Alerty bez limitów - program

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Alerty bez limitów - program

Post autor: Bas »

Przeznaczenie: program usuwa z plikow csv limity predkosci @xx, np. @50.

Obrazek

Program modyfikuje baze danych radarow i punktow niebezpiecznych szerzej opisana w temacie:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=854
a baza do pobrania jest w miejscu: http://ump.waw.pl/wszystkie.html#radary

Mozliwosci programu:
- wybor plikow
- wybor przedzialu predkosci: domyslnie usuwane sa wszystkie limity, ale mozna usuwac limity do wybranej predkosci (np. do 40km/h wlacznie)

W pierwszej kolejnosci nalezy wskazac folder z plikami csv, a wiec z folderami, ktore te pliki zawieraja. Na przyklad w takiej lokalizacji:

Obrazek

Sciezka do tego folderu zostanie zapamietana w pliku alerty.ini dzieki czemu przy nastepnym uruchomieniu nie trzeba bedzie podawac jej ponownie. Jesli uzytkownik chce zmienic folder wystarczy kliknac przycisk "wskaż folder".

Instalacja:
Program nie ma wersji instalacyjnej. Korzysta ze standardowych bibliotek Microsoft Visual Basic i prawdopodobnie sa juz w komputerze zainstalowane. Jezeli programu nie da sie uruchomic nalezy zainstalowac pakiet: http://tinyurl.com/jt3lv
lub pobrac ze strony:
http://download.microsoft.com/download/ ... brun60.exe

Inspiracja do powstania programu byla wypowiedz Mariusza (beetle-m). Dzieki niemu ten program powstal i on byl jego testerem.
Niniejszym dziekuje bardzo ojcu chrzestnemu :)

Uwagi i propozycje mile widziane.
EDIT: dodane 05.IV.2008, godz. 11:20

Na podstawie watku: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=2402
NUVI 250W nie potrafi (po wgraniu w trybie expresowym) ustawiać pojedyńczego powiadomienia i atakuje komunikatami jak szalony. Prawdopodobnie funkcja ostrzegania nie działa poprawnie w N2X0 i MXT, choc działa poprawnie w NUVI 3X0 i SP.,
Wiodaca wypowiedz http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=25857#25857 :
beetle-m pisze:Jeśli komunikat w pliku csv ma wprowadzony limit prędkości (np. @50) to w nuvi 250W rozpoczyna się lawina komunikatów głosowych - jeden po drugim - jeśli jedziesz z prędkością przekraczającą nawet o 10km/h założony dla punktu limit [...]
nasze nuviki nie mają opcji umożliwiającej zmiany sposobu powiadamiania na coś w rodzaju: "jedno powiadomienie" (jak np. nuvi 350, który testowałem). Efektem ustawienia ten opcji jest pojedyńczy (lub tylko podwójny) komunikat nawet przy przekroczeniu zadanej dla punktu prędkości o 100%. Więc jadąc 60km/h przez punkt z limitem 40km/h wciąż słyszę: "uwaga, fotoradar przenośny", ... , ... , ... , .
11.03.2009 - Ze wzgledu na likwidacje z koncem lutego 2009r. dwoch kategorii punktow w bazie punktow UMP zmodyfikowalem program usuwajac te kategorie.
31.07.2009 - Kilka dni temu trafil sie w bazie radarow plik csv inny niz wszystkie. Zmodyfikowalem program na wszelki wypadek ;)
08.08.2010 - Poprawka w programie. Nowsza wersja gotowa do pobrania.

EDIT: dodane 05.12.2011
Modyfikacja programu po zmianie w bazie punktów UMP.

Uwagi:
- pobrane archiwum mozna otworzyc jednym z wielu dostepnych programow, np. "7-Zip" http://portableapps.com/apps/utilities/7-zip_portable (darmowy)
Załączniki
Alerty.rar
Plik z 05.12.2011r.
(34.81 KiB) Pobrany 595 razy
Ostatnio zmieniony 05 gru 2011, 22:39 przez Bas, łącznie zmieniany 22 razy.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Wow :oops: Wolałbym być cichym ojcem chrzestnym :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

Hmmm, mogę o coś zapytać?
Czy to nie jest trochę strzelanie z armaty do wróbla?
Do usunięcia ciągu znaków '@?0' wystarczy jedno polecenie typu
'znajdź i zamień' ...
Pytam, bo chciało Ci się napisać do tego program,
a nie chciało się zalinkować dokładniej do 20 stronicowego wątku w temacie,
a tymczasem to pierwsze zajmuje kilkadziesiat razy mniej czasu od tego drugiego :roll:
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

nocnyMarek pisze:nie chciało się zalinkować dokładniej do 20 stronicowego wątku w temacie
Zalinkowalem DOKLADNIE do poczatku tematu o bazie. W koncu nie kazdy musi wiedziec o ktora baze chodzi i o jakich plikach csv jest mowa.
nocnyMarek pisze:Do usunięcia ciągu znaków '@?0' wystarczy jedno polecenie
Szkoda, ze nie podzieliles sie ta informacja przy poscie:
- http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=25991#25991
- http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=25850#25850

Moze pomoglbys komus?
Do usuniecia wszystkich wystapien wystarczy, to fakt, ale tylko w JEDNYM pliku. Do usuniecia w kilku plikach i w roznym zakresie JEDNO polecenie - NIE.
nocnyMarek pisze:Pytam, bo chciało Ci się napisać do tego program
Chcialo mi sie - serio. To jest drobiazg. Siadlem wczoraj wieczorem i przed snem napisalem. Jak slusznie zauwazyles jest to banalnie proste zadanie. Wiecej czasu zajelo GUI, ale to tez bylo mile, wiec w czym problem ??
Czy ktos bedzie z tego programu korzystac? Nie wiem. Program napisalem dla beetle-m. Jezeli on jest zadowolony, to mnie to wystarczy 8)
Jesli przyda sie komus jeszcze - to dobrze.

I na koniec:
Nie kazdy wie jak otworzyc/edytowac csv, o zmianach w obrebie calego pliku przy uzyciu symboli wieloznacznych nie wspomne. Dopiero co bylo na forum wspomnienie o plikach DOS... Wybralem VB. Okna programu w ogole mogloby nie byc, ale tak jest mozliwosc indywidualnych ustawien w prosty sposob. Nie sadzilem, ze komus moze to przeszkadzac... :roll:

Dziekuje za piwa :)
Rozumiem, ze program mimo wszystko komus jednak jest potrzebny...
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Fajnie, że Ci się chciało, poważnie.
Ja tylko się zmartwiłem, że za duzo chęci na to zużyłeś i na co inne brakło :wink:
Ja właśnie jestem z tych co nie wiedzą i prespektywa przeszukania
20 stronicowego wątku, żeby sie dowiedzieć po co napisałeś ten program trochę mnie przeraziła ... nie mam Garmina, nie śledzę tamtego wątku
(i wielu innych) na bieżąco.
(kiedyś przejrzałem i gdy mi wyszło, że wszystkie zgłaszane zmiany
są juz uwzględnione w miplo uznałem, ze na codzień korzystam z conajmniej równie dobrej bazy w wersji bardziej user friendly)
Tu goszczę tylko z 'ciekawości świata' i właśnie zaciekawiło mnie
po co ktoś usuwa pożyteczną MZ informację z pliku i jeszcze do tego pisze program :shock:
A pomóc chętnie bym pomógł ... gdybym miał okazję
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

nocnyMarek pisze:kiedyś przejrzałem i gdy mi wyszło, że wszystkie zgłaszane zmiany są juz uwzględnione w miplo...
Na dlugich trasach korzystam z AutoMapy. Sprawdzalem w styczniu podobna baze z Miplo i byla porownywalna pod wzgledem wielkosci.
Postawilem na wiarygodnosc wprowadzanych danych:
frasun pisze:Ponieważ dane pochodzące z bazy mobilne.net zawierają bardzo dużo błędów, przejęcie ich bez uprzedniej, gruntownej weryfikacji nie ma sensu.
(z postu http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=6975#6975)

Mozliwe, ze i w Miplo baza jest juz aktualna.
Pamietam jednak, ze do poi.mobilne punkty mogli zglaszac wszyscy i wszyscy mogli z nich korzystac, a po przejeciu przez Miplo dostep do bazy maja wylacznie zarejestrowani uzytkownicy, co zmniejsza ilosc osob, ktore nad ta baza pracuja i nie wiem, czy im sie chce. Znam osoby, ktore wiedza o istnieniu Miplo i jeszcze bazy nie pobrali...
Dodam, ze jestem legalnym uzytkownikiem AM, wiec nie brak dostepu do Miplo jest przyczyna, dla ktorej wybralem baze Garniaka. Z Miplo pobralem za to bazy innych punktow, m.in. serwisy Forda, Renault, Peugeot i stacje benzynowe.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

nocnyMarek pisze:Czy to nie jest trochę strzelanie z armaty do wróbla?
Działa wytoczone 8)
nocnyMarek pisze:Do usunięcia ciągu znaków '@?0' wystarczy jedno polecenie typu 'znajdź i zamień' ...
Ale my ... leniuszki lubimy gotowe produkty :wink: Jaka to frajda kliknąć raz i ... gotowe :wink:
nocnyMarku zapewne wiesz, że z nuvi korzystają nie tylko informatycy 8)
* * * * * * * * *
A tak poza konkursem - może brakło tutaj opisu dlaczego temat sie urodził.
Oto cytat z wątku ( http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=25837#25837 ):
Jako użytkownika 250W drażnią mnie punkty z ograniczeniami typu ...@50km/h Nasz nuvi nie potrafi (po wgraniu w trybie expresowym) ustawiać pojedyńczego powiadomienia (jak np. w nuvi 350). Atakuje komunikatami jak szalony.
Bas udostępnił nam swoją pracę więc kto będzie zainteresowany - skorzysta. Kto woli szukać i zamieniać zrobi to po swojemu. A komu nie przeszkadza sposób informaowania o punkcie z limitem 30km/h nie wykorzysta żadanej z opisanym powyżej opcji. "Dla każdego coś ... innego"
Zapewne koledzy na forum stosują swoje rozwiązania informatyczne ale niestety jeszcze nikt nie zaoferował swojego "pomysła" w tym temacie, który zapewne wciąż jest otwarty :idea:

Podsumowanie: "bawmy się nuvi'kiem ... póki się nie zawiesi" :wink:
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2008, 11:40 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Bas pisze: Mozliwe, ze i w Miplo baza jest juz aktualna.
Pamietam jednak, ze do poi.mobilne punkty mogli zglaszac wszyscy i wszyscy mogli z nich korzystac, a po przejeciu przez Miplo dostep do bazy maja wylacznie zarejestrowani uzytkownicy, co zmniejsza ilosc osob, ktore nad ta baza pracuja i nie wiem, czy im sie chce. Znam osoby, ktore wiedza o istnieniu Miplo i jeszcze bazy nie pobrali...
Sądzę że obecnie nie ma lepszej bazy w Polsce, a to ograniczenie ilości uzytkowników jest bardzo pozorne.
Po 10 dniach od pełnego uruchomienia miplo w bazie było już ~90% POI z mobilne,
a przenosić punkty z mobilnych mogli tylko ich autorzy, w marcu liczba użytkowników przekroczyła 20tys.
a to wciąż tylko 10% licencjonowanych użytkowników AM. Z tego czynnych
(minimum 1 zgłoszony punkt, lub poprawka, lub ikona, dźwięk etc.) jest ponad 4 tys.
ZTCP to mobilne.net miało chyba pod koniec działalności ok. 7tys. użytkowników, czyli jakieś 3x mniej.
Miesięcznie przybwa miplo ok. 2tys. użytkowników i 10tys. POI. Wprawdzie spora część z tej liczby
to rozmaite bzdety (progi, światła, wysepki, dziury w jezdni itd.), ale i z reszty jest co wybierać.
I to nie reklama, a zwykła statystyka.
beetle-m pisze: Oto cytat z wątku:
...@50km/h Nasz nuvi nie potrafi ustawiać pojedyńczego powiadomienia. Atakuje komunikatami jak szalony.
No to mi w zupełności wystarczy, wszystko jasne.
Jest powód jak malowany :) sam byłbym bliski kociokwiku przy takich ciągłych wrzaskach ...
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2008, 14:32 przez nocnyMarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Zachu
Radny
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Pojedyncze powiadomienie jest w nuvi starszych ;) i nowszych. Nie ma tylko w serii 2xx.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Zachu pisze:Pojedyncze powiadomienie jest w nuvi starszych ;) i nowszych. Nie ma tylko w serii 2xx.
Kupiłem średniaka - "ja wiedziałem, że tak będzie" :wink: Dzięki Zachu.
Pozdrawiam, mariuszD
Speedy Bandito
Początkujący

Post autor: Speedy Bandito »

Mi w 760 (zaliczyłbym go do tych nowszych) też krzyczy wiele razy jak jest alert prędkości i jadę szybciej. Czy ja przeoczyłem coś w ustawieniach czy tego w 760 nie ma?
Nuvi 760 + CNE 2014.3 + UMP-pcPL + GPSWielkopolska
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

beetle-m pisze:Wow :oops: Wolałbym być cichym ojcem chrzestnym :wink:
Mariusz, czy pamiętasz że czytają forum także ludzie starzy, z okularami na nosie :?: :shock:

P.S. po zacytowaniu nie widać drastycznie małych czcionek Twojego tekstu :P
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

SP2BZW pisze:
beetle-m pisze:Wow :oops: Wolałbym być cichym ojcem chrzestnym :wink:
Mariusz, czy pamiętasz że czytają forum także ludzie starzy, z okularami na nosie :?: :shock: P.S. po zacytowaniu nie widać drastycznie małych czcionek Twojego tekstu :P
Poprawię się - wybaczcie. W tym konkretnie przypadku chciałem się ... ukryć w małej czcionce. W innych przypadkach decydowała chęć zaoszczędzenia na długości postu :wink: . Zmienię styl Darku 8)
Pozdrawiam, mariuszD
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Re: Alerty bez limitow - program

Bas pisze:Program jest do pobrania pod adresem: Alerty
Bas lekko zmodyfikował szatę graficzną programu ALERTY.EXE (wer. 0.2.1).
Żółty klawisz "KONWERTUJ" zmienia barwę na zieloną po poprawnej akcji usunięcia limitów. Kolor czerwony klawisza -> oznacza niepoprawną konwersję.
Nowa wersja do pobrania pod starym linkiem w pierwszym poście (oraz cytat powyżej).
Dzięki Tomku :wink:

:arrow: Speedy Bandito
Przy okazji udało mi się przetestować nuvi 760. Niestety, też nie posiada możliwości ustawienia pojedynczego powiadomienia o punkcie z założonym limitem prędkości. Dobrze wtedy szukałeś - tej opcji nie ma.
Pozdrawiam, mariuszD
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

To taka kosmetyka ;)
Latwej bedzie uzywac tym, ktorzy z tego programu korzystaja, choc nie mam zielonego pojecia ile tych osob. Zakladam, ze trzy sa 8)
Kolory powinny sie zmieniac - obsluga bledow jest (np. brak pliku do obrobki), choc sam program nie zawiesil sie jeszcze.

Ciesze sie, ze programik sie przydaje.
ODPOWIEDZ