Problem z kalkulacją długiej trasy

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
Jan
Początkujący

Problem z kalkulacją długiej trasy

Post autor: Jan »

Witam wszystkich serdecznie :)
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Visty HCx i z tym związane jest moje pytanie. Wgrałem mapę pcPL i gdy chcę aby gps nawigował mnie do jakiegoś dalszego punktu np. Wrocław (mieszkam w Warszawie) vista po dłuższych obliczeniach wyświetla mi błąd.
Proszę o pomoc i wyrozumiałość :) gdyż to mój pierwszy odbiornik.
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Re: Problem z pcPL

Post autor: Alf/red/ »

Jan pisze:gdy chcę aby gps nawigował mnie do jakiegoś dalszego punktu np. Wrocław (mieszkam w Warszawie) vista po dłuższych obliczeniach wyświetla mi błąd.
Bywa - problem częściowo odbiornika (mała pamięć) a częściowo mapy (nieoptymalne rysowanie). Rozwiązanie - zrób sobie punkt pośredni np. w Bełchatowie.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Jan
Początkujący

Hmm. Do Bełchatowa też mi wyświetla błąd kalkulacji. Nie wiem czy to normalne w Vistach.
Awatar użytkownika
Kedar
Bywalec

Post autor: Kedar »

Mój GPS nie potrafi zaplanować trasy z Wrocławia do Koszalina. Jak dodam mu punk pośredni, np przez Szczecin przeprowadzi kalkulacje do końca.

Zauważyłem, że gdy mam włączoną mapę UMP oraz mapę bazową, to kalkulacje przeprowadzi na każdej trasie, niestety, tam gdzie nie potrafi przekalkulować po mapie UMP to trasę pokazuje po drogach z mapy bazowej. Wygląda to wtedy dość kiepsko gdyż zaplanowana trasa przebiega po drogach z mapy bazowej która jest zasłonięta przez UMP i na ekranie fioletowy "ślad" trasy przebiega w miejscach gdzie nie ma dróg.

Zastanawia mnie jedno, jeśli takie zachowanie GPS'a jest spowodowane błędami mapy UMP to dlaczego MapSource jest w stanie przeprowadzić kalkulację trasy która dla GPS'a jest nieprzeliczalna?
GPSmap 64st, czasami GPSMAP 78s, poprzednio GPSMap 60Csx i GPS 60.
Windows XP; MapSource 6.16.3; MapSource 6.16.1 Garniak Edition; BaseCamp 4.2.5
dfq
Początkujący

Post autor: dfq »

Równiez witam wszystkich ;-).
U mnie na Viscie hcx jest podobnie (mam ją od niedawna).
Nie jestem w stanie wygenerowac routingu z Krakowa do Gdańska na mapie Ump-pcPL : "Błąd kalkulacji".
MapSource generuje ją bez problemu. W odbiorniku gpmapa radzi sobie z tym zadaniem :roll:
grzesiek
Początkujący

Post autor: grzesiek »

Sprawdziłem - u mnie to samo - na różnych ustawieniach ( szybkie liczenie/dokładne liczenie , najszybsza trasa/najkrótsza trasa ).
Ciekawe jak to wygląda na innych mapach i urządzeniach.
Pozdrawiam - Grzesiek

eTrex Vista HCx, UMPpcPL, Topo_PL_100 + parę map z mapcenter
Jan
Początkujący

Czy oznacza to że problem leży po stronie mapy ? Czy w innej mapie odbiornik wygeneruje trasę ?
Pozdrawiam
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

zumo robi coś co przeczy wszelkiej logice kalkulacji tras:
- z Wrocławia liczy po UMP-pcPL do Olszyny
- tu przeskakuje na mapę bazową :shock: :!: :shock: - ok 500 na przełaj
- Niemcy przez Berlin do Kołbaskowa po bazówce
- w Kołbaskowie przeskok na UMP-pcPL :shock:
- dalej po UMPie
Własnym oczom nie wierzyłem.
Dodając VIA w Poznaniu liczy prawidłowo