Instalacja nowych map.
Instalacja nowych map.
Witam,
mam następujące pytanie:
Jeżeli chcę zainstalować mapę Europy CN2008 (a w urządzeniu są firmowo zainstalowanmapy Niemiec, Czech i Austrii) to muszę wpierw tych kilka map skasować czy zostaną one przepisane? Są jakieś różnice w tych mapach (jak np. CN2008-Polska i GPmapa)? Jeżeli tak to sensownym było by zostawić te trzy kraje i zainstalować CN bez nich?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc.
greg11
mam następujące pytanie:
Jeżeli chcę zainstalować mapę Europy CN2008 (a w urządzeniu są firmowo zainstalowanmapy Niemiec, Czech i Austrii) to muszę wpierw tych kilka map skasować czy zostaną one przepisane? Są jakieś różnice w tych mapach (jak np. CN2008-Polska i GPmapa)? Jeżeli tak to sensownym było by zostawić te trzy kraje i zainstalować CN bez nich?
greg11
Re: Instalacja nowych map.
Pokaż nam strukturę Twojego katalogu ,policz ile masz wolnego miejsca to będzie można coś doradzać.Oczywiście wskazane jest zrobienie kopii całości aby można było powrócic do stanu pierwotnego.greg11 pisze:Witam,
mam następujące pytanie:
greg11
kp@
Nuvi 250+CNE 2008 NT +UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2021.10 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
Nuvi 250+CNE 2008 NT +UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2021.10 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Jeżeli zdecydujesz sie na wgranie CNE2008 (a to najnowsza wersja z serii CNE) to nie widzę sensu utrzymywania Niemiec, Czech i Austrii (chyba, że to lepsze mapy niż CNE2008). Upewnij się jeszcze czy masz mapę w wersji NT. Nie piszesz jakie masz urządzenie więc ... trudno wyczuć czy stosujesz skrót myślowy czy masz mapę nie-NT !!!greg11 pisze:Jeżeli chcę zainstalować mapę Europy CN2008 (a w urządzeniu są firmowo zainstalowanmapy Niemiec, Czech i Austrii) to muszę wpierw tych kilka map skasować czy zostaną one przepisane?
Tak są.greg11 pisze: Są jakieś różnice w tych mapach (jak np. CN2008-Polska i GPmapa)?
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2008, 20:31 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Jak firmowo zainstalowane to raczej na 100% jest to część CNE 2008Drogowiec pisze: Może zainstalowane mapy, to część CNE 2008?
Zakładając że w urządzeniu jest GPMapa, to pewnie mieści się w pliku gmapsupp.img. Obstawiam również, że te mapy co są zainstalowane firmowo mieszczą się w pliku gmapprom.img.
Jeśli tak jest, to dogrywając CNE 2008 zostanie nadpisana GPMapa (Map Source tworzy plik gmapsupp.img) natomiast te 3 fabrycznie wgrane kraje zostaną nietknięte.
Ale to wszystko "gdybanie" bo nie wiemy jaki masz odbiornik ani jakie masz w nim pliki *.img (ile ważą)
Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych 
- beetle-m
- Garniak
OTDrogowiec pisze:Podrzuć również typ urządzenia.
Znalazłem dzisiaj buszując po forum coś, co mogłoby dostać złotą czcionkę Garniaka. Cytat z WAPM (rok temu): http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=2609#2609
Skojarzyłem z prośbą Drogowca
Pozdrawiam, mariuszD
beetle-m - jakie są różnice w mapie NT i nie NT ?beetle-m pisze:Tak są.
Zawsze myślałem że jedyną różnicą jest inny rodzaj kompresji, czyli NT zajmują po prostu mniej miejsca ale dane mapowe mają identyczne. Jak się mylę to popraw
Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych 
- beetle-m
- Garniak
Tak to prawda ale ja chcę szczegółowo ustalić czym dysponuje autor postu i czy świadomie nazywa typ mapy. Im więcej szczegółów na początku tym mniej błędnych podpowiedzi w trakcie. Zgadzasz się ?wanmic1 pisze:beetle-m - jakie są różnice w mapie NT i nie NT ?
Zawsze myślałem że jedyną różnicą jest inny rodzaj kompresji, czyli NT zajmują po prostu mniej miejsca ale dane mapowe mają identyczne
dotyczyło pytania na temat różnic pomiędzy CNE i GPMapą. Zerknij raz jeszcze."Tak są"
Pozdrawiam, mariuszD
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Sądzę, że Mariusz się pomylił i oczywiście mapy Niemiec, Czech, Austrii w odbiorniku są w 100% zgodne z CNE2008.wanmic1 pisze:beetle-m - jakie są różnice w mapie NT i nie NT ?beetle-m pisze:Tak są.
Zawsze myślałem że jedyną różnicą jest inny rodzaj kompresji, czyli NT zajmują po prostu mniej miejsca ale dane mapowe mają identyczne. Jak się mylę to popraw![]()
Ale jeżeli chodzi o różnice między NT i nie NT, to sprawa nie jest już taka prosta. Tzn. nie chodzi tylko o kompresję. Wystarczy wgrać do Nuviego UMP_pcPL w wersji "nie NT" żeby się o tym przekonać
EDIT:
Moim zdaniem nie. Na moje, greg11 pytał czy między jego mapami D.A.CR, a CNE2008 mogą być takie różnice jak pomiędzy CNE a GPMapąbeetle-m pisze: dotyczyło pytania na temat różnic pomiędzy CNE i GPMapą. Zerknij raz jeszcze.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Zgadzam się - ale ja nie mam do Ciebie pretensjibeetle-m pisze:Zgadzasz się ?
Tu się nie zgadzambeetle-m pisze:dotyczyło pytania na temat różnic pomiędzy CNE i GPMapą. Zerknij raz jeszcze.
Przeczytaj raz jeszcze:
Jak dla mnie to z tego zdania jasno wynika, że kolega greg11 doskonale wie że CNE2008-Polska i GPMapa się różnią. Pytanie: "Są jakieś różnice w tych mapach" dotyczyło tych 3 map i CNE 2008 a nie CNE2008-Polska i GPMapygreg11 pisze:Jeżeli chcę zainstalować mapę Europy CN2008 (a w urządzeniu są firmowo zainstalowane mapy Niemiec, Czech i Austrii) to muszę wpierw tych kilka map skasować czy zostaną one przepisane? Są jakieś różnice w tych mapach (jak np. CN2008-Polska i GPmapa)? Jeżeli tak to sensownym było by zostawić te trzy kraje i zainstalować CN bez nich?
Ale widać że "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia"
Pozdrawiam, Michał
- beetle-m
- Garniak
Ależ ja nie pisałem że nie są. Panowie. Moje pytanie dotyczyło wersji CNE2008 którą ma zamiar instalowac greg11. Przy braku informacji jakie ma urządzenie może wyjść ciekawy mix.GPS Maniak pisze:Sądzę, że Mariusz się pomylił i oczywiście mapy Niemiec, Czech, Austrii w odbiorniku są w 100% zgodne z CNE2008
Więc o to chodzi !!!GPS Maniak pisze:Ale jeżeli chodzi o różnice między NT i nie NT, to sprawa nie jest już taka prosta. Tzn. nie chodzi tylko o kompresję. Wystarczy wgrać do Nuviego UMP_pcPL w wersji "nie NT" żeby się o tym przekonać
Wyraźnie piszę dzisiaj mało czytelnie
EDIT: I czytam jeszcze gorzej !!! Racja Panowie - Wasza wersja interpretacji zaczyna do mnie docierać. Odebrałem ten fragment greg11 inaczej - sorry za zamieszanie
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2008, 21:13 przez beetle-m, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, mariuszD
Tylko że obie wersje UMP są mapami MPC a nie NTGPS Maniak pisze:Ale jeżeli chodzi o różnice między NT i nie NT, to sprawa nie jest już taka prosta. Tzn. nie chodzi tylko o kompresję. Wystarczy wgrać do Nuviego UMP_pcPL w wersji "nie NT" żeby się o tym przekonać
Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek pisze:Tylko że obie wersje UMP są mapami MPC a nie NT![]()
Wojtek
To może inaczej: czym się w takim razie różni NT od nie-NT i MPC od NT ?
Pozdrawiam, Michał
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2008, 21:21 przez wanmic1, łącznie zmieniany 2 razy.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ale plik indeksowy jest chyba różny?wojtek pisze:Tylko że obie wersje UMP są mapami MPC a nie NT![]()
Inaczej: czy plik indeksowy w wersji umownie zwanej "zgodna z NT" jest taki jak w NT?
Pozdrawiam Lechu