Zakupy w USA
No i co z tego, że w USA cen nie obniżono ?
A o ile w ciagu roku czy dwóch spadł kurs dolara do złotówki na przykład ?
Już choćby z tego powodu ceny w Polsce powinny spaść.
Pozdrawiam
A o ile w ciagu roku czy dwóch spadł kurs dolara do złotówki na przykład ?
Już choćby z tego powodu ceny w Polsce powinny spaść.
Pozdrawiam
Gradory pisze:W przeciągu ostatniego roku ceny w Polsce też spadały. Chodziło mi o to, że 1 kwietnia obniżono ceny w całej w Europie, a w USA nie obniżono.WAPM pisze:Jakis rok temu kupowalem w USA N670 za $700. Dzisiaj $400.Gradory pisze:Ceny w USA bez zmian.
N760 kosztowal $850, teraz $450.
60CSx kosztowal $540. Dzisiaj $300.
Rino 530 HCx kiedys kosztowal $535, a kilka dni temu kupilem go za $370.
Itd. Nowe, nieuzywane odbiorniki.
Witam,
zastanawiam się nad kupnem 60CSx lub Visty HCx - rozważam także sprowadzenie ze Stanów. Czy dobrze obliczam koszty?
Ceny z Amazona (froogle znajduje sklepy z ceną niższą o około 20$, ale Amazon jest za to pewny):
Czyli jeśli uda mi się i nie zapłacę podatku (nie mam rodziny w usa, nie chcę się bawić w przesyłanie przez pośredników) to zapłacę odpowiednio 505 lub 670 zł. Z podatkiem wyjdzie 616/817zł.
Dla porównania najtaniej w Polsce znalazłem na tylkogps.pl - odpowiednio z przesyłką kurierem 1015 i 1215zł. Nawet przy opcji z podatkiem jest to około 400zł drożej niż z USA.
Aha, cła nie wliczam, bo to wychodzi AFAIK kilkanaście złotych.
zastanawiam się nad kupnem 60CSx lub Visty HCx - rozważam także sprowadzenie ze Stanów. Czy dobrze obliczam koszty?
Ceny z Amazona (froogle znajduje sklepy z ceną niższą o około 20$, ale Amazon jest za to pewny):
Kod: Zaznacz cały
Vista HCx 60CSx
cena 224 300
przesyłka 10 10
=== ===
suma bez vat 505zl/234$ 670zl/310$
vat 22% 111zl 147zl
=== ===
suma z vat 616zl 817zl
Dla porównania najtaniej w Polsce znalazłem na tylkogps.pl - odpowiednio z przesyłką kurierem 1015 i 1215zł. Nawet przy opcji z podatkiem jest to około 400zł drożej niż z USA.
Aha, cła nie wliczam, bo to wychodzi AFAIK kilkanaście złotych.
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Pewne są wszytskie sklepy z GoogleCheckout.
I nie robią problemów z akceptacją polskich kart kredytowych.
W najgorszym przypadku oblicz sobie koszty razem z cłem.
Cło na GPSy jest liczone 22%VAT + 3% cła.
Cło jest liczone od kwoty:
cena sprzętu + koszt wysyłki (co jest chore ale tak jest)
Jakbyś nie liczył i tak wyjdzie Ci taniej zakup w USA niż w PL.
Jak najlepiej to zrobić moge Ci podać info na PRV.
Cło na GPSy jest liczone 22%VAT + 3% cła.
Cło jest liczone od kwoty:
cena sprzętu + koszt wysyłki (co jest chore ale tak jest)
Jakbyś nie liczył i tak wyjdzie Ci taniej zakup w USA niż w PL.
Jak najlepiej to zrobić moge Ci podać info na PRV.
Przez pewność miałem na myśli, że to sprawdzony sklep, bo jak rozumiem Google Checkout zapewnia jedynie wygodę płacenia - bo sklep może np. wysyłać z opóźnieniem, robić pomyłki etc...Pewne są wszytskie sklepy z GoogleCheckout.
Tak OT to zaczynam się bać Googla - ilość informacji które oni gromadzą jest naprawdę porażająca...
Tak też zrobiłem (załączone wyliczenia) - cła (tego 3%) nie wliczałem bo to wychodzi 15-20zł i tylko zaciemnia obraz.
Chciałem się upewnić czy czegoś nie pominąłem - dzięki za potwierdzenie.
Rozważających zakupy w USA może zainteresuje ta firma oferująca wysyłki do Polski: http://www.zakupyzusa.com/
Pozdrawiam Jarek
GPSmap 60CSx
GPSmap 60CSx
Łatwiej uniknąć cła...Cvbge pisze:A jakie to ma zalety nad przesyłką bezpośrednią?
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
No więc dlaczego są pewne?PouchX pisze:Pewne są wszytskie sklepy z GoogleCheckout.
Niestety okazało się, że Amazon jako Amazon nie wysyła garmina do Polski
Muszę szukać innego sposobu - albo innego sprzedawcy, albo skorzystać z firmy typu zakupyzusa.com (albo tej drugiej) - tylko nie wiem co lepsze... ? I jeśli inny sprzedawca to kto?
A ktory odbiornik masz na mysli?waldi1274 pisze:Kupując gps w stanach będzie miał on polskie manu?
Wszystkie modele nuvi sprzedawane na terytorium USA maja preinstalowany jezyk polski - menu i lektor. Turystyczne Colorado rowniez.
Nie tylko jakos, ale bardzo konkretnie. Dzieki pracowitosci i zyczliwosci PouchX'a mozesz sciagnac firmware w jezyku polskim do kilku odbiornikow turystycznych (np. eTrexy czy 60CSx). Znajdziesz go na archiwum www.garniak.pl.waldi1274 pisze:A może dałoby się to jakoś wgrać?
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Cześć!
Jestem zdecydowany kupić Garmina 60csx z Kraju Kwitnącego Hamburgera. Jako student chcę przyoszczędzić na cle. Mam w USA znajomego, który może mi pomóc jednak on chce wiedzieć jak wygląda nadanie paczki z USA do Polski.
Plan jest taki. Ja kupuje na amazonie -> paczka idzie do niego -> przepak do innego kartonika, wyjęcie papierów -> on ją wysyła do mnie.
Mam pytanie. W którym momencie nadawca wypełnia deklaracje celną, jak ona wygląda i co może grozić nadawcy/aresatowi jak jakiś bardzo nadgorliwy celnik sprawdzi pakę i stwierdzi, że tam jest GPS wartości 300$ a nie np. 89?
Dzięki!
Jestem zdecydowany kupić Garmina 60csx z Kraju Kwitnącego Hamburgera. Jako student chcę przyoszczędzić na cle. Mam w USA znajomego, który może mi pomóc jednak on chce wiedzieć jak wygląda nadanie paczki z USA do Polski.
Plan jest taki. Ja kupuje na amazonie -> paczka idzie do niego -> przepak do innego kartonika, wyjęcie papierów -> on ją wysyła do mnie.
Mam pytanie. W którym momencie nadawca wypełnia deklaracje celną, jak ona wygląda i co może grozić nadawcy/aresatowi jak jakiś bardzo nadgorliwy celnik sprawdzi pakę i stwierdzi, że tam jest GPS wartości 300$ a nie np. 89?
Dzięki!
-
SP2BZW
IMHO tylko odbiorcy... naliczenia cła i vat (jeżeli podlega) ale warto ryzykowaćodoakr pisze:co może grozić nadawcy/aresatowi jak jakiś bardzo nadgorliwy celnik sprawdzi pakę i stwierdzi, że tam jest GPS wartości 300$ a nie np. 89?
nie mam doświadczeń bo dotychczas poza marginalnymi (wartościowo) przesyłkami korzystałem z uprzejmości przyjaciół...