O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
greg11 pisze:Właśnie o to mi chodzi. Czy zainstalowane mapy są częściami CN2008. Moj Garmin to 200W. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.greg11
Teraz czytam po trzy razy i uważniej - tak mi się wydaje.
greg11 pisze:Jeżeli chcę zainstalować mapę Europy CN2008 (a w urządzeniu są firmowo zainstalowanmapy Niemiec, Czech i Austrii) to muszę wpierw tych kilka map skasować czy zostaną one przepisane?
Aby poprawnie odpowiedzieć na to pytanie musisz nam najpierw podać informację o wielkościach plików gmapprom.img oraz gmapsupp.img w folderze \Garmin Twojego nuvi. Pomoże nam to w ocenie gdzie masz jaką mapę.
1. Zrób kopię całości jak m.in. sugerował @kp
2. Przeczytaj pierwszy post wanmic1
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
greg11 pisze:Jeżeli chcę zainstalować mapę Europy CN2008 (a w urządzeniu są firmowo zainstalowanmapy Niemiec, Czech i Austrii) to muszę wpierw tych kilka map skasować czy zostaną one przepisane?
Aby poprawnie odpowiedzieć na to pytanie musisz nam najpierw podać informację o wielkościach plików gmapprom.img oraz gmapsupp.img w folderze \Garmin Twojego nuvi. Pomoże nam to w ocenie gdzie masz jaką mapę.
1. Zrób kopię całości jak m.in. sugerował @kp
2. Przeczytaj pierwszy post wanmic1
Nuvi 200 (W) ma za mało pamięci, żeby zmieścić całe CNE2008NT.
CNE w całości musisz, więc zainstalować na karcie SD.
Niestety nie mam pewności co dokładnie odblokuje Twój kod, tzn. jakie mapy będą aktywne. Kupując odbiornik z regionem CNE dostajesz kod tylko do kilku map, a nie tak jak w przypadku serii 250 (lub Deluxe) do całości mapy.
Kody nie pokrywają się również z zawartością sprzedawanych kart, więc trudno powiedzieć co będzie działać.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/3490(UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Tak na oko DACH+CZ oprócz krajów wymienionych w nazwie to ma jeszcze tylko kawałeczek Włoch. Można ściągnąć klucz z odbiornika do Mapsource, wykasować ewentualne inne klucze CNE i wtedy będzie wiadomo, co można załadować, bo Mapsource pozwoli zaznaczyć tylko mapki, których dotyczy klucz.
Wydaje mi się, że nie powinno być problemu z załadowaniem dodatkowych kawałków CNE jako zwykły gmapsupp.img. Porządniej byłoby usunąć gmapprom.img i zrobić nowy, o ile mieści się w pamięci nuvi.
witam panow a ja mam pytanie odnosnie takiej zeczy mam mape cne2008 i mape UMP pcPL i mam pytanko czemu raz wchodza obydwie a raz wyskakuje informacjia jak daje szukanie przez adresy wyskakuje mi zeby wpisac stan/prowincjie. czy ktos moze mi odpowiedziec z gory dziekuje a posiadam nuvi 200EE
witam panow a ja mam pytanie odnosnie takiej zeczy mam mape cne2008 i mape UMP pcPL i mam pytanko czemu raz wchodza obydwie a raz wyskakuje informacjia jak daje szukanie przez adresy wyskakuje mi zeby wpisac stan/prowincjie. czy ktos moze mi odpowiedziec z gory dziekuje a posiadam nuvi 200EE
Do wszystkich Nuvi mapę UMP-pcPL wgrywa się tak samo, więc różnice w modelach w tej kwestii nie występują. Proszę zapoznaj się z linkami, które podałem. Teraz jestem pewien, że tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi.
lucek pisze:...jak mam sprawdzic ze jest wgrana bez NT
Masz na pewno wersję nie-NT. Objawem jest takie zapytanie, o którym wspomniałeś:
lucek pisze:wyskakuje mi zeby wpisac stan/prowincjie
Na prawdę nie mam najmniejszej ochoty przepisywać jeszcze raz tego co już zostało napisane. Proponuję ponownie (a raczej "w końcu") przeczytać tą wypowiedź w temacie Nuvi 760 + UMP i resztę wypowiedzi w tamtym temacie. Zastosować podane wskazówki i cieszyć się mapami w GPSie.
cytat ze strony UMP:
"Chcesz sprawdzić, jaka wersja Ci się akurat ściągnęła? Sprawdź rozmiar pliku UMP-pcPL_mdr.img - jeśli ma jakieś 2,6MB to jest nie-NT, jeśli jakieś 4MB to jest NT."
a co do urządzenia dodaj to w podpisie wtedy nie bedzie problemu
Problem już rozwiązany.
W urządzeniu były stare mapy NTv9. Wykasowałem je i na kartę pamięci zainstalowałem CN2008. Na pamięć wewnętrzną wrzuciłem GPMape i wszystko działa super.
Pozdrawiam wzystkich i dziękuję za pomoc.
Grzegorz