mapy do 60csx
mapy do 60csx
Szukam kogos kto wykona mi kilka mapek na mojego gps-a . cos w stylu genialnego TOPO 100. RACZEJ BARDZO PILNE
gdyby ktos sie nudzil ...nie jestem idiota wiem ile to pracy , moze ktos zbiera na cos kase i ma czas , ja nie mam . a dla przechwalaczy ja z wekendu przywoze 400-500 km sladu z gor .
mam tego troche bieszczady beskid jura . jeszcze raz morze ktos potrzebuje kasy , a potrafi to robic.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2007, 21:53 przez piothrus, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
bez komentarza
Pozdrawiam
Grzegorz
masz racje TOPO 100 jak piszesz genialne. Lechu, też mnie zaraził dlatego wczoraj i dziś wdrapałem się na rowerze, celem pozbierania śladów. Jelenia Góra - Izery 100km 680m Dziś 75km też w górach rowerem. Nie przyszło mi nigdy DO GŁOWY Szukam kogos...piothrus pisze:Szukam kogos kto wykona mi kilka mapek na mojego gps-a . cos w stylu genialnego TOPO 100.
bez komentarza
Pozdrawiam
Grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz
60CSX
60CSX
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nikt w miarę uczciwy - z powodów licencyjnych - nie podejmie się też tego również "za kasę". Zwłaszcza "za kasę"frasun pisze: bo dla satysfakcji (Twojej),
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
O tym nawet nie pomyślałem.GPS Maniak pisze:Nikt w miarę uczciwy - z powodów licencyjnych - nie podejmie się też tego również "za kasę". Zwłaszcza "za kasę"
Jeśli ktoś potrzebuje map do Garmina, powinien je kupić lub poszukać na mapcenter, ewentualnie samemu narysować i się ze wszystkimi podzielić.
Pozdrawiam,
mapa na zlecenie
Nie pojmuję.Jeżeli ktoś, nie mając czasu ani niezbędnej wiedzy i doświadczenia, a mając "kasę", zleci wykonanie potrzebnej mu mapy za pieniądze a póżniej umieści ją na jakimś publicznym serwerze jako darmową mapę UMP, to jest to naganne i nieetyczne???? Mimo, że podzieli się z innymi, ale nie zrobi sam ???
Pozdrawiam, Ryszard G
Re: mapa na zlecenie
Nie w tym problem. Mapy można robić na dwa sposoby, zbierając ślady lub rysując mapę na podstawie istniejących danych, zdjęć satelitarnych, map topo lub map drogowych.ryg pisze:umieści ją na jakimś publicznym serwerze jako darmową mapę UMP, to jest to naganne i nieetyczne????
Ślady w tym przypadku odpadają. Mówimy więc, o narysowaniu mapy na podstawie istniejących danych, a to wymaga wyjaśnienia sprawy praw autorskich danych źródłowych. Nie wiem, czy osoba prywatna, może czemuś takiemu podołać. IMO jest to trudne, ale może rozwiązywalne.
Odpowiadając na Twoje pytanie, narysowanie mapy za pieniądze bez wyjaśnienia kwestii praw autorskich źródeł, jest najprawdopodobniej równoznaczne z ich złamaniem.
Pozdrawiam,
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Frasun w zasadzie już to wyjaśnił. Ja może dodam, że jeżeli ktoś zleci coś takiego i dostarczy legalne źródła to nie ma w tym niczego zdrożnego. Problem tkwi jednak w pojęciu "legalne źródła". Tu przecież nie chodzi o sam skan, ale przede wszystkim o pozwolenie na jego wektoryzację. Zwłaszcza na wektoryzację w celach zarobkowych - czyli ...... komercyjnychryg pisze:Jeżeli ktoś ......... zleci wykonanie potrzebnej mu mapy za pieniądze
A przecież "klikacz" będzie wykonywał wektoryzację właśnie w celach zarobkowych !! Niezależnie od tego czy Zleceniodawca później wrzuci ją na Mapcenter czy ...... na Allegro
Pozdrawiam Lechu
mapa na zlecenie
Faktycznie, subtelny i trudny do zrozumienia i zaakceptowania problem. Jeśli z nudów zeskanuję jakąś mapkę papierową, kupioną w księgarni i zrobię na niej darmową mapkę UMP, to jest OK, ale jeśli do taj zabawy zachęci mnie jakiś sponsor w całkiem zbożnym celu wypełniena "białej plamy" w pokryciu jakiegoś rejonu mapami UMP, to jest to działalność komercyjna klikacza-mimo, że chyba szanowana i wysoko ceniona działalność społeczna sponsora ? Może jednak restrykcjami objąć tylko tych, którzy próbowaliby na rozpowszechnianiu tak wykonanej mapy zarabiać sprzedając ją przez Allegro czy też w inny sposób ?
Pozdrawiam, Ryszard G
Jeśli masz Swoje źródła kartograficzne, to możesz tak zrobić i udostępnić je za darmo do wektoryzacji.ryg pisze:Może jednak restrykcjami objąć tylko tych, którzy próbowaliby na rozpowszechnianiu tak wykonanej mapy zarabiać sprzedając ją przez Allegro czy też w inny sposób ?
Pozdrawiam,
mapa na zlecenie
To ciągle do mnie nie trafia. Zrobiona za pieniądze,w jednym egzemplarzu,dla jednego użytkownika, mapa używana do prywatnych, tutystycznych niekomercyjnych celów jest nielegalna a zrobiona za darmo i publicznie rozpowszeczniana jako UMP jest OK...A jeśli zleceniodawca dostarczy mapę podkładową i odpowiedzialność za jej użycie bierze na siebie( mniejsza o to, czy kupił odpowiednią licencję czy poprostu kupił ją dla siebie w księgarni )?
Pozdrawiam, Ryszard G
Tak trudno to zrozumieć?
Jeśli zarobiłeś pieniądze wykorzystując cudzą pracę, musisz się tym zarobkiem podzielić.
Jeśli odpowiednio skonstruujesz umowę wykonania tego dzieła i zastrzeżesz, wyraźnie, że pełna odpowiedzialność prawna i finansowa za dane źródłowe spoczywa na zleceniodawcy, to możesz się z tego wybronić, ale komu się będzie chciało to robić?
Pozdrawiam,
Jest różnica, spróbuję to prosto wytłumaczyć:ryg pisze:Zrobiona za pieniądze,w jednym egzemplarzu,dla jednego użytkownika, mapa używana do prywatnych, tutystycznych niekomercyjnych celów jest nielegalna a zrobiona za darmo i publicznie rozpowszeczniana jako UMP jest OK...
Jeśli zarobiłeś pieniądze wykorzystując cudzą pracę, musisz się tym zarobkiem podzielić.
A co to ma do rzeczy? Prawo wymaga od dorosłych ludzi, świadomego działania. Twoja niewiedza nie zwalnia Ciebie z odpowiedzialności prawnej.ryg pisze:A jeśli zleceniodawca dostarczy mapę podkładową i odpowiedzialność za jej użycie bierze na siebie( mniejsza o to, czy kupił odpowiednią licencję czy poprostu kupił ją dla siebie w księgarni )?
Jeśli odpowiednio skonstruujesz umowę wykonania tego dzieła i zastrzeżesz, wyraźnie, że pełna odpowiedzialność prawna i finansowa za dane źródłowe spoczywa na zleceniodawcy, to możesz się z tego wybronić, ale komu się będzie chciało to robić?
Pozdrawiam,
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
A tego nie powiedziałem. Tu są zdania podzielone. Wiesz, jak jest problem i weźmie się za jego rozwiązanie 10 prawników to dostaniesz .... 11 opiniiryg pisze: zrobiona za darmo i publicznie rozpowszeczniana jako UMP jest OK...
A jeżeli prawdziwe są te niekorzystne, to nie wiem co jest większym złem. Czy publikacja takiej mapy czy jej ściągnięcie i używanie bez oryginalnego papieru. W każdym bądź razie na pewno największym złem jest wektoryzacja za pieniądze.
A tak na marginesie - podczas instalacji Topo_100_PL pojawia się formułka licencyjna, która niektórym powinna dać duuuuuużo do myślenia.
Pozdrawiam Lechu
Witam
Muszę zacząć od przeprosin kogo kolegę piothrus.
Co do legalności podkładu (map). Udałem się kiedyś do firmy która, robi tworzy mapę. Potrzebowałem ją w postaci pliku jpg, tif. Pokazałem o jaki fragment (obszar mi chodzi) cena zwaliła mnie z nóg. Wykupując plik w postaci jpg, tif w geodezji zapłaciłbym za dużo większy obszar duużżoo mniej. Jak to jest z tymi płatnościami tytułem autorstwa to nie wiem. Wszystko zależy od ceny jaką trzeba zapłacić za prawa autorskie.
Przykład mapa TOPO_100 GPSManiaka (Lecha). Udając się w moje tereny Jelenia Góra na rowerze korzystam z niej. Na dzień dzisiejszy Lechu nie wniósł żadnych opłat za korzystanie
powinien jednak pobierać opłaty za pokazanie innym, że można i tak ma to wyglądać
. Proszę się domyśleć.
Są ścieżki zawsze znajdziemy drogę dzięki Jego mapie. Tak, to prawda czasami muszę zejść z roweru i prowadzić go. Jak sam napisał Jest "łazikiem górskim". Korzystam z jego mapy. Tworząc mapę rowerową okolic muszę sprawdzić sam czy jest ona przejezdna dla miłośnika turystyki rowerowej. Mapa pomaga mi w orientacji w terenie. Nie odwarzyłbym się jednak na tworzenie mapy typowo rowerowej nie przejechając wcześniej tras i bazować wyłącznie na podkładach innych map. Szczególnie w górach. O czym mogłem przekonać się w ostatnich dniach.
Sumując dobra mapa rowerowa dla terenów górskich to własne ślady. Moje zdanie.
Pozdrawiam
Grzegorz
Muszę zacząć od przeprosin kogo kolegę piothrus.
zaznacza, że ma własne ślady. Wybacz proszę jedni mają kasę, dlaczego jej nie wydac.jeszcze raz morze ktos potrzebuje kasy , a potrafi to robic.
Co do legalności podkładu (map). Udałem się kiedyś do firmy która, robi tworzy mapę. Potrzebowałem ją w postaci pliku jpg, tif. Pokazałem o jaki fragment (obszar mi chodzi) cena zwaliła mnie z nóg. Wykupując plik w postaci jpg, tif w geodezji zapłaciłbym za dużo większy obszar duużżoo mniej. Jak to jest z tymi płatnościami tytułem autorstwa to nie wiem. Wszystko zależy od ceny jaką trzeba zapłacić za prawa autorskie.
Przykład mapa TOPO_100 GPSManiaka (Lecha). Udając się w moje tereny Jelenia Góra na rowerze korzystam z niej. Na dzień dzisiejszy Lechu nie wniósł żadnych opłat za korzystanie
Są ścieżki zawsze znajdziemy drogę dzięki Jego mapie. Tak, to prawda czasami muszę zejść z roweru i prowadzić go. Jak sam napisał Jest "łazikiem górskim". Korzystam z jego mapy. Tworząc mapę rowerową okolic muszę sprawdzić sam czy jest ona przejezdna dla miłośnika turystyki rowerowej. Mapa pomaga mi w orientacji w terenie. Nie odwarzyłbym się jednak na tworzenie mapy typowo rowerowej nie przejechając wcześniej tras i bazować wyłącznie na podkładach innych map. Szczególnie w górach. O czym mogłem przekonać się w ostatnich dniach.
Sumując dobra mapa rowerowa dla terenów górskich to własne ślady. Moje zdanie.
Pozdrawiam
Grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz
60CSX
60CSX