Szkolenie GPS - poszukiwany prowadzący

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Szkolenie GPS - poszukiwany prowadzący

Post autor: Maarek »

Szukam kogoś kto poprowadzi za mnie szkolenie z posługiwania się GPS w górach na zimowym biwaku miesięcznika npm.
Termin: 6 - 9 marca w Beskidzie Sądeckim (bacówka na Wierchomlą), obecność wymagana tylko w sobotę (wtedy są szkolenia), ale myślę, że fajnie przyjechać na całość.

Wymagania:
- trzeba być górskim łazikiem
- znać i używać gps
- najlepiej być z Poznania bądź Krakowa
- umieć przekazać swoje doświadczenia i wiedzę innym
- "szkolenie" w luźniej formie, na dworze, czas około 45 minut, trzeba poprowadzić 4 sesje po 12 osób

Zapewnione:
- wynagrodzenie
- nocleg w bacówce bądź namiocie
- transport z i do Poznania wygodnym busem (z Krakowa też będzie transport).
- urządzenia gps od Garmina (różne modele, powinno też być Colorado)
- fajna atmosfera i takie tam :D

Zainteresowanych proszę o kontakt przez PM i podać swój nr telefonu i email.
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Maarek nie wiedziałem, że zajmujesz się takimi szkoleniami. Super.
Bacówka nad Wierchomlą... hmmm mam super wspomnienia z tego miejsca.
NPM mało systematycznie, ale czytuję...
Niestety dzisiaj właśnie zadeklarowałem się na ten weekend na inne szkolenie w Bieszczadach.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Nigdy wcześniej nie robiłem takich szkoleń, ale w końcu GPS-a używać umiem, praktykę też mam, więc uznałem, że sobie poradzę :).
Tylko termin przestał mi odpowiadać, no i szukam kogoś na zastępstwo.
Dziku
Bywalec

Post autor: Dziku »

Zagadnij do Darkmoora.
On używa GPS w sposób solidnie zaawansowany, a na dodatek jest przewodnikiem - bodaj właśnie beskidzkim...
Obrazek
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Czy ktoś wie jak wyglądało szkolenie :?: Udało się je zorganizować :?: Pewnie i tak przeczytam w najnowszym numerze npm, ale może dowiem się wcześniej z pierwszej ręki.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Magnoom pisze:Pewnie i tak przeczytam w najnowszym numerze npm ...
W marcowym jest o bacówce, ale o szkoleniu nic nie ma :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Podobno Darkmoor prowadził szkolenie, więc jego pomęczę w wolnej chwili ;)
Ciekawe na ile ten zimowy biwak był zimowym, bo w Bieszczadach śnieg stopniał. Przynajmniej na tyle, że nie miałem zaplanowanego szkolenia lawinowego.
Pozdrawiam Damian Gałka
jerzy
Bywalec

Post autor: jerzy »

Ja standardowo od paru lat uczestniczę w prawdziwym biwaku zimowym, organizowanym gdzieś w górach bez bliskiego sąsiedztwa schroniska. Jest to zawsze drugi weekend stycznia. W tym roku byliśmy na Muńcole ( na południowy zachód od Pilska ). Ja byłem oczywiście z moim 60CSX, i musze powiedzieć, że bez odbiornika na pewno ( z moją grupą, w skład której wchodziłem ja z kolegą i cztery inne osoby, które spotkałem na trasie w pobliżu Miziowej) nie dotarlibyśmy na miejsce.
Łącznie na biwk dotarło 61 osób. Natomiast jedna z grup pomimo tego, iż była wyposażona w GPS (niestety nie wiem jaki) nie dotarła na miejsce i biwakowała w dolinie Cebulowej.
60CSX z mapą Topo SK, i z możliwością wyświetlenia profilu trasy okazał się narzędziem wręcz niezastapionym. Na miejscu przekonałem wielu uczestników biwaku do idei GPSa.
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

jerzy pisze:Ja standardowo od paru lat uczestniczę w prawdziwym biwaku zimowym, organizowanym gdzieś w górach bez bliskiego sąsiedztwa schroniska.
Impreza NPM jest nastawiona raczej na osoby bez większego doświadczenia. Mogą pojechać osoby nawet zupełnie zielone. W takiej sytuacji robienie biwaku zimowego bez "wsparcia" schroniskowego byłoby co najmniej nierozsądne. Po prostu trochę inna grupa docelowa.
Dla jednych uczestnictwo w takiej imprezie to będzie wielka przygoda i szansa na sprawdzenie się w "ekstremalnych warunkach" i nauczenie się kilku przydatnych rzeczy a przy okazji poznanie redakcji npm i innych uczestników / zapaleńców.
Dla innych uczestnictwo w Twoim prawdziwym biwaku byłoby spędem pensjonarek.
Trudno mi się jakoś więcej wypowiadać o biwaku npm bo nigdy na nim nie byłem, ale ogólnie popieram wszelkie imprezy propagujące turystykę górską.
Dziku
Bywalec

Post autor: Dziku »

Magnoom pisze:Podobno Darkmoor prowadził szkolenie(...)
Wcale nie "podobno" 8)
Ja już Darkmoora pomęczyłem i ogólną relację znam, ale nie będę go wyręczał - pewnie sam coś napisze.
Zgubić się nie mógł - zabrał ze sobą chyba ze 6 gps'ów :wink:
Jeśli używał je równocześnie to musiał wyglądać osobliwie :wink: :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
vit
Bywalec

Post autor: vit »

pojawiło się dziś:
http://www.e-gory.pl/index.php?option=c ... &Itemid=37
nieco enigmatycznie, ale pewnie całość w wersji papierowej.
Pozdrawiam vit
60
darkmoor
Początkujący

Post autor: darkmoor »

Widze że zostałem wywołany do tablicy.

O samej idei biwaku słusznie napisał Maarek. Nie jest to miejsce spotkań osób które już o zimowym biwakowaniu wiedzą wszystko lecz ludzi którzy chcą zobaczyć co to jest. Porozmawiać z osobami które po górach chodzą także zimą.
Co się zaś tyczy pogody to faktycznie była ona bardziej jesienna niż zimowa, mimo to udało się znaleźć dość śniegu do przeprowadzenia wszystkich szkoleń, nawet szkolenie lawinowe udało się przeprowadzić.
I zanim zacznę opis szkolenia to jeszcze jedna uwaga (zresztą na szkoleniu powtarzałem to każdej grupie) jeśli ktoś nie umie posługiwać się mapą, to w górach nie powinien prowadzić ani siebie ani broń Boże innych- nawet mając najlepszego Garmina.
Szkolenie z terenoznawstwa trwało 1,5 h i było podzielone na dwie części, pierwsza obejmowała posługiwanie się mapą i kompasem, druga zaś tyczyła się właśnie GPS'ów. Na początku kilka słów o historii systemu i metodzie jego działania opowiadał przedstawiciel firmy Garmin- Rafał, następnie ja opowiadałem o przygotowaniu trasy, zdobywaniu i robieniu map, współpracy z mapami papierowymi i przede wszystkim jak posługiwać się odbiornikiem w terenie. Mówiłem też o tym co daje nam posiadanie GPS'a. Oczywiście szkolenie miało charakter praktyczny więc po wstępie wszyscy brali GPS'y do rąk i szliśmy na mały spacer w poszukiwaniu Geocacha (od Garmina mieliśmy dwa CS60, dwa Colorada, Viste i Summita - ja zabrałem z sobą magellana, viste i CS60 (dzięki dla ch4rona i Dzika)). Podczas spaceru z GPSami padało najwięcej pytań na które z Rafałem staraliśmy się odpowiadać.
Podczas szkolenia było widać kto używaniem GPS'a w górach jest zainteresowany a kto nie. I przyznam że głównym czynnikiem zniechęcającym jest cena odbiornika- młodzi mino zalet nowych odbiorników pytali głównie o żółtki, starsi wyrażali zainteresowanie vistami i CSami. Byli także Ci którzy przeciwni byli stosowaniu tych urządzeń ale chyba tylko dwie osoby miały już wcześniej styczność z odbiornikami GPS.
Niestety 45 min by poznać GPS to zdecydowanie za mało, ale mam nadzieję że udało nam się z Rafałem wykorzystać ten czas w 100% - no i tak 8 razy ;-)

PS>
Na stronie NPM pojawił się oryginał opisu imprezy i fotogaleria:
http://www.npm.pl/artykul.php?art=1367
szerzej w majowym numerze NPM
ODPOWIEDZ