GPSMap H1 - przydatne dodatki z Connect IQ Store

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

GPSMap H1 - przydatne dodatki z Connect IQ Store

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Może przyda się komuś, polecam przetestowane przez siebie dodatki, które na stałe zostały w moim odbiorniku:
conIQ.jpg
conIQ.jpg (9.14 KiB) Przejrzano 3114 razy
1. Aplikacja: Battery Monitor
Aplikacja, która monitoruje wykorzystanie baterii, podaje dużo ciekawych statystyk na ten temat, estymuje pozostały czas pracy. Bardzo dobrze to działa, szczególnie, że standardowo Garmin nie pozwala na wyświetlenie jaki procent baterii pozostał, jest tylko ta mała, niezbyt czytelna ikonka.
https://apps.garmin.cn/pl-PL/apps/af8a6 ... 799a9133c5

2. Jako uzupełnienie powyższej aplikacji używam także:
Pole danych: Battery Level
Pozwala w polu danych wyświetlić jednocześnie pozostały procent baterii oraz zużycie w procentach baterii podczas ostatniej godziny pracy.
Szczególnie ta druga informacja jest fajna, ponieważ pozwala błyskawicznie oszacować, jak długo jeszcze popracuje odbiornik w danych warunkach.
https://apps.garmin.cn/pl-PL/apps/3e6b5 ... bf580ed962
Na screenie jest 0%, bo akurat dopiero włączyłem odbiornik :)
batteryPD.jpg
3. Aplikacja: Rain (w odbiorniku widoczna jako Deszcz).
Super prosta i super przydatna aplikacja.
https://apps.garmin.cn/pl-PL/apps/00c9c ... af8f69b08d
Dla pełnej funkcjonalności wymaga opłaty, ale to jakaś symboliczna kwota.
Pozwala dodać skrót na ekranie, po kliknięciu otwiera się okienko z prognozą opadów na najbliższe 4 lub 24 godziny, pozwala ustawić alerty.
Z praktyki wiem, że te prognozy są bardzo dobre. Oczywiście odbiornik musi być sparowany z komórką i mieć dostęp do sieci, bo dane są pobierane z Internetu.
Jest też pole danych, ale dla H1 na razie nie ma zgodności, więc jest niedostępne. Może napiszę któregoś dnia do dewelopera prośbę, żeby dodał.
https://apps.garmin.cn/pl-PL/apps/0fe95 ... 0fc35e6000

4. Pole danych: Ascent+
https://apps.garmin.cn/pl-PL/apps/b5633 ... e1a4647690
Genialne w swej prostocie rozwiązanie problemu, jaki ma zapewne każdy odbiornik turystyczny Garmina.
Aż dziwne, że w turystycznych tego nie ma, ale można to obejść tym właśnie polem danych. Chodzi o pole danych "pozostały wznios".
Standardowe pole Garmina pokazuje tylko różnicę wysokości, pomiędzy bieżącą wysokością a celem podróży / śladu. jeśli stoimy na tej samej wysokości, jaką ma cel, ale po drodze mamy 5 przełęczy i 2 tys. metrów do wspinaczki, Garmin pokaże.... 0 metrów wzniosu do pokonania :)
Co ciekawe, w Edge 1030 jaki miałem, pole jest obsłużone tak jak należy, tj. sumuje wznios z całej trasy.
Pole Ascen+ daje rozwiązanie. Po wgraniu śladu, należy w aplikacji na komórce wpisać pozostały wznios (spisać to z apki, w której planowaliśmy ślad) i po rozpoczęciu nawigacji po śladzie, odbiornik będzie odliczał w dół, aż do zera, licząc to jako różnicę pomiędzy podaną wartością a już pokonanym przewyższeniem. Genialne w swojej prostocie.
Ja dodałem sobie to pole do pulpitu na mapę, mam na nim komplet informacji do nawigacji w górach. Na screenie zero, bo nie chciało mi się wpisywać w komórce :)
ascent.jpg
ascent.jpg (31.06 KiB) Przejrzano 3114 razy
GPSMap H1 + Forerunner 965
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: GPSMap H1 - przydatne dodatki z Connect IQ Store

Post autor: Marko »

Wojtku, fajne odkrycia! Przy okazji, chyba nie działa już strona internetowa IQ Connect, tylko aplikacja.
Sprawdź proszę, czy możesz wysłać kurs (... > Treningi/Planowanie > Kursy) z Garmin Connect do odbiornika? Coś chyba namieszali, bo Garmin Connect dotąd działał jako upload aktywności, nie do downloadu kursu, i dalej tak jest, ale komunikat jest mylący.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Wojtek Szydlowski
Garniak

Strona działa, ale tylko jako przeglądarka aplikacji.
Jeśli chcę coś wysłać, to odsyła mnie do aplikacji mobilnej - więc w tym zakresie faktycznie przestało działać.
Szkoda, na WWW znacznie wygodniej się czytało niż na komórce. Kwestia wieku może :)

Kurs mogę bez problemu wysłać z aplikacji mobilnej Garmin Connect.
Z webowej niby też pozwala, proponuje przy okazji uruchomienie aplikacji Garmin Ekspress.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Mi niby w aplikacji GConnect też działa, ale w odbiorniku (nie GPSMap) kursu nie ma...
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Podobno jest nowy FW7.07!
Wojtek Szydlowski
Garniak

Marko pisze: 05 lut 2026, 19:45 Podobno jest nowy FW7.07!
No proszę, nie wiedziałem, super, dzięki.
Dla mojego odbiornika jeszcze jest niewidoczna, Garmin zawsze partiami udostępnia aktualizacje, jutro pewnie będzie - podobnie jak lista zmian, której jeszcze nie wrzucili. Zobaczymy jutro co tam nowego, ciekawy jestem - dzięki!
Wojtek Szydlowski
Garniak

Wgrałem.
Nic rewolucyjnego, trochę poprawek błędów, trochę nowych błędów, ten Grade Shading miałem nadzieję, że coś ciekawego wniesie, ale to tylko pokolorowanie wykresu wysokości, w dodatku działające błędnie i nieprzewidywalnie, raz działa, raz nie.
Garmin nawet się nie pofatygował, żeby uzupełnić stronę z logiem zmian.
Na oficjalnej stronie nadal dumnie widnieje 6.04 :) https://support.garmin.com/en-US/?faq=3 ... duXIW3T9O8

Poprawili natomiast "pojawianie się emotikonek na ekranie powiadomień".
Krytyczna sprawa, trzeba powiedzieć :-)

Ok, nie będę się dłużej nad tym pastwił
BTW: w sumie nie dziwię się, że to forum stało się prawie martwe - epoka "ręczniaków" dla turysty - amatora zdecydowanie odeszła do przeszłości.

No, ale, z kronikarskiego obowiązku, log zmian: :)
Added Grade Shading to altimeter pages
Added round trip routing
Added sorting to the Saved page
Added option to change route settings while already navigating
Added address/intersection search when maps like City Navigator are used
Added option to save portion of an activity
Added support for transferring and receiving waypoints in Garmin Mode
Added page to test inReach service
Added support for waypoint and geocache symbol overrides
Added map layer toggle for inReach messages
Fixed issues where course review pages were sometimes missing or showing bad statistics
Fixed some issues with the map layers list not showing all maps correctly
Fixed Mark Waypoint shortcut in dark mode
Fixed touch zones for arrow keys on some keyboards
Fixed Tracking Glance sometimes showing wrong status
Fixed issue adjusting screen brightness with buttons
Fixed emojis not showing in notifications list
Fixed possible crash when deleting SOS messages
Fixed possible route recalculation issues when going off course
Fixed waypoint averaging to not change elevation
Fixed battery drawing for large data field
Fixed possible issues with data displayed on review pages
Fixed satellite numbers displayed for some constellations