Nowy eTrex Touch

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
roro
Bywalec
Been thanked: 1 time

Nowy eTrex Touch

Post autor: roro »

https://www.garmin.com/en-US/p/1326077/

Nowy oprogramowanie - podobne do oprogramowania Gpsmap H1
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Re: Nowy eTrex Touch

Post autor: Zachu »

Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Inna strona i forum dyskusyjne: https://www.gpsrchive.com/eTrex/eTrex%2 ... /index.htm

Zgodnie z nazwą "touch", ani jednego przycisku funkcyjnego... a zima za pasem!
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Wojtas81
Początkujący
Has thanked: 1 time

Post autor: Wojtas81 »

Taki jest pewnie cel. Dadzą ci screen lock i "musi" ci wystarczyć. A jak nie.... to GPSMap H1
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

O bez śladów i tras, tylko kursy 🙁
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Dużo niewiadomych, tylko kursy, ale import GPX jest. Ciekawe co z rastrami (obrazy satelitarne są w ramach subskrypcji Outdoor Maps+)???
Wojtek Szydlowski
Bywalec

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Marko pisze: 07 paź 2025, 16:25Ciekawe co z rastrami
Mam wprawdzie H1 a nie Touch'a, ale zakładam, że to prawie to samo.
Custom Map działa, wgrane mapy do Garmina zakupione w Compassie (Bieszczady i Ojcowski Park Narodowy) działają i dobrze wyglądają.
Lepiej niż w GPSMap 67, w jakim wcześniej próbowałem rastrów. W Ojcowskim korzystałem tylko z tego podkładu i było "prawie jak na Locusie", no, dobrze, "prawie" :)
GPSMap H1 + Forerunner 965 + Edge 1030 Plus
zarazek
Początkujący
Kontakt:

Post autor: zarazek »

Ja planowałem zakup Edge Explore 2 jako nawigacji rowerowej, ale z tego co słyszałem od kolegi, urządzenie to głupieje w czasie wędrówek pieszych (zakłamuje dystans, dziwnie rysuje ślad). A w trakcie jazdy rowerem po Beskidach jest jednak sporo wypychania roweru lub podjazdów z prędkością pieszego.

Teraz pojawia się eTrex Touch, który ma identyczny ekran (3", 240x400) i dużo dłużej trzymającą baterię, więc mam zagwozdkę.

Nie kumam tego co piszecie o braku śladów i tras. Po nowemu to się własnie nazywa kursy. Pewnie podobnie jak w Explore 2, można sobie wyrysować ślad np. w mapy.cz a potem go wrzucić do garmina w trybie "pokaż ślad na mapie".

Trzeba poczekać na jakieś recenzje pierwszych userów - a może w międzyczasie wyjdzie Edge Explore 3. ;)
eTrex 30x, Dakota 10, eTrex Vista HCx
roro
Bywalec

Post autor: roro »

zarazek pisze: 10 paź 2025, 09:22 Nie kumam tego co piszecie o braku śladów i tras. Po nowemu to się własnie nazywa kursy. Pewnie podobnie jak w Explore 2, można sobie wyrysować ślad np. w mapy.cz a potem go wrzucić do garmina w trybie "pokaż ślad na mapie".
Moim zdanie wygląda to troszkę inaczej.

Można umieścić w odbiorniku ślad w pliku gpx lub kursu w pliku fit,
wybieramy Zapisane - Nawiguj ( ślad w formacie kursu już tam będzie)
- zależnie od uruchomionej "Aktywności" ( Metody obliczania)
kurs zostanie przeliczony na trasę lub uruchomiony jako kurs.

Podobnie miałem w Colorado, ślad uruchomiony w opcji po drogach był przetwarzany na trasę,
a uruchomiony w opcji po bezdrożach był uruchamiany jako ślad.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

zarazek pisze: 10 paź 2025, 09:22 Ja planowałem zakup Edge Explore 2 jako nawigacji rowerowej, ale z tego co słyszałem od kolegi, urządzenie to głupieje w czasie wędrówek pieszych (zakłamuje dystans, dziwnie rysuje ślad).
Wahoo w opcji "Auto Pause" ma wysoko ustawiony (i prawdopodobnie niedytowalny przez użytkowanika) poziom prędkości przy którym uruchamia rejestrację śladu (aktywności), więc chyba w Edge jest podobnie - nie nadaje się do wędrówek.

Fimowa instrukcja obsługi na kanale YT "Garmin Training" eTrex® Touch | Beyond the Basics
Wojtas81
Początkujący
Has thanked: 1 time

Post autor: Wojtas81 »

zarazek pisze: 10 paź 2025, 09:22 Ja planowałem zakup Edge Explore 2 jako nawigacji rowerowej, ale z tego co słyszałem od kolegi, urządzenie to głupieje w czasie wędrówek pieszych (zakłamuje dystans, dziwnie rysuje ślad).
Bo wg Garmina, to nie są urządzenia do poruszania się poniżej 10 km/h, ani trzymania ich w ręce (gdy ruszasz ramieniem).
Nie mają też profilu nawigacji pieszej (urządzenie myśli, że jedziesz kiedy tak naprawdę idziesz pieszo).

Jednak braki można trochę załagodzić, zmieniając ustawienia wg tej strony - cytuję:

Steps to use your Garmin Edge for hiking:
  • Create a new activity profile:
  • Settings -> Activity profile -> Add -> Enter name for the profile
  • Select “Mountain” in Default Ride Type
  • Turn off “Auto Lap” and “Auto Pause” in Auto Features
  • Select “Manual” in Timer Start Mode
  • Then go back to the main menu
  • Select Settings -> System -> Data Recording
  • Change the Recording Interval to “every 1 second“
  • Keep your device in your hand or outside your backpack to help the GPS connection
zarazek pisze: 10 paź 2025, 09:22Teraz pojawia się eTrex Touch, który ma identyczny ekran (3", 240x400) i dużo dłużej trzymającą baterię, więc mam zagwozdkę.
Problem nowych urządzeń Garmina jest jeden - błędy. A poprawki czasem coś poprawiają, a czasem psują.
Niektóre ze starych urządzeń to zaś przysłowiowa żyleta, mimo iż stare.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Antonio »

Marko pisze: 10 paź 2025, 13:58
Wahoo w opcji "Auto Pause" ma wysoko ustawiony (i prawdopodobnie niedytowalny przez użytkowanika) poziom prędkości przy którym uruchamia rejestrację śladu (aktywności), więc chyba w Edge jest podobnie - nie nadaje się do wędrówek.

Fimowa instrukcja obsługi na kanale YT "Garmin Training" eTrex® Touch | Beyond the Basics
W Edgach można ustawić ręczne uruchamianie aktywności i przy wyłączonej auto pauzie będzie rejestrował ślad i prędkość niezależnie od prędkości poruszania się
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Antonio pisze: 11 paź 2025, 01:11 przy wyłączonej auto pauzie będzie rejestrował ślad i prędkość niezależnie od prędkości poruszania się
Tak, to prawda.
Precyzyjnie: w Wahoo też można wyłączyć Auto pause.
Ślad się wtedy rejestruje, ale nadal komputer podróży przy małych prędkościach nie wskazuje prędkości, na stromszych podjazdach podaje nachylenie 0 itp. Zapisywany ślad jest OK. Być może w nowych Wahoo i Edge to poprawiono.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wygrzebałem z lamusa nasze opinie po wypuszczeniu eTrexa SE (post z 23.03.2023 r.):
Mariusz65 pisze: 23 mar 2023, 09:25
Marko pisze:Obecnie irytuje mnie jedynie brak komunikacji eTrexa ze smartfonem i brak aplikacji IQ Connect. Gdy tylko Garmin da mi takiego eTrexa, zostanie ze mną do końca ;-)
Dlatego jestem ciekaw czy eTrex SE to będzie jakaś seria. Gdyby kolejny, wyższy model miał możliwość wgrania mapy, kolorowy ekran i funkcjonalność zegarka jeżeli chodzi o współpracę ze smartfonem to też byłbym zainteresowany.
Tylko czy Garmin będzie zainteresowany stworzeniem takiego eTrexa i czy znajdzie klientów.
Nowy Etrex spełnia te moje oczekiwania, czyli komunikację ze smartfonem, aplikacje IQ Connect i mapy. W moim przypadku, Garmin spóźnił się jednak o 2 lata, bo w międzyczasie nabyłem już jego substytuty, czyli: TwoNav Cross Plus, Wahoo i Fenixy (lepsze, bo dodatkowo z fizycznymi przyciskami). Z tego co wiem, to Mariusz65 jest zadowolony z IGPSport BSC 300.
ODPOWIEDZ