Nuvi 760 T i dlaczego tylko ten właśnie (oraz co poprawić)

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
walec
Nowy

Nuvi 760 T i dlaczego tylko ten właśnie (oraz co poprawić)

Post autor: walec »

No więc tak:

jestem ex Nuvi 300 z wersją NT7 do którego wepchnąłem uMPa i GPMapę też starą, więc wszyscy wiemy jak to działało.
Ja osobiście pamiętam co mi się nie podobało, ale to już histora (w zasadzie dużo tego nie było).

Gdy miałem dokonać wyboru kolejnego towarzysza podróży błąkałem się po sklepach i dotykałem tego i owego, między innymi Tomka 9x i 7x.

Ustalając parametry brzegowe zafiksowałem się na bluetooth, nadajniku fm i odbiorniku traffic oraz BRAKU mapy Stanów (po-co-mi-to). TO automatycznie odfiltrowało do naprawdę kilku modeli a przygoda z N300 popchnęła sprawy we właściwym kierunku. (Ok, pilot w Tomku to naprawdę bajer, seria 8x nuviego obejdzie się bez tego, jak ładnie nauczymy ją rozumieć to co mówimy [ nuvi mówi??? :-) ]

I oto obecnie przyszła paczuszka z 760 T i cały podniecony się za niego wziąłem. Krótko mówiąc NIC mu nie brakuje. Intuicja, intuicja i jeszcze raz intuicja. Co prawda szukałem funkcji pamiętając N300 ale szybko się przestawiłem na stan faktyczy.

Oczywiście polazłem z nim do samochodu, podłączyłem wszystko i zacząłem testy.
1. Odbiornik TM załadował komunikaty, poprosił o ustawienie radia samochodowego na podaną przez siebie częstotliwość i zapytał ładnie czy dobrze go słychać, bo jak nie to on chętnie nową częstotliwość zaproponuje.
2. Bluetooth się pięknie połączył, tyle że moja Nokia E65 to nie jest jakiś supr model więc ani książki, ani smsów ani nic.... No ale to TA Nokia a nie N760.
3. Mapy NT2008, nie wiem jak z jakością, ale inni już wiedzą i to opisali, ja zacznę testować niebawem.

To były plusy dodatnie tych moich sztywnych warunków.

A teraz co można naprawdę szybko poprawić, a zwłaszcza to na co ludzie narzekają:

SKORO N760 ma nadajnik FM to co za problem dołożyć do tego RDS oraz TA (Traffic Announcement)?

1. Słuchamy dowolnego RADIA w samochodzie, a jak garmin chce nam coś powiedzieć to podnosi flagę TA, radio się przełącza na częstotliwość garmina (to trwa 0.25 sekundy) i mówi ten swój komunikat nawigacyjny.
2. Jak już mamy odbiornik TM i on się nam tak ładnie dostraja, to przy pomocy RDS radio samochodowe mogłoby SAMO śledzić zmienianą przez nuviego częstotliwość, żeby cały czas bez szumów się dogadywały.
3. Nie mówiąc już o tym, że przy pomocy RDSu wyświetlacz radia też mógłby nam przekazywać jakieś informacje, które nuvi aktualnie ma na innym ekranie.
(tyle pięknych marzeń)
a może chociaż to:
4. Jeśli odbiornik TM to zwykłe radio FM, co za problem żeby nuvi odbierał wybrane przez nas radio, i następnie je transmitował do samochodowego... e, nie... chyba trochę przesadziłem... :-)

Reszta opisów już została stworzona przez wcześniejszych szczęśliwych nabywców / testerów / posiadaczy więc się nie będę wygłupiał. Wspólnie czekamy co fajnego się pojawi (lub zniknie) w kolejnej nowej wersji firmware.
Awatar użytkownika
RAV
Bywalec
Kontakt:

Re: Nuvi 760 T i dlaczego tylko ten właśnie (oraz co poprawi

Post autor: RAV »

walec pisze:Bluetooth się pięknie połączył, tyle że moja Nokia E65 to nie jest jakiś supr model więc ani książki, ani smsów ani nic.... No ale to TA Nokia a nie N760.
Zaktualizuj soft Nuvi i spróbuj jeszcze raz. Też miałem ten problem na starym sofcie (z Nokią 6021), a teraz już nie mam. Zresztą na starym firmwarze tez mi się udało, tylko musiałem kilka razy powłączać i powyłączać Nuvi i telefon - za którymś razem przeszły wszystkie dane.
walec pisze:Słuchamy dowolnego RADIA w samochodzie, a jak garmin chce nam coś powiedzieć to podnosi flagę TA, radio się przełącza na częstotliwość garmina (to trwa 0.25 sekundy) i mówi ten swój komunikat nawigacyjny.
Ja się nie znam na najnowszych wynalazkach w radiach samochodowych, ale czy to jest możliwe, żeby radio nasłuchiwało Nuvi na częstotliwości, na którą nie jest nastrojone (bo słuchasz radia na innej)?
walec pisze:Jak już mamy odbiornik TM i on się nam tak ładnie dostraja, to przy pomocy RDS radio samochodowe mogłoby SAMO śledzić zmienianą przez nuviego częstotliwość, żeby cały czas bez szumów się dogadywały.
Ja do strojenia podszedłem od drugiej strony. Najpierw ręcznie ustawiłem radio na taką częstotliwość, na której było słychać tylko szum. Potem na tę samą ustawiłem Nuvi. Padło na 89,5 MHz. Pokonałem tak spory kawał Polski i nigdy nie wpadła mi żadna niepożądana stacja.
walec pisze:Nie mówiąc już o tym, że przy pomocy RDSu wyświetlacz radia też mógłby nam przekazywać jakieś informacje, które nuvi aktualnie ma na innym ekranie.
To już chyba musiałbyś namówić Garmina do wyprodukowania radia kompatybilnego z Nuvi...
Pozdrawiam

RAV
Nuvi 765T, 76CSx
walec
Nowy

Post autor: walec »

RAV pisze:
walec pisze:Bluetooth się pięknie połączył, tyle że moja Nokia E65 to nie jest jakiś supr model więc ani książki, ani smsów ani nic.... No ale to TA Nokia a nie N760.
Zaktualizuj soft Nuvi i spróbuj jeszcze raz. Też miałem ten problem na starym sofcie (z Nokią 6021), a teraz już nie mam. Zresztą na starym firmwarze tez mi się udało, tylko musiałem kilka razy powłączać i powyłączać Nuvi i telefon - za którymś razem przeszły wszystkie dane.
Niestety, właśnie E65 i pozostałe symbiany 'byznesowe' są takie, Nokia sie nie postarała. A firmware najnowszy i tu i tu.
RAV pisze:
walec pisze:Słuchamy dowolnego RADIA w samochodzie, a jak garmin chce nam coś powiedzieć to podnosi flagę TA, radio się przełącza na częstotliwość garmina (to trwa 0.25 sekundy) i mówi ten swój komunikat nawigacyjny.
Ja się nie znam na najnowszych wynalazkach w radiach samochodowych, ale czy to jest możliwe, żeby radio nasłuchiwało Nuvi na częstotliwości, na którą nie jest nastrojone (bo słuchasz radia na innej)?
Właśnie na tym polega sztuczka. Radio odbiera częstotliwość na przykład X FM a DODATKOWO sprawdza na innej częstotliwości (synteza cyfrowa, może to robić parenaście razy na sekundę, a ty i tak nie słyszysz różnicy) czy właśnie nie ma podniesionej flagi TA. Tak swego czasu robiło sławne Radio Ojca, nadawało flagę Traffic Announcement, więc wszystkie radia samochodowe, które tę funkcję miały włączoną automatycznie się dostrajały do niego, bo myślały że wiadomości o korkach są...
RAV pisze:
walec pisze:Jak już mamy odbiornik TM i on się nam tak ładnie dostraja, to przy pomocy RDS radio samochodowe mogłoby SAMO śledzić zmienianą przez nuviego częstotliwość, żeby cały czas bez szumów się dogadywały.
Ja do strojenia podszedłem od drugiej strony. Najpierw ręcznie ustawiłem radio na taką częstotliwość, na której było słychać tylko szum. Potem na tę samą ustawiłem Nuvi. Padło na 89,5 MHz. Pokonałem tak spory kawał Polski i nigdy nie wpadła mi żadna niepożądana stacja.
Tak, to jest też metoda, i do tego skuteczna. Ale odbiornik TM pomaga w tym procesie, a jak jeździsz po mieście gdzie jest 200 stacji radiowych w odstępie 0,15 MHz to ciężko znaleźć wolny kawałek eteru.
RAV pisze:
walec pisze:Nie mówiąc już o tym, że przy pomocy RDSu wyświetlacz radia też mógłby nam przekazywać jakieś informacje, które nuvi aktualnie ma na innym ekranie.
To już chyba musiałbyś namówić Garmina do wyprodukowania radia kompatybilnego z Nuvi...
Każde radio wyświetli informacje RDS, na przykład RMF nadaje nazwę miasta, RadioZet wykonawcę inne radia też coś pchają. "Radio Garmin" mogłoby podawać dowolną daną nawigacyjną, cokolwiek sobie zamarzysz z bazy danych: najbliższe miasto, odległość do stacji paliw. Wyobraźnia to tylko ogranicza. No i technologia :-)

A jak już tak zabrnąłem: dlaczego nuvi nie ma wbudowanego WiFi?

{powstrzymajcie mnie jak naprawdę zacznę przesadzać}
ex n300, teraz n760T z NT'08
frasun
Radny

Post autor: frasun »

walec pisze:Niestety, właśnie E65 i pozostałe symbiany 'byznesowe' są takie, Nokia sie nie postarała. A firmware najnowszy i tu i tu.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=17955#17955
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
Herhor
Początkujący

Post autor: Herhor »

Ja bym dodał jedną przydatną informację wyświetlaną podczas nawigacji w 760T i 750T - żeby cały czas wyświetlana była odległość do celu, a nie tylko do następnego zwrotu... :D W Tomkach mają to znacznie lepiej rozwiązane... :wink:
Pozdrawiam!

Mariusz

Nuvi 3597, Etrex 30
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Mnie osobiście problem słuchania radia w samochodzie nie dotyczy. Zauważyłem, że od ponad roku i tak podczas jazdy słucham muzyki z płytek audio, a najczęściej zawierających mp3. Jakoś w radiu nigdy nie grają tego na co mam ochotę w danym momencie :) . Skopiowałem więc te mp3 na kartę do Nuvi i korzystam teraz z Odtwarzacza wbudowanego w nawigację. W końcu w samochodzie i tak lepsza jakość nie jest mi potrzebna.

Sprawę kompatybilności telefonu komórkowego z Nuvi załatwiła instalacja w telefonie programu Contacts Download, o czym wspomniał już dzisiaj frasun.

Z nadajnikiem FM przygodę też zacząłem od ustawienia częstotliwości na sztywno. W moim przypadku 88,4 i jak na razie nie zauważyłem problemów na trasach jakie wykonuję po Polsce i Europie. Co prawda nie w każdym kraju korzystanie z tego jest legalne, ale na autostradzie chyba nie namierzą mnie tak szybko. Dopiero w zeszłym tygodniu sprawdzałem jak działa to przeszukiwanie częstotliwości i sugestie ze strony nawigacji o jej zmianie.

Ogólnie coś czego się nie spodziewałem po sobie w momencie kupowania Nuvi760: fajna sprawa, gdy jedno urządzenie umożliwia nam spięcie kilku funkcji w jednym miejscu odpowiednio wyciszając działanie innych. Odtwarzacz gra moją ulubioną muzykę z .mp3, która jest spauzowana w momencie wygłaszania komunikatów nawigacyjnych. Do tego dochodzi sprawa współpracy z telefonem komórkowym po Bluetooth i zestawu głośnomówiącego bo całość przez nadajnik FM można spiąć z systemem audio w samochodzie. Jedyne co mi zostało to skręcanie CB radia.

Ostatnio natomiast brakuje mi na ekranie wskaźnika kierunku północy. Lubię mieć zorientowaną mapę w kierunku poruszania się, ale kręcąc się po obcym terenie przydałaby mi się ta mała róża wiatrów jaką mam w outdoorowcu.
Przydałaby się również możliwość zmian pól danych wyświetlanych na poszczególnych ekranach.

Do tych zabaw z radiem, nawigacją oraz TA, RDS i innymi rozwiązaniami chyba bliżej ma GVN 53, KNA-G520 z Kenwoodem niż Nuvi.
Hmmm WiFi może też by mi się przydała. Z tym, że tu już chyba bym zainwestował w jakiś Carputer (CarPC), na którym odpaliłbym nawigację.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
ODPOWIEDZ