Punkty POI - jak mogę pomóc , jeśli znajdę nowy punkt?
Punkty POI - jak mogę pomóc , jeśli znajdę nowy punkt?
W czasie moich podróży po Polsce czasami trafiam na punkty (typu radary, radiowozy itp.), których nie ma w pliku ze strony:
http://ump.waw.pl/
Co mogę zrobić, żeby informację o takim punkcie przesłać komuś, kto dołączy do bazy? Chciałbym pomóc, ale nie wiem jak.
Jak to zrobić? Mam Garmina 660 nuvi.

http://ump.waw.pl/
Co mogę zrobić, żeby informację o takim punkcie przesłać komuś, kto dołączy do bazy? Chciałbym pomóc, ale nie wiem jak.
Jak to zrobić? Mam Garmina 660 nuvi.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Lech-u
Dzięki za link. Poczytałem.
Ale, ale...
W podanym wątku napisano:
"Uwagi dotyczące starych punktów można zamieszczać w formacie CSV, wraz z pełną informacją o punkcie np.:
17.27584,52.21224,Fotoradar przenosny,"SRODA WLKP Lub Suszarka" - skasować"
Tylko chciałbym wiedzieć jak to zrobić. Jadę np. wiejską drogą, patrzę, a tu fotoradar. No to "daję po hamulcach", wyciągam laptopa robię tabelkę w Excelu, zapisuje jako csv, i szybciorem przesyłam do Ciebie. Super!!!
Tylko skąd ja mam wiedzieć co Ci napisać w tabelce i skąd wziąć namiry na ten fotoradar.
Bo taka sytuacja jak opisałem powyżej raczej nie wystąpi. W czasie jazdy mógłbym "coś wcisnąć" a następnie po przyjechaniu do domu odczytać "zaznaczone" radary i przesłać do Ciebie. Da się tak zrobić? Jeśli się da, to jak?

Ale, ale...
W podanym wątku napisano:
"Uwagi dotyczące starych punktów można zamieszczać w formacie CSV, wraz z pełną informacją o punkcie np.:
17.27584,52.21224,Fotoradar przenosny,"SRODA WLKP Lub Suszarka" - skasować"
Tylko chciałbym wiedzieć jak to zrobić. Jadę np. wiejską drogą, patrzę, a tu fotoradar. No to "daję po hamulcach", wyciągam laptopa robię tabelkę w Excelu, zapisuje jako csv, i szybciorem przesyłam do Ciebie. Super!!!
Tylko skąd ja mam wiedzieć co Ci napisać w tabelce i skąd wziąć namiry na ten fotoradar.
Bo taka sytuacja jak opisałem powyżej raczej nie wystąpi. W czasie jazdy mógłbym "coś wcisnąć" a następnie po przyjechaniu do domu odczytać "zaznaczone" radary i przesłać do Ciebie. Da się tak zrobić? Jeśli się da, to jak?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Lech-u
Jak to zrobic:
1. wgraj baze punktow do gps
2. jedziesz, jedziesz, jedziesz...
3. widzisz przy drodze np. fotoradar
4. patrzysz na mape w gps. Jesli jest na mapie, to przejdz do punktu 2
5. zaznacz to miejsce - postaw waypoint (jak? W zaleznosci od odbiornika - w razie potrzeby zajrzyj do instrukcji obslugi)
6. przejdz do pkt.2
Jak juz wrocisz do domu i znajdziesz chwilke obejrzyj wpisane punkty (potrzebne beda tylko wspolrzedne; jak odczytac? Roznie w zaleznosci od modelu gps - trzeba zajrzec do instrukcji obslugi) i zglos je pod podanym wyzej adresem
Rozbieznosci typu: fotoradar staly jest na mapie, a nie ma w terenie tez warto zaznaczyc i zglosic w wolnej chwili
Namiary i opis punktu zrob po prostu tutaj - w tym okienku, gdzie wpisujesz tekst, gdy piszesz na forum. Bez tabel i Excela.

1. wgraj baze punktow do gps
2. jedziesz, jedziesz, jedziesz...
3. widzisz przy drodze np. fotoradar
4. patrzysz na mape w gps. Jesli jest na mapie, to przejdz do punktu 2
5. zaznacz to miejsce - postaw waypoint (jak? W zaleznosci od odbiornika - w razie potrzeby zajrzyj do instrukcji obslugi)
6. przejdz do pkt.2
Jak juz wrocisz do domu i znajdziesz chwilke obejrzyj wpisane punkty (potrzebne beda tylko wspolrzedne; jak odczytac? Roznie w zaleznosci od modelu gps - trzeba zajrzec do instrukcji obslugi) i zglos je pod podanym wyzej adresem

Rozbieznosci typu: fotoradar staly jest na mapie, a nie ma w terenie tez warto zaznaczyc i zglosic w wolnej chwili

Namiary i opis punktu zrob po prostu tutaj - w tym okienku, gdzie wpisujesz tekst, gdy piszesz na forum. Bez tabel i Excela.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL

- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Jeśli Lech-u wstawisz w podpis sprzęt jaki posiadasz pomożemy Ci dokładniej jak zapisać punkt podczas trasy/jazdy. Często jest to tylko kliknięcie w czasie jazdy w ikonkę pojazdu i zapisanie nazwy punktu.
Możesz do zbierania punktów wykorzystać plik "current.gpx" (po usunięciu swoich prywatnych lokalizacji z jego zawartości i pozostawieniu tylko nowych radarów).
Troszkę teorii. Plik zawiera Twoje zapisane punkty ("Ulubione") i można go znaleźć w lokalizacji \Garmin\Gpx nuviego. Po skopiowaniu z GPS'a na PC można go otworzyć przez MapSource'a i usunąć inne lokalizacje niż nowe radary. Potem zapisujesz pod inną nazwą i jest gotowy do wysyłki !

Możesz do zbierania punktów wykorzystać plik "current.gpx" (po usunięciu swoich prywatnych lokalizacji z jego zawartości i pozostawieniu tylko nowych radarów).
Troszkę teorii. Plik zawiera Twoje zapisane punkty ("Ulubione") i można go znaleźć w lokalizacji \Garmin\Gpx nuviego. Po skopiowaniu z GPS'a na PC można go otworzyć przez MapSource'a i usunąć inne lokalizacje niż nowe radary. Potem zapisujesz pod inną nazwą i jest gotowy do wysyłki !
Pozdrawiam, mariuszD 
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)

Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Nam chodzi o taki wpis, ale w podpisie w Twoim profilu, aby widoczny był przy każdej Twojej wypowiedzi. Kliknij na Profil na samej górze strony i odpowiednio zmodyfikuj pole Podpis.Lech-u pisze:Mam Garmin Nuvi 660
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi

GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
no dobrze. jestem też nowym posiadaczem nuviego. Jadąc trasą która bardzo dobrze znam zaznaczałem miejsca gdzie zwykle stoi policja - będąc w tym miejscu naciskałem ikonkę samochodu i punkt zapisywałem.
Widzę go teraz w ulubionych ale nie wiem jak wyciągnąc jego dokładne wspólrzędnę żeby to podac w odpowiednim wątku na forum (który znalazłem ).
).

Widzę go teraz w ulubionych ale nie wiem jak wyciągnąc jego dokładne wspólrzędnę żeby to podac w odpowiednim wątku na forum (który znalazłem
 ).
).Garmin Nuvi 250W + CN2008 + GPMAPA 2008.1

- beetle-m
- Garniak
Ściągnij z nuvi plik current.gpx (folder \Garmin\gpx) . Zapisz na PC. Otwórz poprzez MapSource. I masz parametry Twoich zapisanych punktów zanadujących się w ULUBIONE Twojego nuvi 250.xalix pisze:no dobrze. jestem też nowym posiadaczem nuviego. Jadąc trasą która bardzo dobrze znam zaznaczałem miejsca gdzie zwykle stoi policja - będąc w tym miejscu naciskałem ikonkę samochodu i punkt zapisywałem.
Widzę go teraz w ulubionych ale nie wiem jak wyciągnąc jego dokładne wspólrzędnę żeby to podac w odpowiednim wątku na forum (który znalazłem).
W wolnej chwili zerknij:
 Poradnik nuvi 250w
 Poradnik nuvi 250wPozdrawiam, mariuszD 

dzięki wielkie. poradnik przeczytałem przed zakupem.
ale miałem nadzieje, że uda się żyć bez MapSource. Bo sposób jego instalacji opisany na tym forum (z wyjaśnieniami jak zmienić zapisy w rejestrach) mnie nieinformatyka troche onieśmiela.
No ale nikt nie mówił, że będzie łatwo więc zmierzę się z tym MapSourcem.

ale miałem nadzieje, że uda się żyć bez MapSource. Bo sposób jego instalacji opisany na tym forum (z wyjaśnieniami jak zmienić zapisy w rejestrach) mnie nieinformatyka troche onieśmiela.
Garmin Nuvi 250W + CN2008 + GPMAPA 2008.1

- beetle-m
- Garniak
Przejdź przez to, bo to będzie podstawa i zawsze coś Cie do niego ściągnie. Weź oddech i ... atakuj MSxalix pisze:dzięki wielkie. poradnik przeczytałem przed zakupem.

Pozdrawiam, mariuszD 

atakujebeetle-m pisze:Przejdź przez to, bo to będzie podstawa i zawsze coś Cie do niego ściągnie. Weź oddech i ... atakuj MSxalix pisze:dzięki wielkie. poradnik przeczytałem przed zakupem.
 mam już nawet MapSource zainstalowanego. ściągam mape z ump... czemu tak woooolnoooo. Mapsource sciagałem z prędkością 250 KB/s a tu mam 27 KB/s...
 mam już nawet MapSource zainstalowanego. ściągam mape z ump... czemu tak woooolnoooo. Mapsource sciagałem z prędkością 250 KB/s a tu mam 27 KB/s...Garmin Nuvi 250W + CN2008 + GPMAPA 2008.1

- beetle-m
- Garniak
Zapomniałem wczoraj dodać, że od razu warto ustawić sobie odbiornik na odpowiedni format zapisu punktów współrzędnych zgodny z  
 Opisem Frasun'a w tym wątku.
Ułatwia to przenoszenie zapisanego waypointa z MS do pliku tekstowego lub forum.

Opisem Frasun'a w tym wątku.Ułatwia to przenoszenie zapisanego waypointa z MS do pliku tekstowego lub forum.
frasun pisze:Współrzędne proszę zgłaszać w formacie ss.ddddd° (stopnie i ich część ułamkowa), nie mylić z ss°mm.mmm' (stopnie i minuty) ani ss°mm'ss.s" (stopnie, minuty i sekundy).
Pozdrawiam, mariuszD 

Jezeli odczyt wspolrzednych z MS, to tam trzeba ustawic odpowiedni format:
pasek menu: Edycja -> Preferencje -> karta Polozenie -> Siatka ->
Szer./dł. hddd.ddddd°

pasek menu: Edycja -> Preferencje -> karta Polozenie -> Siatka ->
Szer./dł. hddd.ddddd°
					Ostatnio zmieniony 18 maja 2008, 08:53 przez Bas, łącznie zmieniany 1 raz.

Android: OsmAnd... + UMP-pcPL

- 
				Zachu
- Radny
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
Bo takich ściągaczy jest 10 000 miesięczniexalix pisze:atakujemam już nawet MapSource zainstalowanego. ściągam mape z ump... czemu tak woooolnoooo. Mapsource sciagałem z prędkością 250 KB/s a tu mam 27 KB/s...
 A serwer nie jest z gumy.
 A serwer nie jest z gumy.Format ustaw w Nuvim i MapSource. MS -> Edycja -> Preferencje -> Położenie: WSG 84, hddd.ddddd°