Zapis śladu na karcie w 60csx
Zapis śladu na karcie w 60csx
Chciałem sobie zapisać tracka z kilkudniowej wędrówki (9-cio dniowej). W tym celu zainwestowałem w większą kartę 1G w nadziei, że będę miał ładne ślady.
Niestety na 7 dzień ślad się urywa ;-( chociaż na karcie jest zapisane raptem razem z mapą 12MB i wskaźnik zajętości pokazuje 1%.
Natomiast ślad aktywny jest na 100%.
W ustawieniach mam:
Rejestruj ślad na karcie: "Zaptaszkowany"
Zawiń gdy pełna pamięć: "Odptaszkowany"
I w "Slady na karcie"
mam 7 plików gpx na każdy z tych dni, gdy mi zapisało.
Gdzie popełniłem błąd?
Niestety na 7 dzień ślad się urywa ;-( chociaż na karcie jest zapisane raptem razem z mapą 12MB i wskaźnik zajętości pokazuje 1%.
Natomiast ślad aktywny jest na 100%.
W ustawieniach mam:
Rejestruj ślad na karcie: "Zaptaszkowany"
Zawiń gdy pełna pamięć: "Odptaszkowany"
I w "Slady na karcie"
mam 7 plików gpx na każdy z tych dni, gdy mi zapisało.
Gdzie popełniłem błąd?
Re: Zapis śladu na karcie w 60csx
Może to powinno być zaznaczone? Przy Twoich ustawieniach, po zapełnieniu pamięci śladu aktywnego, prawdopodobnie tracklogger przestaje działać.kris_gor pisze:Zawiń gdy pełna pamięć: "Odptaszkowany"

Pozdrawiam,
Wydawało mi się, że ta opcja powoduje nadpisywanie najstarszego tracka w momencie zapełnienia pamięci, więc odznaczyłem. No chyba, że źle to rozumiem.frasun pisze:Może to powinno być zaznaczone? Przy Twoich ustawieniach, po zapełnieniu pamięci śladu aktywnego, prawdopodobnie tracklogger przestaje działać.kris_gor pisze:Zawiń gdy pełna pamięć: "Odptaszkowany"To tylko hipoteza.
Pozdrawiam,
Dobrze zrozumiałeś. Funkcja powoduje nadpisywanie tracka aktywnego, po zapełnieniu pamięci, ale nie wiem, jak działa mechanizm wyłączenia tego zapisu. Możliwe, że przestaje zapisywać tracki w ogóle, również te na karcie, nie byłyby to pierwszy i jedyny BUG w SW garmina. Ja tą opcję mam włączoną i owszem track aktywny jest nadpisywany, ale na karcie mam kompletne wszystkie tracki i nie widziałem nigdy takiego objawu, jaki opisałeś.kris_gor pisze:Wydawało mi się, że ta opcja powoduje nadpisywanie najstarszego tracka w momencie zapełnienia pamięci, więc odznaczyłem. No chyba, że źle to rozumiem.
Pozdrawiam,
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Dobrze rozumiesz. To programiści Garmina coś źle rozumiejąkris_gor pisze:Wydawało mi się, że ta opcja powoduje nadpisywanie najstarszego tracka w momencie zapełnienia pamięci, więc odznaczyłem. No chyba, że źle to rozumiem.

Ale to nadpisanie tracka dotyczy wewnętrznej pamięci GPS, a nie karty, tam się nic nie nadpisze.
Trochę jestem zdziwiony, że ten problem wypłynął w 60CSX, bo kiedyś to sprawdzałem i wówczas to ptaszkowania "zawijania" nie miało znaczenia. Może Garmin coś sknocił w nowszych firmware?
A problem jest znany, bo zgłaszali go kiedyś użytkownicy Visty_CX. Kiedy nie było zawijania tracka, ślad nie zapisywał się również na karcie. Potem sprawa jakby ucichła, czyli albo było dobrze (poprawione firmware), albo wszyscy "zawijali" track.
Widzę, że Piotr był o minutę szybszy

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Że też zawsze musi na mnie trafić ;-(frasun pisze:Ja tą opcję mam włączoną i owszem track aktywny jest nadpisywany, ale na karcie mam kompletne wszystkie tracki i nie widziałem nigdy takiego objawu, jaki opisałeś.
Pozdrawiam,
Dziękuję. Włączę to zawijanie i zobaczę co się dzieje.
Witam Garniakowe grono przy okazji pierwszego napisanego posta, gdyz przeczytanych mam juz sporo na koncie.
Chcialem odgrzac temat gdyz mam podobny problem - pamiec podreczna w Viscie Hcx jest juz zapelniona, a na karte sa zapisywane automatycznie tylko codzienne tracki, czyli prawie cala karta wolna i nie moge z niej korzystac. Wlaczone bylo zarowno zawijanie jak i Rejestruj slad na karcie w Ustawieniach karty, a tracki sa uparcie zapisywane tylko w pamieci urzadzenia. Jest to blad oprogramowania czy w ustawieniach?
pozdrawiam (szczegolnie kolege JDJ spotkanego w 5tce niedawno)
ptica
Chcialem odgrzac temat gdyz mam podobny problem - pamiec podreczna w Viscie Hcx jest juz zapelniona, a na karte sa zapisywane automatycznie tylko codzienne tracki, czyli prawie cala karta wolna i nie moge z niej korzystac. Wlaczone bylo zarowno zawijanie jak i Rejestruj slad na karcie w Ustawieniach karty, a tracki sa uparcie zapisywane tylko w pamieci urzadzenia. Jest to blad oprogramowania czy w ustawieniach?
pozdrawiam (szczegolnie kolege JDJ spotkanego w 5tce niedawno)
ptica
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
ptica pisze: a na karte sa zapisywane automatycznie tylko codzienne tracki ...
Na razie poproszę o doprecyzowanie bo widzę tu sprzeczność.ptica pisze:... a tracki sa uparcie zapisywane tylko w pamieci urzadzenia ....
Są zatem na karcie czy tylko w pamięci?
Inaczej: Co rozumiesz przez "codzienne tracki", które Twoim zdaniem są zapisywane? Rozumiesz przez to plik gpx?
No, ale jeżeli "codzienny track" z dnia 15 kwietnia zapisał się powiedzmy w plkiu: 20080415.gpx, to chyba "codzienny track" z dnia następnego zapisze się w pliku "20080416.gpx", zatem masz komplet. Masz wszystkie punkty śladów zapisane przez odbiornik w ciągu dwóch dni. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba. W sensie późniejszej - domowej - analizy tracków.
I tak to działa. Dlatego tę funkcję (pisaliśmy o tym nieraz) nazywamy funkcją trackloggera, bo on rejestruje wszystko, ale nie ma możliwości zarządzanie tym z poziomu odbiornika (no, można plik usunąć), czyli działa to właśnie tak jak typowy tracklogger.
Zobacz też to: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=6960#6960
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2008, 18:07 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Lechu
Jest tak jak piszesz ponizej - na karte ida gpxy, a w pamieci zostaje tylko to co sam zapisze.GPS Maniak pisze: Na razie poproszę o doprecyzowanie bo widzę tu sprzeczność.
Są za tem na karcie czy tylko w pamięci?
Czyli, jak rozumiem, nie ma mozliwosci zapisania tracka (ktory jest czescia calodziennego gpxa), ktory sam nazwalem, nie w pamieci, ale na karcie.
Dzieki za klarowne wyjasnienie, zrobilo mi sie widniej

Locus, 64s
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie ma. Z poziomu odbiornika nic nie zrobisz.ptica pisze:Czyli, jak rozumiem, nie ma mozliwosci zapisania tracka (ktory jest czescia calodziennego gpxa), ktory sam nazwalem, nie w pamieci, ale na karcie.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby potem w MapSource wyciąć fragment śladu z pliku gpx.
Pozdrawiam Lechu
W programie Fugawi Global Navigator wystarczy przeciągnąć zapisany ślad z okienka ze śladami do okienka z trasami.
Inną metodę opisał GPS Maniak w swoim poradniku gpsmaniak.com
Porady
MemoryMap Navigator
Konwersja trasa <--> ślad.
Inną metodę opisał GPS Maniak w swoim poradniku gpsmaniak.com

Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
No to ja dorzucę jeszcze metodę wykorzystującą GPSBabel:
zapisujemy w MapSource ślad do pliku track.gdb i wykonujemy polecenie:
gpsbabel -i gdb -f track.gdb -x transform,rte=trk,del -o gdb -F route.gdb
i otwieramy plik route.gdb z powrotem w MapSource. Do GPSBabel jest jakieś GUI pod Windows, ale to strata czasu...
zapisujemy w MapSource ślad do pliku track.gdb i wykonujemy polecenie:
gpsbabel -i gdb -f track.gdb -x transform,rte=trk,del -o gdb -F route.gdb
i otwieramy plik route.gdb z powrotem w MapSource. Do GPSBabel jest jakieś GUI pod Windows, ale to strata czasu...

Vista HCx