Drive 50 z OSmapą i wyświetlanie ograniczenia prędkości z oryginalnych map Garmina
Drive 50 z OSmapą i wyświetlanie ograniczenia prędkości z oryginalnych map Garmina
Mam pytanie do znawców. Jeżdżę z Drive 50 LMT z OSmapą, która jest genialna ze względu na jej szczegółowość i dokładność. Jedyne czego mi w niej brakuje to wyświetlanie ograniczenia prędkości na danej drodze, które jest dostępne w oryginalnych mapach Garmina (tych niezbyt dokładnych ani szczegółowych). Otóż po ostatniej aktualizacji wszystkich tych map oniemiałem, bo na Drive z OSmapą w lewym dolnym rogu ekranu pojawił się "znak drogowy" z ograniczeniem prędkości. Moja radość trwała jednak krótko, bo w drodze powrotnej ta ikonka ni stąd ni zowąd zniknęła. Domyślam się, że był to jakiś przypadek albo błąd oprogramowania, bo nigdy wcześniej nie udało mi się ustawić OSmapy wraz z ikonką ograniczenia prędkości. A może komuś udało się tego dokonać i mógłby podzielić się wskazówkami?
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Re: Drive 50 z OSmapą i wyświetlanie ograniczenia prędkości z oryginalnych map Garmina
Było by fajnie ale Garmin to zablokuje nawet jeśli chłopaki z OSM rozgryzą problem 
Prawdopodobnie miałeś włączone dwie mapy i "przebiło" z tej pod spodem.
Prawdopodobnie miałeś włączone dwie mapy i "przebiło" z tej pod spodem.
Re: Drive 50 z OSmapą i wyświetlanie ograniczenia prędkości z oryginalnych map Garmina
Najpewniej tak. Mapa Garmina składa się z kilku plików i widocznie nie wyłączyłem jednego z nich po aktualizacji wszystkich map.
-
Wojtas81
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
Jedyne co możesz zrobić to sobie dograć fotoradary, a wtedy będziesz miał znaczki i ostrzeżenia.
Poza tym na OpenStreetMap nie osiągniesz nic - ani ograniczeń prędkości, ani pasów ruchu, ani trafficu.
Natomiast same mapy biją na głowę te Garminowskie. Tu nie ma nawet czego porównywać.
Ale generalnie trzeba uważać z łączeniem map, bo mogą ci wyskoczyć różne nieprzewidziane kwiatki.
Mapy można bezpiecznie łączyć, tylko gdy się wzajemnie uzupełniają, ale nie gdy oferują to samo na tym samym obszarze.
A uzupełniać się mogą poziomo - np mapa Polski + mapa Niemiec, albo pionowo - np jedna mapa ma tylko drogi, druga tylko adresy, trzecia tylko budynki.
Także uważaj co włączasz, kiedy masz w odbiorniku kilka różnych map. Tak żeby się uzupełniały, ale nie kolidowały.
Poza tym na OpenStreetMap nie osiągniesz nic - ani ograniczeń prędkości, ani pasów ruchu, ani trafficu.
Natomiast same mapy biją na głowę te Garminowskie. Tu nie ma nawet czego porównywać.
Tak, w ten sam sposób możesz osiągnąć np budynki 3D na obsługiwanych odbiornikach. Włączasz sobie OSMapę i budynki 3D z Garmin City Navigator.sniptuck pisze: 14 lip 2025, 09:22Najpewniej tak. Mapa Garmina składa się z kilku plików i widocznie nie wyłączyłem jednego z nich po aktualizacji wszystkich map.
Ale generalnie trzeba uważać z łączeniem map, bo mogą ci wyskoczyć różne nieprzewidziane kwiatki.
Mapy można bezpiecznie łączyć, tylko gdy się wzajemnie uzupełniają, ale nie gdy oferują to samo na tym samym obszarze.
A uzupełniać się mogą poziomo - np mapa Polski + mapa Niemiec, albo pionowo - np jedna mapa ma tylko drogi, druga tylko adresy, trzecia tylko budynki.
Także uważaj co włączasz, kiedy masz w odbiorniku kilka różnych map. Tak żeby się uzupełniały, ale nie kolidowały.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700. Był: Garmin Forerunner 955
Tak to jest błąd oprogramowania. Mi się taki efekt kilkukrotnie zdarzył na DriveLuxe 50 ale przełączając się na UMP.sniptuck pisze: 13 lip 2025, 12:09 Domyślam się, że był to jakiś przypadek albo błąd oprogramowania, bo nigdy wcześniej nie udało mi się ustawić OSmapy wraz z ikonką ograniczenia prędkości. A może komuś udało się tego dokonać i mógłby podzielić się wskazówkami?
60CSx, Nüvi 760, DriveLuxe 50 + CNE, UMP-pcPL, TOM navi
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Ja bym nie nazwał tego błędem, tylko rozwiązaniem.
Odbiornik zatrzymuje w pamięci mapę. Pewnie to jest jakoś uzasadnione w wizji programisty. W każdym bądź razie działa tak w nowszych że przy przełączaniu mapy a zwłaszcza na OSM czy UMP to aktywna zostaje stara mapa a widok jest z nowej.
Sprawdźcie sobie. Później jest taki efekt że na mapie masz prostą a komunikat z np ronda. Dlatego przy przełączaniu map należy uruchomić ponownie odbiornik.
Odbiornik zatrzymuje w pamięci mapę. Pewnie to jest jakoś uzasadnione w wizji programisty. W każdym bądź razie działa tak w nowszych że przy przełączaniu mapy a zwłaszcza na OSM czy UMP to aktywna zostaje stara mapa a widok jest z nowej.
Sprawdźcie sobie. Później jest taki efekt że na mapie masz prostą a komunikat z np ronda. Dlatego przy przełączaniu map należy uruchomić ponownie odbiornik.