GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Re: GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie

Post autor: Marko »

roro pisze: 09 wrz 2025, 12:04 Mnie nie chodzi o odbiornik do którego przesyłasz plik, tyko o plik taki jak uzyskał Antonio, może być przesłany do zegarka.
Jak najbardziej, Antonio to zresztą pokazał w tym poście: https://garniak.pl/viewtopic.php?p=211162#p211162

Edit: sprawdziłem, mój Oregon 700 nie czyta plików zewnętrznych *.fit wczytanych (po kablu) do katalogu Garmin/Activities.
Teraz spróbuję grać fit do katalogu Garmin/NewFiles i sprawdzę, gdzie Garmin to ulokuje.
Nie udało się: Garmin Oregon 700 nie obsługuje plików fit z serwisów zewnętrznych; struktura plików fit w tym odbiorniku jest tak skonstruowana, że aktywności można zapisać i wyeksportować. Import bez wnikania w strukturę pliku fit nie jest możliwy.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
roro
Bywalec
Been thanked: 1 time

Post autor: roro »

Marko pisze: 09 wrz 2025, 12:07 Jak najbardziej, Antonio to zresztą pokazał w tym poście: https://garniak.pl/viewtopic.php?p=211162#p211162
Doprecyzowałem, co oznacza "pierwszą metodą" nie określałem, czy plik ma być pobrany do Oregona 700, czy zegarka,
dla mie jest bez znaczenia, czy pobrany do zegarka, czy do odbiornika, chodzi mi o plik z komunikatami.

Wcześniej pytałeś o pliki z Locusa, bezpośrednio uzyskany plik nie był uruchomiony w Oregonie 650T, program wskazuje
błąd lub błędy w pliku i sugeruje naprawę, ale naprawa nie przynosi pozytywnego efektu, jednak sposobem użytkownika
udało się uruchomić plik fit.

Po uruchomieniu pliku fit, jest tor wędrówki i waipoity z informacjami nawigacyjnymi.

Niczym się nie różni od zapisu w Locusie jako ślad w pliku gpx z puntami informacyjnymi.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

roro pisze: 09 wrz 2025, 12:31 sposobem użytkownika udało się uruchomić plik fit.
Po uruchomieniu pliku fit jest tor wędrówki i waipoity z informacjami nawigacyjnymi.
Wyjaśnij proszę, jak powinna wyglądać poprawna struktura pliku fit tak, aby był on do odczytania w Oregonie.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
roro
Bywalec

Marko pisze: 09 wrz 2025, 12:36 Wyjaśnij proszę, jak powinna wyglądać poprawna struktura pliku fit tak, aby był on do odczytania w Oregonie.
Jak wygląda prawidłowa struktura pliku fit dla Oregona, tego Ci nie wyjaśnię, przypuszczam, że wiesz o tym,
że wewnętrze zapisy pliku fit (jak na razie) nie są dostępne dla użytkownika, to jest też niechęć do stosowania
tego typu pliku - nie widzę celu.

Plik fit nie nadaje się do edycji, można odczytać np. w Base Camp, dokonać korekty, zapisać do pliku gpx
i przekonwertować do pliku fit, po co cała ta zabawa, do póki nie będę zmuszony przez oprogramowanie
do stosowania plików fit, będę korzystał z plików gpx.

Być może taka sytuacja zaistnieje w niedługim czasie ( albo już zaistniała), przypuszczam, że będzie możliwość
przesłania do odbiornika danych w pliku gpx a odbiornik przetworzy na dane zapisywane w pliku fit.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Gratuluję!
roro pisze: 07 wrz 2025, 17:03 Ja uruchamiam pliki fit z innego źródła, czy wszystkie, powiem, że nie wszystkie,
ale spróbuję uruchomić pliki z podanych źródeł.
roro pisze: 09 wrz 2025, 12:56 Plik fit nie nadaje się do edycji, można odczytać np. w Base Camp, dokonać korekty, zapisać do pliku gpx
i przekonwertować do pliku fit, po co cała ta zabawa, do póki nie będę zmuszony przez oprogramowanie
do stosowania plików fit, będę korzystał z plików gpx.
roro
Bywalec

To co jest w pierwszym cytacie - napisałem o wynikach prób uruchomienia plików fit z różnych źródeł, zdarzało się, że niektóre nie były uruchamiane.

Akurat edycji w Base Camp nie zastosowałem w przypadku pliku fit z Locusa.
Pośrednia edycja pliku fit w Base Camp, to jedno z rozwiązań.

Jeśli plik fit uruchamia się w Oregonie 650T nie mam potrzeby stosowania Base Camp,
przecież w odbiorniku oprócz uruchomienia bezpośrednio z pliku fit, można zapisać jako ślad
roro
Bywalec

Marko pisze: 09 wrz 2025, 12:07 Edit: sprawdziłem, mój Oregon 700 nie czyta plików zewnętrznych *.fit wczytanych (po kablu) do katalogu Garmin/Activities.
Teraz spróbuję grać fit do katalogu Garmin/NewFiles i sprawdzę, gdzie Garmin to ulokuje.
Nie udało się: Garmin Oregon 700 nie obsługuje plików fit z serwisów zewnętrznych; struktura plików fit w tym odbiorniku jest tak skonstruowana, że aktywności można zapisać i wyeksportować. Import bez wnikania w strukturę pliku fit nie jest możliwy.
Plik "Kurs GC przegladarka.zip", który zamieściłeś na forum w Oregonie 650T uruchomił się bez żadnego problemu,
przy uruchomieniu z pliku fit ( bez zapisu do śladu).
Wojtas81
Początkujący
Has thanked: 1 time

Post autor: Wojtas81 »

Trochę rozpisaliście się jak stare dewoty ;)

A ja chciałem wrócić do tematu po kilku testach. I niestety nie prostego sposobu do dodania nawigacji do śladu na ręczniakach.
Pomijam Komot, bo to wymaga abonamentu premium za ok 260 zł rocznie. To się w ogóle nie opłaca i lepiej już kupić jakiś tani licznik iGPSORT BSC300, który jest jednorazowym wydatkiem ok 300 zł na aliexpress.
A mapy można zawsze pobrać od społeczności. Nie ma to routingu, ale do samego nawigowania po śladzie na rowerze powinno to coś starczyć.

Moje testy z przekształceniem śladu na trasę, a także dodaniem komunikatów do śladu, spełzły na niczym.
Komunikaty o zakrętach na śladzie nie były wyświetlane. Ślad był gołą kreską i nic więcej, nawet ślad wyeksportowany z komunikatami z systemów Locus i RideWithGPS
Eksportowałem pliki GPX i TCX z komunikatami o zakrętach. Na nic to. Nie było żadnych alarmów, żadnych informacji. Widziałem tylko kreskę na mapie i odbiornik nie informował o zbliżaniu się do żadnego waypointa, choć niby włączyłem nawigację wg śladu.

Sprawa ma się inaczej po przekształceniu śladu GPX na trasę GPX w BaseCampie.
Wtedy ekran Oregona podświetla się, a głośnik piszczy po dotarciu do każdego punktu. Niestety do każdego jednego punktu, których to punktów jest bardzo dużo i takie sygnały/alarmy są tak pomocne jak uciążliwe.
BaseCamp bowiem nie przekształcił śladu na trasę w inteligentny sposób. Jedyne co zrobił to zmniejszył liczbę punktów z ok 700 do ok 170, ale nadal prowadzenie do nich odbywa się od punktu do punktu po prostej (bezpośrednio). Nadal nie ma komunikatów o skrętach, a tylko o dotarciu do kolejnego punktu.
Można wymusić tryb nawigacji inteligentnej np Kolarstwo zamiast bezpośrednio, ale wtedy liczba punktów nie może przekraczać 50 (to jest ograniczenie ręczniaków Garmina). I taka trasa wytyczona z maks. 50 punktami i pełnym routingiem jest bardzo dziwna i nijak nie pasuje do śladu.
Automat nie potrafi tego dobrze skonwertować. Jedyne konwersja trasa -> ślad z nawigacją bezpośrednią punkt do punktu (bez profili typu Kolarstwo) działa w miarę dobrze. Ale i wtedy puntów nie może być więcej niż 250, bo ręczniak więcej nie obsłuży i nie nawiguje do punktów dalszych niż 250-ty. Proszę sobie zerknąć tutaj.

Konwersję można też zrobić programem GpsBabel, ale wyjdzie to dokładnie na to samo.

Moim zdaniem jedyny sposób sposób to konwersja śladu na trasę ręcznie, gdzie sami sobie zaplanujemy w BaseCamp, dodając punkty pośrednie (w danym profilu i na zadanej mapie) tak długo, aż trasa będzie bliska temu co chcemy.
To jest niestety droga na około, ale innej nie ma.

Nie ma bowiem żadnego formatu uzgodnionego na rynku, który by zawierał komunikaty o skrętach już w śladzie w taki sposób, żeby to wszystkie navi prawidłowo interpretowały.
Piszą o tym nawet w dziale support nawigacji TwoNav.

Komunikaty o skrętach są dodawane przez oprogramowanie firmware odbiornika, albo przez oprogramowanie wgrywające ślady na odbiornik, takie jak Garmin Connect.
Dlatego komunikaty o skrętach potrafią być nawet na zegarkach Garmin Instinct bez map.
Niestety nie jest to obsługiwane dla nawigacji ręcznych, więc żadne Gpsmapy, Oregony pod to nie podpadają. Taka jest polityka Garmina.
Chcesz mieć komunikaty na śladzie ? Kup Garmin Edge. Proste.
Marko pisze: 09 wrz 2025, 12:07Edit: sprawdziłem, mój Oregon 700 nie czyta plików zewnętrznych *.fit wczytanych (po kablu) do katalogu Garmin/Activities.
Nie działa, ani tak ani tak. TCXów też nie czyta, tylko GPXy.
Chcesz coś innego niż GPX, to importuj w BaseCamp, a potem wyślij do odbiornika. On wykona konwersję w locie i działa.
roro pisze: 08 wrz 2025, 18:23Przykład, który pokazuje przydatność nawigacji według narysowanego śladu.
Nikt tej przydatności nie kwestionuje. Sam pisałem, że mogę sobie chodzić po gołym lesie, szczerym polu, pustyni, tajdze, tundrze i używać śladu do nawigacji. Wtedy nie będzie żadnych dróg ani skrętów i odbiornik nawet nie powinien ich dodawać.

Ale my tu mówimy o trasie na rower, przygotowanej na aplikacjach mapowych. Taka trasa wiedzie drogami, a na drogach są zakręty.
Plik śladu GPX jest tutaj tylko nośnikiem, bo tak naprawdę to nie są ślady, tylko trasy zapisane jako ślad.
A są zapisane jako ślad, bo brak na runku uniwersalnego i powszechnie obsługiwanego formatu trasy. Prawdziwe trasy, z minimalną ilością punktów pośrednich, przygotowane pod konkretne mapy i pod konkretny algorytm (routing), nie są przenaszalne między różnymi programami.
Dlatego powszechnie przyjmuje się, że eksportuje się trasy jako ślad GPX, a tylko komunikaty o zakrętach dodaje w locie przez oprogramowanie danego producenta odbiornika. I wtedy to działa tak, jak ludzie oczekują.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wojtas81 pisze: 10 wrz 2025, 01:01Pomijam Komot, bo to wymaga abonamentu premium za ok 260 zł rocznie. To się w ogóle nie opłaca
Jest tańsza opcja - wieczysta subskrypcja samych map.
Masz nawet Auto Rerouting.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wojtas81 pisze: 10 wrz 2025, 01:01lepiej już kupić jakiś tani licznik iGPSORT BSC300, który jest jednorazowym wydatkiem ok 300 zł na aliexpress.
Z jakiegoś jednak powodu wybieramy te ręczniaki: Oregon, GPSMap itp. Być może chodzi o mapy, łączność BLE, Wi-Fi, ANT+, nieszablonowe aplikacje, widgety i pola danych? Może cenimy sobie niezawodność i autonomię zasilania?
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Marko pisze: 10 wrz 2025, 03:14
Wojtas81 pisze: 10 wrz 2025, 01:01lepiej już kupić jakiś tani licznik iGPSORT BSC300, który jest jednorazowym wydatkiem ok 300 zł na aliexpress.
Z jakiegoś jednak powodu wybieramy te ręczniaki: Oregon, GPSMap itp....
Dla mnie od roku idealny licznik rowerowy za śmieszne pieniądze :wink:
W pięć sekund wgrywam przez BT ślad GPX z telefonu, przygotowany w jakiejkolwiek aplikacji. Wyraźne komunikaty o skręcie - piknięcie i strzałka również na ekranach innych niż mapa. Działa z wszelkimi czujnikami. Kolorowy wyświetlacz, niezliczona ilość danych do indywidualnej konfiguracji na kilku ekranach, intuicyjna i prosta obsługa, przyjazna aplikacja.
Dość mordęgi z Garminami za ciężką kasę :lol:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Mariusz65
Licznik ciekawy i tani, warto wiedzieć!
Co do ręczniaka Garmina, to najczęściej korzystam z map (co jest dla mnie podstawą posiadania turystycznej nawigacji) różnych, w tym: podkładów stricte turstycznych np. Compassu, bo w krótkich, ale dość intensywnych wyjazdach górskich zazwyczaj muszę modyfikować warianty nieprzejezdne z różnych powodów np. z powodu prowadzonych prac leśnych. Sięgnąłem też po kolejne odbiorniki firmy TwoNav, bo nade wszystko oferują podkłady mapowe z Geoportalu - to nawet w znanym terenie pozwala zorientować się jak zmienia się krajobraz okolicy. Abstrahując od tego, że od czasu do czasu budzi się we mnie chęć eksploracji i sięgam do podkładów archiwalnych. Tak, mapy to (dla mnie) super rzecz.
Mocno się zdziwiłem, że żaden Garmin Edge obecnie chyba w ogóle nie ma rastrów... Kiedyś nawet skusiłem się na Edge 820, ale szybko się go pozbyłem.
W Garminie korzystam też z podglądu Trasy aktywnej (pomaga oszacować odległości i czasy dotarcia do poszczególnych Waypointów - niezależnie czy nawiguję wg trasy; czy też śladu), pól danych - również temperatury z zewnętrznego czujnika Tempe (mam go od lat pod daszkiem na kasku), profilu wysokości, co w terenie pagórkowatym i górzystym jest dla mnie istotne.
roro
Bywalec

Wojtas81 pisze: 10 wrz 2025, 01:01 Moje testy z przekształceniem śladu na trasę, a także dodaniem komunikatów do śladu, spełzły na niczym.
Komunikaty o zakrętach na śladzie nie były wyświetlane. Ślad był gołą kreską i nic więcej, nawet ślad wyeksportowany z komunikatami z systemów Locus i RideWithGPS
Eksportowałem pliki GPX i TCX z komunikatami o zakrętach. Na nic to. Nie było żadnych alarmów, żadnych informacji. Widziałem tylko kreskę na mapie i odbiornik nie informował o zbliżaniu się do żadnego waypointa, choć niby włączyłem nawigację wg śladu.
Trasa utworzona w Locusie z punktami z informacją o zwrotach zapisana do pliku fit działa w Oregonie 650T, ale nie trzeba korzystać w Lokusie z zapisu do pliku fit, można użyć zapisu do pliku gpx.
4194.jpg
Ja widzę wadę w tym, że po uruchomieniu w Oregonie 650T punkty są reprezentowane przez domyślną ikonę ( niebieską flagę)
wolałbym małą kropkę, może w Locusie trzeba wybrać inną ikonę dla punktów, tego nie sprawdzałem. Można w odbiorniku ręcznie zmienić ikonę dla punktów lub w programie zewnętrznym, ale jest to uciążliwe, chyba najprostsze będzie edytowanie zapisu punktów w pliku gpx.

Wojtas81 pisze: 10 wrz 2025, 01:01 Nie działa, ani tak ani tak. TCXów też nie czyta, tylko GPXy.
Jeśli sprawdziłbyś w Podręczniku użytkownika jaki formaty plików obsługuje odbiornik nie próbowałbyś uruchamiać plików TCX w Oregonie 700.

Wojtas81 pisze: 10 wrz 2025, 01:01 Ale my tu mówimy o trasie na rower, przygotowanej na aplikacjach mapowych. Taka trasa wiedzie drogami, a na drogach są zakręty.
Dlatego napisałem, że przetworzenie ślady na trasę ma sens, tylko w przypadku nawigacji po drogach ( mapa, z której korzystamy musi mieć routing dla dróg, po których chcemy jechać rowerem).

Nie jestem zapalonym rowerzystą, ale często zdarza, że poruszam się rowerem po drogach i dróżkach, które nie mają routingu na mapach,
więc sposób z przetworzenie śladu na trasę w tych przypadkach jest nieprzydatny.
Rozumiem, że każdy "patrzy" ze swojego punktu widzenia.
Wojtas81 pisze: 10 wrz 2025, 01:01 Plik śladu GPX jest tutaj tylko nośnikiem, bo tak naprawdę to nie są ślady, tylko trasy zapisane jako ślad.
Nowa teoria, czyli nie ma kursów, bo plik fit jest nośnikiem.
Ślad, trasa jest przedstawienie toru wędrówki ( jazdy), ale ze względu na swoją strukturę i sposób działania są określone jako trasa, ślad ( kurs)
głównym przeznaczeniem śladu w odbiornikach Garmin jest rejestrowanie przebytej drogi ( ślad bieżący, aktywność ).
roro
Bywalec

Marko pisze: 10 wrz 2025, 09:19 Tak, mapy to (dla mnie) super rzecz.
W pełni się z tym zadaniem zgadzam, chociaż w innych formach turystyki można połączyć bezmapowca z mapą tradycyjną,
to i tak mapa ma duże znaczenie, zwłaszcza na mniej znanych obszarach.
Marko pisze: 09 wrz 2025, 12:59 Gratuluję!
Gratulacji nie przyjmuję, nie zmam ich powodu.
Wojtas81
Początkujący
Has thanked: 1 time

Post autor: Wojtas81 »

Marko pisze: 10 wrz 2025, 03:14Z jakiegoś jednak powodu wybieramy te ręczniaki: Oregon, GPSMap itp.
Mnie chodziło stricte o temat, czyli nawigacja rowerowa po śladzie. A nie o to co lepsze.

Oregon bardzo różni się od tanich liczników. Przede wszystkim Oregon to pełnowartościowa nawigacja, dodatkowo z kompasem i wysokościomierzem barometrycznym. Mając Oregona w terenie, całkowicie zbędny jest telefon komórkowy. To się używa zamiast, a nie w dodatku.
Na Oregonie byłem w stanie zrobić wszystko, włącznie z zaplanowaniem trasy. O re-routingu nie wspominając.
Większość liczników bez komórki jest natomiast nieużywalna. Nadają się do nawigacji, do samej jazdy po śladzie i to wszystko. Nawet przeglądać map często nie idzie.

Wyjątkiem są Garminy oraz Hammerhead. Hammerhead to jednak de facto okrojony telefon z Androidem i ma swoje wady - bateria schodzi nawet do 20%/godzinę, wyświetlacz nie działa bez podświetlenia, jest de facto nienaprawialny (przykład).
Marko pisze: 10 wrz 2025, 09:19Mocno się zdziwiłem, że żaden Garmin Edge obecnie chyba w ogóle nie ma rastrów...
A to jest wiadomo, że nie ma rastrów w serii Edge. Edge to licznik z funkcją nawigacji, a nie nawigacja z funkcją licznika.
Jego funkcje nawigacyjne są okrojone.
Mnie właśnie zależało wyłącznie na dobrej nawigacji, dlatego zdecydowałem się na Oregon. Z resztą cena za którą upolowałem prawie nowiutkiego Oregona z uchwytem RAM zachęcała (900 zł).
Z tą cenę mogłem mieć Edge Explore 2 bez kompasu, który jednak nawet na rowerze się przydaje. Poza tym czytałem też negatywy na temat serii Edge, nawet tych droższych - jakieś resety, błędy.

Jazda na Oregonie jest natomiast naprawdę komfortowa. To sprawdzony sprzęt, a po jego odblokowaniu wgrywam mapy jakie chcę.
Nawet nie wytyczam tras na komórce, Oregon sam bowiem wytycza na tyle dobre trasy, że mogę jechać "na żywioł".
Praktycznie zawsze na jakiejś mapie, na jakimś profilu będzie odpowiadająca mi dobra trasa "od ręki". Bez kombinowania, przy komórce pozostawionej w domu (jeżdżę z zegarkiem z eSIM zamiast telefonu).

Jednak co do tematu, nawigacja po wcześniej wgranym śladzie jest skopana, bo nie ma prostego (100% automatycznego i darmowego) sposobu by dodać informacje o zakrętach do śladu, w taki sposób jak się tego oczekuje.
Marko pisze: 10 wrz 2025, 02:51Jest tańsza opcja - wieczysta subskrypcja samych map.
Masz nawet Auto Rerouting.
Komoot Premium to nie to samo co regiony. Komoot Premium obejmuje regiony i dodaje więcej.
Ja jak uruchomiłem Komoot na Oregonie to pytał czy ma nawigować Garminem czy samodzielnie - jako Komoot.
Ta pierwsza opcja była jak zwykle, bez wskazówek nawigacyjnych po śladzie. A tej drugiej opcji prosił o Premium, pomimo, że mam wykupione odblokowane regiony offline na całą Europę.
Nie widzę sensu płacić abonament, więc dalej tego już nie badałem.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
ODPOWIEDZ