[offtop] GPSMAP H1 oraz Plus

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Re: [News] GPSMAP H1 oraz Plus

Post autor: Wojtas81 »

Wojtek Szydlowski pisze: 25 sty 2026, 17:59....mam wrażenie, że utworzył się na nich taki trochę "chór wujów", te same osoby na różnych forach narzekają na to samo...
To, że poprawiają to oczywiste. Nie mogą ludzi zostawić z tym co wydali, gdzie połowa reklamowanych funkcji w chwili wydania nawet nie istniała.
Także dobrze, że jest coraz lepiej i że o tym piszesz.

Ale nie posądzałbym YouTuberów i im podobnych o złą wolę. Te same osoby, które odradzały zakup nowych produktów jak H1, eTrex Touch, czy Fenix 8 Pro, w przeszłości zawsze zachęcały ludzi do zakupu nowszych modeli. Zawsze, niezależnie od tego co Garmin wypuścił, zawsze radzili "kup nowe, bo jest lepsze od starego".
Żaden YouTuber nie ma przecież najmniejszego interesu w sztucznym ograniczaniu sprzedaży, bo nikt mu za taką recenzję nie zapłaci. Nikt nie da mu też żadnych profitów ani gratisów.
Świat konsumpcją stoi, a biznes robi się na jej bezustannym wzroście, nie na spadku. Więc jeśli już YouTuber mówi "nie kupuj", to coś jest na rzeczy.
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Wojtas81 pisze: 25 sty 2026, 22:51 Ale nie posądzałbym YouTuberów i im podobnych o złą wolę.
Tu nie zrozumieliśmy się.
Nie posądzam recenzentów (nawet tych opłacanych przez Garmina, czyli zdecydowaną większość) o złą wolę.
Chodziło mi o to, że na podstawie youtube'owego wyniku porównania jasności GPSMap 67 i GPSMap H1 utarła się na forach opinia, że "ekran H1 jest zbyt ciemny" i jest to "wada, której nie da się poprawić, bo to problem z hardware"
Sam zresztą to powielałeś ;-)
Wojtas81 pisze: 17 sty 2026, 19:55 Część błędów też nie zostanie poprawiona (np za ciemny ekran), bo nie da się tego zrobić, bez wymiany urządzenia.
Tymczasem ja, jako praktyk, mogę stwierdzić z pełną odpowiedzialnością, że zarówno w słońcu, czyli bez podświetlenia, jak i w słabym świetle zmierzchu oraz w pomieszczeniu oświetlenie H1 jest całkowicie wystarczające i dobre do zastosowań, do jakich powstał ten odbiornik.
Jeśli ktoś chce mieć bardzo jasno - wystarczy wyłączyć automatyczne podświetlenie, które dopasowuje ekran do otoczenia (wtedy maksymalne oświetlenie jest niższe, niż na wyłączonej automatyce, ale podobnie jest w niektórych smartfonach jakie miałem).

Marko pisze: 25 sty 2026, 23:37 Co do syreny, jako dzwonka, to mam mieszane uczucia.
Żartowałem i nigdy nie użyłbym tego jako dzwonka na ludzi :)
Bardziej widzę to jako coś a'la gwizdek dostępny w prawie każdym plecaku na pasie piersiowym.
Coś do wykorzystania w przypadku zagrożenia w terenie.
Marko pisze: 25 sty 2026, 23:37 Co do zasilania, to jestem w teamie AA i łatwo wymiennych ogniw.
Rozumiem... i nie rozumiem.
Jeśli nie poruszasz się w ekstremalnych zakresach temperatur, o których pisał @Wojtas81, lub nie robisz wypraw wielodniowych z dala od cywilizacji, to AA w porównaniu do akumulatora ma moim zdaniem same wady.

a) Czas pracy i częstotliwość "ładowania".
Jedna całodniowa wycieczka = 1 komplet AA i trzeba wymieniać na nowy komplet baterii.
Używając H1 spokojnie zrobisz 10 całodziennych wycieczek na 1 ładowaniu.

b) O wiele wyższy koszt.
Dwie baterie AA na jeden cykl, niech będzie 2 PLN (nie wiem ile kosztują dobre, powiedzmy, że tyle).
Koszt ładowania H1: 100 ładowań = 2 PLN, tak twierdzi AI Gemini.
Czyli mamy 2 PLN vs 0,02 PLN.
100 x tyle.
Za jedno "ładowanie" nowymi AA na 1 wycieczkę całodzienną, masz 1000 wycieczek całodziennych z H1 :)
Ten sam model językowy mówi też, że gdybym ładował to urządzenie codziennie, przez cały rok, koszt będzie mniejszy niż 8 PLN rocznie.

c) Trzeba pamiętać, żeby mieć ze sobą baterie AA.
Można odpowiedzieć "a w H1 trzeba pamiętać, żeby mieć naładowany odbiornik".
Tak, tylko jak jesteś z dala od sklepu, to szansa, że masz powerbank z kabelkiem lub smartfona z funkcją ładowania urządzeń jest większa, niż to, że masz AA, których nie masz :)

d) Ilość dodatkowych rzeczy do pamiętania.
Trzeba pamiętać, żeby mieć na wyjazd / urlop baterię baterii AA.
Albo - jak ktoś używa akumulatorków AA - ładowarka do nich, kabelek, cały ten dodatkowy szpej.
Do niewielu innych rzeczy przyda się AA - już prawie wszystko ma swój wbudowany akumulator, takie czasy. Nawet latarki mają USB i wbudowany akumulator, lampki rowerowe, aparaty fotograficzne, smartfony, itd, itp... prawie wszystko już tak działa.
Powerbank(i) zabiera ze sobą prawie każdy turysta, większość osób zabiera je ze sobą także na szlak, także ja, bo zdarza mi się podładować akumulatorki od aparatu foto.

Tak to widzę :)
GPSMap H1 + Forerunner 965
roro
Bywalec
Been thanked: 2 times

Post autor: roro »

Marko pisze: 25 sty 2026, 23:37 Co do zasilania, to jestem w teamie AA i łatwo wymiennych ogniw. Etrex SE i GPSMap 67 działają na nich długo, .............

GPSMap 67 - Wewnętrzny akumulator litowo-jonowy.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Wojtek Szydlowski pisze: 26 sty 2026, 13:58
Marko pisze: 25 sty 2026, 23:37 Co do zasilania, to jestem w teamie AA i łatwo wymiennych ogniw.
Rozumiem... i nie rozumiem.
Miałem na myśli inny kontekst zasilania - starzenie się odbiorników GPS i niespodziewane problemy przy ich ładowaniu w odbiorniku.

Po pierwsze, w jednym z TwoNav (Trail), wybrzuszyło mi wewnętrzny akumlator i najprawodpodobniej spaliła się płyta główna podczas przepięcia przy ładowaniu. W innym odbiorniku Wahoo - spalił się port USB-C. Tego typu "uroków" ładowania wbudowanych akumlatorów doświadczyłem dwukrotnie w niedługich odstępach czasu. Na ogół nic się nie działo, ale mi się tak przydarzyło.

Kilka smartfonów mam już w zasadzie bezużytecznych, bo padła mi w nich bateria, w tym nie tak stara, kilkuletnia Motorola.
W przypadku smartfonu częstotliwość ładowania jest na pewno częstsza niż okazyjnie używanego GPS-u.

To tak na marginesie, bo zwolennikiem wymiennych baterii byłem od zawsze - w Sportivie mam kilka sztuk baterii z Nokii. W Garminach na ogół używam akumlatorów Eneloop. Ich sprawność pewnie spadła, ale kupowałem je kilka lat wstecz.

Moja córka, w pompie insulinowej, ma rekomendowane baterie litowe.

Jakoś mam takie wewnętrzne przekonanie, że wymienne baterie pozwalają cieszyć się tymi gadżetami dłużej, być może nawet w większości przypadków dożywotnio (choć oczywiście zdarzają się też awarie elektroniki).
roro pisze: 26 sty 2026, 14:11
Marko pisze: 25 sty 2026, 23:37 Co do zasilania, to jestem w teamie AA i łatwo wymiennych ogniw. Etrex SE i GPSMap 67 działają na nich długo, .............

GPSMap 67 - Wewnętrzny akumulator litowo-jonowy.
Dziękuję za sprostowanie. Zatem - z długodziałających na AA pozostaje tylko eTrex SE.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Wojtek Szydlowski
Garniak

Marko pisze: 26 sty 2026, 14:13 Miałem na myśli inny kontekst zasilania - starzenie się odbiorników GPS i niespodziewane problemy przy ich ładowaniu w odbiorniku.
[...]
Jakoś mam takie wewnętrzne przekonanie, że wymienne baterie pozwalają cieszyć się tymi gadżetami dłużej, być może nawet w większości przypadków dożywotnio (choć oczywiście zdarzają się też awarie elektroniki).
Teraz rozumiem.
Jeśli chodzi o takie osobiste podejście do długotrwałego użytkowania urządzeń, to pewnie masz rację.
Ja tu mam biegunowo odmienne podejście - po prostu się tym w ogóle nie przejmuję.

Na H1 mam 3 lata gwarancji.
Jestem przekonany, ze kolejne 3 (co najmniej) bateria nie straci swojej pojemności w ogóle, w żadnym odczuwalnym stopniu.
Mam 10 letni czytnik ebooków, który użytkuję intensywnie i nie mam problemu z baterią.

A jeśli się zepsuje.... cóż.
Jeśli wtedy nie będzie mnie stać na nową zabawkę do nawigacji, to jej po prostu nie kupię.
Mam już tyle lat, ze nie robię planów na drugie tyle życia i szkoda mi czasu na rozważanie, co będzie z Garminem za 6 lat.
Wybieram rozwiązanie wygodne.
Wojtas81
Bywalec

Wojtek Szydlowski pisze: 26 sty 2026, 13:58Za jedno "ładowanie" nowymi AA na 1 wycieczkę całodzienną, masz 1000 wycieczek całodziennych z H1 :)
Od czasu tych niespodzianek z dryfowaniem sygnału, podchodzę z dużą rezerwą do takich rewelacji.

Tym bardziej, że Garmin nie zdecydował się przenieść osiągnięć dot. czasu pracy na baterii, do swoich rowerowych Edge.
Co jest przecież dosyć dziwne, bo dlaczego inne produkty nawigacyjne tej samej firmy, miałyby wytrzymać wielokrotnie mniej na baterii :?:
Czemu nie zdecydowali się zmieść z rynku konkurencji, wypuszczając Edge na rower z baterią 120-180 godzin :?:
Tyma bardziej, że H1 i eTrex Touch też mają tryb rowerowy.

Może nie mają żadnych osiągnięć, a tylko kombinują z wyłączaniem/włączeniem GPSa, korzystając z innych czujników (kompas, akcelerometr, itp.). Co kolei powoduje różne niespodzianki, w niespodziewanych przez użytkowników momentach.
Wojtek Szydlowski pisze: 26 sty 2026, 16:53Mam 10 letni czytnik ebooków, który użytkuję intensywnie i nie mam problemu z baterią.
Bateria baterii nierówna i faktycznie, trafiają się Garminy w których po kilkunastu latach (rekord to 23 lata) bateria nadal działa dobrze. I nawet nie wymaga nawet wymiany, nie mówiąc o jakichkolwiek awariach. JaVaWa o tym pisał na GPSrChive.

Nie używałbym jednak jako punktu odniesienia czytników e-booków. To zupełnie inne urządzenia, z absurdalnie wręcz małym zużyciem energii. Ja swój stary czytnik ładowałem chyba... coś raz na kilka miesięcy.
Jeśli oceniamy baterię danych urządzeń, to trzeba je porównywać z innymi urządzeniami tej samej kategorii i klasy.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wojtek Szydlowski pisze: 26 sty 2026, 16:53 Jestem przekonany, ze kolejne 3 (co najmniej) bateria nie straci swojej pojemności w ogóle, w żadnym odczuwalnym stopniu.
Masz rację, bo degradacja nowych akumulatorów jest zauważalnie niższa niż to bywało dawniej (postęp technologiczny), zwłaszcza wtedy, gdy sprzęt jest właściwie ładowany i jest używany sporadycznie.
Mi pozostaje zaakceptować fakt, że tak już jest, że prawie wszędzie mamy wbudowane akumulatorki.
Zresztą, w zegarku też tak mam i nie narzekam, choć tutaj, z racji noszenia na codzień, degradacja akumulatorka jest widoczna.

To już zakrawa na off-topic.

Mam zatem nadzieję na dalsze wrażenia z użytkowania nowego interfejsu GPSMap. Jak się sprawdzają komunikaty głosowe (z tego co wyczytałem, to nie ma tu pełnej swobody - działają wybrane, ściśle określone komendy)?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Wojtas81
Bywalec

Marko pisze: 26 sty 2026, 18:33Mi pozostaje zaakceptować fakt, że tak już jest, że prawie wszędzie mamy wbudowane akumulatorki.
Garmin nie miał wyboru. Akumulatorki AA sprawdzają się dobrze tylko na GPSMAPach serii 62/64/65 oraz w starych eTrexach.

Natomiast od czasu GPSMAP 66s zaczęły stanowić wyraźny problem. Czas pracy tego odbiornika (w stosunku do 64) skrócił się bowiem o połowę i do tego działał wyraźnie wolniej. Te klasyczne baterie AA po prostu tam już nie pasowały.
Dlatego by rozwiązać te mankamenty, od czasu 66i i 66sr, Garmin przeszedł na akumulatory wbudowane. To znacząco poprawiło sytuację (czas pracy, wydajność, a nawet max. jasność ekranu).
Trend ten był kontynuowany w kolejnych modelach i tak zostało do dziś.

Także jeśli ktoś chce akumulatory AA, to musi kupić odbiornik, który dobrze z nimi współgra. Co w praktyce oznacza dziś wyłącznie GPSMAP 65/65s, ewentualnie rok starszy 64x/64sx.
W innych co najwyżej warto się zastanowić czy zamienniki baterii są dostępne, jakich marek i jak samemu je w razie czego wymienić.
Wojtek Szydlowski
Garniak

Wojtas81 pisze: 26 sty 2026, 18:26
Wojtek Szydlowski pisze: 26 sty 2026, 13:58Za jedno "ładowanie" nowymi AA na 1 wycieczkę całodzienną, masz 1000 wycieczek całodziennych z H1 :)
Od czasu tych niespodzianek z dryfowaniem sygnału, podchodzę z dużą rezerwą do takich rewelacji.
Tu nie pisałem o rewelacjach, lecz o faktach.
Koszt zasilania dla 1 wycieczki jest w odbiornikach na paluszki... 1 000 razy wyższy :)
Nieubłagana matematyka.
Wojtek Szydlowski
Garniak

Marko pisze: 26 sty 2026, 18:33 Jak się sprawdzają komunikaty głosowe (z tego co wyczytałem, to nie ma tu pełnej swobody - działają wybrane, ściśle określone komendy)?
Nie używam.
Jest głos prowadzacy zakręt - po - zakręcie podczas nawigowania, ale poza samochodem nie wyobrażam sobie korzystania z tego - więc tu się nie wypowiem.
Wojtas81
Bywalec

Wojtek Szydlowski pisze: 26 sty 2026, 20:10Tu nie pisałem o rewelacjach, lecz o faktach.
Koszt zasilania dla 1 wycieczki jest w odbiornikach na paluszki... 1 000 razy wyższy :)
Nieubłagana matematyka.
Ja też piszę o faktach. Jeśli wzrost czasu pracy na baterii odbywa się kosztem takich cyrków, to ja pięknie dziękuję.

No i jaki koszt ? Na prąd mnie nie stać ? Na powerbank ? Na baterie ? Przy koszcie odbiornika to jakieś śmieszne grosze.
Jeśli odbiornik wytrzyma od rana do wieczora, to jest już dobrze. Wszystko powyżej traktuję jako bonus.
Priorytetem jest jednak bezusterkowe działanie odbiornika, potem bateria. Nie odwrotnie.
Wojtas81
Bywalec

Wojtek Szydlowski pisze: 27 sty 2026, 06:07Ty piszesz o swoich subiektywnych odczuciach wywołanych lekturą forów i obejrzeniem filmów na YT.
Czytanie twoich komentarzy to także nic innego jak "lektura forów" ;)
roro
Bywalec
Been thanked: 2 times

Post autor: roro »

Wojtas81 pisze: 26 sty 2026, 20:30 Ja też piszę o faktach. Jeśli wzrost czasu pracy na baterii odbywa się kosztem takich cyrków, to ja pięknie dziękuję.
Chyba zły przykład wybrałeś dla poparcia swojej teorii, ślad w Gpsmap 67 jest poprawnie zarejestrowany,
chociaż jest niepoprawny ze względu na przesunięcie, nie wiem w jaki sposób można uzasadnić przesunięcie oszczędnością energii.

Ślad zapisany w 67 jest punk po punkcie zgodny, co do ukształtowania ze śladem zapisanym w 66sr.

Nie mam wyjaśnienia, co spowodowało przesunięcie śladu, ale nie przypuszczam, że jest to spowodowane oszczędnością energii.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wojtas81 pisze: 26 sty 2026, 20:30Jeśli wzrost czasu pracy na baterii odbywa się kosztem takich cyrków, to ja pięknie dziękuję.
Podobnie jak roro nie widzę problemów z dokładnością śladu. W innym wątku pytałem o sens hiper dokładności w turystyce, ale dotąd żadnej odpowiedzi na to pytanie nie uzyskałem.
Sam też nie bawię się w jakieś ekstra dokładności, bo, w skali turystycznej, nie ma to dla mnie żadnego znaczenia.
Stąd obecnie może nawet bardziej cenię sobie antenę GPS i mega-dopracowane oprogramowanie w starym, ale jarym jednosystemowym (!) GPSMap 76CSx - nie gubi mi się, a wręcz przeciwnie, łapie sygnał tam, gdzie nowe odbiorniki mają z tym kłopot (jako przestrzeń do "zgrubnych" porównań wykorzystuję akurat wagon pociągu w drodze do pracy).
Wojtas81
Bywalec

roro pisze: 27 sty 2026, 12:35Ślad zapisany w 67 jest punk po punkcie zgodny, co do ukształtowania ze śladem zapisanym w 66sr.

Nie mam wyjaśnienia, co spowodowało przesunięcie śladu, ale nie przypuszczam, że jest to spowodowane oszczędnością energii.
67 ma dziwaczne problemy, jakby wchodził w tryb jakiegoś uśpienia podczas postoju i kiedy zaczynasz ruch, ślad jest przesunięty. To właśnie obrazuje ten obrazek.

Nie jest to żaden trolling pojedynczego użytkownika z wadliwym egzemplarzem. Raporty o tym masz dosłownie na całym świecie, w tym dobrze udokumentowane pomiary. Wszystko znajdziesz w Google.

Przykład opinii z najnowszym softem:

Z forum Garmina:
Manu pisze:Mój kolega, który ma zwykłego 67-kę i dba o jego aktualizację (najnowsza wersja 9.34 i GPS 11.02), zauważył, że pozycja mocno się zmienia, gdy stoi w miejscu (ale nie gdy się porusza).

Dla mnie jest to nie do przyjęcia
z GPSrChive:
art3k pisze:Nie jest tak źle, jak w poprzednich wersjach oprogramowania (zwłaszcza <=9.10), ale też nie jest zbyt dobrze – ślady z mojego Fenixa 7 Pro były znacznie lepsze.
Ślady zarejestrowane na tej samej trasie w obie strony po godzinie różnią się o około 5-7 metrów. Ślady z Fenixa mają dokładność około 1-2 metrów – w granicach błędu.

Nie do końca rozumiem biblioteki Garmina. Czy nie są współdzielone, w zasadzie takie same? Dlaczego można dostosować dokładność w jednym urządzeniu, a w innym nie?

W każdym razie, na razie koniec z Garmin GPSMaps. To jest mój ostatni.
To jest cofanie się w rozwoju technologicznym o jakieś 20 lat do tyłu. Nie sposób mi sobie nawet przypomnieć kiedy nawigacje miewały takie problemy.
Przecież nawet GPSMAP 62 z 2010 nie ma takich problemów. Chinole za 300 zł do roweru nie miewają takich problemów.
A my mówimy o odbiornikach za ponad 2K, renomowanej firmy.
Trzeba być naprawdę zagorzałym fanem, żeby twierdzić, że w takim przypadku wszystko jest ok.

Możesz krytykować, że opieram się na opiniach i lekturach forów. Ale lektura forów pozwoliła mi uniknąć wielu wtop i to bynajmniej nie tylko w nawigacjach turystycznych.
Wolę to niż opieranie się na materiałach reklamowych, albo opiniach fanów, którym żadne wady "nie przeszkadzają".
To nie jest 2005 rok gdy technologia się dopiero rozwijała, a i Garminy nie kosztują 300 zł. Mamy więc chyba prawo wymagać, nie uważasz ?
Marko pisze: 27 sty 2026, 12:52W innym wątku pytałem o sens hiper dokładności w turystyce, ale dotąd żadnej odpowiedzi na to pytanie nie uzyskałem.
Uzyskałeś. I napisałem, że nie chodzi o żadną hiperdokładność, ale o brak tolerancji do odchyleń powyżej 30 metrów, które są zwyczajnie uciążliwe i irytujące.
Przypominam, że mamy 2026 rok. Nawet odchylenia powyżej 10 m źle świadczą o odbiorniku. Tak samo jak fakt, że ktoś wkleja ślady w nowym modelu, które są mniej dokładne niż w starym.
To nie jest postęp.
ODPOWIEDZ