GPMapa 5.0 - a4 - porażka jakich mało.

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
wanmic1
Bywalec

Post autor: wanmic1 »

JacekN pisze:Czyli za niedługo mapa bedzie tylko do nowszych odbiorników.
Popieram w 100%.
Teraz oprócz aktualizacji dróg dołożyli sobie kolejną robotę - aktualizację budynków :lol:
Budynki i inne takie gadżety można robić, ale jeśli siatka dróg jest doprowadzona do perfekcji - a wiadomo, że GPMapie jeszcze daleko do tego...
Poza tym uważam, że znacznie straciła ona na przejrzystości...
Czy ktoś zwraca uwagę na te budynki ??? To ma być mapa do nawigacji :!:

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
student2
Nowy

Post autor: student2 »

Tarnów z obrysami w zestawieniu znalazł się dzięki konkurencji (chyba jedyne miasto w kraju powyżej 100tyś bez numeracji budynków w AM). Co do reszty porażka. Rozumiem że nie można bezpośrednio skopiować zakazów z UMP ale trzeba je przynajmniej sprawdzić (i w tym przypadku wsztystki nanieść :) Sporo bankomatów w Tarnowie przy pomocy GP nie znajdziemy (przesunięte nawet o kilkaset metrów, czy wręcz na inną ulicę np. BP z Placu Katedralnego na Rynek). Na Wałowej aptreka której nie ma od 2 lat. Jeżeli takie POI mają poprawiać statystykę to gratuluje Imagisowi poczucia humoru.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

wanmic1 pisze:Teraz oprócz aktualizacji dróg dołożyli sobie kolejną robotę - aktualizację budynków :lol:
Szczególnie że te, które narysowali na moim osiedlu zostały wyburzone jakieś 7 lat temu. Do tego Gdańsk nie ma numeracji domków, więc to jest zupełnie bezużyteczne.

Dla równowagi powiem, że Automapa ma odwrotne podejście. Domki na moim osiedlu narysowali w większości aktualne ale mają przebieg ulic i numerację sprzed 7 lat ;-)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Solos
Bywalec

Post autor: Solos »

Zupelnie sie zgadzam. Najwazniejsze powinny byc drogi i ich kategoryzacja, tuz za nimi baza adresowa. Dla funkcjonalnosci zupelnie wystarczy zeby dalo sie wpisac adres np. Wilcza 24 i zeby nawigacja doprowadzila do tego budynku. Nie musi go przeciez wyswietlac. No a kolejna sprawa to tak jak mowilem - dokladnosc prowadzenia. Zeby w przypadku jechania jakas trasa z wiaduktami/estakadami nawigacja mowila np. Jedz prawym pasem albo Nie wiezdzaj na wiadukt.
Michał
(Nuvi 760 + CNE2011.10b NT + GPMapa 2009.4 NT + aktualna UMPpcPL)
frankie
Początkujący

Post autor: frankie »

Solos pisze:No a kolejna sprawa to tak jak mowilem - dokladnosc prowadzenia. Zeby w przypadku jechania jakas trasa z wiaduktami/estakadami nawigacja mowila np. Jedz prawym pasem albo Nie wiezdzaj na wiadukt.
to jeszcze trochę ode mnie.

Sytuacja na przykładzie Skierniewic.

Proszę obejrzeć poniższy rysunek:

Obrazek

Ruszamy z ulicy Wyszyńskiego (2 równoległe wiadukty nad torami, każdy po dwa pasy w jedną stronę) mijamy tory, dojeżdzamy do skrzyżowania z ulicą Sobieskiego, zawracamy i jedziemy na północ.

I w tym przypadku wszystko jest OK!.

A teraz (nie zmieniając żadnych ustawień routowania) zróbmy to samo, ale wystartujmy 100 m wcześniej, z ulicy Widok (czerwona strzałka) - rysunek poniżej.

Obrazek

Ta sama mapa, te same ustawienia, a zawraca się gdzie indziej (na następnym skrzyżowaniu - niebieskie strzałki).

Konkluzja jest powszechnie znana (i powszechnie ignorowana :-) ) - nie ufać ślepo nawigacji. Ale nawet jak się nie ufa, a jest się w obcym mieście, można sobie po nim "pojeździć"
Pozdrawiam,
frankie
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

frankie pisze: to jeszcze trochę ode mnie.

Sytuacja na przykładzie Skierniewic.

Proszę obejrzeć poniższy rysunek:

Ruszamy z ulicy Wyszyńskiego (2 równoległe wiadukty nad torami, każdy po dwa pasy w jedną stronę) mijamy tory, dojeżdzamy do skrzyżowania z ulicą Sobieskiego, zawracamy i jedziemy na północ.

I w tym przypadku wszystko jest OK!.

A teraz (nie zmieniając żadnych ustawień routowania) zróbmy to samo, ale wystartujmy 100 m wcześniej, z ulicy Widok (czerwona strzałka) - rysunek poniżej.
W sumie to niewielka roznica jest, raptem kilkaset metrow. Nawigacja ma to do siebie ze roznie algorytmy moga prowadzic. A juz na pewno garmin, ktory w algorytmach stosuje jakies dziwne wagi i czesto mu sie katy skretow nie podobaj.

A tak aby troche na temat bylo. GPMapa dla Skierniewic jest troszeczke nieaktualna juz (chocby ulica widok ktora jest obecnie dwupasmowa, czy rynek gdzie ciagle jest stary uklad). Do jezdzenia po tym miescie polecam raczej UMP. Na chwile obecna jest jakies 80 % miasta zrobione (czesc z dosyc dokladna numeracja), ale niestety nie mam jak zrobic Zadebia. Gdyby ktos przez przypadek do Skierniewic sie zapedzil i mial ochote zebrac troche sladow to polecam przejazdzke po zadebiu i podeslanie sladow :D.
frankie
Początkujący

Post autor: frankie »

wopozka pisze:
A tak aby troche na temat bylo. GPMapa dla Skierniewic jest troszeczke nieaktualna juz (chocby ulica widok ktora jest obecnie dwupasmowa, czy rynek gdzie ciagle jest stary uklad). Do jezdzenia po tym miescie polecam raczej UMP. Na chwile obecna jest jakies 80 % miasta zrobione (czesc z dosyc dokladna numeracja), ale niestety nie mam jak zrobic Zadebia. Gdyby ktos przez przypadek do Skierniewic sie zapedzil i mial ochote zebrac troche sladow to polecam przejazdzke po zadebiu i podeslanie sladow :D.
Błędów jest więcej (al. Rataja do ronda), część zgłosiłem i IMAGIS poprawił - np. wirtualne wjazdy na wiadukt z ul. Orzeszkowej/Bielańskiej
-------------
Jestem ze Skierniewic, więc mi to nie przeszkadza. Dałem tylko przykład niekonsekwencji algorytmach routowania. Problem jest wtedy, gdy jest się gdzieś indziej i gdzie trzeba polegać na nawigacji.
Pozdrawiam,
frankie
Awatar użytkownika
foni1969
Bywalec

Post autor: foni1969 »

Fajna sprawa z tą błędną kalkulacją .
Mieszkam w Twierdzy Osowiec na Podlasiu.
Osowiec był kiedyś Carską fortecą.
Jadąc z kierunku od Białegostoku,bedąc już przy tablicy z nazwą mojej miejscowości widać jak 300 metrów dalej czerwona krecha zakręca w prawo pod kątem 90stopni.
Dokładnie każe mi jechać przez rampę kolejową,potem przez cztery pasy torów kolejowych i bardzo gęsty las.
Potem to już parking pod blokiem.
Wszystko to bez żadnej drogi.
Żeby było ciekawiej trasę tą wytycza po nie istniejacej już starej carskiej drodze fortecznej!!!!
Oryginalnie dzisiejsza droga przebiega na około.
Turysta trochę musiał by nagłówkować.
Aby do przodu!!

Garmin 60CSx / Oregon 550 + Fiskars...
ODPOWIEDZ