@roro
Podniosłem w wątpliwość tylko "nowe odbiorniki" GPSMap H1 i nowy Etrex Touch.
GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 3 times
Re: GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie
Fenix 5 Plus, Oregon 700, Dakota 20, Virb Elite, Tempe; inne: TwoNav Cross Plus, Anima Plus, Sportiva, Wahoo Roam V1
Były: eTrex Vista HCx, Monterra, GPSMap 64s, eTrex 30, eTrex 30x, Fenix 6 PRO
Były: eTrex Vista HCx, Monterra, GPSMap 64s, eTrex 30, eTrex 30x, Fenix 6 PRO
Zmienił się scenariusz oprogramowania opracowany przez programistów w Gpsmap H1,Marko pisze: 04 paź 2025, 20:33 @roro
Podniosłem w wątpliwość tylko "nowe odbiorniki" GPSMap H1 i nowy Etrex Touch.
zmieniły się opcje i funkcje między innymi związane z wyświetlaniem informacji o wzniesieniach i obniżeniach,
brak niektórych funkcji lub inne działanie funkcji będzie powodować indywidualne decyzje o zakupie.
Pisząc o nowych odbiornikach, należy informować o nowych możliwościach, o braku znanych funkcji z poprzednich modeli,
o innym działaniu funkcji, a wątpliwości powinny pozostać do indywidualnego rozstrzygnięcia o ewentualnej zmianie odbiornika.
Moim zdaniem od czasu pojawienia się Oregona 650 T w nowych odbiornikach nie nastąpiły tak radykalne zmiany,
aby skłonić mnie do zmiany odbiornika, inni, mając Gpsmap 67, decydują się na zakup Gpsmap H1.
Nie uważam, że mój wybór świadczy o tym, że Oregon 650 T jest najlepszym odbiornikiem,
świadczy o tym, że taki jest mój wybór.
-
Wojtas81
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
Jakbym miał Oregon 600/650 w dobrym stanie, nie zmieniałbym. Chyba, że sam umrze.roro pisze: 05 paź 2025, 12:03Moim zdaniem od czasu pojawienia się Oregona 650 T w nowych odbiornikach nie nastąpiły tak radykalne zmiany,
aby skłonić mnie do zmiany odbiornika, inni, mając Gpsmap 67, decydują się na zakup Gpsmap H1.
Na allegro czytałem jak ktoś zmienił na... Edge Explore 2 i narzekał.
A co do nowych modeli, to tylko uchwyty rowerowe mi się nie podobają. Ja mam RAM mount do Oregona i to jest konkret. Nie dość, że trzyma super-solidnie, to jeszcze amortyzuje wstrząsy.
Musiałbym ze 2 salta na rowerze czy motorze zrobić żeby coś się stało z urządzeniem
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
Wcześniej napisałem, że ślad i kurs nie zawiera informacji o zmianie kierunku jazdy/wędrówki, piszę o śladzie, kursie,
a nie o pliku gpx i fit.
Aby uzyskać informację, o zmianie kierunku należy utworzyć punkty z taką informacją,
jest kilka rozwiązań, optymalnym rozwiązaniem według mnie jest dodanie punktów z alarmem zbliżeniowym,
punkty można utworzyć w Base Camp lub odbiorniku, jeśli posiada taką opcję, są odbiorniki,
które nie mają (jak na razie) takiej możliwości.
Przy tym rozwiązaniu otrzymujemy komunikat graficzny i dźwiękowy, stosując się do wskazówek, nie musimy stawiać punktu w miejscach,
w których będziemy jechali na wprost. Podczas jazdy ekran może być wyłączony, możemy kierować się tylko komunikatami
bez wpatrywania się w ekran.
Drugim rozwiązaniem jest utworzenie " zwykłych " punktów z informacją i zastosowanie pola danych "Następny punkt",
nie będzie sygnału dźwiękowego, w tym przypadku należałoby utworzyć punkty z komunikatem " Jedź prosto" w miejscach,
w których nie będziemy wykonywali skrętu. Ekran powinien być włączony i wymaga obserwowania ekranu ( mapy).
Następnym rozwiązaniem są punktu gpi ( punkty POI), przy tym rozwiązaniu otrzymamy komunikat dźwiękowy i graficzny,
ekran może być wyłączony, możemy stosować się tylko do komunikatów bez obserwacji ekranu ( mapy).
Wadą tego rozwiązania jest konieczność utworzenie pliku punktów w komputerze bez możliwości edycji w odbiorniku.
Jest też problem z utworzeniem punktów w pliku gpi dla kilku śladów, które w jakiejś części będą przebiegały po tej samej drodze,
komunikaty przygotowane dla jednego śladu mogą być sprzeczne z komunikatem dla drugiego.
Należy utworzyć ślad i plik gpi z tą samą nazwą i umieszczać w odbiorniku ślad i plik gpi jako komplet, a przynajmniej nie umieszczać
kilku pliku gpi dla różnych śladów.
Informacja dotyczy głównie starszych odbiorników, w nowszych ślad po konwersacji (w odbiorniku) do kursu należy uruchomić opcją "Po drogach i szlakach" ( kurs zostanie przetworzony na trasę), chociaż opisane wcześniej rozwiązania powinny działać również przy uruchomieni kursu ( bez przeliczania).
a nie o pliku gpx i fit.
Aby uzyskać informację, o zmianie kierunku należy utworzyć punkty z taką informacją,
jest kilka rozwiązań, optymalnym rozwiązaniem według mnie jest dodanie punktów z alarmem zbliżeniowym,
punkty można utworzyć w Base Camp lub odbiorniku, jeśli posiada taką opcję, są odbiorniki,
które nie mają (jak na razie) takiej możliwości.
Przy tym rozwiązaniu otrzymujemy komunikat graficzny i dźwiękowy, stosując się do wskazówek, nie musimy stawiać punktu w miejscach,
w których będziemy jechali na wprost. Podczas jazdy ekran może być wyłączony, możemy kierować się tylko komunikatami
bez wpatrywania się w ekran.
Drugim rozwiązaniem jest utworzenie " zwykłych " punktów z informacją i zastosowanie pola danych "Następny punkt",
nie będzie sygnału dźwiękowego, w tym przypadku należałoby utworzyć punkty z komunikatem " Jedź prosto" w miejscach,
w których nie będziemy wykonywali skrętu. Ekran powinien być włączony i wymaga obserwowania ekranu ( mapy).
Następnym rozwiązaniem są punktu gpi ( punkty POI), przy tym rozwiązaniu otrzymamy komunikat dźwiękowy i graficzny,
ekran może być wyłączony, możemy stosować się tylko do komunikatów bez obserwacji ekranu ( mapy).
Wadą tego rozwiązania jest konieczność utworzenie pliku punktów w komputerze bez możliwości edycji w odbiorniku.
Jest też problem z utworzeniem punktów w pliku gpi dla kilku śladów, które w jakiejś części będą przebiegały po tej samej drodze,
komunikaty przygotowane dla jednego śladu mogą być sprzeczne z komunikatem dla drugiego.
Należy utworzyć ślad i plik gpi z tą samą nazwą i umieszczać w odbiorniku ślad i plik gpi jako komplet, a przynajmniej nie umieszczać
kilku pliku gpi dla różnych śladów.
Informacja dotyczy głównie starszych odbiorników, w nowszych ślad po konwersacji (w odbiorniku) do kursu należy uruchomić opcją "Po drogach i szlakach" ( kurs zostanie przetworzony na trasę), chociaż opisane wcześniej rozwiązania powinny działać również przy uruchomieni kursu ( bez przeliczania).