jestem ex Nuvi 300 z wersją NT7 do którego wepchnąłem uMPa i GPMapę też starą, więc wszyscy wiemy jak to działało.
Ja osobiście pamiętam co mi się nie podobało, ale to już histora (w zasadzie dużo tego nie było).
Gdy miałem dokonać wyboru kolejnego towarzysza podróży błąkałem się po sklepach i dotykałem tego i owego, między innymi Tomka 9x i 7x.
Ustalając parametry brzegowe zafiksowałem się na bluetooth, nadajniku fm i odbiorniku traffic oraz BRAKU mapy Stanów (po-co-mi-to). TO automatycznie odfiltrowało do naprawdę kilku modeli a przygoda z N300 popchnęła sprawy we właściwym kierunku. (Ok, pilot w Tomku to naprawdę bajer, seria 8x nuviego obejdzie się bez tego, jak ładnie nauczymy ją rozumieć to co mówimy [ nuvi mówi???
I oto obecnie przyszła paczuszka z 760 T i cały podniecony się za niego wziąłem. Krótko mówiąc NIC mu nie brakuje. Intuicja, intuicja i jeszcze raz intuicja. Co prawda szukałem funkcji pamiętając N300 ale szybko się przestawiłem na stan faktyczy.
Oczywiście polazłem z nim do samochodu, podłączyłem wszystko i zacząłem testy.
1. Odbiornik TM załadował komunikaty, poprosił o ustawienie radia samochodowego na podaną przez siebie częstotliwość i zapytał ładnie czy dobrze go słychać, bo jak nie to on chętnie nową częstotliwość zaproponuje.
2. Bluetooth się pięknie połączył, tyle że moja Nokia E65 to nie jest jakiś supr model więc ani książki, ani smsów ani nic.... No ale to TA Nokia a nie N760.
3. Mapy NT2008, nie wiem jak z jakością, ale inni już wiedzą i to opisali, ja zacznę testować niebawem.
To były plusy dodatnie tych moich sztywnych warunków.
A teraz co można naprawdę szybko poprawić, a zwłaszcza to na co ludzie narzekają:
SKORO N760 ma nadajnik FM to co za problem dołożyć do tego RDS oraz TA (Traffic Announcement)?
1. Słuchamy dowolnego RADIA w samochodzie, a jak garmin chce nam coś powiedzieć to podnosi flagę TA, radio się przełącza na częstotliwość garmina (to trwa 0.25 sekundy) i mówi ten swój komunikat nawigacyjny.
2. Jak już mamy odbiornik TM i on się nam tak ładnie dostraja, to przy pomocy RDS radio samochodowe mogłoby SAMO śledzić zmienianą przez nuviego częstotliwość, żeby cały czas bez szumów się dogadywały.
3. Nie mówiąc już o tym, że przy pomocy RDSu wyświetlacz radia też mógłby nam przekazywać jakieś informacje, które nuvi aktualnie ma na innym ekranie.
(tyle pięknych marzeń)
a może chociaż to:
4. Jeśli odbiornik TM to zwykłe radio FM, co za problem żeby nuvi odbierał wybrane przez nas radio, i następnie je transmitował do samochodowego... e, nie... chyba trochę przesadziłem...
Reszta opisów już została stworzona przez wcześniejszych szczęśliwych nabywców / testerów / posiadaczy więc się nie będę wygłupiał. Wspólnie czekamy co fajnego się pojawi (lub zniknie) w kolejnej nowej wersji firmware.