[offtop] GPSMAP H1 oraz Plus

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

[offtop] GPSMAP H1 oraz Plus

Post autor: Wojtas81 »

Na YT czytałem, że brak śrubek, brak zatrzasków.
Są za to spawy ultradźwiękowe i klej.

Jeśli padnie bateria, zużyją się przyciski, cokolwiek innego = jednorazówka do kosza.
Ale cóż, takie mamy czasy.
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Re: [News] GPSMAP H1 oraz Plus

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Wojtas81 pisze: 23 paź 2025, 14:43 Na YT czytałem, że brak śrubek, brak zatrzasków. [...]
Jeśli padnie bateria, zużyją się przyciski, cokolwiek innego = jednorazówka do kosza.
Ale cóż, takie mamy czasy.
Ludzie w tzw "mediach społecznościowych" lubią siać panikę i wyciągać pochopne wnioski, nie znając dogłębnie zagadnienia.
Ale cóż, takie czasy.
Nie martw się o hardware Garmina, tu o software należy się martwić.
Sprzętowo: miałem serię GPSMap od odbiornika 60Csx. Nigdy ich nie oszczędzałem, żadnych folii, pokrowców, silikonów. Przetrwały wiele.
Miałem 3 lata 67-kę z wbudowanym akumulatorem.
Temat spadania pojemności akumulatora nie istniał.
Dalej: miałem starego Edge 1030, ekran wyblakł, bateria już słabo trzymała, dawno po gwarancji.
Jeden telefon do Garmina i propozycja od nich: za 700 PLN wymiana na 1030 Plus (czyli oczko wyżej) refurbished.
W praktyce jest jak nowy, dali nową, 2 letnią gwarancję.
Myślę, że 2 (3 w Azymucie) letnia gwarancja + bardzo dobre wsparcie posprzedażowe producenta pozwalają spać spokojnie, nawet jeśli odbiornik byłby sklejony zaklęciem magicznym a nie tylko spawem ultradźwiękowym.

Oni niedomagają softwarowo, to nie jest kwestia zawiłości programistycznych zagadnień GPS-owych, jak sugerowałeś w tym wątku, to wszystko już dawno zostało wymyślone.
To tylko i wyłącznie niechlujne testy i lekceważenie odbiorców, traktowanie ich jako beta-testerów.
Zobacz, że w zegarkach jednak przykładają się bardziej, ale tam mają główny strumień przychodów i oddech konkurencji na plecach.

Ja to traktuję już lekko, bo są to moje ostatnie odbiorniki Garmina jakie kupiłem, właśnie pozbywam się Edge'a i całego ekosystemu rowerowego, następny w kolejce do sprzedania będzie zegarek. H1 pewnie też pójdzie w obieg a mi wystarcza już tylko smartfon z Locusem na pokładzie.
GPSMap H1 + Forerunner 965
Wojtas81
Bywalec

Nie powinno to stanowić zaskoczenia dla kogokolwiek, kto wie jak tworzone jest oprogramowanie.
Nie ma fizycznie takiej możliwości, żeby oprogramowanie poprawiane latami (a nawet dziesięcioleciami) było mniej stabilne od oprogramowania, które dopiero co się pojawiło.

Odnosząc to tutejszego wątku, w ciemno mogę powiedzieć, że seria GPSMAP 64 będzie nieporównywalnie bardziej niezawodna i stabilna od np GPSMAP H1.
Nie muszę kupować żadnego z tych urządzeń, żeby to wiedzieć.

Ci którzy kupili H1, Etrex Touch albo Fenixy 8 Pro licząc na niezawodność i stabilność, naoglądali się o kilka reklam za dużo (tak ci wszyscy YouTuberzy to też reklamy, a raczej krypto-reklamy).
Wojtek Szydlowski
Garniak

Wojtas81 pisze: 05 lis 2025, 11:16 Nie powinno to stanowić zaskoczenia dla kogokolwiek, kto wie jak tworzone jest oprogramowanie.
To mówisz, że dobrze będą działały urządzenia dopiero po kilku - kilkunastu latach na rynku, gdy okrzepną i powinniśmy się z tym pogodzić? :)
Przy takim podejściu to rzeczywiście wkrótce wszystko będziemy mieli chińskie a nie tylko wyprodukowane w Chinach, bo Chińczyk już potrafi zrobić szybko, dobrze i tanio.
I nie, nie chcę tu wchodzić w dyskusję jakim kosztem społecznym, ilu złamanymi patentami czy szpiegostwem przemysłowym i jakimi subsydiami z budżetu Chin to się odbywa - nie to forum.

Ciekawe, czy byłbyś tak samo pryncypialny, gdybyś kupił coś, od czego rzeczywiście zależy bezpieczeństwo Twoje, Twojego domu / mieszkania, zwierzęcia itp. Bo mnie na przykład nie bawi to, że urządzenie za 2700 jest niezgodne ze specyfikacją, chociaż nie jest gadżetem "krytycznym".

Proces tworzenia oprogramowania ma tu dużo do rzeczy, z tym się zgodzę.
Na pewnym etapie ten proces przewiduje coś takiego jak testy.
A co niby takiego rewolucyjnego jest w H1 w stosunku do 67 poza menu i opakowaniem, czego nie dałoby się wytestować?
Błędy jakie były w wersji softu 2.x z jaką H1 trafił do pudełka były z kategorii "koń z pięcioma nogami" albo "rower bez kół".

P.S. Zawieszam swoją aktywność w tym wątku do czasu, aż H1 dostanie nowe firmware, zobaczymy czy będzie to jakaś skokowa poprawa.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Wojtas81 pisze: 03 gru 2025, 14:31 Piszą też, że starsze modele są solidniejsze niż nowe.
Można by polemizować, bo przy częstszym użytkowaniu są problemy z obudową, głównie chodzi o starzejące się gumowe przyciski.

Poza tym przełomowe były pierwsze lata nawigacji turystycznej , czyli około 2010 roku.
Teraz to tylko lifting, czasem udany, czasem nieudany.
Może AI coś jeszcze zmieni...
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wojtas81 pisze: 05 gru 2025, 17:30 Ja nie wiem gdzie ty chcesz AI pakować do ręczniaków i rowerowych. I przede wszystkim po co ?
Na przykład "speech to test" w wyszukiwarce, żeby poprawić ergonomię. Rozpoznawanie mowy jest już wystarczająco dobrze opanowane.
Vol. pisze: 08 gru 2025, 20:58 ... smartfon jest super - dopóki jest pogoda, ale taka w miarę, bo w 30 stopniach na kierownicy za długo też nie pociągnie. Jak leje, mgła, zimno i zapada zmrok, nic nie zastapi porządnej nawigacji czy choćby zegarka z mapą.
Sam mam typowy smartfon (bo na codzień taki jest bardziej wygodny niż outdoorowy), ale ostatnio zauważam coraz więcej smartfonów outdoorowych. W.dobie iPhonów nie jest to chyba powszechny trend, ale firmy takie jak Unihertz, Blackview i inne mają szeroką ofertę telefonów do pracy w każdych warunkach.

Co do Locusa, to nie podoba mi się wprowadzenie rocznych subskrypcji. Gdy dojrzeję do smartfonu outdoorowego, wówczas postawię na aplikację TwoNav, bo mam subskrypcję wieczystą.

Pewnie za niedługo i na szlaku będzie tak jak w mieście, czy w samochodzie, gdzie wszyscy "siedzą w telefonie".
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Wojtas81
Bywalec

Vol. pisze: 08 gru 2025, 20:58No i ekran też jest leszy zdaje się.
Ekran jest bezapelacyjnie gorszy. Widać to na filmiku.
Pozycjonowanie jest gorsze, a nagrane ślady mniej dokładne niż w poprzednich (również na w/w filmiku).
Solidność gorsza, błędów od groma
Oprogramowanie uboższe w opcje (uproszczone).
Na plus ekran dotykowy i przewijanie map, które jest rzeczywiście szybsze.
Marko pisze: 08 gru 2025, 22:22Na przykład "speech to test" w wyszukiwarce, żeby poprawić ergonomię. Rozpoznawanie mowy jest już wystarczająco dobrze opanowane.
Rozpoznawanie mowy Google dostępne jest od 2010 roku. Microsoft, Amazon mają swoje technologie.
Nie mieszałbym bym tego z AI.

W nawigacjach się tego za bardzo nie stosuje, ale w zegarkach i owszem. Amazfit, Huawei, zegarki oparte o WearOS mają to od dawna.
W zegarku Amazfit Balance za parę stówek możesz wydawać komendy głosowe i odpowiadać głosowo na powiadomienia. Działa świetnie.
Garmin tego nie ma, bo jest w technologicznym lesie, choć jego użytkownicy myślą, że skoro dużo zapłacili, to mają top topów.

Dla mnie Garmin to jak Nokia i BlackBerry z 2010 roku. Solidny stary sprzęt, ale nie do końca widać, by mieli plan na przyszłość.
Poza ręczniakami, które są niszą, konkurencja nie śpi.
Marko pisze: 08 gru 2025, 22:22Sam mam typowy smartfon (bo na codzień taki jest bardziej wygodny niż outdoorowy), ale ostatnio zauważam coraz więcej smartfonów outdoorowych.
Outdoorowe nie koniecznie mi pasują na codzień. Zaś zakup zwykłego smartphone + outdoorowego, to na jedno wychodzi jak zwykły + dedykowana nawigacja.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wojtas81 pisze: 09 gru 2025, 15:03 ... zakup zwykłego smartphone + outdoorowego, to na jedno wychodzi jak zwykły + dedykowana nawigacja.
To prawda. W dodatku prawie wszyscy producenci przeszli już na subskrypcje czasowe, co generuje dodatkowe koszty.
Wojtas81
Bywalec

Jak czytam komentarze o H1
John L Keating pisze:Byłoby wspaniale, gdybyś znalazł trasę z gęstym drzewostanem, aby porównać, które urządzenia najlepiej śledzą trasę (w porównaniu ze smartfonem) w złych warunkach. Kupiłem GPSMAP 67, ponieważ miał być najdokładniejszy, ale jego dokładność (MULTIBAND ON) jest tak słaba na zarośniętych szlakach lub śniegu wśród drzew, że zostawiam 67 w domu i używam telefonu.
Hikingguy pisze:Nie porównywałem go z telefonami, ale w całym filmie pokazuję, że nie jest on tak dokładny jak 67i lub Fenix 8 i wspominam, że jest to poważny problem.
Czyli zamiana ze słabego 67 na jeszcze gorsze H1 :D
I to są urządzenia klasy premium, dedykowane do jednego konkretnego celu (nawigacja) i warte 3 lub 4 outdoorowych telefonów.

Rest In Peace Garmin.
Wojtas81
Bywalec

Vol. pisze: 23 gru 2025, 20:38 Co do jasności ekranu w H1 wydaje się to celowy zabieg Garmina w porównaniu do 67 czy 66. Chodziło prawdopodobnie o względy poboru energii na większym ekranie i optymalizację panelu pod większą refleksyjność
Chcesz powiedzieć, że nie da się ręcznie zmniejszyć poziomu podświetlenia w 67 i 66 dla obniżenia zużycia energii ?
Vol.
Początkujący
Has thanked: 3 times

Post autor: Vol. »

Widzę kolego, że masz stały refren na krytykę wszystkiego. Takie podejście jest mało użyteczne i nie sposób tego uznać za pomocne komukolwiek do czegokolwiek. Nie chcesz nie kupuj, a jeśli nie masz nic nowego do dodania poza ogólnym negowaniem kolejnych urządzeń, to lepiej wstrzymać się z komentarzem.

Wątek ma służyć wymianie informacji, a nie powtarzaniu tej samej opinii, że wszystko jest źle i garmin zszedł na przysłowiowe psy.
Wojtas81
Bywalec

Krytyki jest znacznie więcej niż tylko moja i to z różnych źródeł. Krytykuje nawet autor wątku.
Myślę, że od tego jest forum. Sponsorowanych treści wszystko chwalących jest bez liku.
Wojtas81
Bywalec

Ciekawe jak się rozwinie sprawa nowych odbiorników.

Historycznie Garminowi zajmowało lata poprawienie najważniejszych błędów w nowowydanych urządzeniach. Nie miesiące, tylko lata - 2 lub 3.
Ten trend dotyczył nawet odbiorników bez map, gdy np eTrex SE dostał poprawkę słynnego błędu/limitu 167.7 km dopiero prawie 3 lata po wypuszczeniu na rynek.

Dodatkowo odbiorniki H1, H1 Plus to całkiem nowa seria. Nie mają one żadnych poprzedników, żadnych pierwowzorów, a ich oprogramowanie też jest znacząco przebudowane (nowe) w stosunku do czegokolwiek wcześniej. To zwiększa prawdopodobieństwo błędów i niedoróbek oraz ich potencjalną ilość.

Część błędów też nie zostanie poprawiona (np za ciemny ekran), bo nie da się tego zrobić, bez wymiany urządzenia.
Części błędów nie znamy, w tym sprzętowych. Bo nie da się dziś wskazać jaka jest trwałość urządzenia, czyli jak, a przede wszystkim jak długo znosi trudne warunki (wodę/wilgoć, wstrząsy, mróz, przegrzanie).
Normy które podaje producent dotyczą urządzenia zjeżdżającego z taśmy, ew w trakcie gwarancji. A nie urządzenia po np 3 latach używania.
Nie wiadomo więc czy coś się np nie rozszczelni z upływem czasu, ani nie ma jak tego dzisiaj sprawdzić. Dowiemy się po latach, gdy będzie dużo zwykłych użytkowników i ich relacji/doświadczeń.
Wojtas81
Bywalec

Wojtek Szydlowski pisze: 25 sty 2026, 17:59 Co tu dużo gadać, w stosunku do serii 65 i wcześniejszych, które korzystały z paluszków, to przepaść...
Paluszki NiMH mają zakres temperatur pracy od -40°C to 85°C.

Dla porównania baterie Li-Ion tracą połowę pojemności już przy -15°C. Spada też ich napięcie, co prowadzi do sytuacji, że urządzenie potrafi się wyłączyć nawet gdy jest jeszcze spory zapas mocy (np. 10-30%).
A po przekroczeniu magicznych -20°C, to już w zasadzie kaplica dla tych baterii i urządzeń nimi zasilanych. Tylko czekać kiedy i jak to padnie.

Przy wysokich temperaturach i przegrzaniu, tez robi się krucho. Zwłaszcza gdy samo urządzenie jest nowoczesne/wydajne i potrzebuje jakoś odprowadzać ciepło generowane przez jego wydajne komponenty (procesor).

Poza tym nie ma praktycznie możliwości naładowania baterii Li-Ion poza zakresem od 0° do 45°C, albo gdy np wilgotność jest za duża (mgła itp). Bo urządzenie po prostu odmówi wówczas ładowania.

Paluszki natomiast można wymienić praktycznie zawsze i trwa to ledwie chwilę. Są też tanie całe zestawy NiMH i można kupić całe tuziny (np na Amazonie).

Mi.in. z powyższych powodów, GPSMAP 65, jaki by on nie był, będzie dłużej w ofercie niż jego "nowocześniejsi" odpowiednicy.
Zniesie on bowiem więcej, a jego czytelność w słońcu jest większa*, niż czegokolwiek innego "nowocześniejszego".
No chyba, że wypuszczą odbiornik z ekranem MIP, jak to zrobił np Wahoo w przypadku nawigacji rowerowych.

*) Tak, paradoksalnie niższa rozdzielczość = lepsza transfleksyjność / lepszy kontrast / większa czytelność.
Wojtek Szydlowski
Garniak

Wojtas81 pisze: 25 sty 2026, 18:35 Paluszki NiMH mają zakres temperatur pracy od -40°C to 85°C.
Ok, więc niech ci, którzy poruszają się w temperaturach od -40 do -20 stopni oraz od +40 do +85 stopni wybiorą 65 z paluszkami, ja nie bywam w takich okolicach, ale na szczęście można kupić jeszcze 65-tkę i to nową.
Wojtas81 pisze: 25 sty 2026, 18:35 Poza tym nie ma praktycznie możliwości naładowania baterii Li-Ion poza zakresem od 0° do 45°C, albo gdy np wilgotność jest za duża (mgła itp). Bo urządzenie po prostu odmówi wówczas ładowania.
Ile osób będzie ładować w trasie urządzenie, które wytrzyma ponad 100 godzin nawigacji?
No, niech już będą te trudniejsze temperatury i wydajność spadnie do 50 godzin.
Każdą rzecz można sprowadzić do absurdu, albo sytuacji, w której znajdzie się pół promila użytkowników, ale niczego to nie dowodzi.
Nie pisałem, że H1 jest lepszy od 65.
Pisałem, że dla typowego użytkownika w typowym użytkowaniu będzie 10 x lepszy pod względem długości pracy bez interesowania się uzupełnieniem energii (czy to przez doładowanie, czy wymianę paluszków).
ODPOWIEDZ