
możesz w nim umieścić, co tylko chcesz. Możesz dodatkowo włączyć pole danych "Dystans do następnego".

Ślad zapisany w pliku w odróżnieniu od trasy z routiniem nie jest wyznaczany ( przeliczany) w odbiorniku na podstawie zawartych w nim punktach,
więc wyświetla to, co zapisaliśmy do pliku, tu występuje "nasza" wewnętrzna sprzeczność, rysujemy ślad w celu uzyskania toru wędrówki ( jazdy ), taki jaki oczekujemy podczas rysowania ( bez ingerencji oprogramowana), a następnie oczekujemy, żeby było wyświetlane coś,
czego nie umieściliśmy w zapisie.

Jeśli chcesz mieć informacje nawigacyjne podczas nawigacji według śladu, musisz je umieścić w zapisie narysowanego śladu.

Jest też rozwiązanie.
Inna możliwość to skorzystanie z oprogramowania zewnętrznego, który doda informacje nawigacyjne, może nie będą one wyświetlane na górnej belce, tylko bezpośrednio na ekranie, drugą możliwością jest utworzenie ( osobnych) punktów z alarmem zbliżeniowym i odpowiednim komunikatem,
ale informacje będą wyświetlane w inny sposób, nie będą wyświetlane na belce górnej.
Wojtas81
Bywalec

Marko pisze: 04 wrz 2025, 05:47Poza tym, kto, poza maniakami, kupuje ręczniaka do nawigacji na rowerze?!?
Niektórzy używają odwrotnie - Garmin Edge do nawigacji pieszej, choć nie ma on trybu nawigacji pieszej.
A ręczniaki mają kolarstwo, kolarstwo rekreacyjne, MTB oraz jazda terenowa. Są też dedykowane uchwyty rowerowe.
Więc nie można powiedzieć, że to nie jest do tego przeznaczone. Myślę, że np o wiele lepiej sprawdzają się niż smartfony w kopicie, których wielu używa.

Ogólnie to nie mam żadnych zastrzeżeń do jazdy rowerowej na ręczniakach Garmina. Trasy wytycza poprawnie, przelicza, świetnie prowadzi. A jak się ma oryginalne mapy TopoActive + Velomap, to jest naprawdę spory wybór tras. TopoActive rozróżnia profile, a Velomap w większości prowadzi tak samo, ale jest za to jest stricte dla rowerów i lepiej rozpoznaje trasy rowerowe.

To nie są złe nawigacje rowerowe, zwłaszcza dla kogoś kto nie zabiera ze sobą smartfona w ogóle. A ja ostatnio nie zabieram (zegarek z eSIM wystarcza).
Jedyna wado to wspomniany brak nawigacji po śladzie. Ale to jest naprawdę jedyna wada.
roro pisze: 03 wrz 2025, 14:39Sprawdź, w jaki sposób opisany jest punkt podczas rysowania śladu i podczas wyznaczania trasy,
Działa. Zaznaczyłem punkty w BaseCamp i wytyczyłem tam trasę. Faktycznie, pomimo wskazania tylko 2 punktów od - do, trasa jest dokładnie taka jak BaseCamp.
Sprawdziłem też wyeksportowany plik GPX i faktycznie zawiera on mnóstwo danych o zakrętach, pomimo, że ja podałem tylko Start i Koniec.

To co wcześniej robiłem źle to chyba to, że punkty zaznaczałem w odbiorniku, a trasę pomiędzy nimi już w BaseCamp.

Poza tym jest różnica między takimi trasami sporządzonymi z BaseCamp a np projektowanym w odbiorniku.
Te w odbiorniku można edytować (dodawać punkty) i przez to są na bieżąco przeliczane. A te z BaseCamp nie można było edytować później w odbiorniku, ale mają stały routing.
roro pisze: 04 wrz 2025, 11:43Nawigując według śladu można mieć wskazówki nawigacyjne, tylko trzeba je umieścić w zapisie śladu, masz pole danych " Następny punkt"
możesz w nim umieścić, co tylko chcesz. Możesz dodatkowo włączyć pole danych "Dystans do następnego".
Wiem o tym. Np Locus ma taką funkcję, że dodaje punkty (alarmy) przy zakrętach. Ale to jednak nie to samo co zakręty rozpoznawane i odpowiednio wyświetlane przez odbiornik.
roro pisze: 04 wrz 2025, 11:43 rysujemy ślad w celu uzyskania toru wędrówki ( jazdy ), taki jaki oczekujemy podczas rysowania ( bez ingerencji oprogramowana), a następnie oczekujemy, żeby było wyświetlane coś,
czego nie umieściliśmy w zapisie.
Gdybyś nagrywał ślad idąc np na grzyby, to się zgodzę.
Ale wiele śladów jest generowanych przez programy mapowe i w zasadzie od samego początku powinny być trasami (a nie śladami).
Problem w tym, że chyba nie istnieje uniwersalny format wymiany tras pomiędzy różnymi systemami. To też programy eksportują trasy jako ślad, żebyś mógł np zaprojektować sobie je w OsmAnd albo Locus, a wczytać w Garminie albo iGSPORT.

Trasa jako trasa jest przenaszalna (z zachowaniem routingu) tylko pomiędzy tymi samymi systemami, a ślad jest uniwersalny (stały routing) bez względu na system.
roro
Bywalec

Wojtas81 pisze: 05 wrz 2025, 04:19 Ale wiele śladów jest generowanych przez programy mapowe i w zasadzie od samego początku powinny być trasami (a nie śladami).
W odbiornikach turystycznych Garmin jest rozwiązanie:

Można zrobić, to co robi Gpsmap 66,67 i inne odbiorniki z kursem, czyli na podstawie punktu początkowego
końcowego i punktów pośrednich utworzyć trasę po drogach.

Czy odbiorniki podczas przeliczania kursu uwzględnia ukształtowanie toru wędrówki ( jazdy), trudno jest ocenić.

Kilkakrotnie sprawdzałem, przekształcony kurs na trasę w odbiorniku,
nie udało mi się zauważyć zmiany ukształtowania toru wędrówki,
jestem skłonny przyjąć, że uwzględnia ukształtowanie ( po drogach ) toru wędrówki z pliku źródłowym.
roro
Bywalec

Antonio pisze: 02 wrz 2025, 19:49 Każdy plik *.gpx otwieram w aplikacji Garmin Connect, zapisuję jako "kurs" dla danej aktywności i wysyłam do Edga - teraz 1030+, wcześniej 530. W obydwu urządzeniach są wskazówki nawigacyjne.
Edeg 1030+ nie działa tak jak wcześniejsze modele, wydawało mi się, że odbiorniki EDGE same tworzy kurs z plików gpx.
Wojtas81
Bywalec

roro pisze: 05 wrz 2025, 07:56Można zrobić, to co robi Gpsmap 66,67 i inne odbiorniki z kursem, czyli na podstawie punktu początkowego
końcowego i punktów pośrednich utworzyć trasę po drogach.
To się po prostu robi programami takimi jak BaseCamp czy GPSBabel. W internecie jest wiele instrukcji i filmów, pisałem tu.

Przy konwersji do trasy określasz ile chcesz max punktów pośrednich. Jak będzie ich za mało, to trasa nie musi być idealnie zgodna ze śladem.
Natomiast zawsze będzie ich mniej niż na śladzie. Przykładowo jak mam długą, krętą drogę, ale bez skrzyżowań/rozwidleń, to dla trasy wystarczą tylko 2 punkty pośrednie - początek i koniec. Trasa będzie trzymać się tej drogi, bo innej po prostu nie ma.
Natomiast na śladzie musi być bardzo wiele punktów, bo inaczej poprowadził by cię po linii prostej - od pierwszego punktu do drugiego, ignorując drogę (ślad jest niezależny od mapy i dróg).

roro pisze: 05 wrz 2025, 14:43Edeg 1030+ nie działa tak jak wcześniejsze modele, wydawało mi się, że odbiorniki EDGE same tworzy kurs z plików gpx.
Może, ale nie musi tego robić. Do samego dodania wskazówek głosowych nie jest konieczne takie przekształcenie.
Wystarczy, że odbiornik (albo aplikacja Android która przesyła ślad do odbiornika) ma dostęp do routowalnej mapy, dzięki czemu rozpozna gdzie są zakręty i dołoży odpowiednie wskazówki.
Część chińskich urządzeń w ogóle nie ma routowalnych map, a mają nawigowanie po śladzie i informują o zakrętach. Te wskazówki podejrzewam dokłada program obsługujący na Androida, przed przesłaniem śladu do urządzenia.
roro
Bywalec

Wojtas81 pisze: 05 wrz 2025, 15:02 Może, ale nie musi tego robić. Do samego dodania wskazówek głosowych nie jest konieczne takie przekształcenie.
Wystarczy, że odbiornik (albo aplikacja Android która przesyła ślad do odbiornika) ma dostęp do routowalnej mapy, dzięki czemu rozpozna gdzie są zakręty i dołoży odpowiednie wskazówki.
Opisujesz, to co widzi użytkownik, a nie bierzesz pod uwagę, co wykonuje odbiornik, z punktu widzenia użytkownika może to tak wyglądać — przesyłam ślad w pliku gpx i mam informacje nawigacyjne, a w tym czas oprogramowanie przekształciło plik gpx na kurs.
Wojtas81
Bywalec

roro pisze: 05 wrz 2025, 15:22...a w tym czas oprogramowanie przekształciło plik gpx na kurs.
Ja tylko napisałem, że technicznie nie musi tego robić, a nie że nie może tego robić.

Jest wiele urządzeń/programów ze wskazówkami i nie sądzę, że wszystkie z nich przekształcają ślad na trasę.
Część chińskich urządzeń nie posiada routowalnych map (zegarki Amazfit), a nawet w ogóle map (tanie monochromatyczne liczniki iGSPORT), a mają wskazówki nawigacyjne.
Tylko po co w takich przypadkach miałoby być to przekształcenie śladu na trasę i jak miałoby to działać w takich urządzeniach ?

Co do Garmin Edge to trzeba by sprawdzić czy jest tam opcja przeliczania śladu. Jeśli on ten ślad potrafi przeliczyć i zmienić trasę jakoś po swojemu, to znaczy, że rzeczywiście dynamicznie przekształca ślad w trasę.
Czyli to co niektórzy ręcznie robią w programie Garmin BaseCamp.
roro
Bywalec

Wojtas81 pisze: 05 wrz 2025, 15:29 Ja tylko napisałem, że technicznie nie musi tego robić, a nie że nie może tego robić.
To mamy inną wiedzę, według mnie każdy plik, który trafia do EDGE jest przetwarzany na kurs, jeśli nie jest gotowym kursem.
Moje pytanie nie dotyczy tematu, czy EDGE wyświetla wskazówki nawigacyjne.
Wojtas81
Bywalec

Nie wiem, nie testowałem wszystkich odbiorników Garmin Edge i wszystkich wersji softu do nich. Nie mam takich możliwości, nie jestem w stanie, bo jest tego na rynku bardzo dużo.

Napisałem, że trzeba to sprawdzić indywidualnie na danym modelu, bo technicznie możliwości są różne.

Na 100% nie wszystkie odbiorniki na rynku (tutaj nie mówię tylko o Garminie) przekształcają ślad na trasę.
Wspomniane przeze mnie zegarki Amazfit oraz liczniki iGSPORT (przynajmniej te tańsze modele) nie robią tego, choć nawigują. One trzymają się trasy, a jak z niej zjedziesz, to pokazują gdzie jest twoja trasa (prymitywnymi strzałkami od strony twojej pozycji).
ODPOWIEDZ