[News] GPSMAP 67

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Ptasiu
Początkujący
Kontakt:

Re: [News] GPSMAP 67

Post autor: Ptasiu »

Miałem 66sr i po 6 wymianach w ramach gwarancji dopłaciłem i zmieniłem na 67.
66sr miał problem z fixem i po paru godzinach odbiornik ślep i widział coraz mniej satelitów. Mój etrex 32x widział więcej i łapał szybciej fixa od 66sr. I to była bolączka wszystkich 6 wymienionych odbiorników. Dla porównania etrex widział 7 satelitów glonass i 10 satelitów gps a 66sr 2 satelity glinas i 6 satelitów gps.
67 nie zaobserwowałem tego problemu. Działa zdecydowanie dłużej i szybciej. Łapie fixa błyskawicznie tak, że jestem zadowolony. Ogólne poprawili to co zepsute było w 66sr. Ja jestem zadowolony.
Zawsze to na plus dla użytkownika dłuższa praca na baterii szybsze działanie i usb-c.
Pozdrawiam Darek
Był eTrex Vista, modernizacja do eTrex Vista HCx i znów ulepszenie do eTrex 30 obecnie eTrex 32x, był jeszcze GPSMAP 66sr a jest GPSMAP 67.
http://www.ptasiu.pl
Władek
Początkujący

Post autor: Władek »

Miałeś 6 różnych modeli 66sr z tym samym problemem? :shock:
Aż nieprawdopodobne, śledzę różne fora i nikt nie miał takiego problemu, zwłaszcza w 6 egzemplarzach.
Aktualizowałeś w ogóle urządzenie? Odświeżałeś plik CPE.bin, który po ok. tygodniu wygasa, a wygasły plik wydłuża złapanie fixa, dotyczy to również 67.
Gdybyś na forum zgłosił problem, byłaby rada i zamiast wymieniać, cieszyłbyś się użytkowaniem.
Najnowsza wersja fv umożliwia szybką aktualizację cpe.bin również przez wifi.
Zobacz ten wątek
https://www.gpsrchive.com/Discussion/vi ... 165&t=2406
GPSMAP 66sr, 67
Ptasiu
Początkujący
Kontakt:

Zgadza się 6 razy miałem 66sr oprogramowanie zawsze aktualizuje po kupnie a jako, że posiadam etrexa 32x mam jak porównać i ciągle to samo po paru godzinach glonass 2 satelity a w etrexie 7 widocznych gps też ze 3-4 satelity mniej. Ale dopłaciłem i mi wymienili na 67, która działa tak jak ma działać czyli nie gubi satelitów fix złapany zaraz po włączeniu. Tak, że na jedno dobrze chociaż trochę odbiornika nie miałem.
Pozdrawiam Darek
Był eTrex Vista, modernizacja do eTrex Vista HCx i znów ulepszenie do eTrex 30 obecnie eTrex 32x, był jeszcze GPSMAP 66sr a jest GPSMAP 67.
roro
Bywalec
Been thanked: 1 time

Post autor: roro »

Ptasiu pisze:Zgadza się 6 razy miałem 66sr oprogramowanie zawsze aktualizuje po kupnie.......
W nowych odbiornikach i zegarkach, nie tylko należy zaktualizować FV, należy cyklicznie pobierać
plik EPO.BIN ( dla nieco starszych ), CPE.BIN ( dla nowszych) odbiorników, poprzez połączenie odbiornika
z Garmin Connect lub Garmin Express, pliki zawierają informacje o satelitach.

W odbiorniku Gpsmap 67 aktualizacja pliku odbywa się bez udziału użytkownika,
wystarczy, że odbiornik będzie w zasięgu łączność WiFi, plik zostanie pobrany automatycznie.

Jak była przyczyna słabego sygnału w Twoich 66sr, chyba się nie dowiemy.
Władek
Początkujący

Ptasiu pisze:Zgadza się 6 razy miałem 66sr oprogramowanie zawsze aktualizuje po kupnie a jako, że posiadam etrexa 32x mam jak porównać i ciągle to samo po paru godzinach glonass 2 satelity a w etrexie 7 widocznych gps też ze 3-4 satelity mniej. Ale dopłaciłem i mi wymienili na 67, która działa tak jak ma działać czyli nie gubi satelitów fix złapany zaraz po włączeniu. Tak, że na jedno dobrze chociaż trochę odbiornika nie miałem.
Nadal nie mogę tego zrozumieć, życie jest codziennym zaskoczeniem. No chyba, że intencjonalna sytuacja.
roro pisze: W nowych odbiornikach i zegarkach, nie tylko należy zaktualizować FV, należy cyklicznie pobierać
plik EPO.BIN ( dla nieco starszych ), CPE.BIN ( dla nowszych) odbiorników, poprzez połączenie odbiornika
z Garmin Connect lub Garmin Express, pliki zawierają informacje o satelitach.

W odbiorniku Gpsmap 67 aktualizacja pliku odbywa się bez udziału użytkownika,
wystarczy, że odbiornik będzie w zasięgu łączność WiFi, plik zostanie pobrany automatycznie.

Jak była przyczyna słabego sygnału w Twoich 66sr, chyba się nie dowiemy.
Ostatnia aktualizacja 66sr umożliwia również aktualizację CPE.bin przez Wifi, natomiast trzeba ją włączyć. tak samo było w 67, jak go miałem.
Specjalnie zrobiłem test i aktualizacja następowała po włączeniu Wifi, bez włączenia plik się nie zmieniał.
Być może najnowsza aktualizacja 67 to zmieniła.
GPSMAP 66sr, 67
Ptasiu
Początkujący
Kontakt:

Mam hydrozagadkę?
Na telefonie mam aplikację Garmina Connect do niej przypisany gpsmap 67.
Byłem na wycieczce wifi w garminie wylączone bluetooth też. A dane z wycieczki na telefonie są pomimo tego, że nie włączałem wifi ani bleutoth-a w garminie.
Mało tego telefon podczas wycieczki miał włączonego gps-a może z pare razy podczas postoju jak latałem dronem.
Jak te dane znalazły się na telefonie?
Pozdrawiam Darek
Władek
Początkujący

Jaki firmware masz w odbiorniku?
Zaktualizowałeś urządzenie?
W nowych urządzeniach był zgłaszany taki problem, po włączeniu urządzenia łączył się z wifi pomimo wyłączonej funkcji i aktualizował plik cpe, z którym miałeś problem w 66sr.
GPSMAP 66sr, 67
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Wojtas81 »

Władek pisze: 17 maja 2023, 12:41
Ptasiu pisze:Zgadza się 6 razy miałem 66sr oprogramowanie zawsze aktualizuje po kupnie a jako, że posiadam etrexa 32x mam jak porównać i ciągle to samo po paru godzinach glonass 2 satelity a w etrexie 7 widocznych gps też ze 3-4 satelity mniej. Ale dopłaciłem i mi wymienili na 67, która działa tak jak ma działać czyli nie gubi satelitów fix złapany zaraz po włączeniu. Tak, że na jedno dobrze chociaż trochę odbiornika nie miałem.
Nadal nie mogę tego zrozumieć, życie jest codziennym zaskoczeniem. No chyba, że intencjonalna sytuacja.
Po paru godzinach wchodził w tryb automatycznego oszczędzania energii i cała zagadka. Przypadłość starszych firmware, która nie powinna występować na nowszych wersjach. Chyba nikt nie sądzi, że 6 odbiorników z rzędu było wadliwych.

Wszystkie problemy z GNSS obecnie, wliczając w to dryfowanie sygnału w 67 (a także najnowszych H1) to problem wyłącznie oprogramowania, a nie sprzętu.
Obecne chipy i anteny to bowiem absolutna pierwsza liga od czasów 65s/66sr. Precyzja jest obłędna od kiedy powstały chipy 2-zakresowe.

Garmin jednak agresywnie eksperymentuje z oszczędzaniem energii, dzięki czemu czas pracy na jednym ładowaniu wzrasta zawrotnie.
Ma to jednak skutki uboczne, bo wykorzystuje się np sensory ruchu by częściowo ograniczać moc modułowi GNSS (głównemu prądożercy).
System inteligentnie ustala kiedy praca modułu GNSS na pełnej wydajności (100% zużycie energii) nie jest konieczna, bo np stoimy dłuższy czas w miejscu.

Niestety wszystkie skomplikowane mechanizmy są także zawodne. Więc powstają potem dziwactwa - jak tutaj: 1, 2, 3 lub na obrazku poniżej:

67track.jpg

Jest to w efekcie wszystko nielogiczne, a wręcz absurdalne. Bo dochodzi do tego, że dedykowany i nowoczesny odbiornik przegrywa dokładnością ze starociami albo z zegarkami. A Garmin.... udaje głupiego.

Moim zdaniem uczciwsze byłoby gdyby Garmin dał możliwość ręcznego włączania/wyłączania mechanizmów oszczędzania energii, zamiast ukrywać je przed użytkownikiem.
W efekcie można by wybierać czy chcę mieć np 20 godzin i super-dokładność cały czas, czy 180 godzin, ale czasem precyzja może spadać.

Myślę jednak, że decyzję tutaj podjęli raczej spece od marketingu niż inżynierowie. Na papierze sztywne 180 godzin wygląda lepiej niż jakieś tam różne wielkości, zależne od ustawień zużycia energii.
180 godzin wygląda jak technologiczny przełom - konkurencja w lesie. Więc łatwiej to marketingowo sprzedać, nie przyznając się, że ma to "ukryty koszt" który dopiero potem wychodzi w praniu.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700. Był: Garmin Forerunner 955
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Tylko że gdyby garmin pozwalał na taki wybór, czy też inny lub jeszcze inny to by się z tego zrobił telefon. Myślę że priorytet to niezawodność a nie dokładność w tym przypadku. Oczywiście ta niezawodność tez nieraz kuleje. To bardziej przypomina podczas akcji używanie radiostacji vs telefon. Nikt nie sięgnie po telefon chociaż kontakty zapisane, nie ma czasu.
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Wojtas81 »

epkchmiele pisze: 01 gru 2025, 20:04....to by się z tego zrobił telefon. Myślę że priorytet to niezawodność a nie dokładność w tym przypadku.
No właśnie następuję smartfonizacja, czy też wręcz ajfonizacja. Dodają jakieś kamerki do selfie, a odejmują np zaawansowane ustawienia dot. rejestracji śladu.
Wszystko ma być proste i ładne, takie jak iPhone. Ale do iPhona brakuje lat świetlnych w stabilności. Zwracają już na to uwagę podróżnicy jak Hiking Guy.

A przecież to jest sprzęt dedykowany, tak jak np profesjonalny aparat fotograficzny. Naturalne jest, że oczekuję od tego, że precyzja w czymś takim będzie lepsza niż w jakimkolwiek "uniwersalnym" sprzęcie. Tymczasem obecnie jest gorsza, co jest ewenementem.
Oczekuję się też zaawansowanych ustawień dla profesjonalistów (w smartphnonie np nie wyłączysz multi-band GNSS dla oszcz. energ.), tymczasem ustawień ubywa z wersji na wersję.
Znowu ? Czy aparat dla fotografów ma być "przede wszystkim" prosty w obsłudze, czy umożliwiać lepszą kontrolę nad jakością zdjęć ? Że tak to porównam.

Ja wiem, że bateria. Ale to przecież nie dla wszystkich i nie zawsze jest priorytet. Dziś masz powerbanki, powerbanki z solarem (zawieszane na plecaku), itp.
Jeśli nawigacja wytrzyma ci dzień, to dla wielu osób spoko. Natomiast na dryfujący sygnał narzeka wiele osób. Dochodzi do tego, że lepiej zarejestrować trasę zegarkiem (z takim samym chipem GPS, a z o wiele mniejszą anteną) niż dedykowaną nawigacją. Bo tylko zegarka można być "w miarę" pewnym.

To się robi naprawdę dziwne. Wszystko wygląda tu fajnie tylko na papierze (na papierze wszystko lepsze), a w realu jest loteria oraz wychodzą cyrki i regresy, których nikt by nie podejrzewał.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700. Był: Garmin Forerunner 955
ODPOWIEDZ