[Ślad/kurs] Oprogramowanie: strzałki kierunkowe podczas nawigacji po śladzie/kursie.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: [Ślad/kurs] Oprogramowanie: strzałki kierunkowe podczas nawigacji po śladzie/kursie.

Post autor: Marko »

epkchmiele pisze: 10 paź 2025, 18:37 nadal nie wiem jak działa w urządzeniach h1 .
Zapytaj w innym wątku dedykowanym GPSMap H1.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
epkchmiele
Bywalec

Re: [Ślad/kurs] Oprogramowanie: strzałki kierunkowe podczas nawigacji po śladzie/kursie.

Post autor: epkchmiele »

Czyli Ty również nie wiesz, szok , przecież to podstawa. Gdyby osoba chciała odpowiedzieć na moje pytanie to już by to zrobiła. Dziwne jest to że nie znalazłem informacji na innych forach, tam są jakieś błędy, że dokładność ale nie ma takiej polemiki że garmin odchodzi od obecnej polityki i czy to dobrze czy źle. Wiem że rowerzyści szosowi czy grawelowi odchodzą od garmina. Mam zegarek garmina który wysokość potrafi ustalić według danych dem a Oregon tego nie potrafi a i tak nie ma z tym problemów.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

W menu GPSMap H1 masz "Course Creator", co sugeruje, że można tworzyć kurs w odbiorniku. O szczegóły jednak zapytaj jednego z forumowiczów (Wojtek Szydlowski), który ma ten model. Ja Ci mogę jedynie opowiedzieć prawie wszystko o tych modelach, które mam w swoim podpisie, czyli: moje Garminy ciągną według śladu, ale bez alarmów, albo po trasie i wtedy przeliczają. TwoNav alarmuje o zejściu z kursu. Garmin i TwoNav wskazują odległość do najbliższego punktu śladu w linii prostej. Wahoo Bolt podobnie - odległość do kursu po prostej (jeśli zboczysz z kursu). Za to Roam nawiguje do kursu, gdy z niego zboczysz. Moje Garminy i TwoNav nie podają wskazówek nawigacyjnych, jeśli się nawiguje po śladzie; Wahoo na ogół ma te wskazania, ale to zależy od metody zapisu kursu.

Zresztą, jeśli Cię to naprawdę interesuje, to wystarczy obejrzeć ten film (GPSMap 67 już ma "kreatora kursu"): https://www.youtube.com/watch?v=vtqq7Ka ... xhZA%3D%3D
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

O tym, jak się zachowa nawigacja decyduje użytkownik (tutaj: GPSMap 67)
Obrazek
epkchmiele
Bywalec

Sorry ale ten filmik już dawno obejrzałem i dotyczy ślad vs kurs.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Gdybyś na końcu tego zdania postawił kropkę, to miałbyś odpowiedź. Po co drążyć?
epkchmiele pisze: 09 paź 2025, 10:42 po wybraniu opcji „Drogi i szlaki” trasa zostanie dostosowana do danych na mapie, a w razie potrzeby zostanie przeliczona podczas nawigacji.
Czyli jak bezpośrednio to będzie taki kurs zachowywał się jak ślad, a jak po wybraniu opcji "drogi i szlaki" to już jak trasa, czyli za każdym razem będzie przeliczał i nie będzie dociągał do wcześniej wyznaczonego kursu?
epkchmiele
Bywalec

"Ponieważ urządzenia przenośne mają możliwość automatycznego ustalania trasy, wytyczają trasę zgodnie z mapą i wybraną opcją Aktywność do wytyczania trasy."

Dzięki za pomoc, potwierdziłem to również w instrukcji obsługi GPSMAP h1.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

epkchmiele pisze: 10 paź 2025, 19:12 Dziwne jest to że nie znalazłem informacji na innych forach, tam są jakieś błędy, że dokładność ale nie ma takiej polemiki że garmin odchodzi od obecnej polityki i czy to dobrze czy źle. Wiem że rowerzyści szosowi czy grawelowi odchodzą od garmina. Mam zegarek garmina który wysokość potrafi ustalić według danych dem a Oregon tego nie potrafi a i tak nie ma z tym problemów.
Też przeszukałem już pół internetu, a wciąż nie znalazłem odpowiedzi jak to dokładnie działa?!?
Już wiem od "roro", że odpowiada za to oprogramowanie odbiornika, ale dotychczas zbyt mało używałem urządzeń Edge, a Wahoo różnie się zachowuje w zależności od źródła (inaczej sam przelicza, inaczej prowadzi po kursie wygenerowanym w aplikacji, a jeszcze inaczej z serwisów).
W zegarku to też raz działa, raz nie, w zależności jak ten plik kursu zostanie wgrany.
W dziale "Na szlaku" to w ogóle nie za bardzo wiadomo jak działa nawigacja po kursie w GPSMap 66 (bo ten chyba jako pierwszy tak naprawdę ma w oprogramowaniu zwroty na kursie), nowym eTrexie i GPSMap H1. Chętnie bym ten temat podrążył.
Ostatnio sporo się natrudziłem, żeby uzyskać "zwroty i POI" za darmo, bo wersje płatne niektórych serwisów podobno to mają...
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

W temacie "punktów kursu" + "punkty POI" (które wcześniej wpisałem w pliku GPX, który przekonwertowałem w serwicie Alltrails dodając zwroty (wymaga zalogowania).
Taki hybrydowy plik można sobie wygenerować w Plotaroute z pliku TCX przekonwertowanego np. w serwicie Alltrails.
Format TCX Garmin opublikował w 2007 roku, a FIT w 2010 r. Plik TCX jest edytowalny i generuje większe pliki, z kolei format FIT nie jest edytowalny przez użytkownika, ale daje za to znacznie mniejsze pliki.
Tak to się automatycznie synchronizuje z Garminem.
= A taką ma kompatybilność z odbiornikami Garmin.
ODPOWIEDZ