Struktura plików *.UNL

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Struktura plików *.UNL

Postprzez Lesław » Śr, 09 kwi 2008 13:12

Witam!

Chciałbym nieco uporządkować zestawy map. Planuję wrzucić bazówkę do gmapprom.img, a pozostałe mapy za pomocą gmaptool'a chciałby wrzucić do pliku gmapsupp.img.
Przy tej okazji, konieczne będzie zrobienie do niego pliku gmapsupp.unl.
Moje pytanie brzmi: Jak ręcznie stworzyć plik .unl z większą ilością kodów? Np, do GPmapy, CNE, Slovakia itd... Kody w jednym wierszu? Ze spacjami pomiędzy kodami? Bez? A może każdy w innym wierszu?


Edit:
Aha. Jeszcze jedno. Rozumiem, że analogicznie sytuacja ma się do plików gmapprom.img? Czyli konieczny jest plik gmapprom.unl, jeśli zestaw zawiera kodowane mapy?
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Avatar użytkownika
Lesław
Bywalec
 
Posty: 122
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2007 20:34
Lokalizacja: Tricity

Postprzez GPS Maniak » Śr, 09 kwi 2008 13:36

Tak:

B9LAXA5FJPN9RYVMX2GHWCZXE
R3PZE67AQU8WL6GKG5HX2MYEY
X6YJ7WM9K6GSZWPB7QU5DN97H
WJ56DMTCR7WNUWXYD4ES8YCDA
SCF8P8YJKADHKVTNPERLX93P4
S4HPW5S7DXACGYBTWEJ9MLUW3
N38XMSND8WPQJ5YHM26CTHEMF
NTPMVFLKPTW37NSYV6D4BCKVM
TP7AXA5Z7P89RBVMXKGHWFZXE
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez beetle-m » Śr, 09 kwi 2008 14:00

Jeżeli każda mapa (plik img), którą będziesz łączył gmaptol'em była wcześniej wysłana/wygenerowana z MapSource z prawidłowym kodem do odbiornika, to nie musisz się martwić o poprawność pliku wynikowego (efektu działania gmaptool'a).
Zestaw map będzie czytany prawidłowo i nie powinien wymagać dodatkowego pliku .unl z całym zestawem kodów odblokowujących.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez popej » Śr, 09 kwi 2008 16:49

Plik unl powinen zawierać tylko znaki kodu, bez myślników i bez znaków nowej lini. Po prostu wszystko jednym ciągiem.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Lesław » Śr, 09 kwi 2008 17:29

Dzięki. To powinno wystarczyć.
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Avatar użytkownika
Lesław
Bywalec
 
Posty: 122
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2007 20:34
Lokalizacja: Tricity

Postprzez GPS Maniak » Śr, 09 kwi 2008 19:25

popej napisał(a):Plik unl powinen zawierać tylko znaki kodu ... bez znaków nowej lini.

A ten cytowany wyżej to niby skąd wyciągnąłem? :wink:
Z mojej karty. Każdy kod w nowej linii, a jednak ..... działa.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez PouchX » Śr, 09 kwi 2008 19:28

Też zawsze robiłem z <ENTER> i działa

B9LAXA5FJPN9RYVMX2GHWCZXE<ENTER>
R3PZE67AQU8WL6GKG5HX2MYEY<ENTER>
X6YJ7WM9K6GSZWPB7QU5DN97H<ENTER>
WJ56DMTCR7WNUWXYD4ES8YCDA<ENTER>
SCF8P8YJKADHKVTNPERLX93P4<ENTER>
S4HPW5S7DXACGYBTWEJ9MLUW3<ENTER>
N38XMSND8WPQJ5YHM26CTHEMF<ENTER>
NTPMVFLKPTW37NSYV6D4BCKVM<ENTER>
TP7AXA5Z7P89RBVMXKGHWFZXE<ENTER>
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4513
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez popej » Śr, 09 kwi 2008 20:36

A ja nie robiłem. I też działa ;-)

Nie pamiętam tylko skąd wziąłem pomysł.
Ostatnio edytowano Pn, 14 kwi 2008 16:11 przez popej, łącznie edytowano 1 raz
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Lesław » Pn, 14 kwi 2008 12:45

beetle-m napisał(a):Jeżeli każda mapa (plik img), którą będziesz łączył gmaptol'em była wcześniej wysłana/wygenerowana z MapSource z prawidłowym kodem do odbiornika, to nie musisz się martwić o poprawność pliku wynikowego (efektu działania gmaptool'a).
Zestaw map będzie czytany prawidłowo i nie powinien wymagać dodatkowego pliku .unl z całym zestawem kodów odblokowujących.

A co w sytuacji, gdy będę miał mapę odblokowaną na dwa urządzenia?
Czy w plik wygenerowany przez Mapsource, będę mógł wysłać do obu urządzeń? Jeśli nie, to czy da się, "wyłuskać" kod odblokowujący z pliku *.img i wrzucić go do *.unl tak aby w urządzeniu był cały czas zestaw kodów, a plik z mapą mógł być dokładany za pomocą Gmaptoola do dwóch urządzeń? A może plik *.unl ma priorytet nad kodami zawartymi w *.img?
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Avatar użytkownika
Lesław
Bywalec
 
Posty: 122
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2007 20:34
Lokalizacja: Tricity

Postprzez beetle-m » Pn, 14 kwi 2008 13:04

Lesław napisał(a):A co w sytuacji, gdy będę miał mapę odblokowaną na dwa urządzenia? Czy w plik wygenerowany przez Mapsource, będę mógł wysłać do obu urządzeń? Jeśli nie, to czy da się, "wyłuskać" kod odblokowujący z pliku *.img i wrzucić go do *.unl tak aby w urządzeniu był cały czas zestaw kodów, a plik z mapą mógł być dokładany za pomocą Gmaptoola do dwóch urządzeń?
Da się wyłuskać korzystając z gmaptool'a. Poddaj swój plik (gmapsupp.img) z mapami wysłanymi z MS badaniom gmaptool'em. Wszystko wyjaśni się po użyciu jego opcji gmaptool -vi gmapsupp.img >gmapsupp.txt
Końcowe linie w pliku gmapsupp.txt powinny ukazać Twoje kody.
Zrób to na kopii pliku na PC.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez popej » Pn, 14 kwi 2008 16:16

Klucz w pliku gmapsupp siedzi tak samo, jak go wpisałeś. Wprost, w postaci 25 znaków. Przy pomocy gmaptoola możesz go wyciągnąć, wstawić lub usunąć. Jak łączysz mapy gmaptoolem, to w wynikowym pliku siedzą wszystkie kody, które były w plikach wejściowych.

Jak w Mapsource zainstalujesz 2 kody odblokowujące do 2 odbiorników, to przy wysyłaniu oba znajdą się w pliku.

IMHO nie ma priorytetu kodów w pliku img nad kodami w pliku unl. Po prostu odbiornik czyta wszystkie i jak trafi poprawny, to odblokowuje mapę.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Lesław » Pn, 14 kwi 2008 20:11

Czy mogę prosić o linię poleceń do Gmaptoola, jaką należy wpisać aby dodać kod odblokowujący, do wygenerowanego już pliku gmapsupp.img?
Studiowałem instrukcję, ale przyznaje bez bicia, że nie jestem najmocniejszy w prompcie... :)
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Avatar użytkownika
Lesław
Bywalec
 
Posty: 122
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2007 20:34
Lokalizacja: Tricity

Postprzez popej » Pn, 14 kwi 2008 20:30

Można na kilka sposobów, np. wpisać do istniejącego pliku:
    gmaptool -w -u XX..XX gmapsupp.img
Wpisać do tworzonego pliku:
    gmaptool -j -o gmapsupp.img -u XX..XX *.img
Albo dołączyć z pliku *.unl
    gmaptool -j -o gmapsupp.img *.img *.unl

XX..XX oznacza 25-znakowy kod.

Edit: zabrakło literki w standardowej nazwie gmapsupp, dzięki Mariusz ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez wanmic1 » Pt, 20 cze 2008 22:15

Czy w nuvi 300 jest w ogóle plik *.unl ?
Niczego takiego nie znalazłem...Możecie mnie oświecić?
Jak wygląda w tym urządzeniu sprawdzenie poprawności klucza ?

Bo rozumiem, że w pliku gmapsupp.img wygenerowanym przez MS jest 25 znakowy kod, który urządzenie porównuje z 25 znakowym kodem wygenerowanym dla danego ID odbiornika lub ID karty SD.
Jeśli te klucze się "zgadzają" jest ok...

Czy tak ?

Jak można dopisać do urządzenia klucz jeśli nie mam/nie widzę pliku *.unl ?

Popej, program gmaptool zapewne jest rewelacyjny sądząc po opisie jego możliwości, ale dla kogoś, kto nie studiował informatyki, a w dodatku przygodę z DOS-em zakończył 15 lat temu jest dosyć skomplikowany...

Fajna by była wersja GUI :D

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
wanmic1
Bywalec
 
Posty: 481
Dołączył(a): N, 20 sty 2008 15:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez beetle-m » Pt, 20 cze 2008 22:20

Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Następna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 7 gości