Zapis śladu na karcie w 60csx

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
kris_gor
Początkujący
Kontakt:

Zapis śladu na karcie w 60csx

Post autor: kris_gor »

Chciałem sobie zapisać tracka z kilkudniowej wędrówki (9-cio dniowej). W tym celu zainwestowałem w większą kartę 1G w nadziei, że będę miał ładne ślady.
Niestety na 7 dzień ślad się urywa ;-( chociaż na karcie jest zapisane raptem razem z mapą 12MB i wskaźnik zajętości pokazuje 1%.
Natomiast ślad aktywny jest na 100%.

W ustawieniach mam:
Rejestruj ślad na karcie: "Zaptaszkowany"
Zawiń gdy pełna pamięć: "Odptaszkowany"

I w "Slady na karcie"
mam 7 plików gpx na każdy z tych dni, gdy mi zapisało.

Gdzie popełniłem błąd?
frasun
Radny

Re: Zapis śladu na karcie w 60csx

Post autor: frasun »

kris_gor pisze:Zawiń gdy pełna pamięć: "Odptaszkowany"
Może to powinno być zaznaczone? Przy Twoich ustawieniach, po zapełnieniu pamięci śladu aktywnego, prawdopodobnie tracklogger przestaje działać. :? To tylko hipoteza. :lol:
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
kris_gor
Początkujący
Kontakt:

frasun pisze:
kris_gor pisze:Zawiń gdy pełna pamięć: "Odptaszkowany"
Może to powinno być zaznaczone? Przy Twoich ustawieniach, po zapełnieniu pamięci śladu aktywnego, prawdopodobnie tracklogger przestaje działać. :? To tylko hipoteza. :lol:
Pozdrawiam,
Wydawało mi się, że ta opcja powoduje nadpisywanie najstarszego tracka w momencie zapełnienia pamięci, więc odznaczyłem. No chyba, że źle to rozumiem.
frasun
Radny

Post autor: frasun »

kris_gor pisze:Wydawało mi się, że ta opcja powoduje nadpisywanie najstarszego tracka w momencie zapełnienia pamięci, więc odznaczyłem. No chyba, że źle to rozumiem.
Dobrze zrozumiałeś. Funkcja powoduje nadpisywanie tracka aktywnego, po zapełnieniu pamięci, ale nie wiem, jak działa mechanizm wyłączenia tego zapisu. Możliwe, że przestaje zapisywać tracki w ogóle, również te na karcie, nie byłyby to pierwszy i jedyny BUG w SW garmina. Ja tą opcję mam włączoną i owszem track aktywny jest nadpisywany, ale na karcie mam kompletne wszystkie tracki i nie widziałem nigdy takiego objawu, jaki opisałeś.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

kris_gor pisze:Wydawało mi się, że ta opcja powoduje nadpisywanie najstarszego tracka w momencie zapełnienia pamięci, więc odznaczyłem. No chyba, że źle to rozumiem.
Dobrze rozumiesz. To programiści Garmina coś źle rozumieją :D
Ale to nadpisanie tracka dotyczy wewnętrznej pamięci GPS, a nie karty, tam się nic nie nadpisze.

Trochę jestem zdziwiony, że ten problem wypłynął w 60CSX, bo kiedyś to sprawdzałem i wówczas to ptaszkowania "zawijania" nie miało znaczenia. Może Garmin coś sknocił w nowszych firmware?

A problem jest znany, bo zgłaszali go kiedyś użytkownicy Visty_CX. Kiedy nie było zawijania tracka, ślad nie zapisywał się również na karcie. Potem sprawa jakby ucichła, czyli albo było dobrze (poprawione firmware), albo wszyscy "zawijali" track.

Widzę, że Piotr był o minutę szybszy :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
kris_gor
Początkujący
Kontakt:

frasun pisze:Ja tą opcję mam włączoną i owszem track aktywny jest nadpisywany, ale na karcie mam kompletne wszystkie tracki i nie widziałem nigdy takiego objawu, jaki opisałeś.
Pozdrawiam,
Że też zawsze musi na mnie trafić ;-(

Dziękuję. Włączę to zawijanie i zobaczę co się dzieje.
ptica
Nowy
Kontakt:

Post autor: ptica »

Witam Garniakowe grono przy okazji pierwszego napisanego posta, gdyz przeczytanych mam juz sporo na koncie.

Chcialem odgrzac temat gdyz mam podobny problem - pamiec podreczna w Viscie Hcx jest juz zapelniona, a na karte sa zapisywane automatycznie tylko codzienne tracki, czyli prawie cala karta wolna i nie moge z niej korzystac. Wlaczone bylo zarowno zawijanie jak i Rejestruj slad na karcie w Ustawieniach karty, a tracki sa uparcie zapisywane tylko w pamieci urzadzenia. Jest to blad oprogramowania czy w ustawieniach?

pozdrawiam (szczegolnie kolege JDJ spotkanego w 5tce niedawno)

ptica
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

ptica pisze: a na karte sa zapisywane automatycznie tylko codzienne tracki ...
ptica pisze:... a tracki sa uparcie zapisywane tylko w pamieci urzadzenia ....
Na razie poproszę o doprecyzowanie bo widzę tu sprzeczność.
Są zatem na karcie czy tylko w pamięci?

Inaczej: Co rozumiesz przez "codzienne tracki", które Twoim zdaniem są zapisywane? Rozumiesz przez to plik gpx?

No, ale jeżeli "codzienny track" z dnia 15 kwietnia zapisał się powiedzmy w plkiu: 20080415.gpx, to chyba "codzienny track" z dnia następnego zapisze się w pliku "20080416.gpx", zatem masz komplet. Masz wszystkie punkty śladów zapisane przez odbiornik w ciągu dwóch dni. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba. W sensie późniejszej - domowej - analizy tracków.

I tak to działa. Dlatego tę funkcję (pisaliśmy o tym nieraz) nazywamy funkcją trackloggera, bo on rejestruje wszystko, ale nie ma możliwości zarządzanie tym z poziomu odbiornika (no, można plik usunąć), czyli działa to właśnie tak jak typowy tracklogger.

Zobacz też to: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=6960#6960
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2008, 18:07 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
ptica
Nowy
Kontakt:

Post autor: ptica »

GPS Maniak pisze: Na razie poproszę o doprecyzowanie bo widzę tu sprzeczność.
Są za tem na karcie czy tylko w pamięci?
Jest tak jak piszesz ponizej - na karte ida gpxy, a w pamieci zostaje tylko to co sam zapisze.

Czyli, jak rozumiem, nie ma mozliwosci zapisania tracka (ktory jest czescia calodziennego gpxa), ktory sam nazwalem, nie w pamieci, ale na karcie.

Dzieki za klarowne wyjasnienie, zrobilo mi sie widniej :)
Locus, 64s
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

ptica pisze:Czyli, jak rozumiem, nie ma mozliwosci zapisania tracka (ktory jest czescia calodziennego gpxa), ktory sam nazwalem, nie w pamieci, ale na karcie.
Nie ma. Z poziomu odbiornika nic nie zrobisz.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby potem w MapSource wyciąć fragment śladu z pliku gpx.
Pozdrawiam Lechu

wug
Bywalec

Post autor: wug »

Czy mozna zapis sladu przeniesiony do MapSource , przeksztalcic w trase?
Jesli byla o tym mowa, poprosze o namiar.
Pozdrawiam.
____________________ Nüvi Nuvi760T ; Nuvi1490T; Nuvi 3590LMT +CNE NT 2017.10
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

W programie Fugawi Global Navigator wystarczy przeciągnąć zapisany ślad z okienka ze śladami do okienka z trasami.
Inną metodę opisał GPS Maniak w swoim poradniku gpsmaniak.com :arrow: Porady :arrow: MemoryMap Navigator :arrow: Konwersja trasa <--> ślad.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
margol
Nowy

Post autor: margol »

No to ja dorzucę jeszcze metodę wykorzystującą GPSBabel:
zapisujemy w MapSource ślad do pliku track.gdb i wykonujemy polecenie:

gpsbabel -i gdb -f track.gdb -x transform,rte=trk,del -o gdb -F route.gdb

i otwieramy plik route.gdb z powrotem w MapSource. Do GPSBabel jest jakieś GUI pod Windows, ale to strata czasu... :wink:
Vista HCx
wug
Bywalec

Post autor: wug »

Dziekuje Kolegom za wyczerpujace informacje!
Pozdrawiam.
____________________ Nüvi Nuvi760T ; Nuvi1490T; Nuvi 3590LMT +CNE NT 2017.10
ODPOWIEDZ