[News] GPSMAP 65

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Gal.Anonim
Początkujący

Re: [News] GPSMAP 65

Post autor: Gal.Anonim »

Sprawdził ktoś może, jaki wpływ na czas pracy baterii ma włączenie systemów wielopasmowych L5 w GPSMAP 65s?
GPSmap 64sx, eTrex 10, Tactix 7, nüvi 2589LMT
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Re: [News] GPSMAP 65

Post autor: Wojtas81 »

GPSMAP 65 to odbiornik ciągle będący w aktywnej sprzedaży. Z powodu braku alternatyw urządzeń z wymiennymi bateriami (co w niektórych przypadkach jest potrzebne), pewnie w niej pozostanie.

Jednak jedna rzecz mnie nurtuje. Na liście znanych błędów, jest coś takiego:
Błąd 7: Wszystkie wskaźniki siły sygnału satelitarnego są znacznie zmniejszone, gdy urządzenie trzymane jest poziomo z wyświetlaczem skierowanym w stronę nieba.
Co ciekawe odbiornik ten został wypuszczony na rynek razem z GPSMAP 66sr we wrześniu 2020 r. Oba dostały ten sam dwu-zakresowy moduł GNSS firmy Broadcom, oba więc powinny odbierać sygnał z satelit dokładnie identycznie.

Tymczasem cytowany problem na GPSMAP 66sr nie występuje, o czym piszą o tym na zagranicznym forum.
Sam też sprawdzałem i nie zauważyłem, by trzymanie GPSMAP 66sr poziomo, pionowo czy pod kątem 45 stopni, wpływało jakoś na odbiór sygnału z satelit. Wygląda więc na to, że to specyficzny problem dotyczący tylko i wyłącznie modelu 65/65s.

Ciekawi mnie jednak jak wygląda sprawa dziś. Czy to problem programowy czy sprzętowy i czy go rozwiązano ? Może nowsze partie z nowszym oprogramowaniem nie mają już tej przypadłości.
A może Garmin położył lachę na sprawę, uznając, że skoro użytkownicy "źle trzymają urządzenie" to ich wina.
ODPOWIEDZ