Jakie piny w kablu USB do Nuvi

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Jakie piny w kablu USB do Nuvi

Postprzez saper » Pt, 18 kwi 2008 20:30

Mam pytanie.
Czy ktoś mógłby najlepiej graficznie przedstawić na których pinach w przewodzie usb ma być napięcie żeby nuvi uruchamiał się w trybie pracy a nie połączenia z PC.
Orygnianalny zasilacz trafił szlag, kupiłem zamiennik i problem, podpinam nuvi pod zapalniczkę i zoonk, efekt jak podpięcia pod komputer.
Chyba że ktoś zna jakiś trick np. naciskając w jakieś miejsce na ekranie będę mógł przejśc do trybu pracy gps, taka informacja też mnie zadowoli.

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
Pa pa całusków 102. Saper.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Avatar użytkownika
saper
Bywalec
 
Posty: 737
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 18:07
Lokalizacja: Zaklików

Re: Jakie piny w kablu USB do Nuvi

Postprzez brzankis » So, 19 kwi 2008 1:01

saper napisał(a):Orygnianalny zasilacz trafił szlag, kupiłem zamiennik i problem, podpinam nuvi pod zapalniczkę i zoonk, efekt jak podpięcia pod komputer.

Dziwne,używałem swojego czasu w 250-ce kilka chińskich ładowarek
i nie było z nimi najmniejszego problemu.
Tutaj masz rozpiskę pinów

Obrazek

Pozdrawiam.
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
Avatar użytkownika
brzankis
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2007 0:02
Lokalizacja: Krosno/Rzym

Postprzez popej » So, 19 kwi 2008 1:31

Do nawigacji powinien być układ elektryczny jak w wtyku mini-USB typ A. Czyli piny 4-5 zwarte. Czasami trafiają się zasilacze z takim wtykiem.

Zwykły kabel od PC można używać, wtykając go w oknie diagnostycznym. Czyli w głównym menu (dokąd - mapa) przyciskamy i przytrzymujemy ikonę baterii lub prawy górny róg, czekamy aż wskoczy okno diagnostyki, wtykamy kabel zasilania i naciskamy guzik exit.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6829
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez saper » So, 19 kwi 2008 8:01

No więc tak.
Rada Popeja w nuvi 300 nie sprawdza się z powodu braku przycisku exit.
Rozebrałem zasilacz i aktywne piny są tylko 1 i 4 czyli power i ground, 2 i 3 są puste, może należy któryś 2 lub 3 zmostkować z 1 lub 4.
Pytam jak dziecko bo jeszcze brakuje żebym nuvi spalił.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Avatar użytkownika
saper
Bywalec
 
Posty: 737
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 18:07
Lokalizacja: Zaklików

Postprzez Dżi » So, 19 kwi 2008 8:10

Piny: 4 i 5 zwarte w wtyczce, :!: . Jak się nie da jej rozebrać to trzeba ją kupić, rozbieralną, kupowałem za 2,50 zł.
nüvi 250W
Dżi
 
Posty: 72
Dołączył(a): Pt, 18 sty 2008 8:16
Lokalizacja: Rzeszów

Postprzez beetle-m » So, 19 kwi 2008 8:28

Ale styki 4-5 zwarte przez opornik 18k:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=22842#22842
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=27969#27969
Czy nie brakuje tej informacji w Waszej dyskusji ?
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6679
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Jakie piny w kablu USB do Nuvi

Postprzez brzankis » So, 19 kwi 2008 8:35

saper napisał(a):Orygnianalny zasilacz trafił szlag

Ale kabelek z wtyczka mini-USB powinieneś mieć w porządku,nie lepiej
po prostu wykorzystać kabelek z wtyczką mini-USB z oryginalnego zestawu,a układ zasilający z ładowarki którą kupiłeś,ewentualnie całą wtyczkę jeżeli ładowarka którą kupiłeś jest rozbieralna.

beetle-m napisał(a):Ale styki 4-5 zwarte przez opornik 18k

No to już wszystko jasne :)
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
Avatar użytkownika
brzankis
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2007 0:02
Lokalizacja: Krosno/Rzym

Postprzez saper » So, 19 kwi 2008 9:02

No i wszystko jasne. Jeszcze tylko jedno, oryginalny przewód mini usb ma prz zasilaczu trzy kabelki: czarny, czerwony i zielony. Czarny masa, czerwony (+) a zielony sobie odpuszczam, czy zlepić go z czerwonym, w oryginalnej lecąc po ścieżkach wygląda jak by był zlepiony.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Avatar użytkownika
saper
Bywalec
 
Posty: 737
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 18:07
Lokalizacja: Zaklików

Postprzez brzankis » So, 19 kwi 2008 9:40

saper napisał(a):oryginalny przewód mini usb ma prz zasilaczu trzy kabelki: czarny, czerwony i zielony.

Z nudów "rozbebeszyłem" oryginalną ładowarkę sprzedawaną z Nuvi 250W i przy zasilaczu są jedynie dwa kabelki :
biały (+)
czarny (MASA)
Jeżeli faktycznie zwarty jest pin 4 z 5 to musi mieć to miejsce na kablu lub wtyczce mini-USB.
W Twoim wypadku może zielony kabelek w zasilaczu jest zwarty przez opornik 18 k na płytce i stąd te trzy kabelki.
Ale lepiej niech potwierdzi to ktoś bardziej kompetentny :wink:
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
Avatar użytkownika
brzankis
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2007 0:02
Lokalizacja: Krosno/Rzym

Postprzez saper » So, 19 kwi 2008 10:10

Wszystkim dziękuję za pomoc.
Jadę do MM po nowy zasilacz o te 20 zł szkoda kruszyć kopię.
Pozdrawiam.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Avatar użytkownika
saper
Bywalec
 
Posty: 737
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 18:07
Lokalizacja: Zaklików

Postprzez Dżi » So, 19 kwi 2008 11:28

Jak miałem piny 4 i 5 zwarte opornikem to nuvi pracował z PC (na ekranie była ikonka PC), po zwarciu pinów w wtyczce :!: :!: kabelek wraz z nuvi i PC działa bez problemu, czyli tak jak by był połączony do zasilania samochodowego, mogę przeglądać mapy.
nüvi 250W
Dżi
 
Posty: 72
Dołączył(a): Pt, 18 sty 2008 8:16
Lokalizacja: Rzeszów

Postprzez saper » So, 19 kwi 2008 11:34

No i kupiłem zasilacz od motorolli i było sobie nuvi300.
Objawy, trup nie załoncza się, ani na aku ani na usb.

Niestety trafiony został taki mały scalak na płytce.
Może komuś wysłać nieodpłatnie to co mi pozostało.
Tylko kurna licencji szkoda. :cry:
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Avatar użytkownika
saper
Bywalec
 
Posty: 737
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 18:07
Lokalizacja: Zaklików

Postprzez Dżi » So, 19 kwi 2008 13:02

Może to był zasilacz impulsowy, on ma napięcie wyjściowe 9 V.
nüvi 250W
Dżi
 
Posty: 72
Dołączył(a): Pt, 18 sty 2008 8:16
Lokalizacja: Rzeszów

Postprzez SP2BZW » So, 19 kwi 2008 13:09

Saper, pogadaj z Kubą (PouchX) on takie rzeczy naprawia :D
SP2BZW
 

Postprzez popej » So, 19 kwi 2008 13:26

popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6829
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Następna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości