GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 3 times

Re: GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie

Post autor: Marko »

@roro
Podniosłem w wątpliwość tylko "nowe odbiorniki" GPSMap H1 i nowy Etrex Touch.
Fenix 5 Plus, Oregon 700, Dakota 20, Virb Elite, Tempe; inne: TwoNav Cross Plus, Anima Plus, Sportiva, Wahoo Roam V1
Były: eTrex Vista HCx, Monterra, GPSMap 64s, eTrex 30, eTrex 30x, Fenix 6 PRO
roro
Bywalec
Been thanked: 1 time

Post autor: roro »

Marko pisze: 04 paź 2025, 20:33 @roro
Podniosłem w wątpliwość tylko "nowe odbiorniki" GPSMap H1 i nowy Etrex Touch.
Zmienił się scenariusz oprogramowania opracowany przez programistów w Gpsmap H1,
zmieniły się opcje i funkcje między innymi związane z wyświetlaniem informacji o wzniesieniach i obniżeniach,
brak niektórych funkcji lub inne działanie funkcji będzie powodować indywidualne decyzje o zakupie.

Pisząc o nowych odbiornikach, należy informować o nowych możliwościach, o braku znanych funkcji z poprzednich modeli,
o innym działaniu funkcji, a wątpliwości powinny pozostać do indywidualnego rozstrzygnięcia o ewentualnej zmianie odbiornika.

Moim zdaniem od czasu pojawienia się Oregona 650 T w nowych odbiornikach nie nastąpiły tak radykalne zmiany,
aby skłonić mnie do zmiany odbiornika, inni, mając Gpsmap 67, decydują się na zakup Gpsmap H1.

Nie uważam, że mój wybór świadczy o tym, że Oregon 650 T jest najlepszym odbiornikiem,
świadczy o tym, że taki jest mój wybór.
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Wojtas81 »

roro pisze: 05 paź 2025, 12:03Moim zdaniem od czasu pojawienia się Oregona 650 T w nowych odbiornikach nie nastąpiły tak radykalne zmiany,
aby skłonić mnie do zmiany odbiornika, inni, mając Gpsmap 67, decydują się na zakup Gpsmap H1.
Jakbym miał Oregon 600/650 w dobrym stanie, nie zmieniałbym. Chyba, że sam umrze.
Na allegro czytałem jak ktoś zmienił na... Edge Explore 2 i narzekał.

A co do nowych modeli, to tylko uchwyty rowerowe mi się nie podobają. Ja mam RAM mount do Oregona i to jest konkret. Nie dość, że trzyma super-solidnie, to jeszcze amortyzuje wstrząsy.
Musiałbym ze 2 salta na rowerze czy motorze zrobić żeby coś się stało z urządzeniem :lol:
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
roro
Bywalec
Been thanked: 1 time

Post autor: roro »

Wcześniej napisałem, że ślad i kurs nie zawiera informacji o zmianie kierunku jazdy/wędrówki, piszę o śladzie, kursie,
a nie o pliku gpx i fit.

Aby uzyskać informację, o zmianie kierunku należy utworzyć punkty z taką informacją,
jest kilka rozwiązań, optymalnym rozwiązaniem według mnie jest dodanie punktów z alarmem zbliżeniowym,
punkty można utworzyć w Base Camp lub odbiorniku, jeśli posiada taką opcję, są odbiorniki,
które nie mają (jak na razie) takiej możliwości.

Przy tym rozwiązaniu otrzymujemy komunikat graficzny i dźwiękowy, stosując się do wskazówek, nie musimy stawiać punktu w miejscach,
w których będziemy jechali na wprost. Podczas jazdy ekran może być wyłączony, możemy kierować się tylko komunikatami
bez wpatrywania się w ekran.

Drugim rozwiązaniem jest utworzenie " zwykłych " punktów z informacją i zastosowanie pola danych "Następny punkt",
nie będzie sygnału dźwiękowego, w tym przypadku należałoby utworzyć punkty z komunikatem " Jedź prosto" w miejscach,
w których nie będziemy wykonywali skrętu. Ekran powinien być włączony i wymaga obserwowania ekranu ( mapy).

Następnym rozwiązaniem są punktu gpi ( punkty POI), przy tym rozwiązaniu otrzymamy komunikat dźwiękowy i graficzny,
ekran może być wyłączony, możemy stosować się tylko do komunikatów bez obserwacji ekranu ( mapy).

Wadą tego rozwiązania jest konieczność utworzenie pliku punktów w komputerze bez możliwości edycji w odbiorniku.
Jest też problem z utworzeniem punktów w pliku gpi dla kilku śladów, które w jakiejś części będą przebiegały po tej samej drodze,
komunikaty przygotowane dla jednego śladu mogą być sprzeczne z komunikatem dla drugiego.

Należy utworzyć ślad i plik gpi z tą samą nazwą i umieszczać w odbiorniku ślad i plik gpi jako komplet, a przynajmniej nie umieszczać
kilku pliku gpi dla różnych śladów.

Informacja dotyczy głównie starszych odbiorników, w nowszych ślad po konwersacji (w odbiorniku) do kursu należy uruchomić opcją "Po drogach i szlakach" ( kurs zostanie przetworzony na trasę), chociaż opisane wcześniej rozwiązania powinny działać również przy uruchomieni kursu ( bez przeliczania).
ODPOWIEDZ