Nowy eTrex Touch

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Wojtas81
Początkujący
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Nowy eTrex Touch

Post autor: Wojtas81 »

Nie zdziwi mnie, jeśli się okaże, że błędów będzie tyle, że przez rok będzie to kompletnie nieużywalne. To już tradycja w tej firmie.
Zanim zaś oprogramowanie stanie naprawdę dojrzałe miną ze 2 albo 3 lata (GPSMap 67 do dzisiaj zawiera istotne błędy, jak pływanie sygnału na postoju).

Poza tym dodając nowe funkcje i wprowadzając znaczące zmiany, przybywa złożoności, zależności i.... nowych błędów do poprawiania. Już ktoś o tym pisał na Gpsrchive.

Moim zdaniem Garmin znajduje się trochę w miejscu jak Nokia i BlackBerry po wejściu Androida. Ich systemy miały wyczerpany model rozwojowy, chodź jeszcze działały, a błędy jakoś tam poprawiano w miarę upływu czasu od wydania produktu.

No bo stare, sprawdzone odbiorniki Garmina to nadal kawałek solidnego sprzętu, jak kiedyś stare Nokie. Mimo, że może im brakować nowinek technicznych.
To samo tyczy zegarków, tak powiedzmy do Forerunner 955, Fenix 7 Pro, Instinct 2x Solar, czy Enduro 2.

ALE jak już czytam o ilości błędów w ich nowinkach typu Fenix 8 Pro czy GPSMap H1, to ręce opadają. I do tego próba na siłę bycia smart, więc powstają potworki z cukierkowymi, ale i wypalającymi się, prądożernymi ekranami AMOLED, zamiast solidne transrefleksyjne, energooszczędne MIPy które były wyróżnikiem Garmina.
Teraz wymyślili microLED - nie wypala się, ładnie świeci, ale Fenix 8 Pro z tym ekranem i LTE to już ponoć tylko 4 dni życia baterii. Więc żadna istotna przewaga nad konkurencją. Z taką baterią to ja wolę mojego Huawei Watch 4 Pro gdzie LTE przynajmniej działa.
Wolę prawdziwego smart-watcha niż sport-watcha, który na siłę próbuje udawać smart-watcha, bo "nie chce być do tyłu i ma wobec tego smart-watcha kompleksy".

Trochę mi to przypomina deja vu z Nokią i BlackBerry, a nawet Microsoft, które też próbowały być Androidem. Groteskowo to wyglądało.
Nie były ani Androidem ani samym samym sobą, były potworkami, których nikt nie potrzebował i coraz mniej ktokolwiek chciał.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Marko pisze: 12 paź 2025, 19:32 Garmin spóźnił się jednak o 2 lata...
No dokładnie. W moim przypadku też się spóźnił.
Do tego cena i bugi wieku dziecięcego. Nie, dziękuję :wink:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 10 times

Post autor: Marko »

Mariusz65 post_id=211377 time=1760439763 user_id=7550]
Do tego cena i bugi wieku dziecięcego.
Z drugiej strony, jeśli naprawią błędy, to oprogramowanie może być tym "game-changerem" - jako alternatywa dla serii Edge.
Trzeba zostawić, że Garmin od początku narzuca pewne trendy. TCX, FIT chyba też, to są formaty wymyślone przez Garmina i zaadoptowane przez innych. W niedziałającym na razie w eTrexie ClimbPRO, Garmin też był chyba pionierem.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Wojtas81
Początkujący

Marko pisze: 15 paź 2025, 07:45Z drugiej strony, jeśli naprawią błędy, to oprogramowanie może być tym "game-changerem" - jako alternatywa dla serii Edge.
Jeśli naprawią. Oni to naprawiają latami, a nie miesiącami.

"Flagowy" GPSMap 67 do dziś nagrywa gorszy ślad niż zegarek Fenix 7 (nie Pro) - poczytaj choćby forum Garmina.
Co jest wręcz absurdalne, biorąc pod uwagę jego wymiary, wystającą antenę oraz multi-band (którego nie ma Fenix 7 bez Pro).
Ja się nie zdziwię, jak się okaże, że ręczniaki się już skończyły.

Rowerowe raczej zostaną, bo nie ma alternatywy. Ale pieszo zegarek coraz częściej daje radę, zwłaszcza zegarek w połączeniu z komórką.

PS. Wszystkie zegarki dwu-zakresowe (multi-band) takie jak Forerunner 955, Fenix 7 Pro, Enduro 2, Instinct 2x i wszystkie nowsze, są już naprawdę bardzo dobre.
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Rowerowe raczej zostaną, bo nie ma alternatywy. Ale pieszo zegarek coraz częściej daje radę, zwłaszcza zegarek w połączeniu z komórką.
No właśnie nie , ludzie na rowerach są wkurzeni na Garmina bo ten potrafi odpalać takie cuda że przenoszą się na inną platformę. Zegarek plus komórka plus pieszo, no nie. To wszystko wychodzi w trakcie, może to też kwestia przygotowania się. Do ręczniaka wgrywasz mapy ślady, trasy ogólnie planujesz. Planujesz to słowo klucz. Będąc w terenie ma się wrażenie że wyciągniesz komórę i do przodu a tu lipa. Nie planujesz bo się wydaje że nie musisz. Często przekonałem się że planując coś na telefonie zapomniałem ściągnąć to. Na miejscu bez internetu nie działa. Mam instinct i to świetnie działa w mieście. Jak mam utworzyć kurs bez możliwości wyboru kilkunastu map ? Google świetne w mieście, ta mapa od garmina to śmiech na sali, koomot to tylko serwis ze śladami itd. O Locus tu już można poszaleć. Moim skromnym zdaniem i na co ja stawiam to dobra mapa a tego brakuje w tego typu rozwiązaniach.
A odnośnie tematu to jako użytkownik oregona na początku skreśliłem eTrex z samej nazwy, ale cena ok , ekran ok tylko kużwa przycisków nie ma :(
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 10 times

Post autor: Marko »

epkchmiele pisze: 15 paź 2025, 17:36 Google świetne w mieście, ta mapa od garmina to śmiech na sali, koomot to tylko serwis ze śladami itd. O Locus tu już można poszaleć. Moim skromnym zdaniem i na co ja stawiam to dobra mapa a tego brakuje w tego typu rozwiązaniach.
Google zmieniło routing samochodowy, żeby ludzie nie jeździli osiedlami i teraz ciągnie naokoło.
Co dzisiaj mamy wartościowego na rower?
TopoActive Garmina prowadzi całkiem przyzwoicie i z każdą aktualizacją jest lepsza, ale grafika fatalna (trzeba by zmieniać TYP).
Komoot ma dobry routing i świetnie się z nim pracuje (zdjęcia, podgląd śladów, jedynie nie mam Premium, więc szlaków nie, trzeba samemu modyfikować lekko trasę - sprawdził się i wokół komina i 1000km od domu na nieznanym terenie).
RideWithGPS ma chyba najlepszy routing rowerowy w sieci i wybór różnych map - tworzy kursy z komunikatami po polsku.
Plotaroute można sobie dowolnie modyfikować trasę i kreślić po wcześniej wgranych śladach; dodatkowo sprawdza się przy generowaniu kursu z POI (rarytas).
Mapy.cz ostatnio coś się popsuły i potrafią zrobić objazd, gdy droga zamknięta dla samochodów, ale rowerzysta przejedzie; kursów nie ma, tylko ślady.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Antonio »

Marko pisze: 15 paź 2025, 07:45 Z drugiej strony, jeśli naprawią błędy, to oprogramowanie może być tym "game-changerem" - jako alternatywa dla serii Edge.
Zależy, do czego się używa. Jako komputer treningowy raczej nie sądzę, do turystyki rowerowej lub kolarstwa rekreacyjnego, jak najbardziej.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Wojtas81
Początkujący

epkchmiele pisze: 15 paź 2025, 17:36No właśnie nie , ludzie na rowerach są wkurzeni na Garmina bo ten potrafi odpalać takie cuda że przenoszą się na inną platformę.
Przenoszą się gdzieś indziej, ale nadal będą potrzebowali takich urządzeń. Zobacz ilu jest producentów rowerowych GPSów. To znaczy, że jest popyt.
epkchmiele pisze: 15 paź 2025, 17:36Google świetne w mieście, ta mapa od garmina to śmiech na sali
Google jest liderem przede wszystkim jako wyszukiwarka POI. Poza tą jedną funkcją, są równoważne lub lepsze od Google alternatywy.
Garmin bazuje na OpenStreetMap. OpenStreetMap ogólnie pokrycie ma najlepsze* i sprawdza się prawie wszędzie.
To prawie, to samochody. Do samochodów wolę TomToma. Nie chodzi o pokrycie map, ale o całokształt nawigacji (mapy, dobry routing, jakość prowadzenia, traffic/remonty na bieżąco, fotoradary).
Nie widziałem natomiast prawdziwie dobrej nawigacji samochodowej opartej o OpenStreetMap, która mogłaby być alternatywą dla TomToma.

*) Trzeba jednak wziąć poprawkę, że jedna mapa bazująca na OpenStreetMap drugiej jest nierówna. Bo producenci stosują rozmaite filtry - coś usuwają, coś innego zostawiają.
Różna jest też ich prezentacja (kolorystyka, grafika elementów) oraz kategoryzacja i priorytety dróg/ścieżek, na poszczególnych wydaniach tej mapy.
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Przenoszą się gdzieś indziej, ale nadal będą potrzebowali takich urządzeń. Zobacz ilu jest producentów rowerowych GPSów. To znaczy, że jest popyt.
To się zgadza ale często narzekają że tyle pieniędzy i urządzenie niestabilne, potrafi się wyłączyć i bez żadnej przyczyny, na wahoo jest święty spokój.
Nie widziałem natomiast prawdziwie dobrej nawigacji samochodowej opartej o OpenStreetMap,

Jeździłem na Yanosiku ale coś tam zepsuli że janosik tylko w tle a google prowadzi.
TopoActive Garmina prowadzi całkiem przyzwoicie i z każdą aktualizacją jest lepsza
Grafika całkowicie ją dyskwalifikuje , jeszcze jak znasz teren to ok, Marko chodzi mi że ciągle coś , na tym serwisie nie ma szlaków na tamtym grafika i trzeba usiąść i przeglądać. I dobrze że są takie możliwości bo sam z nich korzystam tylko że trzeba planować, nie widzę połączenia komórki i zegarka, zresztą po co się męczyć. Fajnie to jest w terenie zbudowanym gdzie wyciągam telefon z google i oprócz wskazówek na zegarku wyświetlają się ulice gdzie trzeba skręcić. Tu nie potrzeba planowania. Ja tylko w jednym przypadku żałuję że nie mogę sobie zrzucić szybko do Oregona śladu czy punktu, sam punkt by wystarczył to jest właśnie nowe miasto które zwiedzam, i takie połączenie zegarek plus telefon jest super.
Wojtas81
Początkujący

epkchmiele pisze: 16 paź 2025, 10:33To się zgadza ale często narzekają że tyle pieniędzy i urządzenie niestabilne, potrafi się wyłączyć i bez żadnej przyczyny, na wahoo jest święty spokój.
Dlatego nie myślę o nowych Garminach. Wyłączanie się urządzenia (kosztującego 2k !!!) w losowych momentach jest nieakceptowalne.
Żaden Garmin nie jest pozbawiony błędów. Ale błędy nie powinny się uwidaczniać całkowicie losowo przy codziennych, absolutnie podstawowych czynnościach, do których urządzenie jest przeznaczone.
epkchmiele pisze: 16 paź 2025, 10:33Jeździłem na Yanosiku ale coś tam zepsuli że janosik tylko w tle a google prowadzi.

Dłuższe trasy na takich nawigacjach to loteria (skopany routing). Poza tym o ile istnieje OpenStreetMap (otwarte mapy), to nie bardzo widzę OpenTraffic (publiczne, darmowe informacje o aktualnym ruchu drogowym).

PS. O reklamach na Yanosiku nie warto się rozwodzić, bo to woła o pomstę do nieba. Ewidentne wręcz zagrożenie dla bezpieczeństwa.
epkchmiele pisze: 16 paź 2025, 10:33Grafika całkowicie ją dyskwalifikuje , jeszcze jak znasz teren to ok, Marko chodzi mi że ciągle coś , na tym serwisie nie ma szlaków na tamtym grafika i trzeba usiąść i przeglądać.
Dlatego warto mieć kilka map i przełączać w razie potrzeby. Na szczęście nie jest to większy problem.
epkchmiele pisze: 16 paź 2025, 10:33Ja tylko w jednym przypadku żałuję że nie mogę sobie zrzucić szybko do Oregona śladu czy punktu, sam punkt by wystarczył to jest właśnie nowe miasto które zwiedzam, i takie połączenie zegarek plus telefon jest super.
Ale do Oregona 700 nie ma problemu z przesyłaniem danych po Bluetooth

Poza tym każdy ze starszych odbiorników można podłączyć kablem do komórki (komórka widzi to jak PenDrive) i wtedy masz dostęp do całego jego systemu plików, za pomocą choćby TotalCmd.
Wtedy możesz sobie wrzucać i usuwać wszystko co chcesz - w tym pliki GPX (ślady, trasy, punkty), mapy, dane EPO, itd.
zarazek
Początkujący
Kontakt:

Post autor: zarazek »

Ja od 15 lat używam regularnie i na zmianę dwa eTrexy (Vista Hcx oraz 30x) i nie przypominam żadnych frustracji związanych z błędami w tych urządzeniach. Przy czym nie korzystam nigdy z nawigacji/routingu itp, a jedynie pokazywanie mapy z zaplanowaną trasą oraz rejestrowanie śladu. Dlatego ciekawi mnie ten eTrex Touch i chętnie bym go nabył, gdyby cena była o połowę niższa. A tak, to pozostaje Edge Explore 2 (chyba, że wypuszczą wersję 3),
eTrex 30x, Dakota 10, eTrex Vista HCx
ODPOWIEDZ